Kies je regio
Terug naar overzicht

7 vragen aan – Lennard Duijvestijn

Aan het Vossemeer in Dronten vind je een prachtig stukje Nederland als je het terrein op stapt van Landgoed Roggebotstaete. Een kudde Drentse Heideschapen begraast het landgoed en met een groot natuurgebied waar niet gespoten wordt, ontstaat er een vlinder- en bijenparadijs. Idilischer kan het bijna niet. Dit is de plek waar oud YFM Academicus Lennard Duijvestijn werkt als projectleider. Tijdens ‘Als Warme Broodjes #4 Foodtopia’ blikt hij met ons vooruit op de toekomst van ons voedselsysteem. Tijd om hem en het landgoed beter te leren kennen.

1. Stel je voor: Wie ben je en wat is je achtergrond?
Mijn naam is Lennard Duijvestijn, 31 jaar. Ik kom uit Zeewolde, een klein en jong dorp in de Flevopolder. Het gemis van gemeenschapszin in zo’n jong dorp is wat mij ertoe leidde om ver weg te studeren en veel te reizen. Tijdens mijn studie Internationaal Recht in Zuid-Afrika werden mijn ogen geopend hoe belangrijk het voor mij is om veel in de natuur te zijn en dit te delen met anderen. Ook ervoer ik de kracht van de gemeenschap op het platteland. Toen ik terugging naar Nederland ben ik gaan werken voor een multinational omdat ik dacht dat ik hun MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) beleid kon versterken. Wat ik miste was de gemeenschapszin daar en het gevoel dat de doelstellingen van het bedrijf er werkelijk toe doen. Na 2.5 jaar besloot ik dat het tijd was voor iets anders. Ik wilde cowboy gaan worden in Italië, maar toen kreeg ik een motorongeluk, en kwam ik als houthakker op Roggebotstaete terecht, in de Flevopolder, waar ik dus vandaan kom.

2. Je bent projectleider van Landgoed Roggebotstaete, wat is dat precies?
Roggebotstaete is een voedselproducerend natuurgebied waar we de gemeenschap op het platteland versterken. Door de natuur te begrijpen kunnen we met haar samenwerken. De gezonde voeding die ze produceert en de heling die ze brengt voor mensen in o.a. onze re-integratie trajecten zijn hier voorbeelden van. Wij investeren in natuur als innovatiekracht. Sinds 2013 ben ik stapsgewijs praktisch vorm gaan geven aan het landgoed en heb ik vanuit de verbinding met het gebied een nieuwe visie ontwikkeld.

3. In 2013 nam je deel aan de SFYN Academie, welke ervaring heb je daaruit meegenomen naar Roggebotstaete?
Dat het belangrijk is om het verhaal en visie van Roggebotstaete op een positieve manier te vertellen, in plaats van te vingerwijzen en te oordelen. Wanneer we voorbij onderlinge verschillen kijken, kunnen we ontdekken welke overeenkomsten er zijn in de visie van een ander. Werken vanuit die gezamenlijke basis leidt veel sneller tot wederzijds begrip en succes. Mijn grootste uitdaging ligt hem dan ook in het ontdekken waar die ander staat en naartoe wil gaan.

4. Welke visie hebben jullie, vanuit het Landgoed, op de toekomst van ons voedselsysteem?
Aan de ene kant voorzie ik steeds meer efficiency, technologie en daarmee veel milieu- en sociale problematiek. Daarnaast zie ik steeds meer de opkomst van een systeem waar natuur en gezondheid aan de basis staan. Steeds meer mensen beseffen wat voeding met ons doet, en wat het oplevert om de natuur te zien als bron van kennis en innovatie. Wat gezond is voor ons, is ook gezond voor de planeet. We gaan begrijpen dat daar een verbinding ligt.

5. Welke eetgewoontes en manieren van voedsel produceren zijn volgens jou niet langer houdbaar?
Het is het beste om vers te eten uit zeer diverse voedsel producerende gebieden. Alle zwaar bewerkte voeding uit monocultuur landbouw, waar van alles aan toegevoegd is en wat daardoor nauwelijks nog voedingswaarde bevat is een grote oorzaak van ongezondheid. Vrijwel de gehele supermarkt dus.

6. Waar woon jezelf? En gaan we allemaal op een eigen landgoed wonen als we 50 jaar vooruit kijken en de wereld zoals we die nu kennen, blijkt ingestort door klimaatverandering en milieurampen?
Ik woon op Roggebotstaete. Juist omdat ik wil voorkomen dat we naar ineenstorting van het systeem gaan, door weer samen te leven met de natuur.

7. Tijdens YFM Talkshow ‘Als Warme Broodjes #4 Foodtopia’ op 14 april ben jij een van de ondernemers die aanschuiven. Wat verwacht je van de avond?
Het is een talkshow, dus ik verwacht dat we gaan onderzoeken wat onze verschillende standpunten zijn, en ontdekken waar we elkaar kunnen helpen om een gezamenlijk toekomstbeeld te behalen. In dat toekomstbeeld staat wat mij betreft voorop dat de mens weer de verbinding aangaat met natuur en ons landschap weer divers is en de gemeenschap centraal staat.

// Wil je meer van Lennard weten en de toekomst van onze voedselvoorziening? Meld je aan voor Talkshow Als Warme Broodjes #4 Foodtopia bij Pakhuis de Zwijger.

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten