Filter op
Terug naar overzicht

SFYN ACADEMIE ACHTERAFJE: THEMADAG DE MENS

Op zaterdag 10 juni vond de laatste themadag van de Slow Food Youth Network Academie 2017 plaats. Op deze dag verdiepten we ons in honger, ondervoeding en obesitas, wereldwijd en in Nederland. Een verslag van de dag, geschreven door academicus Chris Bakker, trainee bij Rabobank, met tekeningen van Daniela Rojas Morales, CSR Officer bij Nature’s Pride.

‘Elke 10 seconden sterven er in Afrika 3 kinderen door ondervoeding.’ (Hans Eenhoorn)

Laatst zat ik te tellen in hoeveel provincies de SFYN Academie mij dit voorjaar al heeft gebracht. Alleen Zeeland en Drenthe blijken nog niet op de lijst te staan. Deze zesde en laatste themadag hoeven de meeste academici echter niet zo ver te reizen. Onze hoofdstad, in het bijzonder de Bijlmerbajes, is het decor van themadag ‘De Mens’. Hans Eenhoorn, oud-Unilever-baas, is inmiddels 75, maar heeft nog niets aan passie verloren over het wereldvoedselvraagstuk. Zijn quote hierboven zorgt voor een ijzingwekkende stilte in de zaal. Hans vertelt dat de helft van de chronisch hongerigen op de wereld kleine boeren zijn. Mensen die voedsel produceren zijn de mensen die het minste voedsel te consumeren hebben. Het blijft een krankzinnig feit. Onder andere nieuwe technologieën, de betrokkenheid van het bedrijfsleven en de actiebereidheid van jongeren (SFYN!) wereldwijd geven echter hoop dat het ons gaat lukken negen tot tien miljard mensen te voeden in 2050.

SFYN Academie

Wereldvoedselvraagstukken, getekend door Daniela

Van ondervoeding in Afrika voelt het toch wel als een grote stap naar de moestuin van de Bijlmerbajes, waar de Stadsboeren kleinschalig voedsel verbouwen met vluchtelingen. Ook dit is echter weer een kleine stap om ons voedselsysteem te verbeteren. Voedsel verbindt, zoals ook blijkt uit het verhaal van Zina Abboud (Zina’s Kitchen), de kok die onze heerlijke Syrische lunch verzorgt. Zij vertelt prachtig over hoe ze ooit voor prinses Beatrix mocht koken en dat dat haar tot haar eigen schrik en later trots pas tijdens de maaltijd werd verteld.

SFYN Academie

Stadsboeren, getekend door Daniela

De middag brengt meer verhalen. Joreintje Mackenbach, VU-onderzoeker, vertelt ons over de invloed van iemands wijk op zijn eetgedrag. Grote inkomensverschillen in een wijk zorgen voor minder sociale samenhang en beïnvloeden daarmee het eetgedrag in de wijk negatief. Mary-Lou Florisson, coördinator bij de Voedselbank Amsterdam, vertelt over haar verdriet nu de schrappen bij de Voedselbank te leeg zijn om alle klanten goed te kunnen bedienen. Ook vertelt ze hoe de Voedselbank klanten meer geeft dan alleen voedsel door ze te begeleiden in het beheren van hun schulden. Maryam Denguir vertelt vol enthousiasme over haar werk voor Dream Support. Dream Support helpt inwoners van Amsterdam Oost projecten op te zetten voor een gezonde leefomgeving. Academici Amber, Stefan en Piet vertellen ten slotte over hoe zij binnen hun bedrijf zich proberen in te zetten voor een gezonde voedselomgeving.

Na al deze verhalen over eten is het tijd om zelf aan de slag te gaan onder leiding van Natascha Kooiman van Smaackmakers. De academici weten met een stel lukraak bijeengebrachte ingrediënten de smakelijkste gerechten op tafel te zetten. Op naar de slotdag op 1 juli!

Nog meer zien van de belevenissen van de Academici? Bekijk hier de foto’s van Themadag de Zee of volg ons op FacebookTwitter & Instagram!

En heb je zelf interesse om deel te nemen aan de Academie? Stuur een email naar academie@sfyn.nl om op de hoogte te blijven van de inschrijving voor de SFYN Academie 2018.