Kies je regio
Terug naar overzicht

7 Vragen aan – Estée Strooker en Naresh Ramdjas

Vanavond praten we in talkshow ‘Als Warme Broodjes #13 Met het bord op schoot’ over voedseltv. Waarom kijken we zo graag naar bakkende keukenprinsessen en zwetende chefs? En welke invloed hebben kookprogramma’s op ons koop- en eetgedrag? Reserveer je kaartje en als aperitief daarom 7 vragen aan twee van YFM’s eigen tvkoks Estée Strooker, presentatrice bij 24Kitchen en Naresh Ramdjas (Appie Today) over Jamie Oliver, uitbraktelevisie en waarom je sommige dingen nooit van tv kan leren.

1. Voor wie het niet weet: Wie zijn jullie en waar kunnen mensen jullie van kennen?
Estée Strooker is chef en eigenaar van restaurant ‘Het Amusement’ en saladbar ‘Slaatje Bla’, beide in Arnhem. ‘Mensen kennen mij misschien wel van het eerste seizoen van Masterchef Nederland, waar ik de winnaar van was. Nu ben ik, naast chef in mijn eigen restaurants, ook presentator van verschillende kookprogramma’s bij 24Kitchen.’

Naresh: ‘Na mijn opleiding aan de design academy in Eindhoven heb ik ook meegedaan aan Masterchef in 2015, waar ik de finale haalde. Sommige mensen kennen me misschien van mijn verschillende pop-up restaurants (Nareshtaurant) maar na Masterchef ben ik actief gebleven op social media door het maken van kookvlogs o.a. voor de VPRO en nu ben ik het gezicht van ‘Appie Today’ (Albert Heijn). Daar zullen de meeste mensen me nu misschien van kennen.’

2. Waar is de liefde voor koken begonnen?
Naresh heeft vroeger getwijfeld over wat hij wilde worden; kok, ontwerper of acteur. Maar tijdens zijn opleiding in Eindhoven werd de liefde voor koken écht aangewakkerd: ‘In het tweede jaar kwam ik erachter dat ik het ontwerpen niet zo leuk meer vond. Daar worstelde ik een beetje mee terwijl ik naar een aflevering van Jamie Oliver keek. Toen dacht ik: Hoe tof is het als je door lekker koken tegelijk ook meisjes kan krijgen?’

Estée: ‘Ik ben opgegroeid in een familie waar er altijd veel aandacht voor eten was. Mijn moeder en mijn oom hebben me leren koken, proeven en we aten altijd samen aan tafel. Dat is misschien wel voor meer mensen zo, maar daardoor hielp vanaf mijn zevende mee in de keuken en maakte ik mijn eigen ontbijt, lunch en soms ook avondeten. Dat heeft er toe geleid dat ik er ook echt mijn vak van wilde maken.’

3. Waarom wilde jullie allebei, naast chef, ook presentator worden?
Estée: ‘Ik heb altijd twee passie gehad; naast het koken wilde ik ook graag het theater in. Net na de opening van ‘Het Amusement’ ging ook 24Kitchen van start en dat was natuurlijk een mooie combinatie tussen die twee. In 2013 was daar voor het eerst te zien als een van de chefs van het programma ‘De makkelijke maaltijd’. Dat was natuurlijk een te gekke ervaring; met zoveel mensen op een set, je make up wordt gedaan. Voor elk wissewasje is er wel iemand. Maar nu wil ik via dit platform ook meer mijn eigen boodschap verkondigen en de ethiek rondom eten en voedsel aansnijden. Twee van mijn eigen programma’s gaan daarom over vegetarisch gerechten [Vlees noch Vis] en koken met restjes [Ten minste eetbaar tot].’

Naresh: ‘Ik vind het zo leuk dat je met tv en internet zoveel mensen kan bereiken. Ik moest een keer een aflevering maken over groenten. Dan vertel ik met passie over initiatieven zoals meatless monday en daar kijken dan gewoon een half miljoen mensen naar. Dat heeft dus wel impact. En ik vind het helemaal leuk dat op social media, vooral via het kanaal van Albert Heijn, heel Nederland reageert; coole mensen maar ook de hardwerkende henk op de hoek. Daardoor wordt ik dan ook even uit mijn bubbel gehaald.’

4. Wat is het verschil tussen het werk als chef in je restaurants en wanneer je een programma presenteert?
Naresh: ‘Wat ik altijd het allerleukste vind aan koken, is het maken van een soort cadeautje. Hopelijk maak iemand blij met je gerecht. Ik krijg energie van het werken in mijn restaurant terwijl ik na een opnamedag helemaal ben uitgeput. Ik heb die bevestiging nodig, anders wordt ik ontevreden. Bij tv krijg je de bevestiging pas een maand later.’

Estée: ‘Een restaurant runnen is wat mij betreft een stuk harder werken. Je bent verantwoordelijk voor zoveel verschillende facetten. Bij het maken van een tv programma wordt alles voor je geregeld. Ik verbaas me er altijd over hoeveel mensen er op zo’n set staan terwijl je in de horeca voorzichtig moet zijn met je personeelskosten. In mijn restaurant maak ik gerechten die een stuk gecompliceerder zijn dan die op tv. Voor mijn programma’s probeer ik de gerechten zo toegankelijk mogelijk te maken.’

5. Wat is voor jou het meest iconische kook/eet programma ooit gemaakt en waarom?
Estée: ‘Jamie Oliver is mijn grootste held en volgens mij wel de grondlegger van het moderne kookprogramma. Ondanks dat hij natuurlijk een commercieel succes is geworden, heeft hij wel geprobeerd dat zo integer mogelijk te doen door zich in te zetten voor betere maaltijden in schoolkantines. Ik deel zijn doel om mensen beter te laten eten, daar is nog een hele hoop te halen.’

Naresh: ‘Ik was fan van Masterchef Australia, dat keek ik vroeger heel vaak. De presentatoren, het niveau van de gerechten en de spanning tussen de kandidaten maken dat programma echt goed. Tegenwoordig kijk ik zelf heel weinig tv, ik ben zelf meer een zender geworden. Nu volg ik nog wel veel chefs op instagram.’

6. Kook- en bakprogramma’s zijn nog nooit zo populair geweest. Waarom hebben die zo’n aantrekkingskracht op ons als kijkers?
Naresh: ‘Ik vind het heel apart dat er zoveel mensen graag naar kookprogramma’s kijken. Puur op gevoel denk ik dat kookprogramma’s vooral populair zijn bij huismoeders en mensen die zelf niet zo goed kunnen koken. Iedereen die wel goed kan koken besteed zijn tijd vaak wel anders. De kracht zal hem wel zitten in de herkenbaarheid en dat je in programma’s zoals masterchef ook echt de kandidaten leert kennen en fan wordt.

Estée: ‘Ja, kookprogramma’s zijn aan de ene kant gewoon lekkere uitbraktv; het kijkt makkelijk weg. Tegelijkertijd denk ik ook dat het wat dieper zit en dat veel mensen het missen om met aandacht te koken en te eten. Voor veel mensen is het natuurlijk geen noodzaak meer om zich primair met eten bezig te houden, dat kan je allemaal uitbesteden.’

7. Wat kun je nou nooit van een kookprogramma leren?
Estee: ‘Niet iedereen heeft er natuurlijk talent voor maar een gerecht op smaak brengen, is iets wat je moet leren door ervaring. Het liefst krijg je dat ook van huis uit mee. Ik zie soms koks die wel technieken hebben geleerd, maar niet van huis uit hebben meegekregen wat lekker eten is.’

Naresh: ‘Een smaakregister of smaakbibliotheek in je hoofd; dat kan je nooit leren van tv. Dat moet je gewoon heel veel doen. Terwijl dat wel een belangrijk onderdeel is van lekker koken, want dan kan je op elk moment improviseren. Hoe je een uitje snippert of een vis filleert dat kan je wel leren van een kookprogramma maar smaak ontwikkel je alleen maar door veel te proeven.’

// Naast dat je Estée en Naresh kunt bewonderen in hun eigen programma’s, kan je ook uit eten gaan in hun restaurants.
Estée is eigenaar van Het Amusement en Slaatje Bla. Naresh heeft nog tot 30 april een pop up restaurant op piet mondriaan straat 140 in Amsterdam.

// beeld: Estée Strooker en Naresh Ramdjas

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten