Filter op
Terug naar overzicht

1 minuutje in Uutje: Rozenbotteltuin ‘De Put’

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? Deze keer zocht onze voorzitter Lianne de Bie contact met de Rozenbotteltuin ‘De Put’ in Wijk bij Duurstede. Hier telen Emmelie en Eric al jaren rozenbottels voor consumptie.

Jullie telen rozenbottels, een niet heel gewoon gewas in Nederland. Zijn jullie de enige?
Ja wij zijn de enige rozenbotteltuin in Nederland.

En worden rozenbottels veel geconsumeerd hier in Nederland of is het in het buitenland populairder?
Vroeger werd de rozenbottel geteeld voor vitamine C, nu zijn daar allerlei vervangers voor en is de consumptie een stuk minder. In bijvoorbeeld Duitsland, Denemarken en Oostenrijk zijn ook rozenbotteltuinen.

Waarom zijn jullie ooit begonnen met het telen van rozenbottels?
65 jaar geleden zocht Zwaardemaker (bekend van siroop Karvan Cevitam) naar een fruitteler die de rozenbottelteelt verder zou kunnen brengen en begeleiden. De fruitteelt consulent van Utrecht verwees naar Hans Moerkoert, een jonge fruitteler die net een fruitteeltbedrijf wilde beginnen op een gronddepot langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Hans en Topy Moerkoert zagen het avontuur, in een voor hen volstrekt onbekende teelt, wel zitten. Zij plantte tussen 1951 en 1954 duizenden struiken; de Rozenbotteltuin was geboren! Jaren later, in 1979 ging Zwaardemaker mechaniseren en rozenbottels telen in Frankrijk, met de gedachte dat klimaat en productieomstandigheden daar beter zouden zijn. De rozenbotteltuinen in Nederland werden hierdoor vernietigd.
Hans Moerkoert heeft toen een doorstart gemaakt met 2 hectare rozenbottels en schakelde over op biologische teelt. De bottels werden met enkele vrienden geoogst en geleverd aan de firma Gaiapolis, een verwerker van biologische producten in Lelystad. Vanaf 1988 hebben wij, dochter Emmelie Moerkoert en partner Eric Hees, de tuin voortgezet. In de overtuiging dat dit stukje voedsel historie niet zomaar verloren mocht gaan. De onderhoudswerkzaamheden (planten, snoeien, bemesten, maaien) doen wij zelf, de handmatige pluk doen wij met vrienden en bekenden.

Denken jullie dat het voor andere fruittelers/boeren lucratief is om ook rozenbottels te gaan telen?
Nee, het telen van rozenbottels is arbeidsintensief en met grootschalige toepassing is in Nederland weinig winst te behalen. Daarvoor is de grond hier te duur en de vraag naar rozenbottels te klein.

In september heb ik mogen helpen met het binnenhalen van de rozenbottel oogst. Een leuke ervaring! Wat doen jullie na het oogsten met de rozenbottels?
Na het oogsten worden de rozenbottels ingevroren en wanneer er tijd is voor het verwerken van de rozenbottels, worden deze met een eigen machine gepureerd tot rozenbottel-coulis. Met deze coulis kan in de keuken volop geëxperimenteerd worden, bijvoorbeeld met het marineren van vlees of maken van dressings. Ook laten wij andere producten maken met de coulis bijvoorbeeld onze bekende jam, wijn of chutney.

Waar kunnen we jullie producten kopen/proeven?
Een bezoek aan de rozenbotteltuin kan op afspraak. Wij raden dan aan om dit in mei/juni te doen vanwege de overweldigende bloesem of aan het einde van de zomer, dan kunnen jullie meteen een handje mee plukken ;) De producten zijn op verschillende plekken te koop onder andere bij Local2local, Vroeg, de Veldkeuken en nog vele andere adressen te vinden op onze website.

Wat is de toekomst van de rozenbotteltuin?
Dat is nog onbekend, wij zetten het telen van de rozenbottels voorlopig nog voort met veel liefde en passie. Daarna gaat misschien een van onze twee zoons de tuin voorzetten, of allebei!

Meer weten?
Neem een kijkje op de website van de rozenbotteltuin of beleef hoe chefkok Alain Caron een rozenbotteldessert maakt bij Binnenste Buiten

Tekst// Lianne de Bie