Kies je regio
Terug naar overzicht

1 MINUUTJE IN UUTJE MET KONTJES&SNEETJES

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het aan oud SFYN Utrecht voorzitter Femke Westerneng, eigenaar van Kontjes&Sneetjes in Utrecht

Ik spreek af met Femke in de Vershal van Vechtclub XL. Google Maps stuurt me via brewpub de Kromme Haring naar binnen en direct ruik ik: brood! Dat ruikt lekker, maar waar is het? Mijn binnenkomst wordt opgemerkt en er volgt de vraag: “Kom je voor Femke?” waarna ik naar achteren wordt doorgestuurd. Femke heeft haar ovenwanten nog aan en zwaait uitbundig. “Hier moet je zijn” roept ze en ik loop haar kant op. Vers brood ligt op het rooster, wat ruikt dat heerlijk! “Wil je een broodje?” vraagt Femke. Nou daar hoef ik niet lang over na te denken!

Met z’n tweeën lopen we de trap op naar boven waar we neerstrijken op de bank met een broodje op de vuist. Ik haal een gekreukt briefje uit mijn tas, klaar voor het interview.

De eerste vraag van mij gaat natuurlijk over de naam ‘Kontjes&Sneetjes’, want dat klinkt als een spannende naam! Dus Femke, vertel eens: Hoe kom je aan deze naam, wie ben je en wat doe je?
“Catchy naam of niet dan!? Ik maak zuurdesembrood met een knipoog. Snij een brood door et voila een sneetje en een kontje ;-). Wie de naam eenmaal heeft gehoord vergeet ‘m vaak niet meer en dat is nu juist de bedoeling.” 

Houd jij rekening met ‘Good, Clean & Fair’ bij de inkoop van je ingrediënten? Hoe belangrijk is dit voor jou?
“Ik vind het heel belangrijk hoe er wordt omgegaan met ingrediënten en voedsel. Aandacht voor goede ingrediënten geeft meerwaarde aan je product. Ik houd hier dan ook rekening mee met het inkopen van mijn ingrediënten en probeer deze zo dicht mogelijk uit de regio te halen: Het tarwe komt bijvoorbeeld van akkerbouwer Hans uit Lopik. Die gebruikt zoveel mogelijk duurzame teelt. Dat houdt in dat hij bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en sluipwespen inzet voor de bescherming van zijn gewas en slechts een minimale hoeveelheid pesticide gebruikt tegen een schimmel. Nagenoeg biologisch dus.”

Je levert ook de lokale horeca, hoe ervaar je dat?
“Dat vind ik heel gaaf! Het is namelijk mooi dat de horeca steeds vaker de keuze maakt om goed brood te serveren en dan ook nog eens ‘durft’ te kiezen voor zuurdesembrood.”

Nu dat ik mijn heerlijke verse broodje op heb is de volgende vraag eigenlijk overbodig, maar ik ga hem toch stellen: Gaat jouw brood als warme broodjes over de toonbank?
“Haha jazeker! Als de vers gebakken kaasbroodjes of snoepkontjes (chocolade-notenbrood) de oven uitkomen heb vaak heel wat verlekkerde koppies om me heen hangen.”

Is er nog een type brood die je graag wil maken maar die je nog niet in je assortiment hebt?
“Een type brood dat ik op het moment aan het ontwikkelen ben, en hoop dat hij binnenkort in mijn assortiment komt, is een brood met verschillende soorten zeewier. Want zeewier smaakt niet alleen lekker, is ook voedzaam en wordt gezien als ‘toekomstvoedsel!”

Dit klinkt goed allemaal! Vertel, hoe kunnen we bij jou brood bestellen?
“Voor een heerlijke boterham (en natuurlijk fantastische koffie) kan je terecht bij Koffie Leute en Nordkapp Coffee in Utrecht. Daarnaast verkoop ik brood op verschillende markten, houd daarvoor mijn Website in de gaten of volg of like mijn socials ( Instagram & Facebook)! Ook geef ik workshops hoe je zuurdesembrood maakt. De eerst volgende ‘How to Desem’ workshop is op 29 juli en er zijn nog plaatsen beschikbaar! Aanmelden kan via deze link!

Tekst // Joyce Schloesser

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten