Filter op
Terug naar overzicht

7 vragen aan – Wilbert van de Kamp

Op vrijdag 2 maart vindt de laatste talkshow Als Warme Broodjes ‘Het is mooi gevleesd’ plaats. We nemen dan afscheid na twintig afleveringen, zoals we dat eigenlijk ook zouden moeten doen met vlees. Maar voordat we deze reeks gaan afsluiten, blikken we alvast terug met 7 vragen aan de presentator: Wilbert van de Kamp.

1. Wie ben je en waar kunnen we je van kennen?
Ik ben Wilbert (29), en heb in het verleden de SFYN Academie georganiseerd. Daarnaast woon ik in het Noorden en ben ik bedenker van Omapost.

2. Je bent de bedenker en presentator van Als Warme Broodjes, hoe ben je hier destijds mee begonnen?
Samen met Joszi, die destijds directeur van SFYN was, besloot ik dat het leuk zou zijn als SFYN een maandelijkse talkshow zou hebben over voedsel en ondernemerschap. Om meer mensen te bereiken, maar ook omdat je met ondernemerschap de (voedsel)wereld kunt veranderen. Pakhuis de Zwijger zag dat ook wel zitten. En zie hier: we zijn 20 shows verder!

3. Welke AWB ondernemer heeft wat jou betreft echt een voorbeeldrol & waarom?
De man die mij het meest heeft geraakt is tóch Marco Agema, die toen nog eigenaar van Friet van Piet was. De wereld willen veranderen omdat je een dochter krijgt, en dat dan doen met de plek waar je al zit: een snackbar. Dat vind ik zó sterk! Stiekem vind ik het best wel jammer dat hij ermee gestopt is. Überhaupt vind ik het bij SFYN’ners soms wel jammer dat ze weggaan op de plek waar ze zitten: ik vind het het mooiste als ieder in zijn eigen hoekkie de wereld verandert, en dus niet allemaal op hetzelfde duurzame ei gaan zitten broeden dat iemand anders heeft gelegd.

4. Iedere talkshow was er ook een kritische noot van Peter Buurman, wat vond jij zijn mooiste AWB-anekdote?
Ik moet nog steeds het hardst lachen om zijn column over zijn vrienden en de reuze frikandel . Het mooie is dat Peter eigenlijk niet superveel met eten heeft (zijn vrienden wel). Daardoor weet hij net de juiste snaar te raken, want in voedselland kent iedereen het jargon en de slogans wel. Maar juist door het net even anders te zien komen de mooiste dingen tot leven.

5. Welke editie heeft het meeste stof doen opwaaien/heeft voor de mooiste reacties gezorgd (voorbeeld)?
De aflevering over de jacht deed erg veel stof opwaaien. Soms was er ook wat twijfel over de balans in een programma: kies je niet erg veel mensen die pro-vis of pro-jacht zijn? Daarbij vergeten mensen wat het doel was van deze show: niet een debatreeks organiseren, maar iets doen aan de kennis van mensen. Er is zoveel onbekend over voedsel. En met de ondernemers erover praten zorgt dat mensen iets meer kennis over een onderwerp krijgen. Vanuit daar kan je vervolgens een mening ontwikkelen. Maar het begint bij het leren kennen van het “veld”.

6. Zijn de voedselondernemers, wat jou betreft de kartrekkers van de transitie?
Ja, maar de consument moet ook zijn of haar rol zien. We staan soms teveel stil bij het feit dat we maar een druppel op de gloeiende plaat zouden zijn. Maar dat ís niet zo. Wanneer 1000 druppels in een emmer springen en dan samen op de gloeiende plaat eindigen, dan koelt de plaat heus wel af. Ondernemers zijn wél degenen die ervoor kunnen zorgen dat die 1000 druppels in een emmer komen, denk ik.

7. Waarom moet iedereen naar de laatste editie van AWB komen?
Uiteraard omdat het een feestje wordt! Er zijn geweldige sprekers, en de week erna is het de week zonder vlees. Ik hoop dat veel mensen beseffen dat minder, geen of ander vlees eten óók een mogelijkheid is. Vlees is overal, en zo vanzelfsprekend, maar niet altijd nodig. Als iedereen in Nederland één dag per week geen vlees meer zou eten verandert dat echt veel. Typisch een programma waar veel druppels in de zaal zitten dus, nu dat emmertje nog creëren. En uiteraard is er ook de mogelijkheid om te ontdekken waarom je wél vlees zou moeten eten, of dat we in Nederland vlees redelijk duurzaam produceren. Kortom: de breedte, maar zeker ook de diepte in. Én geweldige sprekers: Dé van de Riet van Vlees.nl, Marijn Frank (je kent haar van Keuringsdienst van Waarde) en de enige echte Vegetarische Slager, Jaap Korteweg. Achteraf is er ook nog een leuk borreltje. Reserveer je ticket bij Pakhuis de Zwijger

Wil je meer van Wilbert weten? Bekijk dan zijn website: www.wilpret.nl

//beeld: SFYN Nederland
//tekst: Wilbert van de Kamp