Kies je regio
Terug naar overzicht

7 Vragen aan – Joost Kunst

Joost Kunst is van jongs af aan geïnteresseerd in de jacht, als onderdeel van de Nederlandse jagersvereniging was hij te gast tijdens YFM Talkshow ‘Als Warme Broodjes’ en nu leggen we hem 7 vragen voor.

1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Joost Kunst, 28 jaar oud en Zeeuw in hart en nieren. Al mijn hele leven woon ik op het prachtige eiland Sint Philipsland, waar ook mijn jachtveld ligt. Naast mijn werk ben ik namelijk jager. Samen met mijn opa en zijn broer hebben wij een jachtveld van ongeveer 160 voetbalvelden groot.

2. Wanneer besloot je om jager te worden?
Dat was eigenlijk geen besluit. Al vanaf dat ik kan lopen nam mijn opa mij soms mee naar het jachtveld. Omdat de natuur mij al van jongs af aantrok vond ik dat prachtig. Als kind was ik steeds in de weer met vogels, vissen, en dieren in het algemeen. Als ik dan met mijn opa de polder in ging was er altijd veel te zien en te beleven, met als kers op de pudding vaak een stukje wild. Met mijn ouders had ik al snel de afspraak (ik zal een jaar of tien geweest zijn) dat ik de geschoten dieren zelf zou slachten, en het vlees schoon in de keuken af leveren. Ook dat vond ik als kind ongelofelijk interessant. De anatomie van een dier, ontdekken wat een dier gegeten had, en uiteindelijk de eetbare delen opeten. Zodra ik 18 jaar was (de leeftijd om te mogen jagen in Nederland) en een rijbewijs had, was het dan ook niet meer dan normaal dat ik mezelf voor de jachtcursus inschreef.

3. Kan iedereen jager worden?
Ja en nee. Om jager te worden moet je een pittige cursus/opleiding volgen bij de Stichting Jachtopleiding Nederland. Dit betekend avonden studeren op de meest uiteenlopende onderwerpen: wetgeving, biotoop, dierenkennis, wapens&munitie, planten kennis, enzovoort. Na afloop van deze cursus volgt een schriftelijk examen. Dat de lat erg hoog ligt blijkt wel uit het slagingspercentage van 59% (september 2016). Naast de theorie moet ook op drie praktijkonderdelen examen worden gedaan: Vaardigheid met het hagelgeweer, vaardigheid met de kogelbuks en Jachtpraktijk. Zijn alle vier de examens met een voldoende afgerond, pas dan kan iemand jager worden. Bij elkaar kost de cursus en het examen ongeveer €2.000,- .

4. Wat vind jij van de termen plezierjacht en hobbyjacht?
Ach, sommige mensen proberen de jager in een frame te drukken van een bloeddorstig wezen, wat alleen voor het plezier dieren dood maakt. Vaak gaan deze termen dan ook gepaard met veel negatieve emoties. Dat doet mij wel eens pijn. Natuurlijk, als ik een middag met familie of vrienden in het veld ben dan amuseren wij ons. We staan versteld van de pracht van de natuur. We genieten van het buiten zijn, van het samen zijn, van een goed afgerichte jachthond, een mooie zonsondergang. En als we op zo’n middag een haas buitgemaakt hebben, zijn we heel tevreden. Maar als de haas ons te slim af was, zijn we net zo tevreden.

5. Hoe kijk je aan tegen mensen en organisaties die de jacht volledig willen afschaffen? En hoe zou Nederland er volgens jou uitzien als dit verbod er zou zijn?
Vaak zijn dit mensen die ook het eten van vlees willen verbieden. Mensen die volledig los staan van het platteland en de natuur. Grotendeels komt hun standpunt voort uit onwetendheid. Nederland zonder jacht kan ik me niet voorstellen. Jagers spelen een grote rol op het platteland van Nederland. Denk hierbij aan toezicht in het buitengebied, waar de politie andere prioriteiten heeft. De jacht is nodig voor het beheer van populaties dieren die overlast veroorzaken, en de samenwerking met agrarisch Nederland.

6. Is jagen volgens jou duurzaam?
Ja, absoluut. Een jager moet wel heel duurzaam oogsten uit zijn jachtveld om in de toekomst ook nog te kunnen blijven jagen. De Nederlandse wet speelt daar op in door de jager te verplichten om zorg te dragen voor een redelijke wildstand. Daarnaast moet een jager een contract afsluiten met de grondgebruiker (boer) van minimaal 6 jaar.

7. Waarom smaakt écht wild anders dan vlees uit de supermarkt en kunnen mensen wild, door jou geschoten, ergens proeven?
Echt wild heeft een vrij leven gehad, heeft gegeten wat het echt lekker vindt, en dat proef je. Een dier smaakt naar wat het zelf gegeten heeft. Jagers in Nederland bieden hun wild aan via wildopdekaart.nl. Ook ik heb daar een account.

Kijk Talkshow ‘Als Warme Broodjes #8 De jacht is geopend terug’ waar Joost Kunst te gast was.

// beeld: Joost Kunst
// YFM nodigt mensen uit om hun mening te delen op onze website. Wil je reageren? Dat kan onder de Facebook post die bij deze blog hoort!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten