Filter op
Terug naar overzicht

7 vragen aan – Charlotte Eijsbouts

Tijdens themadag De Zee was de SFYN Acdemie  op bezoek in Urk om de visserij onder de loep te nemen. We waren te gast bij meester fileerder Jan Woord, die ook het kloppend hart is van een nieuw initiatief dat Buurvissen heet. Charlotte Eijsbouts is de oprichter van deze sociale onderneming waarbij verse vis buren verbindt door vis in je eigen wijk te distribueren. Hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Tijd voor zeven vragen aan Charlotte Eijsbouts.

1 Wie ben je, wat is je achtergrond?
Ik ben Charlotte Eijsbouts en ik ben de bedenker van Buurvissen, een initiatief dat ik vorig jaar ben gestart. Lang geleden heb ik bij, toen nog, het ministerie van landbouw gewerkt en van daaruit ben ik de designwereld in geslopen. Ik woon zelf in Amsterdam maar houd heel erg van buiten zijn en probeer in mijn werk altijd stad en platteland met elkaar te verbinden. Toen vrienden om mij heen kinderen kregen, merkte ik dat iedereen razend druk was. Ze hadden niet eens meer de tijd om de stad rond te fietsen voor goede boodschappen. Daarom ben ik, na de geboorte van mijn eerste kind ‘De betonnen boswachter’ begonnen. Als lid van de betonnen boswachter kreeg je een boodschappen tas thuis met drie recepten en alle bio ingrediënten die je nodig had. Maar het was niet alleen een tas met eten, we hadden ook een educatie-tuin voor de kinderen van onze klanten. Ze leerde zaaien en oogsten en ieder jaar sloten we af met een oogstfeest. Bijna alles wat je kinderen zelf laat zaaien en oogsten, eten ze aan tafel gewoon op!

2 Jij bent mede-oprichter van Buurvissen, wat is dat?
Buurvissen brengt de meest verse Noordzeevis naar Amsterdam. Je bestelt samen met je buren, zo spreek je ze nog eens! Het idee is geboren uit een mooie samenwerking met Urker viskenner en meester fileerder Jan Woord. Samen met Jur Jacobs en Hanne Nijhuis kreeg Buurvissen slagkracht. Het werkt als volgt: Iedere maandagochtend koopt Jan de mooiste vis op de afslag, fileert het samen met zijn broer en diezelfde avond ligt het op je bord. Je schrijft je in voor een soort doorlopende strippenkaart. We bezorgen per straat of per buurt op één adres en buren of vrienden kunnen zich inschrijven om daar vis op te halen. Mensen waar wij de vis naar toe brengen en die hun koelkast ter beschikking stellen noemen we ‘vissers’ en iedereen die zich inschrijft om daar zijn eigen vispakketje op te halen is een ‘buur’. Sommige ‘vissers’ distribueren vispakketjes voor wel 20 buren. Het is echt bijzonder dat iedereen dat voor elkaar doet. Goed eten heeft een verbindende factor.

3 Hoe kwamen je op het idee om Buurvissen te starten?
Toen de tassen- en maaltijdboxen markt ontplofte, konden we niet blijven doorgaan met de betonnen boswachter. Dus we lieten onze klanten weten dat we ermee gingen stoppen. Daarop kregen we zoveel vragen of de vis die we leverde nog wel via ons te koop was. Die verse vis kwam altijd bij Jan Woord vandaan.

Jan levert al jaren aan de beste restaurants in Amsterdam maar niet aan particulieren. Toen ik hem belde om te zeggen dat hij gemist werd,  zei hij: ‘verzamel maar wat mensen’ en zijn we voor de grap gestart. Vanaf dat moment belde ik Jan iedere week om 6 uur ‘s ochtends en dan deed Jan de pakjes vis bij ons in de koeling. Later op de dag kwam iedereen dan vis bij mij ophalen en dat werd steeds gezelliger. Zo werd het ook echt een sociale ontmoeting. Dat ging zo door totdat ik ging verhuizen. Het idee dat goede vis mensen kan verbinden in de buurt vond ik zo sterk, dat ik er meer mee wilde doen. Toen heb ik Jur gebeld en hebben we een pilot in mijn nieuwe buurt gedraaid. En daar werkte het net zo goed als in mijn vorige wijk. Vanaf vorig jaar oktober zijn we officieel online gegaan en kunnen ook andere Amsterdammers ‘visser’ in hun eigen wijk worden.

4 Samen met Jan kijken jullie naar welke vis er per week op het menu staat. Dat proberen jullie ook zo duurzaam mogelijk te doen. Hoe werkt dat?
Jan is een geboren Urker en is samen met zijn broer echt de drijvende kracht achter Buurvissen want hij zoekt de vis uit. Hij heeft een hele goede neus voor verse vis. ‘s Ochtends vroeg bestel je bij hem , dat koopt hij in op de afslag, fileert de vis en brengt het naar Amsterdam. Hij heeft dan ook geen voorraad. Samen kijken we naar duurzaamheid vanuit zoveel mogelijk bronnen. MSC, Greenpeace, IMARES, de viswijzer enz.  Het lastige van labels is echter dat ze allemaal  vaak andere criteria gebruiken. Het belangrijkst voor ons is  dat het bestand gezond is en we kijken bijvoorbeeld ook naar brandstofverbruik. Maar het contact met de vissers op Urk is net zo belangrijk en Jan kent ze allemaal. Met al die verschillende informatie gaan we op pad en proberen we de beste verse vis te leveren.

Deze samenwerking met Jan betekend dat je altijd verse vis eet, maar het is niet altijd zeker wat het precies wordt. Op donderdag bel ik Jan om te kijken welke vis we maandag kunnen leveren. Maar als er 5 dagen storm is kan het zijn dat die vis niet gevangen is, dan nemen we wat anders mee. Dat gebeurd vooral in ’s winters wel eens.

5 Waarom verse vis bij je buur en niet dat filetje bij de supermarkt?
Ik vind het altijd lastig om dat voor anderen te bepalen maar ik eet al jaren alleen de vis van Jan en bij restaurants waaraan hij levert omdat ik het verhaal erachter ken. Alle vis die Jan levert , komt recht uit onze Noordzee. Er is niks mee gedaan om het langer houdbaar te maken en is ook niet ingevroren geweest. Gevangen door kleine schepen en door hem zelf gefileerd. Dat vind ik het lekkerst.

6 Naast vis afleveren, communiceren jullie online ook veel met jullie klanten d.m.v. recepten, uitleg over de vismethode, welke boot de vis heeft geleverd e.d. Waarom doen jullie dat?
Dat maakt het leuk en de recepten maken het spannend. Door te laten zien waar de vis vandaan komt, en het seizoen te volgen, bepaald de zee wat er op je bord ligt en niet de winkel. Dat is eigenlijk heel logisch, net zoals we jaren geleden eens bedachten dat we in december misschien geen aardbeien moeten eten.

7 Nu zitten jullie in Amsterdam. Kunnen we Buurvissen ook op andere plekken verwachten?
Eerst maar eens Amsterdam. We zijn nog maar net begonnen. Het belangrijkste is een  balans is tussen kwaliteit van de vis en de goede service die we willen bieden.  Alles gaat in overleg met Jan. Woon jij in Amsterdam en wil jij ook iedere week verse vis op je bord? Ga dan naar Buurvissen en meld je aan als ‘visser’ of ‘buur’.

// tekst: Charlotte Eijsbouts
// beeld: Ruben de Ruijter