Filter op
Terug naar overzicht

#Beste Martijn van Dam – Amber de Vries

Tot en met juni 2016 is Nederland nog voorzitter van de Europese Unie en in het kader daarvan ontvangt Martijn van Dam de Europese raad van Landbouw in Nederland. YFM vraagt een jonge generatie gastschrijvers om onze staatssecretaris tot en met juni advies te geven en te inspireren met hun eigen visie op de toekomst van ons voedselsysteem.

Beste Martijn van Dam,

De moderne supermarkt is net een pretpark, bewerkt voedsel in alle kleuren, geuren en smaakjes verleiden van alle kanten. Als consument kan je je hier compleet in verliezen. Die differentiatie in de schappen is vooral marketing gedreven. Goed voor de keuzestress van onze generatie en goed voor de portemonnee van de industrie. Ja, het is fijn dat die portemonnee gevuld is, want daar word ik als kwaliteitstechnoloog tenslotte uit betaald. Toch knaagt er dagelijks iets aan mij als leverancier van dit pretpark…

Wat aan mij knaagt is de onstilbare honger van de industrie en retail tot uitbreiding van het productportfolio om ons als consumenten nóg meer keuze te bieden. De vrijheid die de producent daarbij heeft gaat zo ver dat we sommige toevoegingen op de eindverpakkingen niet verder hoeven uit te leggen dan ‘aroma’.

In het keuringsproces van de EU voor nieuwe en gewijzigde additieven (toevoegingen) wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact op de gezondheid van de consument. Daarnaast wordt er gekeken naar of het de consument niet misleid, het nagestreefde doel niet met andere economisch en technisch verantwoorde methoden bereikt kan worden en of de toevoeging technisch noodzakelijk is.

Samenvattend is een toevoeging oké als deze niet schadelijk is of misleidend is (zonder dat ik de discussie over de term misleidend wil starten). Maar als de toevoeging niet ter bevordering van de gezondheid is of ter verlichting van de druk op het milieu, dan spreken we naar mijn idee eigenlijk niet meer over noodzaak, maar slechts over een nieuwe uitbreiding van het pretpark.

U wil van productie-gerelateerde subsidiëring naar subsidies voor groene en maatschappelijke ontwikkelingen. Een goed plan om naar een gezonder voedsellandschap toe te werken. Daag hierbij alstublieft de industrie uit zichzelf door te ontwikkelen. Het is niet meer dan logisch dat in de keuringsprocessen voor nieuwe of gewijzigde additieven binnen de EU óók die groene en maatschappelijke noodzaak veel zwaarder gaat wegen.

Tot slot, de verschuiving naar productie die gestuurd wordt vanuit consument en milieu vraagt om meer dan alleen subsidiëring en aanscherping van de keuringsprocessen. Het vraagt om duidelijke, kwantitatieve en ambitieuze lange termijn doelstellingen, waarbij de overheid, samen met de industrie, de lat hoog legt om het pretpark in te kleuren naar het nieuwe voedingsadvies.

Beste Martijn van Dam, de EU mag best wat strenger en ambitieuzer zijn. We willen namelijk graag thuiskomen van het pretpark met een tas gevuld met good, clean en fair voedsel.

Amber de Vries (kwaliteitstechnoloog)

Amber is werkzaam op de kwaliteitsdienst bij een vleeswarenproducent met als kerntaak samen met de keten aan een kwalitatief beter en duurzamer productieproces & eindproduct te werken. Daarnaast is zij vice-voorzitter van Youth Food Movement Rotterdam.

// tekst: Amber de Vries
// beeld: YFM

Praat mee via socialmedia: #bestemartijnvandam #toekomstGLB #CAPCooking