Kies je regio
Terug naar overzicht

7 Vragen aan – Susan Drion

Ieder jaar wordt het YFM netwerk weer een stukje groter en ook dit jaar leren we 25 nieuwe academici maar ook nieuwe regionale YFM-ers kennen. Sommige mensen in dit netwerk zijn YFM-ers van het eerste uur, zo’n oude bekende is onze nieuwe bestuursvoorzitter Susan Drion (24) ook. Als benjamin begonnen in een van de eerste academies en nu terug om de vereniging naar nieuwe hoogtes te brengen en future proof te maken. Tijd om haar dan ook beter te leren kennen en 7 vragen voor te leggen.

1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Susan Drion en ben sinds deze zomer begonnen aan de MSc Organic Agriculture aan de universiteit van Wageningen. Ik leer dus over duurzame voedsel (productie) systemen: nutriënten cycli, boerderij management, rurale sociologie en voedsel beleid. Dus een beetje wat je bij de YFM ook kan doen, maar dan in de ivoren toren van de wetenschap. Daarnaast kan ik heel erg genieten van spelletjes spelen in de kroeg, salsa dansen tot ‘s avonds laat en te paard de bossen hier in de buurt verkennen.

2. Hoe ben je bij de Youth Food Movement terecht gekomen?
Na mijn middelbare school wilde ik de wereld verkennen en ik was op zoek naar nieuwe uitdagingen in mijn leven. Via een flyertje op de Slow Food markt van Rijnzoet, via mijn moeder, leerde ik over de SFYN academie. Tot mijn grote verbazing mocht ik de benjamin van het gezelschap zijn. De YFM heeft me toen zo geïnspireerd dat ik het nooit meer los heb kunnen laten.

3. Je bent sinds kort de nieuwe voorzitter van het YFM NL bestuur, wat houdt je taak in en hoe bevalt het tot nu toe?
Sinds het najaar van 2016 mag ik Micha Lubbers opvolgen. Ik ben heel dankbaar om deze rol te mogen vervullen bij YFM Nederland. Het bestuur is verantwoordelijk voor verenigingszaken en het ontwikkelen van visie en strategie. Mijn taak is het waken over het welzijn en de prestaties van ons kantoor. Daarnaast hou ik het overzicht over alles wat er speelt binnen het bestuur, zit ik vergaderingen en algmene leden vergaderingen voor en hou ik contact met Slow Food Nederland en het internationale hoofdkantoor in Bra, Italië. Het is een heel mooie ervaring om voorzitter te zijn, hier kan ik mijn drang kwijt om iets te kunnen doen en bij te dragen aan een duurzamer voedsel systeem. Daarnaast leer ik natuurlijk super veel in deze positie.

 

4. Wat zijn je plannen voor de toekomst met YFM?
Ik vind het heel belangrijk dat de YFM een speeltuin en experimenteerplaats blijft, waar mensen plezier hebben. Ook wil ik graag het landelijk netwerk versterken, dat is de communicatie met academie alumni én de regio’s. Sinds november heeft het bestuur er daarom een regio coördinator erbij en YFM Fryslân heeft al de eerste regio dag georganiseerd. Verder zou ik graag zien dat de YFM voedselland opschudt door nieuwe of onderbelichte thema’s aan te blijven snijden. En als laatste (etnische) diversiteit: ik denk dat het heel belangrijk is voor de beweging om constant nieuwe doelgroepen te blijven aanspreken en te betrekken. Er staat nog veel meer op het verlanglijstje, maar dit zijn toch wel de onderwerpen waar ik me samen met de YFM hard voor wil maken.

5. Wie is voor jou echt een inspiratiebron/rolmodel?
David Attenborough, Banksy en mijn oma. David, het brein achter planet earth, heeft mijn ogen geopend voor alle mooie natuur in de wereld, maar ook heeft hij haar kwetsbaarheid laten zien, zonder belerend te zijn. Banksy (street artist) uit veel kritiek op de samenleving waar ik me in kan vinden. Vooral zijn werk ‘Flower Thrower’ vind ik heel mooi. En ja, mijn oma van mijn vaders kant had een enorm uithoudingsvermogen en zelfdiscipline. Daarnaast was ze heel slim, gedreven en altijd elegant. Er zijn nog vaak momenten die ik graag met haar had willen delen of vraagstukken waar ik graag haar advies over had willen krijgen.

6. Je woont en studeert in Wageningen. wat is een typisch yfm adresje, bij jou in de buurt, dat mensen zouden moeten leren kennen?
Columbus, een thee en koffie winkeltje. Ze hebben de mooiste producten en serveren ook heerlijke koffie. Ook zijn er hier in de buurt een hoop interessante boeren bedrijven die het lef hebben anders te ondernemen zoals, Veld en Beek, Tuinderij de Stroom en Remeker. Zeker een bezoekje waard.

7.De verkiezingen komen er bijna aan, welk probleem in het voedselsysteem moeten politici volgens jou op de kaart zetten?
Op dit moment moeten we denk ik even verder kijken dan de voedselproblematiek. Ik heb lang nagedacht over wat ik persoonlijk zou kunnen doen nu er steeds meer verdeeldheid tussen Nederlanders onderling maar ook in de politiek lijkt te ontstaan. Stemmen natuurlijk, maar ook uit mijn eigen bubbel durven komen en de verbinding met andere Nederlanders aan gaan. Hoe ik dat laatste ga doen, weet ik nog niet; daar ben ik nog op aan het broeden. Ideeën zijn altijd welkom. Verder vind ik initiatieven zoals de stembus van Tim Hofman en anderen echt top. Onze generatie moet de politiek op het matje roepen zodat zij haar verantwoordelijkheid gaat nemen, maar dan moeten we op z’n minst allemaal gaan stemmen.

 

// tekst: Susan Drion en Hilde Segond von Banchet
// beeld: Susan Drion

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten