Filter op
Terug naar overzicht

1 MINUUTJE IN UUTJE: BOND + SMOLDERS

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? En wat maakt hun ambacht bijzonder? We vroegen het Ralph Bond, van Bond & Smolders.

De grote glazen ramen met daar achter taarten en gebak in een regenboog van kleuren trekt snel de aandacht, als dat al niet was gebeurd door de geur van versgebakken brood die elke ochtend rond zwiert over de Lijnmarkt. Hier zit de Utrechtse patisserie en boulangerie Bond & Smolders. Je komt het niet vaak meer tegen, een échte warme bakker, maar in de schaduw van de dom is deze nog te vinden. Utrechters weten al generaties lang de weg naar de zaak te vinden voor gruwelijk lekkere taartjes en gebak. Sinds enkele jaren worden er ook onweerstaanbare broden gebakken.

De zaak vult zich dagelijks met een gemêleerd publiek en de producten vliegen als warme broodjes over de toonbank. Er komen rasechte Utrechters… maar ook blij verraste passanten. “je ziet wel wat er zit, het is van alles, van alles en nog wat, gewoon mensen die bewust van lekkere dingen houden”

Bond & Smolders gebak

Bond & Smolders kent een uitgebreid assortiment en verkoopt tevens de typische Utrechste spritsen en Domtorenkoekjes (naar een overgedragen recept van de voormalige Utrechtste banketbakkerij ‘André en de Laat’ op de vismarkt). Maar wat vindt Ralph Bond zelf nou het allerlekkerst? “Wat ik het lekkerst vindt? De éclair! Ik vind de éclair lekker, simpel en heerlijk, gewoon puur. Ook het leukst om te maken”. Vanuit huis uit heeft Ralph Bond zijn liefde voor eten gekregen “Mijn ouders hielden ook van lekker eten. Ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen”.

Samen met zijn vrouw Patty Smolders bakt hij dagelijks in de zaak. In de familie van zijn vrouw werd het bakkersvak van generatie op generatie overgedragen. Ralph is de eerste bakker in de familie Bond. Eigenlijk wou Ralph helemaal geen bakker worden, “Ik wilde eigenlijk altijd kok worden maar had geen zin om altijd ’s avonds te werken… toen ben ik in de bakkerij terecht gekomen”. En daar vond hij zijn passie: “elke dag met eten bezig zijn”.

Met een team van zestien mensen wordt er gewerkt: ” er worden lange dagen gemaakt. Van s’ochtends vijf  tot ’s middags drie, en dat vijf dagen in de week”. Voor een goede patisserie is het dus ook broodnodig dat iedereen bezit over “Discipline, gedrevenheid een beetje talent”. Sinds kort heeft Bond & Smolders naast de huidige zaak een kleine deli geopend, “belegede broodjes ,koffie en juices en van dat soort dingen, ook weer, als het maar lekker is, want dat is eigenlijk het aller belangrijkste”.

Meer weten over Bond & Smolders? Kijk dan deze mini-docu van Tom Staal

Tekst // Merijn Corneel Koops