Kies je regio
Terug naar overzicht

7 Vragen aan – Oukje de Kwaasteniet

Wanneer je in de supermarkt boodschappen doet, kan je er niet omheen. Plastic verpakkingen zijn onlosmakelijk verbonden met de voedselindustrie. Ter ere van ‘Plastic-Free-July‘ stelden we Oukje de Kwaasteniet, van de blog ‘Doe mij maar uiensoep’ (DMMU), 7 vragen over een verpakkingsarm leven. Op haar blog en facebookpagina geeft ze praktische tips om het gebruik van verpakkingen als consument te omzeilen.

Wie ben je en waar kunnen mensen jou van kennen?
Ik ben Oukje de Kwaasteniet. Bij de winkeliers in Haarlem en omgeving ook wel beter bekend als ‘die mevrouw met die zakjes’. Brood, noten, kaas, groenten en fruit… om zoveel mogelijk (plastic) verpakkingen te voorkomen, koop ik het allemaal in mijn eigen meegenomen bakjes, (katoenen) zakjes en netjes. In het begin keken mensen soms vreemd op, maar inmiddels is iedereen gewend aan mijn eigen ‘verpakkingen’ en worden ze zonder problemen enthousiast gevuld.

Hoe is het idee voor je blog ‘Doe mij maar uiensoep (DMMU)’ ontstaan?
Als kind was ik al dol op uiensoep. En dan vooral de traditionele versie, met een stukje brood en wat kaas er bovenop. Heerlijk! Waar ik veel minder blij van word, is ‘plastic soep’. Geschrokken door de enorme omvang en desastreuze gevolgen van dit immense (en nog altijd groeiende) probleem, voel ik mij genoodzaakt om mijn ‘plastic consumptie’ drastisch aan te passen/reduceren. Tenslotte zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor al dat plastic in onze oceanen. Dus ook ik! Om zoveel mogelijk anderen mensen te inspireren en motiveren om ook minder plastic afval te veroorzaken, deel ik mijn afvalbesparende ervaringen, tips, recepten en patronen op een blog en Facebook. Een naam hiervoor was snel bedacht, want: voor mij geen Plastic Soep… Doe mij maar uiensoep!

Welke verpakkingen zijn volgens jou ECHT overbodig?
Groenten en fruit die, ondanks hun natuurlijke bescherming (de schil) tóch nog een plastic laagje krijgen (bv. komkommers, aubergines of een tros bananen). Helaas schijnt het (in het buitenland) nog erger te kunnen: gepelde mandarijnen in een plastic bakje. Te bizar voor woorden!

Welke producten koop jij wel met verpakking en waarom?
Calvé Pindakaas met nootjes. Omdat mijn man deze toch echt het lekkerste vindt. Ander (zoet) broodbeleg (zoals jam, hagelslag en honing) koop ik ook nog in verpakking. Lastig om zelf te maken en erg geliefd bij de rest van het gezin.

Wat zijn je beste tips om tijdens de boodschappen plastic te besparen?
Ga voorbereid boodschappen doen. Dat wil zeggen: weet wat je wilt gaan eten/koken, (be)zoek winkels/plekken met onverpakte goederen (bijv. de markt of een natuurvoedingszaak) en neem ALTIJD je eigen zakjes/potjes mee. Sinds dit jaar de plastic tasjes verbogen zijn en iedereen zijn eigen tas mee meeneemt, kunnen daar ook prima herbruikbare zakjes, potjes en/of netjes in mee.

Klopt het dat verpakkingsloze producten minder lang meegaan, en zo ja, vind jij dat een probleem?
Ik ervaar niet echt ‘houdbaarheidsproblemen’ met de producten die ik onverpakt koop. In (tweedehands) gekochte Tupperware bakjes en weckpotten blijft alles prima vers. Bovendien gooi ik, sinds ik onverpakt mijn boodschappen doe, ook vrijwel geen eten meer weg. Juist omdat ik van alles ‘los’ koop, kan ik precies afwegen wat ik nodig heb. Ik koop zelden teveel. En op is bij ons dan ook echt op. Zonder restafval en voedselverspilling, dat voelt fijn!

Hoe ziet voor jou de ideale (super)markt eruit?
Een winkel met lokale, biologische en (natuurlijk) onverpakte producten. Gelukkig verschijnen ze (steeds meer!) in Nederland. Ik kan niet wachten tot er eentje in Haarlem komt!

De netjes op de foto zijn door Oukje zelf gemaakt. Op haar blog staat het haakpatroon zodat ook jij ze zelf kunt maken!

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten