Filter op

De Slow Food Youth Network Academie* is een interactief lesprogramma waarmee jonge professionals en studenten uit de horeca, landbouw en voedingssector hun kennis over het voedselsysteem vergroten. Door middel van colleges, excursies en workshops verdiepen de academici zich in ketens en systemen en gaan ze in gesprek met boeren, vissers, chefs, wetenschappers, marketeers, beleidsmakers en elkaar over belangrijke, actuele voedselthema’s.

Jonge boeren en toekomstige regelgevers werken samen aan oplossingen, chefs kijken hun karbonades in de ogen en stedelijke designers en managers zien hoe hun ontwerpen en keuzes het boerenland beïnvloeden – en andersom. Onze academici verschillen qua achtergrond, maar hebben een gemeenschappelijk doel: het verbeteren van het voedselsysteem.

De SFYN Academie duurt een half jaar en bestaat uit een introductieweekend, zeven themadagen, en een studiereis naar het buitenland. Daarnaast dragen de deelnemers praktisch bij aan het oplossen van problemen in de voedselsector door te werken aan cases voor verschillende organisaties.

De inschrijving voor de SFYN Academie 2017 is gesloten. Geïnteresseerd in deelname? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of stuur een mail naar academie@sfyn.nl om op de hoogte te blijven van de inschrijving voor de Academie 2018!

*Je kende de SFYN Academie voorheen als de YFM Academie

Het programma bestaat uit zeven themadagen (van ’s ochtends tot ’s avonds). Daarnaast wordt een studiereis van vier dagen georganiseerd in april en zal er gemiddeld acht uur per maand gewerkt worden aan een case voor een organisatie. Je moet de volgende data beschikbaar zijn indien je wordt geselecteerd voor deelname:

Opening: 13 januari / Openingsweekend: 20-22 januari (met overnachtingen) / Themadagen: 4 februari, 25 februari, 11 maart, 18 maart, 6 mei, 20 mei, 9 juni (avond), 10 juni / Reis: 6-10 april (met overnachtingen)/ Slotdag: 1 juli

Aan de SFYN Academie is voor individuele deelnemers een eigen bijdrage van €300 verbonden. Ben je in dienst bij een bedrijf met meer dan 25 werknemers, dan neem je namens je werkgever deel en is de bijdrage €800.

Na het sluiten van de inschrijving laten we iedereen iets horen. Uit alle inzendingen maken wij een eerste selectie van mensen die worden uitgenodigd voor een tweede ronde. Deze ronde bestaat uit een motivatiegesprek in de eerste twee weken van december. Uit de tweede selectieronde wordt de SFYN Academie samengesteld.

Wietse Linker

Operationeel manager HMSHost Nederland

Ik ben Wietse Linker, werkzaam bij HMSHost Nederland: een wereldwijde organisatie die food- en beverage-concepten exploiteert op high traffic locaties, zoals luchthaven Schiphol en Utrecht Centraal. Passie voor eten en drinken is iets waar ik erg veel energie uit haal voornamelijk van producten uit de Italiaanse wereld! Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat we onze gasten, veelal de reizende gast die veel haast heeft ook kunnen voorzien van meer biologische, gezonde en lokale producten. In samenwerking met de YFM wil ik mijn kennis verbreden en een bijdrage kunnen leveren aan het voedselsysteem!

Academie 2017

Daniela Rojas Morales

Corporate Social Responsibility Officer Nature's Pride

Geboren in Colombia, opgegroeid op Curaçao, afgestudeerd in Amsterdam, zelf beschouw ik me als een wereldburger. Een persoon met begrip voor vele culturen en mensen, die zich kenmerkt als nieuwsgierig, passievol en vastberaden om een steentje bij te dragen aan een beter functionerende wereld. In mijn huidige functie als CSR Officer by Nature’s Pride besef ik steeds meer hoeveel mogelijkheden het voedselsysteem te bieden heeft met betrekking tot het oplossen van de (sociale) problemen waar wij als maatschappij mee te maken hebben.

Academie 2017

Chris Bakker

Global Trainee Rabobank

Mijn studie landbouweconomie in Wageningen maakte dat ik een steentje wilde gaan bijdragen aan één van de grootste uitdagingen van deze tijd: het gezond, veilig, duurzaam en betaalbaar voeden van negen miljard mensen in 2050. In mijn werk bij Rabobank draag ik bij aan een goede financiering van de Food&Agri-bedrijven die voor deze voeding gaan zorgen.

Academie 2017

Sanne Korteweg

Accountmanager Moyee Coffee

Ik ben Sanne, ik woon in Amsterdam en heb psychologie en bedrijfskunde gestudeerd. Opgegroeid op een biologische boerderij kwam ik al vroeg in aanraking met de voedingssector. Daarna heb ik deze vanuit verschillende perspectieven bekeken, via de Vegetarische Slager, het Voedingscentrum en Unilever. Met mijn rol als accountmanager bij Moyee Coffee draag ik bij aan het terugbrengen van het koffiebranden in het land van herkomst, wat leidt tot een hogere toegevoegde waarde in het koffieproducerende land en een boost aan de lokale economie.

Academie 2017

Piet Honig

Accountmanager Reclame Alfred International

Als merken-denker ben ik voortdurend bezig hoe je op een onderscheidende manier de massa in beweging krijgt. Merken beïnvloeden mens en cultuur en vice versa. Ik wil een betere wereld achter laten door duurzame merken te bouwen die mensen op een positieve manier veranderen of naar de wereld laat kijken. En als ik dat niet doe fiets ik het liefst door de Limburgse heuvels of draai ik de lekkerste worsten.

Academie 2017

Emma van den Eynde

Landelijk projectmanager LEFF (Care for Obesity) VU

Hoe meer ik me als psycholoog van gezondheidsgedrag verdiepte in een van mijn favoriete onderwerpen, namelijk voeding, hoe meer ik geïntrigeerd raakte door de complexiteit en ernst van (kinder)obesitas. Nu mag ik me dagelijks bezig houden met het projectmanagement van LEFF, een landelijk behandelprogramma voor kinderen met overgewicht en obesitas en hun ouders. Maar zorg alleen is niet voldoende, ik wil obesitas ook voorkomen! Een duurzame en gezonde voedselomgeving is voor mij daar een belangrijk onderdeel van.

Academie 2017

Reint de Koning

Student Environmental Management UvA & Host De Scheepskameel

Ik ben Reint en ik heb een voorliefde voor eten en drinken. Tijdens mijn studie Future Planet Studies kwam ik aanraking met de processen die schuil gaan achter de schappen in de supermarkt. Ik heb me verder gespecialiseerd in geo-ecologische dynamica, dit behelst het bestuderen van biotische en abiotische processen die bepalend zijn voor de vorming van een ecosysteem. Ons globale voedselsysteem speelt hierin een steeds grotere rol. Helaas een negatieve rol, ik hoop hier alternatieven voor te kunnen vinden.

Academie 2017

Thijs Rompelberg

Melkveehouder & bestuurder LLTB

Opgegroeid tussen de koeien op een melkveebedrijf ten zuiden van Maastricht ben ik na de afronding van mijn studie Strategic Management in het bedrijf aan de slag gegaan. Als jonge boer die met zijn bedrijf vooruit wil sta ik open voor discussie en nieuwe ideeën om verder te komen. Ik ben dan ook bestuurlijk actief om bruggen te slaan tussen de diverse stakeholders en een bijdrage te leveren in het creëren van toekomstperspectief voor boeren in Nederland. Deelname aan de SFYN academie zie ik als een kans om hiervoor inspiratie op te doen!

Academie 2017

Ruben Lentz

Designer & Thinker BLOC

Als designer en thinker werk ik bij BLOC elke dag aan aantrekkelijke oplossingen binnen complexe, maatschappelijke thema’s zoals duurzame energie en de circulaire economie. Hierbij kom ik ook regelmatig in de glastuinbouw en hoorde ik van de uitdagingen om deze toekomstbestendig te maken. (Een verbetering van) de voedselketen is wat mij betreft hiervoor één van de sleutels! Ik wil daarom graag aan de slag met coole concepten om – vanuit de eindgebruiker gedacht – een steentje bij te dragen.

Academie 2017

Andrea Bolhuis

Adviseur KPMG Sustainability

In mijn werk bij KPMG Sustainability help ik bedrijven met het ontwikkelen en verbeteren van hun duurzaamheidsbeleid, met een focus op food en retail. Wat ik het leukst vind is om ketens van boer tot consument beter met elkaar te verbinden, juist bij grote multinationals. Want uiteindelijk geloof ik erin dat we op een gelijkwaardige manier met elkaar om moeten gaan, of je nu cacaoboer in Ghana bent of fruitteler in Nederland. Daar werk ik graag aan mee!

Academie 2017

Peter van de Voort

Melkveehouder & Kaasmaker Maatschap de Groote Voort

Melkveehouder, kaasmaker en affineur. Woon- en werkachtig in Lunteren. Verantwoordelijk voor het produceren en vermarkten van Remeker kaas, van grasspriet tot wiel. Dit alles in samenwerking met de natuur.

Academie 2017

Laura van de Kar

Student Levensmiddelentechnologie Wageningen Universiteit

Sinds mijn allereerste melktandjes ben ik zeer enthousiast over voedsel en alles daaromheen. Deze voorliefde bracht mij bij de studie levensmiddelentechnologie, waar ik de wereld van productie en houdbaarheid ben ingedoken. Daarnaast studeerde ik afgelopen jaar brouwerijtechnologie in Berlijn, en liet me inspireren door de Duitse bieren én de Duitse, activistische mentaliteit. Voor mij is niet alleen de technische kant van onze levensmiddelen interessant, maar ook de maatschappelijke invloed en de uitdagingen binnen ons voedselsysteem.

Academie 2017

Stephan van Meir

Concept Developer Innovatieteam Ahold Delhaize

Opgegroeid op een boerderij in Brabant ben ik via mijn studie Industrieel Ontwerpen bij het innovatie team van Albert Heijn beland. Hier ben ik bezig met het creëren van nieuwe diensten om het winkelen leuker/makkelijker te maken. Regelmatig kom ik nog terug op de boerderij en dan komen vaak de vragen bij mij op: waarom ben ik hier niet aan het innoveren? Is het hier niet meer nodig dan bij Albert Heijn? Ik ben in ieder geval erg nieuwsgierig naar alle facetten van het voedselsysteem en denk er graag over na hoe we dit samen kunnen verbeteren.

Academie 2017

Sem Roefs

Museoloog & Medewerker Sponsoring het Tropenmuseum

Het was tijdens het Food Film Festival dat ik me realiseerde dat kunst en eten elkaar geweldig kunnen versterken. Kunst als drager van een onderwerp waar ik elke dag vol plezier mee bezig ben. Als ik aan het koken ben met mijn eigen cateringbedrijf Krème de la Krème of bij de voedselcoöperatie waar ik actief ben. Ik ben bijzonder geïnteresseerd in productie van eten – van de grond tot aan de mond – en heb dan ook veel zin om hierover te leren bij de SFYN Academie.

Academie 2017

Laura Han

PhD Neuro-imaging in de Psychiatrie VUmc

Ik maak deel uit van een Indonesische familie waarbij liefde en zorg gelijk staat aan eten. Daarnaast promoveer ik op de afdeling Psychiatrie (GGZ inGeest/VUmc) op het onderwerp depressie. Steeds meer onderzoeken laten zien dat het juist inzetten van voeding grote gevolgen kan hebben voor de fysieke én mentale gezondheid. Een specifiek dieet met functionele voeding komt steeds nadrukkelijker naar voren als preventie én behandeling tegen depressie. Ik zie voedsel daarom ook als middel om gezondheid te behouden én om ziekten te bestrijden.

Academie 2017

Wouter Klaasse Bos

Student Agribusiness & Biologisch akkerbouwer

Na de periode van ‘ligt er maar iets op mijn bord’ lijkt de nadruk nu weer te veranderen naar ‘wat ligt er eigenlijk op mijn bord?’. Volgens mij is deze verandering van essentieel belang voor een gezonde en duurzame voedselketen. Dit besef is bij mij gekomen nadat ik 3 jaar werkzaam ben geweest bij een biologisch landbouw- en handelsbedrijf in Duitsland. Dit heeft mij dan ook doen besluiten ons akkerbouwbedrijf biologisch voort te zetten met de nadruk op transparantie, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord produceren.

Academie 2017

Katie Brokmann

Investerings-analist SHIFT Invest

Hoi, ik ben Katie. Vraagstukken als: hoe kan het dat 1/3e van het voedsel dat verbouwd wordt nooit iemand zijn mond bereikt, of wat zouden we nog voor waardevolle stoffen kunnen halen uit weggegooid voedsel, houden mij dagelijks bezig. Als analist bij SHIFT kijk ik naar innovatieve start-ups die oplossingen bieden voor deze vraagstukken en de voedselketen een stukje kunnen verduurzamen!

Academie 2017

Johan Leenders

Pluimveehouder

Relatief jonge boer, geboren en getogen in Flevoland. Maakte een klein uitstapje naar de RUG voor de studie Psychologie, maar waardeerde de thuishaven toch teveel om het op te geven. Nu passievolle vleeskuiken-verzorger, van 1Ster Beter Leven kuikens. Met een gangbaar akkerbouw bedrijf. Was betrokken bij de Nieuwe Standaard Kip van Jumbo. Doet graag in concepten, maar erkent de uitmuntende gangbare systemen. Daarnaast actief op sociale media om hét verhaal van de landbouw en veehouderij te laten zien, met onder andere #BoerBewust

 

Academie 2017

Jessica Spaan

Levensmiddelentechnoloog Jacobs Douwe Egberts

Om de kwaliteit van de koffie te beoordelen proef ik dagelijks de koffie die nog ongebrand binnenkomt. Heerlijk vind ik de geur van echt vers gebrande koffie. Na mijn studie levensmiddelentechnologie ben ik binnen Jacobs Douwe Egberts aan de slag gegaan binnen het QESH-team. De “Q” staat voor “Quality” en daar ben ik veel mee bezig. Maar de “E” staat voor “Environment” en mag wat mij betreft nog veel meer aandacht krijgen.

Academie 2017

Merijn Biemans

Public Affairs Manager Natuurmonumenten

Getogen in Oost-Brabant en altijd betrokken bij de wereld om mij heen, zie ik hoe ons landgebruik impact heeft op mensen en natuur. Na een studie Bos- en Natuurbeheer en Ecologische Landbouw, zet ik mij nu in voor het behoud van natuur en landschap, met speciale aandacht voor het agrarische landschap en de samenwerking met boeren. De teloorgang van ons landschap doet pijn en we kunnen alleen een beweging naar anders maken als we dat samen doen. Youth Food Movement, daarom.

Academie 2017

Amber Harms

Product Manager Nestlé

Op 6-jarige leeftijd heb ik vegetariër zijn ‘uitgevonden’. De voornaamste reden was toen dat een varken mijn lievelingsdier was. Die eet je toch niet op? Het bewustzijn van voeding zat er vroeg in, maar de zoektocht naar wat ‘eten’ is ging door. Diezelfde nieuwsgierigheid en wil om consumenten en ’t voedselsysteem te begrijpen heeft mij aan het werk gekregen bij het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld, Nestlé. Waar ik dagelijks bezig ben met hoe wij als grote speler een bijdrage kunnen leveren aan een beter voedselsysteem.

Academie 2017

Lisa de Koning

Kok & Food-entrepreneur

Na het ontdekken van vele culturen tijdens mijn studie facility management en plezierreizen ben ik gaan zien wat voedsel voor cultuur en welzijn betekent. Dit heeft mijn ogen geopend en de drive gegeven om in Nederland alle mooie producenten en producten te ontdekken, ontmoeten en met hen dit op de kaart te zetten. Ik wil gasten voeding weer laten beleven, een bewustzijn creëren over welke impact de keuzes op hun bord hebben.

Academie 2017

Thomas Kleine Schaars

Projectmanager FrieslandCampina

Hoe geven we die gigantische wereldbevolking in 2050 te eten op een eerlijke, duurzame en gezonde manier? Als wellustig reiziger en geograaf heb ik altijd een wereldse blik gehad. Daarmee kwam ook het besef van onze mondiale uitdagingen. In mijn werk bij FrieslandCampina kom ik deze uitdagingen in de praktijk tegen en werk ik aan stukjes van de oplossing. Als ik mij even niet met zulke zware materie bezighoud, combineer ik samples, synthesizers en drumcomputers en noem dat elektronische muziek. Het Utrechtse Lombok is mijn thuis.

Academie 2017

Tim den Hartog

IJsboer Myrthe's Delight & Hartstocht Boerderij-ijs

Mijn passie ligt bij verantwoorde voeding, duurzaamheid en ondernemerschap. Daarom ben ik naast mijn bachelor Bestuurskunde met een vriend Myrthe’s Delight begonnen en produceren we nu voor vele horeca zaken suikerarm ijs. Spoedig zal ik ook ijs voor retailers produceren, onder de vlag van Hartstocht IJs vanuit de biodynamische melkveehouderij van mijn ouders. Daarnaast ben ik al jaren enthousiast lid van de Jonge Democraten. Mijn grote ideaal is om politiek en ondernemend bij te dragen aan de transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem.

Academie 2017

Anne Reijnders

Projectleider Transitieteam Brabantse Agrofood

In mijn werk bij de provincie Noord-Brabant ontmoet ik veel inspirerende mensen die op hun eigen manier bijdragen aan een beter systeem. Erg interessant om te zien hoe machtsverhoudingen en communicatie een grote rol spelen in de ontwikkelingen! Alle initiatieven dragen bij aan bewustzijn, onderling begrip en ontrafelen van de complexiteit die ons voedselsysteem is, mooi!

Academie 2016

Brenda Poot

Bestuurskunde / Environment and Society Studies

Opgegroeid tussen de kassen in Westland probeer ik nu mijn weg te vinden in de wereld van het voedselsysteem. Vanuit mijn studie Bestuurskunde heb ik geleerd hoe beleid wordt gevormd en zo ook hoe het beleid rondom het voedselsysteem is gevormd. Om het voedselsysteem te verbeteren is het belangrijk dat de verschillende betrokken partijen dezelfde kant op willen, de kant op van meer duurzaamheid. Daarnaast leer ik vanuit mijn premaster Environment and Society Studies dat er ook een rol is weggelegd voor de maatschappij, tevens de consument.

Academie 2016

Caroline Huyghe

Projectcoördinator Food for the Future

Gepassioneerd door eten en nieuwsgierig naar het verhaal achter het product startte ik vorig jaar samen met mijn collega’s van ONDERGROND de boerenmarkt MARTA op. Deze markt in hartje Antwerpen geeft de stadsinwoners toegang tot lokale kraakverse, gezonde en lekkere voeding mét een verhaal. Hiernaast ben ik als projectcoördinator bij de NGO VECO op zoek naar duurzame producten voor de toekomst.

Academie 2016

Catrinus Veninga

Agribusiness en Bedrijfskunde

Gepassioneerde aspirant-boer. Ik ben opgegroeid het ouderlijke melkveebedrijf. Helaas door omstandigheden verkocht. Dit heeft me ook de mogelijkheid gegeven om me op een bijzondere wijze te ontwikkelen. Van Warmonderhof en Zuidermrkt naar de CAH, en Rabobank. Bij de laatste ben ik er achter gekomen dat ik graag weer boer word. Want in Nederland is dat zonder ouderlijk bedrijf een enorme uitdaging.

Academie 2016

Charlotte Geertsema

Productmanager Food/Horeca Hema

Met een grote voorliefde voor eerlijk eten en een achtergrond in food retail ben ik bij Hema een de slag gegaan. Ik hou me bezig met product-, assortimentsontwikkeling en inkoop. Daarmee probeer ik goed en eerlijk eten voor een grote doelgroep bereikbaar te maken.

Academie 2016

Denise van Genugten

MSC Management, Economics and Consumer Studies

Ik ben een boerendochter uit Brabant met een nuchtere en praktische kijk op het leven. Met een passie voor de agrarische sector en innovatie van food, sta ik jong maar nieuwsgierig en enthousiast in het leven. Doordeweeks ben ik Masterstudent aan Wageningen Universiteit; tevens werkzaam bij de Keurslager. Met de kennis uit verschillende facetten van de voedselketen hoop ik het pad van producent tot consument te verkleinen met een duurzame productie van een gewaardeerd en maar vooral lekker product.

Academie 2016

Evelien van de Glind

Marketing & Communicatie Vegetarische Slager

Sinds ik bij De Vegetarische Slager werk is er een wereld voor mij open gegaan op het gebied van voedsel, waarbij ik alleen nog maar meer honger heb gekregen naar verhalen achter eten. Ik streef naar een bewuster en duurzamer voedselsysteem, waarbij er meer nagedacht én genoten wordt van hetgeen dat op ons bord ligt. En, een beetje minder vlees eten met z’n allen graag zodat de aarde ons over een paar jaar nog steeds kan voeden! Met mijn rol als markteer bij De Vegetarische Slager probeer ik mensen op een positieve manier hiervoor te motiveren.

Academie 2016

Femke de Boer

Hersenwetenschapper Donders Instituut

Wat gebeurt er in de hersenen wanneer we heel lekker eten zien of proeven? En hoe kunnen we, met behulp van de nieuwste neuro-wetenschappelijke inzichten, mensen aanzetten tot gezond en verantwoord eten? Op deze vragen probeer ik als hersenwetenschapper een antwoord te vinden, om zo hopelijk de wereld een klein stapje vooruit te helpen.

Academie 2016

Femke de Jong

Dairy Development Department FrieslandCampina

Streven naar een duurzaam en eerlijk voedselsysteem wat pure en voedzame producten oplevert. Zo zou mijn persoonlijke missie wel kunnen worden omschreven. Onderweg ben ik vegetariër geworden en ook via mijn werk bij FrieslandCampina probeer ik mijn steentje bij te dragen. Geboren en getogen in Fryslân, verlangde ik als puber naar de grote stad. Nu wonend in Utrecht zoek ik het liefst de rust en de frisse lucht van de natuur op. Ik ben graag op pad en bij voorkeur ver weg in het buitenland. Ik houd van surfen en andere outdooractiviteiten.

Academie 2016

Guusje Segond von Banchet

Verpleegkundige i.o. OLVG

Opgroeien in het biologische restaurant van mijn ouders en Indisch bloed zorgden voor een vroege kennismaking met lekker, goed, en gezamenlijk (en vaak veel) eten. Na de Design Academy Eindhoven (Well-Being), ben ik tegenwoordig verpleegkundige i.o. In design miste ik een zekere realiteitszin en contact met mensen. Voor mijn afstuderen zou ik graag mijn voorliefde voor lekker en goed eten combineren met mijn interesse voor design en zorg. Als ik hiermee bij kan dragen aan het verbeteren van de voeding in het ziekenhuis zou dat geweldig zijn.

Academie 2016

Jan Mark Hoekstra

Boer / Student Dier- en veehouderij

Opgegroeid in de Achterhoek tegen de Duitse grens. Via een Duitse buurman in contact gekomen met de (biologische) melkveehouderij. Al snel werd duidelijk ik in de agrarische sector werkzaam wilde blijven. Flink aan verbreding gedaan door ook in Macedonië, Rusland, Noorwegen en Zweden en Nederland werkervaring op te doen. Hierbij heb ik veel kennis verkregen over allerlei verschillende manieren van -voornamelijk melk- produceren.

Academie 2016

Jasper Sturtewagen

Manager Strategy Ahold

Ik ben Jasper. Ik woon in Amsterdam en heb sociologie en bedrijfskunde gestudeerd. Na mijn studies ging ik aan de slag bij Ahold, waar ik mij momenteel richt op de lange termijn plannen. Ik ben gefascineerd door ondernemen en verduurzamen, met name binnen het voedselsysteem.

Academie 2016

Jorrit Kiewik

Community Manager Het Portaal

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige – maar verbrede – melkveehouderij in Enschede. Na mijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap wist ik dat ik het verhaal dat onze voedselproducenten te vertellen hebben, wilde delen met de consument en andere relevante stakeholders. Bij Het Portaal werk ik nu aan duurzame vraagstukken en bouw ik voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story. Ons voedselsysteem is namelijk toe aan verandering. Niemand kan dit helaas alleen maar we kunnen het samen!

Academie 2016

Karel Raymakers

Marketing-Sales Unilever

Ik heb veel passie en energie voor de dingen die ik doe. Dit geldt zowel voor mijn werk bij Unilever als voor mijn grote hobby voedsel. Mijn nieuwsgierigheid en open blik op de wereld zorgen dat ik altijd opensta voor nieuwe mogelijkheden. Duurzamer met deze wereld omgaan is pure noodzaak en ik wil hiervoor een link worden tussen de filantropie en het bedrijfsleven.

Academie 2016

Kees Verbogt

Beleidsmaker EZ /Brouwer

Ik werk met vissers en monniken. Voor de vissers maak ik beleid, met de monniken maak ik bier. Waar ik in de visserij merk dat voedsel mensen tegenover elkaar kan zetten, zie ik in de brouwerij dat het ook kan verbroederen.
Het fascinerende aan vissen, bier en voedsel in het algemeen is dat het zo heerlijk concreet is, maar dat er tegelijkertijd een enorme wereld achter zit. Ik ben nieuwsgierig naar die wereld, en de vaak tegenstrijdige meningen en berichten daarover, maar wil er vooral ook iets aan doen: opbouwend of brouwend.

Academie 2016

Lieke van Lent

Sommelier De Meesterproef / Vinos i Cavas

Tijdens mijn schooltijd vond ik werken in de horeca al het allerleukste. Overal, in het binnen en buitenland deed ik ervaring op. Ik ontwikkelde een passie voor wijn en vond het spelen met smaak ontzettend interessant. Inmiddels heb ik hierin mijn studie afgerond. Nu werk ik bij een wijnbedrijf, geef ik advies aan horeca en organiseer ik allerlei leuke evenementen.

Academie 2016

Marieke Creemers

Storyteller

Hoe wil jij dat de wereld eruit ziet? Bij Bedrijfskunde en Literatuur heb ik geleerd hoe het huidige verhaal van onze wereld, het denken in groei en winst, slechts één van de vele opties is. Mijn communicatiewerk voor kleinschalige voedselbedrijven heeft me andere opties laten zien, met verbinding als kern.
Die opties zoek ik: de verhalen over ons eten die laten zien hoe we de wereld kunnen vormgeven op basis van andere waarden. Verhalen die veranderen. En dat is hard nodig, willen we de wereld kunnen blijven voeden. Daarom vertel ik.

Academie 2016

Naresh Ramdjas

Kok / Designer

Als afgestudeerd vormgever aan de Design Academy en heuse foodie droomde ik er altijd van de twee werelden te combineren van food en design, maar dan wel op mijn manier. Een pad die ik nu bewandel door als freelancer opdrachten uit te voeren die te maken hebben met het bedenken van recepten, het koken, het vormgeven en stileren ervan, maar ook in het neerzetten van complete concepten.

Academie 2016

Pieter van Hout

Junior Projectleider ZLTO

Mijn vrienden zouden mij omschrijven als een sociale kameleon. Ik ben iemand die personen aanvoelt en betrekt in een groep wat leidt tot verdere ontwikkeling van eenieders talent. Ik geloof dat samenwerking, samenhang en samenbrengen ons verzekeren van een stabiele toekomst. Voldoende, gezond en betrouwbaar voedsel vormt de basis van deze stabiliteit. Mijn utopie is dat duurzaam en bourgondisch leven samengaan.

Academie 2016

Remco Bleeker

Student Geneeskunde

An apple a day keeps the doctor away. Als masterstudent geneeskunde zie ik echter dagelijks hoe de zorg tekort schiet in de preventie van ziekten door onvoldoende aandacht voor voeding en welke invloed ons huidige voedselsysteem heeft op onze gezondheid. Wat is er mooier dan mensen genezen die ziek zijn en voorkomen dat gezonde mensen ziek worden. Voorkomen is beter dan genezen, maar het huidige voedselsysteem heeft al een flinke verkoudheid te pakken en het is mijn doel om daar een medicijn voor te vinden!

Academie 2016

Roel Kramer

Marketeer Nestlé

Ik houd er van om eten en drinken te creëren, brouwen of maken. In mijn werk help ik andere mensen daarmee voor hun dagelijkse maaltijd. Ik werk als productmanager voor Maggi. Samen met een team bedenk, ontwikkel en vermarkt ik nieuwe producten. Het leukst van mijn werk vind ik om samen met de Maggi-chef in de keuken te staan en nieuwe producten of recepturen uit te proberen. Ik vind het waardevol om consumenten te leren over de oorsprong van voeding.

Academie 2016

Sake Slootweg

Communicatie-adviseur / fondsenwerver / cateraar

Wars van quinoa, geitenmelk en gojibessen tieren room en boter welig in mijn keuken. Naast mijn baan als communicatieadviseur en fondsenwerver, cater ik diners voor keurige dames en heren op de gracht. Hen presenteer ik gerechten uit de gegoede Franse burgerkeuken. Geen haute cuisine maar cuisine bourgeoise met een centrale rol voor de smaak van het basisproduct.

Academie 2016

Stef Wissink

Boer / Adviseur

Mijn affiniteit met food komt voort uit het varkensbedrijf welke m’n ouders altijd hebben gerund en waarbij ik ook in de maatschap zit. Hiernaast werk ik buiten de deur als agrarisch adviseur. Het is een uitdaging om zo efficiënt mogelijk voedsel te produceren waarbij het dier centraal staat. In de toekomst zal de focus meer op kwaliteit en contact met de consument komen te liggen. De YFM is een kans om op een andere manier naar ons voedselsysteem te kijken dan ik vanuit mijn achtergrond gewend ben!

Academie 2016

Stephanie Kemper

Culinair Programmeur Welcome to The Village / Co-initiator VoedselKeten Friesland

Ze noemen mij weleens een gemengde curry. Als kleindochter van Duitse, Poolse, Chinese én Indische grootouders leer je dat goed – en bovenal lekker eten – zeer belangrijk is. Niet alleen als primaire levensbehoefte, maar vooral als iets dat we samen doen. Eten is cultuur. Als culinair programmeur van diverse festivals (Welcome to The Village ken je misschien van Koe Janneke) en co-initiator van VoedselKeten Friesland streef ik niet alleen naar vernieuwing binnen het voedselsysteem van festivals, maar ook binnen die van Friesland als provincie.

Academie 2016

Yvonne Faber

Slow Food Youth Network Coördinator

In mijn werk als coördinator van het internationale Slow Food Youth Network, kan ik mijn liefde voor eten en mijn achtergrond in filosofie goed combineren. Voor mij verbindt eten mensen met de natuur, cultuur, politiek, elkaar en eigenlijk met alles.

Academie 2016

Eva van der Zee

Promovendus Wageningen University

Van jongs af aan wilde ik de wereld verbeteren. Hoewel ik dacht dat de wereld pas echt kon worden verbeterd in ontwikkelingslanden, besefte ik na een aantal reizen dat er juist ook in Nederland nog veel moet veranderen. Ik ging me steeds meer richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Universiteit van Wageningen waar ik onderzoek doe naar (effectieve) regulering van private voedselnormen.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens een vaartocht op een vissersboot vertelde een visser over zijn worstelingen met nieuwe eisen die de overheid stelde – worstelingen die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Toen realiseerde ik me pas echt hoe belangrijk het is dat de YFM mensen in verschillende werkgebieden samenbrengt om zo effectievere vooruitgang te boeken.

2015

Inge Vleemingh

Landschapsarchitect / Onderzoeker

Opgegroeid in een plattelandsdorp aan de IJssel ken ik alle ins en outs van het landelijk gebied. Tijdens mijn studie Landschapsarchitectuur in Amsterdam leerde ik de andere kijk op het platteland kennen, die vanuit de stad. Juist in deze tijd van tegenstellingen tussen bevolkingsgroei – krimp, welvaart – crisis en goedkoop – duurzaam, is het belangrijk dat deze twee elkaar weer weten te vinden. Dit moet op wat voor manier dan ook. De YFM is een prachtige schakel hiertussen en eten is de bindende factor tussen het platteland en de stad die iedereen aangaat. Daar wil ik graag aan mee werken, samen voor een beter voedsellandschap.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens alle gesprekken en lezingen van het Academiejaar 2015 kon niemand het ideale voedselsysteem uittekenen, simpelweg omdat het (nog) niet bestaat. We moeten ontzettend veel experimenteren, uitzoeken en fouten maken om samen stap voor stap te komen tot een beter eetlandschap. Ga er niet van uit dat je de waarheid in pacht hebt, sta open voor andere visies en leer van elkaar.

-Actief bij YFM Arnhem-

Academie 2015

Susan Drion

Voorzitter YFM Nederland / Student Organic Agriculture

Ik kom uit een liefdevol gezin waar duurzaamheid en activisme mij met de paplepel zijn ingegoten. Met wat buitenlandse omzwervingen heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over mensen, politieke filosofie, economie, Europese voedsel politiek en duurzame landouw. Ik droom over een voedsel systeem waar voedsel weer mensen voedt, vertrouwen en wederkerigheid weer een plaats krijgen en waar de eter en producent autonomie voelen.  Ook hou ik ervan dingen te doen, anderen in hun kracht te zetten en in verbinding te staan met mijn omgeving. Op deze manier, zonder onszelf al te serieus te nemen, hoop ik samen met de YFM bij te dragen aan een duurzamer voedsel systeem.

Bijzonder YFM moment

Tijdens de conferentie We Feed The Planet van de Slow Food Youth Network in oktober 2015 vertelde een, niet wereldvreemde, Indiase boerin over haar werk voor 2000 man. “Usually I watch the grass grow, but speaking in front of 2000 people feels different”. Ze vertelde over haar frustraties en haar hoopgevende ervaringen. De sfeer was heel speciaal: inspirerend, vol passie en compassie. Wie dit ooit ook mag voelen zal nooit meer afstand kunnen doen van SFYN.

Emma Veerhuis

Hoge Hotelschool Maastricht, werkzaam bij: Kitchen Republic

In het eerste jaar van de Hoge Hotelschool Maastricht, nam ik deel aan de SFYN Academie. Dit heeft mij geholpen om anders naar de wereld van Eten & Drinken te kijken, dan alleen door mijn gastvrijheids-, en Bourgondische bril. Daarna ben ik VanChefs.com gestarten met (natuurlijk! YFM’er) Lisanne Buik. VanChefs is een online platform waar je kwaliteitscatering van lokale chefs kunt zoeken en boeken. Nu werk ik bij Kitchen Republic: de eerste Food Incubator van Nederland met Bart-Jan Veldhuizen. In de Houthavens van Amsterdam werken lokale food producenten en cateraars aan hun eigen product. KR helpt deze producenten actief met de groei van hun bedrijf.

Bijzonder YFM moment?

Je ogen worden geopend door de variatie van de verschillende beroepen en achtergronden in een lichting. Geweldig!

Academie 2010

Alice den Boer

Productontwikkelaar

Creativiteit, idealisme en genieten komen voor Alice samen in haar werk als ambachtelijk bakker bij Amarant bakkersholding. Als concept- en productontwikkelaar ziet ze zichzelf graag als ambassadeur van beter en gezonder brood en banket.
Als ”wraak” op haar volkoren jeugd besloot Alice een opleiding tot patissier aan het Bakery Institute te volgen. Onverwacht stal natuurlijk desembrood haar hart. Na een paar jaar te hebben gewerkt in een ambachtelijke bakkerij waar elk brood met de hand werd gemaakt, is het tijd om een volgende stap te zetten. Door zich te richten op productontwikkeling en kennis te maken met industriële verwerkingsprocessen hoopt ze haar ideaal te gaan verwezenlijken en gezond brood toegankelijk te maken voor een breder publiek.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De academie was voor mij een geweldige ervaring. De groep was zo divers en zo vol kennis uit alle hoeken van het voedselsysteem. Dit leverde hele interessante gesprekken en discussies op die in eerste instantie alles alleen maar ingewikkelder leken te maken. Nu aan het einde van de academie is er toch in elk geval één ding heel duidelijk voor mij. Ik kan niet om mijn idealen heen. Ik wil een bijdrage leveren aan een duurzamer voedselsysteem en ik heb het geluk dat ik dit in mijn werk en bij YFM kan doen.

Academie 2015

Helen Kranstauber

Eigenaar project en campagnebureau Food Cabinet

Tijdens mijn studie Biologie en master Environment and Resource Management groeide mijn interesse in landbouw en voedselvraagstukken. Ik groeide op onder de rook van Amsterdam, met een paard een kip en een varken. Een eigen moestuin deed me beseffen hoe moeilijk het is om mooie groenten te kweken. Van huis uit heb ik meegekregen om buiten de bestaande kaders te denken, creatief te zijn en ook tevreden te zijn met wat je hebt. In 2012 startte ik project en campagnebureau Food Cabinet, omdat ik geloof dat er nog zo ontzettend veel kan veranderen. Ik ben als creatief brein, bevlogen in mijn werk, en werk graag aan betekenisvolle projecten die een verschil maken. Ik ben ook nuchter en hou van de nodige zelfrelativering en reflectie.

Bijzonder YFM moment?

Ik begon in 2009 als vrijwilliger bij de Youth Food Movement. Die was toen net opgericht en er was veel werk te verzetten. We begonnen met de allereerste SFYN Academie. Wat een avontuur. Met een geweldige groep mensen gingen we het hele land door. En iedereen wilde ons ontvangen en met ons in gesprek. Tijdens IDFA2009 raakte ik geinspireerd na het zien van de film Food Inc. Waarom organiseren we geen festival over eten en films?? Zo gezegd, zo gedaan. Met de inzet van een ontzettende bevlogen

Academie 2010, Organisatie Academie 2010 + oud-bestuurslid (2010-2012)

Iris Vendel

PhD @KU Leuven

Gedreven en nieuwsgierig, vooral op het vlak van smaak ( ‘Linking science to senses’ ) en sociale en culturele aspecten van voeding. Op de KUL houd ik me bezig met het onderzoeken van aardbei aroma, en hoe deze tot stand komen in de vrucht zelf.

Bijzonder YFM moment?

Terra Madre ’12, de magie van het moment en de energie de verschillende delegates uit verschillende culturen. En dansen met Carlo Petrini natuurlijk.

Academie 2010

Lotte Wouters

Ondernemer @The Food Line-up

Hoi ik ben Lotte. Ik ben op dit moment creatief directeur van The Food Line-up wat ik in 2012 heb opgezet. Ik wil graag met mijn werk een positieve impact hebben. Aangezien mijn expertise events en catering zijn probeer ik sinds 2012 een nieuwe standaard te zetten voor duurzame event catering waarbij identiteit en meemaken centraal staan.

 

Bijzondere YFM ervaring

Ik denk de keer dat we binnen een middag na een noodkreet van een bevriende YFM boer tonnen aardappels op de Dam hebben gestort. Om zo aandacht te vragen voor het importeren van goedkopere aardappels terwijl we nog genoeg in NL hadden liggen. Of dat we de AH op de Dam zijn binnengevallen (politie stond al overal) om overal “jokers plakken, boeren pakken’ stickers op hebben geplakt. Onder het mom: ” als AH zichzelf korting kan geven door hun leveranciers te dwingen, kunnen wij dat ook’. Dat voelt empowering.

Academie 2010

Barbara Serulus

Culinair journalist / programmamaker

Sinds een aantal jaren probeer ik – wars van trends en hypes – op zoek te gaan naar de dieperliggende verbindingen die voedsel legt tussen politiek, ecologie, cultuur en smaak. Samen met collega Johanna Goyvaerts heb ik die zoektocht jarenlang gedocumenteerd op onze blog Alle Dagen Honger, die een broeihaard bleek voor spannende culinaire projecten, waaronder het jaarlijkse food festival KRACHTVOER in thuisstad Antwerpen. Het eetschrijven blijft echte de eerste liefde en dat resulteert in bijdragen voor De Standaard en het eerste boek van ADH: “De Helden van het Echte Eten”. Ik wil blijven zoeken naar nieuwe manieren om voedsel in al zijn diversiteit te communiceren naar een hongerig publiek.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Het is voor mij onmogelijk om één bijzonder moment binnen de SFYN academie te noemen die in in 2015 heb gevolgd. Elke keer wanneer er – na een salvo van lezingen, getuigenissen, opinies – een debat losbrak, begon mijn hoofd te spinnen door de veelheid aan kennis en achtergronden die verzameld was. Het feit dat iedereen – vanuit zijn expertise – op zoek was naar handvaten voor positieve verandering, was voor mij één van de hoopvolste ervaringen de laatste jaren. YFM staat voor mij voor open gesprekken, kennis van zaken en positieve energie.

ACADEMIE 2015

Bas Antonissen

Biologische varkenshouder

Gek op de natuur, dat is wie ik ben. Dit doe ik door  varkens te houden op een biologische manier. Zo kan dit dier zich in Nederland, toch varken voelen. Wroeten, nieuwsgierig zijn en genieten. Dat is wat een varken is. Ikzelf ben vooral nieuwsgierig, vol passie en energie voor mijn vak en alles daaromheen. Graag verbind ik mensen weer aan de herkomst van hun voedsel, want onbekend raakt onbemind.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de academie raakte de groep in een discussie over de patentering van zaden en de veredeling hiervan. De discussie startte tussen een lobbyist voor zaadveredelingsbedrijven en iemand die werkt bij een van de grootste commodity-traders van de wereld. Enkele boeren mengde zich in de discussie gevolgd door een bierbrouwer, barista en bakker. Daarna volgde de onderzoekers, wetenschappers technologen en designers. Hierdoor zagen wij allemaal de reis van het zaadje van ons voedsel tot aan het ‘geproduceerde’ voedsel op ons bord. Een geweldige ervarig om te beseffen dat je met alle partijen aan tafel zit en dat zij allemaal willen werken aan een betere wereld.

 

ACADEMIE 2015

Beatrijs Voorneman

Ontwerper

Ik ontwerp gedrag. Door middel van producten en diensten probeer ik het gedrag van gebruikers te sturen. In 2011 behaalde ik in Delft mijn ingenieurstitel met het ontwerp van varkensspeelgoed voor de intensieve veehouderij (ver buiten mijn ontwerpers-comfortzone). Gedurende 6 maanden leerde ik ons voedselsysteem van heel dichtbij kennen. De complexiteit maar voornamelijk de defecten van dit systeem fascineren me. Ook vanuit deze fascinatie deed ik in 2015 mee aan de SFYN Academie. Bij Reframing Studio ontwerpen we voor een breed scala aan opdrachtgevers: van de Nierstichting tot Ahold.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens de academiedagen gaan er deuren open, die anders dicht zitten. Achter die deuren zit een rijkdom aan verhalen maar ook zorgen en dromen. De waarde van de academie ligt in de verbinding tussen al die deuren en in een open dialoog.

Academie 2015

Charlotte Meerstadt

Student Life Science and Technology

Als technisch student met een journalistieke en artistieke achtergrond kijk ik op veel verschillende manieren naar vraagstukken. In alles wat ik doe, probeer ik verschillende disciplines aan elkaar te koppelen.
Ik haal energie uit de mensen om me heen en uit hard werken.
Ik heb aan de academie heel veel indrukken, kennis en herrinneringen overgehouden, maar vooral de inspirerende gesprekken die ik met mijn groepsgenoten heb gehad, neem ik het meeste mee in mijn dagelijkse bezigheden.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

In Berlijn, waar wij rondtrokken op academiereis, hadden wij een gepolariseerde, maar ook een hele constructieve discussie over GMO zaden en veredeling. Alle partijen waren op een manier vertegenwoordigd en iedereen argumenteerde zijn of haar positie vol overtuiging maar ook met respect voor elkaar. Het was een live bevestiging van wat de academie kan zijn en de bruggen die ontstaan.

ACADEMIE 2015

Djûke van der Maat

Ondernemer / fruitteler

Jong, vrouw, boer en actief in de handel. Het is een combinatie die opvalt. Ik, Djûke van der Maat uit Bunnik zie het als voordeel: ik wordt onthouden. Op de landbouw heb ik een heldere visie: wij boeren komen verder als we nog meer en beter communiceren. Met mijn ouders heb ik het gemengd agrarisch bedrijf Nieuw Slagmaat (zie ook CV, en www.nieuwslagmaat.nl). Daarnaast run ik mijn eigen handelsbedrijf Slagmaat (zie www.hartfruit.nl).

De mensen! Wat heb ik enorm genoten van alle deelnemers binnen mijn academiejaar. Ik vond het echt een bijzondere groep. Mensen die ik anders waarschijnlijk nooit was tegengekomen en met wie we meteen onwijs leuke gesprekken, discussies en ideeën hadden. Net zoals de mensen die we tegenkwamen tijdens alle bezoeken, wat geeft dat onwijs veel energie en inspiratie.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Met de hele groep aan een lasagnekuil (wat dat is kun je dus mooi leren tijdens de academie!) te snuffelen op een melkveebedrijf en te praten over wat er allemaal inzit, grondstoffen etc.

Nog een mooi moment: Midden in de storm kokkels zoeken op het wad en er daarna de heerlijkste gerechten mee maken. Onder het genot van een mooie discussie over Noordzeevis.

Academie 2015

Emma Nieuwenhuijse

Master Geneeskunde VU Medisch Centrum

Ik ben masterstudent geneeskunde, in opleiding tot arts. Ik ben liefhebber van de natuur, werken in de moestuin, wandelen in de bergen. Ik hou van koken, experimenten in de keuken, alle soorten kazen en hun bereidingswijze, reizen met eten als thema, bourgondisch tafelen. Ik vind duurzaamheid belangrijk, kijken naar het grote geheel, kijken naar de toekomst. Ook denk ik dat wij als artsen anders naar leefstijl en ziekte zouden moeten kijken. Ik hoop als in de toekomst als huisarts actief een rol te kunnen spelen in het bevorderen van kennis en een gezondere leefomgeving om daarmee ziekte te voorkomen of te behandelen.

Bijzonder SFYN Academie moment? 
Tijdens de SFYN academie leerde ik gaandeweg het programma dat problemen of moeilijkheden ontzettend veel verschillende kanten hebben en dat er geen één oplossing is. Ik leerde vooral van de mensen om me heen dat als je iets niet probeert, het bij voorbaat niets wordt: gewoon beginnen dus. Mijn YFM moment was op het podium van de eindpresentaties van de cases van academie: na een terughoudende reactie op ons plan van de opdrachtgever kwamen er van verschillende kanten uit de zaal, mensen uit de praktijk, juist heel positieve reacties. Ik dacht toen: ja, er is wél draagvlak voor, het is een goed idee en er is veel meer mogelijk dan je denkt!

Academie 2015

Froukje Kooter

Projectleider - jongeren, maatschappij en dierlijke sectoren

Ik ben Froukje Kooter. Jong, enthousiast, nieuwsgierig en continue op zoek naar het ‘waarom’ en de ‘drive’ om dingen te ondernemen. Als burgermeisje koos ik om te gaan studeren voor veehouderij. Een betere keuze was er niet want ik vind het heerlijk om voor de agrarische sector te werken.

 

Bijzonder YFM moment?

YFM staat voor mij voor het ongelofelijk krachtige netwerk met allemaal ongelofelijk passievolle jonge mensen. Iedereen heeft zijn eigen kracht, overtuiging en drive en juist deze mensen samen brengt mij heel veel. Kijk naar onze lokale YFM, de SFYN academie maar bijvoorbeeld ook het bezoek aan Terra Madre. De energie spat er van af en iedere keer als ik iets doe met YFM laadt dit heel mijn batterij weer op!

-Actief bij YFM Brabant-

Academie 2015

Inge Vleemingh

Landschapsarchitect / Onderzoeker

Opgegroeid in een plattelandsdorp aan de IJssel ken ik alle ins en outs van het landelijk gebied. Tijdens mijn studie Landschapsarchitectuur in Amsterdam leerde ik de andere kijk op het platteland kennen, die vanuit de stad. Juist in deze tijd van tegenstellingen tussen bevolkingsgroei – krimp, welvaart – crisis en goedkoop – duurzaam, is het belangrijk dat deze twee elkaar weer weten te vinde. Dit moet op wat voor manier dan ook. De YFM is een prachtige schakel hiertussen en eten is de bindende factor tussen het platteland en de stad die iedereen aangaat. Daar wil ik graag aan mee werken, samen voor een beter voedsellandschap.

 

Bijzonder YFM moment?
Tijdens alle gesprekken en lezingen van het Academiejaar 2015 kon niemand het ideale voedselsysteem uittekenen, simpelweg omdat het (nog) niet bestaat. We moeten ontzettend veel experimenteren, uitzoeken en fouten maken om samen stap voor stap te komen tot een beter eetlandschap. Ga er niet van uit dat je de waarheid in pacht hebt, sta open voor andere visies en leer van elkaar.

-Actief bij YFM Arnhem-

Academie 2015

Irene Prinsen-Bruins

Diëtist / Zelfst. ondernemer / Zuivelaar

Irene is een boerendochter met nuchtere kijk op voeding.  Als zelfstandig ondernemer en zuivelmeisje van veel markten thuis. Ze verspreid als diëtist graag de boodschap:  Weet wat je eet, waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt!

Tijdens de opleiding voeding & diëtetiek waren vooral de lessen over levensmiddelenleer interssant. Na een afstudeeropdracht in Toronto, Canada ging Irene aan het werk als diëtist in het ziekenhuis en specialiseerde ze zich in voeding bij diabetes, nierziekten en kinderdiëtetiek. Het ondernemersbloed bleek echter ook aanwezig en op de boerderij van haar ouders werd ERF-1 zuivel opgericht. Met een assortiment dagverse zuivel en ook vlees van de dubbeldoel koe probeert ze samen met haar ouders en broer weer de natuurlijke kringloop zo goed mogelijk te benaderen. Inclusief het verhaal naar de consument!

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De hele academie was eigenlijk een bijzondere ervaring. Van de mensen die ik heb leren kennen tot de gelijkenissen en verschillen binnen de verschillende sectoren die we hebben onderzocht!

Academie 2015

Jaring Brunia

Boer Brunia

Ik was opeens boer, alleen was het geen bedrijf meer, want van de landbouw en veehouderij wist ik eigenlijk niks af. In mijn zoektocht naar waar het bedrijf heen moest, realiseerde ik mij dat de landbouw van vandaag de dag niet meer kan handhaven. Als gevolg daarvan ben ik begonnen met het ontwerpen van mijn toekomstige bedrijf. Sinds twee jaar melk ik weer koeien, en probeer ik voorop te lopen in duurzame melkveehouderij, waarbij ik mijn kennis en inspiratie vooral uit de natuur haal.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Elke keer als ik bij de YFM ben voel ik de kracht van het netwerk, afgelopen jaar -2015- heb ik de academie gedaan en pas dan merk je in hoeveel andere leuke projecten je opeens betrokken wordt, omdat de mensen je verhaal kennen. echt super leuk!

-Actief bij YFM Fryslan-

Academie 2015

Lian Heinhuis

Research Analyst Food&Agriculture

Het is mijn ambitie om verschil te maken in de wereld. Om dit te kunnen doen probeer ik mezelf constant te ontwikkelen en zoveel mogelijk kennis op te bouwen over hoe onze maatschappij werkt. Dit heeft mij doen besluiten om na een studie politicologie te gaan werken in het bedrijfsleven, een gebied waar ik nog veel kon leren en tegelijkertijd een gebied vanuit waar je een grote impact kan hebben op de samenleving. Ik werk nu als industry analyst bij een internationale bank en richt me op de voedselsector (en seafood in het bijzonder). De voedselsector is een bijzonder stukje van de wereld en politiek en bedrijfsleven komen hier op een unieke manier samen. Dat maakt het voor mij een sector waar ik me thuis voel. Een sector die zo essentieel is en een zo grote rol speelt in hoe onze maatschappij eruit ziet, is voor mij een perfecte plek om mijn ambities waar te maken.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De YFM heeft mij de kans gegeven om me verder te verdiepen in hoe de voedselsector werkt en om meer te zien dan alleen de grote bedrijven en cijfers die ik in mijn dagelijks werk tegen kom. Een bijzondere dag vond ik dan ook de dag van De Zee, waar we met een visser mee het water op gingen. Pas toen werd mij echt duidelijk hoe verschillend de belangen zijn tussen de partijen die in visserij actief zijn. Dat een visser heel andere drijfveren heeft dan iemand die politieke besluiten neemt over zijn vakgebied. Dat zij vaak niet dezelfde taal spreken en het daarom essentieel is dat er mensen zijn die kunnen verbinden, een brug kunnen bouwen zodat alle belanghebbenden elkaar beter gaan begrijpen. En dat het uiteindelijk gaat om de mensen, de individuen die achter de schermen voor ons voedsel zorgen. In mijn werk bekijk ik deze wereld vanuit macro-perspectief, maar dankzij de YFM ben ik me weer echt bewust van hoeveel persoonlijke verhalen daar achter zitten.

Academie 2015

Maarten Kuiper

Evenementorganisator

Ik ben nieuwsgierig naar waarom dingen wel of niet werken in de wereld. Sinds enkele jaren kan ik die nieuwsgierigheid kwijt in mijn werk als schrijver en programmamaker voor onder meer het Food Film Festival en het Slow Food Youth Network. Ik heb een stiekeme wens om me te specialiseren in de voedselgeschiedenis, een licht onderontwikkeld vakgebied in Nederland.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Academiegenoot Joran, werkzaam bij Cargill, vertelde me tijdens de reis naar Berlijn dat hij verbaasd was hoe weinig hij was bestookt met kritische vragen over zijn werkgever. Dat zegt enerzijds iets over hoe openminded de meeste deelnemers de academie ingaan, maar ook iets over de complexiteit van het voedselsysteem. Ik had het volledige jaar voor nodig om een beetje te begrijpen wat Joran bij Cargill doet, en welke rollen zo’n bedrijf precies invult het het mondiale voedselsysteem. Het bestaan van de academie bepleit het belang van nieuwsgierigheid en het met open blik bevragen van de wereld waarin we leven. Maar in een onoverzichtelijke wereld is het niet genoeg om alleen nieuwsgierig te zijn; het vermogen om de juiste vragen te herkennen en te willen stellen is een vereiste. Deelname aan de academie heeft ons volgens mij nieuwsgieriger, beter geïnformeerd maar vooral betere vragenstellers gemaakt.

Academie 2015

Maartje Poelman

Onderzoeker Sociale geografie

Ik doe onderzoek naar de voedselomgeving en de invloed hiervan op voedselconsumptie en gezondheid. Mijn achtergrond is voeding&diëtetiek en gezondheidswetenschappen met als specialisatie: preventie en volksgezondheid. 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Het komen op de meest uiteenlopende plekken (van vissersboot tot krakerspand) en het luisteren naar vele interessante sprekers (van boer tot econoom) tijdens de SFYN academie.

ACADEMIE 2015

Pauline Schouwenburg

Barista / Natuurvoedingskok

Ik werk als barista in Rotterdam. Ik geef koffieles bij Heilige Rotterdamse koffie boontjes, dat is een sociaal project waarbij jongeren van de straat een tweede kans krijgen door te werken in een espressobar. Verder heb ik twee jaar de opleiding gedaan tot natuurvoedingskok en werk nu in de keuken bij D.A.K, de grootste dak-akker in Europa, bovenop het Schieblok.
Tenslotte schrijf ik maandelijks een column over alles wat me opvalt over eten en drinken op Hof Van Delfland: http://www.hofvandelfland.nl/pauline-food-en-koffiekenner

 

Bijzonder YFM moment?

Als echt stadsmeisje had ik geen idee van wat er zich buiten de stad afspeelde. Als barista weet ik veel over koffie, maar niets over de melk die ik dagelijks gebruik. Zo wist ik niet eens dat de melk in de supermarkt van heel veel verschillende melkveehouderijen vandaan komt. Door YFM heb ik een completer beeld gekregen van het leven buiten de stad.

– Actief bij YFM Rotterdam –

Academie 2015

Rick Nelson

Creative Director / PR&Marketing / Brouwer

Ik ben altijd bezig met het verbinden van amateurs en professionals in bier, Food en muziek scenes. Ik vind het belangrijk om hen een podium te geven, zodat hun werk gezien, gehoord en geproefd kan worden.
Tegelijkertijd is het te gek om consumenten hun grenzen te laten verleggen en ze kennis te laten maken met nieuwe smaken.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Op alle academiedagen krijg je zoveel te gekke sprekers en workshops dat is heel inspirerend maar het mooist vond ik altijd de discussies die tussendoor of aan het eind ontstonden. Compleet verschillende personen en ideeën uit de voedselketen vulde elkaar aan maar bevroegen elkaar ook. En altijd op een opbouwende en positieve manier, dat was zeer leerzaam en verfrissend!

 

ACADEMIE 2015

Teyler Padberg

Food ondernemer

Ik ben Teyler, mede-eigenaar van de start-up Farm Brothers. Een merk dat biologische, gezonde graansnacks aan een zo groot mogelijke groep consumenten wil aanbieden. Door onze producten aan te bieden via onder andere de grote retail, willen wij consumenten laten inzien dat biologisch eten lekker, voedzaam en niet heel erg duur hoeft te zijn

 

Bijzonder YFM moment?

In 2015 heb ik de academie van de YFM gevolgd. Waar ik eerst een vrij duidelijk beeld dacht te hebben van het Nederlandse (of globale) voedselsysteem, ben ik na het halve jaar minder sterk van mijn zaak. Gelukkig maar, want ik heb zo veel gezien, meegemaakt, gediscussieerd en mensen ontmoet die me lieten inzien hoe complex ons voedselsysteem is. De YFM is daar een geweldige facilitator in geweest en heeft me de mogelijkheid gegeven om me echt te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen. Ik ben heel erg blij dat ik hier aan mee heb gedaan en kan het iedereen aanraden die geïnteresseerd is in verdieping en de complexiteit van ons voedselsysteem!

Academie 2015

Tijn van Breugel

Kwaliteitsadviseur Grenvo

Mijn naam is Tijn van Breugel en kom uit Sint Michieslgestel. Na mijn studie levensmiddelentechnologie heb ik bij diverse bedrijven in de vleessector gewerkt. Op dit moment werk ik door de hele voedselsector heen. Ik werk graag samen met mensen en probeer gerichte en praktische oplossingen voor problemen te vinden. Het terugdringen van verspilling van voedsel zie ik als een uitdaging om de komende jaren mijn steentje aan bij te dragen.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de academie heb ik het als zeer bijzonder ervaren hoe gevarieerd de groep was. Vanuit zeer diverse invalshoeken werden zaken benaderd en leerde iedereen van elkaar. Iedereen luisterde altijd naar elkaar, ondank de verschillende invalshoeken en andere denkwijzen.

– Actief bij YFM Brabant –

Academie 2015

Willem van der Schans

Melkveehouder / Marketeer Den Eelder

Vanuit mijn opleiding Art Media Management ben ik opgeleid om een schakel te zijn tussen creatieve- en de zakelijke-wereld. Tegenwoordig ben ik degene die de boer en de burger met elkaar probeert te verbinden. Samen met mijn ouders probeer ik de lekkerste zuivel van NL te maken en doormiddel van die producten het reëel verhaal van de boerderij te vertellen. Op deze manier probeer ik een lichtje te zijn in onze voedselketen en de consument te laten zien hoe gaaf het is om te werken met de natuur, de dieren en alles wat daar uit voort vloeit!

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Naast de vele kennis, de gouden ervaringen en het grote netwerk (vrienden) dat je opbouwt door betrokken te zijn bij de YFM. Geeft het mij energie en kracht om op de ingeslagen weg door te gaan.

ACADEMIE 2015

Arthur Nijhuis

Food ondernemer

Arthur is avontuurlijk ingesteld, wandelt graag buiten de gebaande paden, en leert graag veel. Dingen kunnen en moeten anders en dat kan ook door een beetje te dromen en vooral door te doen. Zo ook met Rechtstreex, waarmee Arthur het doel stelt om gezamenlijk lokaal en gezond boodschappen te doen. Dit vindt Arthur belangrijk om een sociale, gezonde en transparante voedselketen te bouwen die echt voor iedereen meerwaarde heeft.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Erg betekenisvol bij de YFM voor mij is de kijk in de keuken van verschillende domeinen. In de academie kreeg ik een inkijk in de wereld van bijvoorbeeld vissers en veehouders, die een diepe indruk achterlaten. Je ziet en hoort dingen die je normaal niet zomaar oppikt. Dit vind ik belangrijk en waardevol, zowel voor mij als persoon maar ook voor de ontwikkeling van mijn bedrijf en om door te geven aan anderen. Hierin schuilt de kracht van de YFM, thema’s bespreekbaar maken die normaal niet zomaar bespreekbaar zijn.

 

Academie 2014

Bram Maarsingh

Salesmanager

Ik ben Agri professional bij Betaseed en werkzaam in de veredeling. Naar mijn idee een gezonde agrarische sector.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Op het schip van onze visser. De visserij is een prachtige sector, met veel innovatie en ambitieuze vissers.

 

ACADEMIE 2014

Emma Westerduin

Ruimtelijk ontwerper / Architectuur

Ik studeer Architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Rotterdam hiernaast ben ik vier dagen werkzaam bij een ruimtelijk ontwerp- en onderzoeksbureau. Hier werken ik o.a. aan opgaven die te maken hebben met het stedelijk metabolisme, de stofwisseling van de stad en dus ook ons voedsel. Hier onderzoeken en ontwerpen we aan de bijhorende ruimtelijke interventies.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De YFM heeft een open houding waarbij iedereen zijn verhaal mag doen. De YFM is ondernemend en altijd opzoek naar oplossingen. Met het netwerk over de hele keten weten ze kennis van zaken. I love it!

 

ACADEMIE 2014

Gerard Mul

Biologisch melkveehouder

Ik ben een biologisch melkveehouder die iedereen de boerderij wil laten beleven. Daarom hebben een camping, glamping, educatie, dagrecreatie en maken we ook ijs op de boerderij waarmee we het verhaal van de boerderij naar de mensen toe brengen. Het is belangrijk dat het echte verhaal van de landbouw verteld wordt. Naar mijn idee kan dit het beste het één-op-één mee te maken.
Hierin zoek ik ook partnerships met bedrijven die het zelfde doel hebben en waarbij we een aanvulling voor elkaar kunnen zijn.
Daarnaast maak ik graag zelf eindproducten op de boerderij, hoge kwaliteit en exclusiviteit is daarbij geen doel maar een voorwaarde.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De SFYN Academie 2014, hoe je door een interdisciplinair samengestelde groep een heel compleet beeld kunt krijgt van vraagstukken en de mogelijke antwoorden.

Academie 2014

Gijs oude Egbrink

Account manager

Gijs | Twents | Hogere Hotel School | Food | Drinks | Organiseren | Evenementen | The Food Line-up | Catering | Festivals | Zakelijk |


Bijzonder SFYN Academie moment?

De discussies tijdens de thema dagen met zoveel verschillende meningen en belangen. Maar altijd met één gemeenschappelijk doel: de wereld proberen te verduurzamen!

ACADEMIE 2014

Hendrik Kramer

Visser

Mijn naam is Hendrik Kramer en ik ben 6de generatie Noordzeevisser. Sinds 2015 vissen we met een nieuw pilot-schip waarmee we een transitie binnen de Nederlandse vissersvloot willen ontketenen. Het schip, MDV1, laat een zo klein mogelijke footprint achter en zorgt ervoor dat de duurzaam gevangen scholletjes en andere Noordzeevis op de borden terecht komen van mensen die waarde hechten aan echt en puur eten.


Bijzonder SFYN Academie moment?

Mijn meest memorabele YFM-moment vond plaats in een food-labratorium in Denemarken. Een chef-kok liet ons haring proeven die hij, ik weet niet hoeveel jaar, had laten fermenteren.
Omdat ik mijn hele leven al wijd aan het zo vers mogelijk aan land brengen van vis kon ik niet bevatten dat, naar mijn idee, verrotte haring zo smaakvol kon zijn.

ACADEMIE 2014

Henk Huijgen

Boer / Programmeur

Ik ben Henk Huijgen, een boer in hart en nieren, maar daarnaast programmeur bij Willem&Drees, iets wat je volgens mij niet vaak tegen komt.

Met deze unieke combinatie probeer ik de verschillende processen op en rond de boerderij te versimpelen. Onderdelen hiervan zijn de planning, in- en verkoop en logistiek. Daarbij wil ik ook de verschillende onderdelen op de boerderij meer inzichtelijk maken voor het publiek, door hen mee te laten lopen op het land.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Ik vond het in de academie heerlijk om te zien dat er zo veel verschillende disciplines in één hok worden gegooid en dat daarbinnen zo veel positieve energie ontstaat om allerlei zaken op te pakken en te veranderen in de voedselketen. Heerlijk!

Academie 2014

Julius Schenk

Chef-kok

Ik ben Julius, chef bij Cannibale Royale. Lekker en goed eten vind ik belangrijk en daar ben ik dan ook de hele dag mee bezig.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen we tijdens de academie bij een varkensstal waren geweest heb ik een hele lange tijd geen varkens vlees meer kunnen eten. (door de geur) Nu doe ik het wel weer maar wel veel bewuster dan daar voor en denk nog vaak aan de biggetjes.

Academie 2014

Lotte Huisman

Bioloog / Onderzoeker

Met mijn achtergrond als (marien) bioloog en filosoof buig ik me nu bij het Planbureau voor de Leefomgeving over de duurzaamheid van voedselsystemen. In mijn huidige project over voedsel en landgebruik in Afrika ben ik op zoek naar de onderliggende drivers van (on)duurzame voedselproductie. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de opkomst van supermarkten of van de snelle verstedelijking op voedselproductie en –consumptie in Afrika, en wat is het belang van internationale handel? In de toekomst wil ik met mijn focus op kennis, gevoel voor communicatie en liefde voor zowel taal als getallen, blijven bijdragen aan een systeem dat de volgende generaties kan voeden met voedsel dat met oog voor ecologie en mens is geproduceerd.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

Mijn deelname aan de Academie was als geheel een van de meest invloedrijke en betekenisvolle ervaringen die ik ooit heb gehad. Het was met name ontzettend leerzaam om deel te zijn van een groep waarin aan de ene kant zeer uitleenlopende visies op voedsel bestaan, maar toch een enorme gezamenlijke energie en veranderingsdrang heerst. Dit heeft me het vertrouwen gegeven dat we juist vanuit de kracht van diversiteit het voedselsysteem kunnen verbeteren.

ACADEMIE 2014

Luite Snijder

Food Designer

Food Designer in hart en nieren. Met een liefde voor technologie en marketing ben ik bezig met het eten van de toekomst.

Ruim vijf jaar geleden besloot ik een carrière als jurist vroegtijdig te beëindigen en me te storten op wat ik het liefste doe, nieuwe smaken maken. Zo belandde ik bij de HAS Den Bosch op de opleiding Food Design & Innovations. Nu werk ik als adviseur bij de HAS Kennistransfer en ben bezig met het eten van de toekomst door onderwijs en beroepspraktijk met elkaar te verbinden.

Oh ja, en als bartender/barista gaat mijn hart vooral sneller kloppen van alles wat vloeibaar is.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen ik aan de academie begon had ik de missie om technologie in de levensmiddelen minder eng en abstract te maken, vanuit de overtuiging dat “de grote boze industrie” zo slecht nog niet is.

Aan het eind van de academie heb ik juist het tegenovergestelde bereikt, ik ben zelf de industrie groter en bozer gaan vinden. Hierdoor ben ik me het afgelopen jaar meer gaan inzetten om grote problemen als voedselverspilling, zout/suiker/vet reductie en de dalende groente consumptie door middel van toegepast onderzoek met het onderwijs aan te pakken.

Academie 2014

Marieke Doolaard

Manager CBL

De omvang van de Nederlandse voedselsector en diens betekenis voor de internationale voedselvoorziening heeft mij gegrepen. Hoe meer ik mij ging verdiepen, hoe meer ik getroffen ben door voedselvraagstukken wereldwijd. In de toekomst wens ik te blijven werken in de voedselsector en daarmee een bijdrage te leveren aan het bouwen van een duurzame internationale voedselsysteem.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Tijdens de slotdag kwamen mijn lieve academie-genoot en ik erachter dat hij zo blij was dat de SFYN Academie zijn activistische roots niet was verloren. Terwijl mijn ervaring was dat er ruimte was voor debat en hele uiteenlopende visies, en daarmee in mijn ogen minder activistisch! Voor ieder wat wils..

Academie 2014

Pieter Korst

Akkerbouwer

Akkerbouwer in Steenbergen, West Brabant.

Academie 2014

Max de Corte

Hardknock Life Moestuinman

Max is een Autodidact, heeft een herkenbaar geluid gevonden in de integrale ontwerpmethode van de Permacultuur. Doet veel zelfstudie en zal ten alle tijden dit ook actief toepassen in alle facetten van zijn leven. Leren en verandering zijn de constanten; van daaruit vloeit al het andere voort.

Sindsdien heeft Max een indrukwekkend netwerk opgebouwd en is Moestuinman uitgegroeid tot een uniek samenwerkingsverband tussen verschillende professionals, experts, doen-denkers, actieve bewoners, lokale organisaties en wereldverbeteraars in Rotterdam (en de rest van Nederland), met Max als spil.
Vele projecten staan inmiddels op zijn naam of is hij bij betrokken in samenwerkingsverbanden.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De gehele SFYN Academie in 2014. De (praktijk) plekken die we bezocht hebben in combinatie met de verhalen van de mensen die er bij betrokken zijn. Heel leerzaam en waardevol!

Academie 2014

Koen van der Knaap

Tomaten veredelaar bij AXIA Seeds

Koen van der Knaap, op traditionele manier ontwikkelaar van nieuwe tomatenrassen bij een klein wereldwijd opererend veredelingsbedrijf. Recht voor z’n raap, doener, brianstormer en gezelligheidsmens.

Bijzonder YFM moment

Het ontmoeten van veel enthousiaste, intelligente en gezellige mensen die elkaar ondanks verschillende visies met veel respect en interesse behandelen. De oplossing van de complexe voedselproblemen is niet zwart of wit maar zal een hybride zijn tussen diverse denkbeelden en ideeen. Laten we niet vergeten ook te blijven handelen en niet alleen te praten. ‘Blijf ongrijpbaar’ Aldus Jan Rotmans

 

Academie 2013

Sandra Ronde

Zelfstandig ondernemer

Ik ben Sandra en ik houd ongelooflijk van lokaal: lokaal voedsel, lokale ketens, lokale kringlopen. Ik geloof erin dat kleiner vaak beter is. Daarom woon ik in een klein dorpje op de dijk (Pieterburen), daarom koop ik lokaal, daarom eet ik lokaal. Kleinschaligheid verbindt, brengt ons terug naar de kern en maakt het leven makkelijker.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Wat mij enorm is bijgebleven na de Academie in 2014 is dat iedereen elkaar ongelooflijk motiveerde om gewoon te doen. Binnen de groep zaten een paar academici die de stap al hadden durven zetten om van de gebaande paden af te wijken en hun (voedselgerelateerde) droom na te jagen, anderen werden door de Academie geïnspireerd om hetzelfde te doen. Daaruit zijn vandaag de dag de bedrijven en boeren van de toekomst gegroeid en dat is prachtig om te zien.

Academie 2014

Sandra Buijing

Sportdiëtist

Ik ben Sandra, sportdietist die zelf ook enorm van lekker eten en veel sporten houdt. Elke week is anders, ik heb vaste spreekuren waar ik mensen help met meest uiteenlopende hulpvragen (afvallen, diabetes, hart- en vaatproblemen, ondervoeding, sportvoeding). Daarnaast werk ik bij Feyenoord Academie, Codarts, Koninklijk Conservatorium Den Haag, Rotterdam Topsport en AALO opleidingen. Veel afwisseling dus en dat past perfect bij mij!

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
De afgelopen periode hebben varkens mijn kijk op het eten van vlees flink beïnvloedt. Het begon in mei toen ik met de SFYN academie bij themadag ‘het dier’ een varkenshouderij. De varkens maakte een diepe indruk.
Die indruk kwam in eerste instantie van de overweldigende lucht in de stallen. Het stinkt enorm, maar wat vooral heftig is hoe deze ammoniaklucht ook op je ogen en luchtwegen slaat.
Eenmaal thuis beleef ik onder de douche de heftigheid van deze geur opnieuw. Maar ik begin vooral na te denken over het eten van vlees. Het is voor de meeste Nederlanders heel normaal om dagelijks vlees te eten, het liefst voor een zo’n laag mogelijke prijs. Hoe normaal is dit eigenlijk?

De complete blog: http://iamafoodie.nl/buitengewone-varkens/

Academie 2014

Sanne Wiltink

Coordinator SFYN Academie

Mijn missie is onverschilligheid uit de wereld te helpen, door verbindingen te leggen en mensen te verrassen met foodconcepten. Dit doe ik bij de Youth Food Movement als coördinator van de SFYN Academie, als bestuurslid bij SFYN en met het theater-eetproject Van Riek tot Vork.
Met een opleiding als kunstmanager werkte ik als projectmanager bij theaterproductiehuizen en bij de kunstacademie in Den Haag. Vervolgens leerde ik op biologische boerderijen in Italië en Spanje kaas, olijfolie en wijn maken, maar bovenal werd ik bevangen door een extreme liefde voor eten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de noodzaak voel om de afstand tussen boer en stedelingen te verkleinen door verhalen uit te wisselen.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
In de academie ’14 zat een lichtelijk anarchistisch stadsboer en een lobbyiste die de grote supermarktjongens vertegenwoordigde. De stadsboer dacht voorafgaand aan de Academie dat de YFM te gematigd zou zijn, de lobbyiste was bang dat de YFM te activistisch was. Bij het slotdiner spraken ze uit: beiden voelden zich thuis bij de YFM, voelden zich vrij om alle onderwerpen te bespreken zonder dat er in dogma’s werd gedacht.

 

ACADEMIE 2014

Savannah Hagendijk

Kok

Toen ik aan mijn studie filosofie begon had ik al een bijzondere interesse voor maatschappelijke vraagstukken en met name met betrekking tot voedsel. Dat was ook een van de redenen dat ik mee deed aan de SFYN academie. Tegelijkertijd werkte ik als kok in verschillende restaurantkeukens en die praktische kant van met voedsel werken sprak me zodanig aan dat ik daar uiteindelijk mijn baan van heb gemaakt.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Ik vond het bijzonder om te zien dat verschillende academici nog zulke uiteenlopende meningen of standpunten konden hebben maar dat er altijd een gemeenschappelijke deler was, namelijk de liefde voor eten.

Academie 2014

Tom van der Avoort

Communicatie Events

Eigenaar evenementenbureau zaak.acht. De (nieuwe en) diepe kijk op onze voedselketen.

Academie 2014

Toos Hartog

Design, Illustratie & Communicatie

De wereld mooier maken, dat wilde ik altijd. Van binnen en van buiten mooier. Waarmee kan dat beter dan met eten? Eten is voor mij een materiaal om mee te ontwerpen. Met een gerecht kan je een gesprek openen, of met een ritueel rondom proeven kan je mensen leren creatief met ingrediënten om te gaan. Eindeloos mooie mogelijkheden.
Daarnaast maak ik het liefst grafisch ontwerp en illustraties voor de voedselindustrie.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Toen we aan tafel zaten bij een restaurant in Malmö, tijdens de reis van SFYN academie 14, kreeg de jongen tegenover me tranen in zijn ogen. Hij had nog nooit zo bijzonder gegeten. Het restaurant maakte, jaagde, preserveerde en karnde alles zelf. Het had hem diep geraakt en liet mij weer zien hoeveel emoties er aan eten verbonden is.

Academie 2014

Wilbert van de Kamp

Organisator SFYN Academie

Ik vertel verhalen over eten. Dat doe ik bij YFM, als eengarde, maar ook op allerlei andere plekken. Door mensen met eten te verbinden verbind je ook mensen met elkaar.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Het moment dat een van de meest grootschalige zuivelboeren tegenover een academicus van WAP stond. Twee extremen die elkaar ontmoetten, dat is iets waar ik van geniet.

Academie 2014

Akke Kok

PhD student Animal Production Systems

Akke is een leergierige biologe in spé. Ze combineert toegepaste gedragsbiologie met fundamentele plantenfysiologie, want beide disciplines sluiten aan bij haar ideaal: een eerlijke, duurzame wereld.

Akke houdt van lekker vegetarisch eten, dieren en natuur. Als gedragsbioloog observeerde ze een jaar biologische kalveren, op zoek naar een haalbare opfokmethode waarbij kalf en koe samen blijven. Het fundamentele plantenonderzoek dat ze nu doet levert kennis die later wellicht in de akkerbouw kan worden toegepast. Eerlijkheid is een kernwoord voor Akke: eerlijk tegenover mens, dier en milieu. Duurzame veehouderijsystemen en gewassen die meer opbrengen met minder pesticiden passen binnen haar idealen. Maar ook bewustwording en een mentaliteitsverandering bij de consument zijn volgens haar nodig om een duurzamere voedselketen te realiseren; bijvoorbeeld via SFYN Academie 2013.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?
Op het introductieweekend raakte ik al snel in gesprek met een vleeskuikenhouder. Dat zou op een andere manier denk ik nooit – of niet zo open – gebeurd zijn, terwijl juist in gesprek gaan zo belangrijk is.

Academie 2013

Arnout den Ouden

Akkerbouwer

Mijn naam is Arnout Den Ouder, Jonge boer en altijd bevlogen met innovatie. Ik teel tafelaardappelen, uien, wortelen, granen en suikerbieten en ik kijk graag naar andere sectoren om problemen op te lossen binnen mijn eigen sector. Verder ben ik een zeer kleinschalig verse patatproducent.

 

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

De SFYN Academie is geen ‘anti-alles-clubje’ die overal tegenaan loopt te schoppen. Bij de academie ga je juist in gesprek en wordt er geluisterd. Op die manier kom je erachter dat je vaak dichter bij elkaar zit met je mening dan dat je zou willen denken.

ACADEMIE 2013

Bram Wits

Politiek adviseur/Staatssecretaris van economische zaken

Voedsel produceren op een manier die in balans is met de draagkracht van onze aarde en op die manier 11 miljard mensen gezond voeden, is misschien wel de allergrootste uitdaging voor de mensheid de komende decennia. Onze generatie zal daar een belangrijke rol in moeten spelen. Bij de YFM is mij al wel duidelijk geworden dat dit vraagstuk veel te belangrijk is om uitsluitend over te laten aan het bedrijfsleven, de NGO’s of de politiek. Alleen samen maken we een kans om echte verandering te bewerkstelligen. Daarom is de dialoog binnen en door de YFM ook zo waardevol.

 

Bijzonder SFYN Academie moment?

De wandeling door Londen met Caroline Steel heeft mijn blik op het voedselsysteem, de vormende invloed ervan op steden maar ook de gewijzigde verantwoordelijkheid over de voedselvoorziening, blijvend verandert!!

ACADEMIE 2013