Filter op
Terug naar overzicht

7 vragen aan – Andreas Johnsen

Naar aanleiding van de filmavond BUGS! die eerder deze maand plaats vond in Utrecht, interviewden we de Deense filmmaker Andreas Johnsen, oftewel DE man achter de film Bugs. In de film volgt hij drie jonge mannen van het Nordic Food Lab tijdens hun wereldreis op zoek naar voedselsystemen en lokale eetculturen waarin insecten een belangrijke rol spelen. Wij kregen de kans om hem zeven vragen te stellen over zijn visie op het eten van insecten en natuurlijk over zijn eigen eetgewoontes!

Om mee te beginnen vroegen we ons af, eet je in je dagelijks leven insecten?
Nee, niet echt. In Denemarken zijn insecten (nog) niet op zo’n manier verkrijgbaar. Ik ga wel eens naar een speciaal restaurant in Kopenhagen waar je insecten kan eten, zoals Ranee’s of Noma. En als ik op reis ben in regio’s waar insecten eten heel normaal is, eet ik ze regelmatig!

Kun je ons vertellen waar en hoe de interesse voor insecten eten is begonnen?
Eigenlijk vanaf het moment dat ik over het project van Nordic Food Lab hoorde. Drie jonge mannen hebben drie jaar lang intensief onderzoek gedaan naar eetbare insecten over de hele wereld, dat klonk geweldig! Ik had al een paar keer insecten gegeten en ik was nieuwsgierig naar meer. Ik wilde graag mijn smaakpalet uitbreiden.

…en hoe kwam de beslissing om een film te maken?
Wederom door Nordic Food Lab. Zij waren bezig een veldonderzoek te plannen. Het klonk visueel aantrekkelijk, divers en super interessant! In die drie jaar onderzoek moest er haast wel een ontwikkeling plaatsvinden.

Wat is jouw visie op het eten van insecten?
Ik zou het liefste willen dat iedereen minder vlees en vis zou eten, en dat de focus op het produceren van duurzame groenten en geen-vlees productie zou liggen. Ik denk dat we zo het beste kunnen overleven.

De film is vrij kritisch over de opkomst van bedrijven die op grote schaal insecten produceren. Denk jij dat het produceren van insecten op grote schaal een duurzame toekomst heeft?
De manier waarop ‘biologisch’ zuivel, vlees en gevogelte geproduceerd wordt, is niet per se duurzaam. De productie is vaak gericht op de standaarden die aan het label ‘biologisch’ gesteld worden, zodat het dat label mag gebruiken. Er zijn echter zo veel factoren die meewegen, dat het extreem moeilijk is om ook maar iets op een 100% duurzame manier te produceren. Ik ben bang dat het net zo werkt bij industriële productie van insecten op grote schaal.

De film roept ook veel vragen op over het hedendaagse voedselsysteem. Was dat ook een doel van de film?
Ja, om mensen na te laten denken over wat we eten en over hoe het geproduceerd wordt.

Hoe denk je dat de consumptie van insecten in Europa er over 20 jaar uit ziet?
Ik weet zeker dat er een soort insecten-industrie zal ontstaan die in ieder geval veel groter is dan nu!

De laatste vertoning van BUGS in Nederland is te zien op 8, 10(inclusief insectenproeverij) en 12 juli om 16:30 in het Fraterhuis te Zwolle. Verder is de film online te zien via je eigen filmhuis:
Amersfoort – De Lieve Vrouw
Amsterdam – De Balie
Breda – Chassé Cinema
Enschede – Concordia
Hilversum – Filmtheater Hilversum
Rotterdam – LantarenVenster
Utrecht – ’t Hoogt

Benieuwd geworden naar de trailer? Kijk ‘m dan hier!