Kies je regio
Terug naar overzicht

7 vragen aan Brenda Poot

Ieder jaar wordt het SFYN netwerk weer een stukje groter. Soms zelfs via internationale kanalen! Zo kwam Brenda Poot, in 2014, voor het eerst in aanraking met Slow Food in Noorwegen. Na het volgen van de SFYN Academie in 2016 is Brenda – in haar huidige bestuursfunctie als secretaris – vastberaden om ook het voedselsysteem in Nederland good, clean & fair te maken. Hoogste tijd om haar beter te leren kennen!

1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Brenda, 25 jaar en geboren en getogen tussen de kassen in het Westland. Op dit moment ben ik daar ook werkzaam bij een orchideeën kwekerij, maar ik ben druk op zoek naar een baan die wat meer past bij mijn opleiding. Ik heb Environment and Society Studies en Bestuurskunde gestudeerd en dat laat al zien dat ik erg geïnteresseerd ben in (semi)-overheidsorganisaties en non-profitorganisaties. Hoe mooi zou het zijn om dit te combineren met mijn nog grotere interesse: het voedselsysteem?!

2. Hoe ben je met het Slow Food Youth Network in aanraking gekomen?
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met SFYN (of beter gezegd Slow Food) was tijdens mijn uitwisseling naar Noorwegen. Dit is een nogal duur land – zoals veel van jullie waarschijnlijk weten – en er werd een gratis diner georganiseerd van geredde producten. Hier kwamen veel internationale studenten op af en naast dat het fijn was om een keer niet heel veel kronen te betalen, was het ook nog ontzettend lekker en gezellig. Direct ging ik kijken of deze organisatie ook in Nederland actief was en zo kwam ik bij SFYN Nederland. Ik was net te laat voor de inschrijving van de academie van 2015, maar gelukkig was ik het het jaar daarna niet vergeten en heb ik mij toen ingeschreven voor de editie van 2016.

3. Je ben sinds kort secretaris. Wat houdt die functie precies in en hoe bevalt het tot nu toe?
Als secretaris probeer ik vooral het overzicht te houden en de andere bestuursleden te herinneren aan de taken die zij hebben. Verder notuleer ik natuurlijk iedere vergadering en stuur ik er datumprikkers uit voor uitjes of andere zaken. Ook heb ik nu als taak de bestanden over te zetten en uit te zoeken van de afgelopen jaren, zodat er een mooi archief ontstaat. Ik vind het leuk om hiermee bezig te zijn en hoop dat ik ervoor kan zorgen dat het binnen het SFYN bestuur vlekkeloos verloopt. Daarbij denk ik dat goede communicatie (wat ik zelf heel goed vind gaan) tussen de bestuursleden essentieel is. Ik ben dus tot nu toe heel enthousiast en hoop in de komende maanden mij verder te kunnen richten op het leren kennen van de andere actieve SFYN-leden, in het bijzonder het kantoor en de regio’s.

4. Wat is je droom voor de toekomst van SFYN?
Ik droom ervan dat SFYN de capaciteit krijgt om nóg meer goede campagnes op te zetten. Campagnes die burgers en organisaties, maar ook de politiek zal beïnvloeden.

5. Wie is voor jou een inspiratie of rolmodel als het gaat om voedsel? En waarom?
In mijn directe omgeving zie ik Lisette, een vriendin van mij, als inspiratie. Zij werkt, samen met haar familie, bij Westlandpeppers met paprika’s en pepers. Ik zie met hoeveel overgave zij dat doet en ben erg trots op haar. Het bedrijf van Lisette en haar familie gaat verder dan het gangbare. Ze brengen op een nieuwe manier hun producten op de markt.

6. Je woont in Delft. Heb je een tip (restaurant, winkel, markt, boerderij: food-gerelateerd) voor iedereen die geïnteresseerd is in good, clean & fair voedsel?
Sowieso is Delft een bezoekje waard door haar geweldig mooie binnenstad, maar wat ook leuk is is biologisch dynamische boerderij Hoeve Biesland in het Delftse Hout, waar ze ook een Weilandwinkel hebben. Dit is net buiten de stad, maar makkelijk aan te fietsen.

7. In september bestaat SFYN 10 jaar. Op welke manier zou jij dit willen vieren?
Als organisatie stilstaan bij welke ontwikkeling zij is ondergaan en hier trots op zijn. Ik denk dat dit belangrijk is om vol positieve energie verder te gaan. Meer concreet lijkt het mij leuk om als netwerk bij elkaar te komen en terug te blikken op mooie campagnes, evenementen en gebeurtenissen.

Tekst // Brenda Poot & Saskia Littooij
Beeld // Liset van der Laan

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten