Filter op
Terug naar overzicht

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het Joyce Beilderman en Victor Stukker van petit restaurant Héron.

Afgelopen zondag stonden Joyce en Victor nog diep in de modder van het wad, verschillende zeewieren te verzamelen voor het restaurant. Ooit begonnen als een pop-up restaurant in het cafe van een bevriende horeca ondernemer en nu uitgegroeid tot een echt restaurant gelegen in het museumkwartier van Utrecht. Hier vormen puur, eerlijk en lokaal eten de basis. Op een dinsdagmiddag fiets ik naar Héron terwijl ik de straat binnen fiets word ik begroet door de vriendelijke viervoeter Butch. Druk tussen alle mise en place door spreek ik eigenaars Joyce en Victor van Héron.

Waarom kiezen jullie zo bewust voor lokaal?
V: “Ik merk dat het in vier en een half jaar zo groeide, ik heb een tijd als vrijwilliger in de Moestuin Maarschalkerweerd gewerkt. Ik merkte hoe weinig (horeca)ondernemers en consumenten die groentes kopen. Terwijl er zoveel energie en liefde in zit.”
J: “Ik begon ook steeds meer te beseffen hoe zonde het eigenlijk is dat we met z’n allen over alles wat naast ons groeit een beetje heen kijken. Er groeit zoveel moois om ons heen, waarom gebruiken we dat zo weinig? Bij Héron willen we heel graag dat het biologisch is, maar wij vinden het nog belangrijker producten van dichtbij te halen.”
V: “Ik vind dat we met z’n allen een beetje te gemakzuchtig zijn, ik vind dat niet perse bezwaarlijk maar ik denk wel dat er meer besef mag komen”

Ik denk dat het probleem is dat bij veel mensen die kennis ontbreekt.
J: “Ja zeker, en ook de lokale producenten die daar heel hard aan werken die vergeet je ook. Er zijn heel veel mensen die een heel mooi ambacht uitvoeren, het is je buurman, en die steun je dan eigenlijk niet. Maar dan haal je je sperziebonen uit Ethiopië.”

Wat is er nou mooier dan contact te hebben met de boer van je sperzieboontjes?
V: “Ja wij weten precies hoe het groeit op die plekken. Tenminste, er is niemand die kan zeggen… oh bij Héron verkopen ze bullshit. Wij weten precies wanneer en waarom de laatste bieten uit de grond zijn gekomen.”

Maar het moet wel veel meer tijd kosten om alles lokaal te verzamelen.
V: “Buiten de wijnleveranciers denk ik dat we 7 of 8 verschillende leveranciers hebben. Tussen de vijf en twintig uur per week, ben ik alleen bezig met het halen en bestellen van de groente, de vis en het vlees.”
J: “Bij alles wat we doen vragen we ons af kunnen we het van dichterbij halen, of kunnen we het zelf maken met iets van hier dichtbij.”

Wat kunnen de mensen thuis doen om meer lokaal te eten?
V: “Kijken wat er in hun omgeving te koop is. Welke winkels goeie producten verkopen.”
J: “Bijna elke moestuin heeft ook gewoon consumentenpakketten of een winkeltje.”
J: “Vaak is het probleem dat je er geen tijd voor hebt. Je rent de supermarkt in, waar je van alles kopen, en dan ren je er weer uit. Ik zou zeggen, nog beter, probeer die supermarkten te vermijden.”
V: “Ja ik besef mij wel dat dat ingewikkeld is, zeker als je kinderen thuis hebt. Maar ik denk ook dat voor de overheid een rol is weggelegd.”

Op welke manier?
V: “De overheid moet duidelijk maken dat er van dichtbij veel moois te halen valt. En aan iedereen kenbaar maken dat je hiermee ook je buurman helpt. Helaas doen ze nu het tegenovergestelde… Bijvoorbeeld door de belasting te verhogen op groente en fruit.”’
V: “Het allerbelachelijkste wat er ooit bedacht is. Echt, daar kan ik enorm boos om worden.”

Tenslotte zijn er nog lokale producenten die echt de spotlight verdienen?
V: “Dan moet ik 100% Stijn zeggen van de Groentenakker. Die zou ik echt aanraden!”

Meer weten over Héron? Of gelijk reserveren?
Ga naar: http://www.heronrestaurant.nl/

Tekst // Merijn Corneel Koops
Foto // Jacco Oskam