Filter op
Terug naar overzicht

YFM ontwikkelt opleiding voor landbouw hogeschool

Foodtrucks, tech in de landbouw, insectenburgers en online boodschappen doen bij de boer: het voedsellandschap verandert snel en dat vraagt om nieuwe vormen van voedselonderwijs. De CAH Vilentum hogeschool en de Youth Food Movement slaan de handen ineen.

Vanaf 1 september 2016 kunnen studenten hier terecht voor de Engelstalige opleiding Food Entrepreneurship, die de partijen gezamenlijk hebben ontwikkeld. Voedselondernemers in spé, vanuit de hele wereld, wordt een interdisciplinaire kijk op het veranderlijke voedsellandschap geboden. In één jaar tijd starten zij hun eigen food business en leren zij hoe je anno 2016 zo good, clean en fair mogelijk zaken kunt doen.

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Trends volgen elkaar in rap tempo op, en data en technologie bieden nieuwe mogelijkheden voor onze voedselvoorziening. Om deze veranderingen bij te houden moet ook het voedselonderwijs gaan veranderen. Het CAH Vilentum, een van de grootste landbouwscholen van Nederland, ziet dit en heeft de YFM uitgenodigd om samen een opleiding te ontwikkelen.

Super gaaf dus dat de 7 jaar ervaring uit de SFYN Academie nu mag worden vertaald naar een opleiding met een officieel erkend papiertje! Eerder pleitte YFM-directeur Joszi Smeets dat het groene onderwijs zich meer op duurzaamheid en ondernemerschap moet richten tijdens het rondetafelgesprek dat woensdag 3 februari met de vaste Kamercommissie voor Economische zaken werd gehouden over het WRR rapport ‘Naar een voedselbeleid’. Jeroen Nolles, Team manager veehouderij en agrarisch ondernemerschap aan de CAH Vilentum Dronten, neemt het in een reactie op The Milkstory op voor zijn studenten en nodigt de YFM uit om een analyse te maken op het leerplan van de hogeschool. Deze uitnodiging kwam op het juiste moment, vandaag mogen we eindelijk bekend maken dat we hier al een hele tijd mee bezig zijn!

‘In de SFYN academie zien we elk jaar hoe veel innovatieve ideeën er ontstaan wanneer je jongeren vanuit de hele voedselketen bij elkaar zet. Wij denken dat die interdisciplinaire kijk op het voedsellandschap de basis moet zijn van elke voedselonderneming. In Nederland ontbreekt het aan een ondernemend ecosysteem terwijl er zoveel kennis is voor agrarische innovatie. Het zou mooi zijn als het groene onderwijs dit ondernemerschap meer zou gaan stimuleren.’ – Joszi Smeets, directeur YFM

In de bachelor Food Entrepreneurship leren studenten naar de voedseltransitie te kijken en gaan ze op bezoek bij koplopers uit het voedselsysteem. Boeren, verwerkers, retailers en startups die op een duurzame en creatieve manier succesvol ondernemen en business-kansen zien in deze transitie. Daarnaast gaan ze aan de slag met hun eigen voedselonderneming en maken deze in een jaar tijd startklaar.

‘Actiebereidheid handen en voeten geven, richting geven aan verandering in de manier waarop we met voedsel omgaan, en de overgang maken naar verantwoord en eerlijk ondernemen. Zoeken naar voedsel met identiteit en waarde. Dat zijn vanuit de hogeschool gezien de drijfveren van een opleiding waarin entrepreneurs de praktijk koppelen aan de grotere theorie. De samenwerking met YFM is daarin erg belangrijk, door hun netwerk aan de opleiding te verbinden krijgen studenten echt een kijkje in de keuken van de meest innovatieve voedselondernemers van dit moment.’ – Tim Menger, Hoofd Internationale opleidingen CAH Vilentum

Geïnteresseerd? Of ken je iemand die interesse heeft? De inschrijving is open, meer informatie over  de opleiding en de inschrijving kun je hier vinden op de site van het CAH Vilentum.