Filter op
Terug naar overzicht

Blije koeien burger – Week Challenge No Meat

Hoe kun je beter een Week Challenge No Meat beginnen dan met een burger genaamd Blije Koeienburger. Juist. Dat dachten wij dus ook. Dit gerecht is zo lekker compleet door de verse coleslaw en de maïskolf die erbij zit.

Food for change en change of food. SFYN Brabant gaat de week challenge No Meat aan. Wat eten zij dan wel?

Blije-koeienburgers met old-school-coleslaw & maïskolven

Ingrediënten

Voor 2 personen

Voor de mäis

2 maïskolven
1 tl extra vierge-olijfolie
1 limoen
1 snufje cayennepeper

Voor de burgers

1 flinke bos verse koriander
1 blik van 200 gram gemengde bonen
100 gram diepvriestuinbonen
¼ tl cayennepeper
¼ tl gemalen komijn
¼ tl gemalen koriander
½ citroen
½ el bloem, plus extra voor erbij
olijfolie
1 grote rijpe tomaat
1 kropje littlegemsla
2 augurken
40 gram feta
2 hamburgerbroodjes
tomatenketchup

Voor de coleslaw

¼ kleine witte en rode kool
¼ rode ui
2 volle el magere yoghurt
½ tl grove mosterd

Heerlijk gekruide en gegrilde maïskolven met een verse coleslaw

Bereiding

15 minuten (zie stap 1)

Stap 1
Het gerecht kan in 15 minuten klaar zijn mits je alle ingrediënten bij de hand hebt, de waterkoker aanstaat, de oven op 130 graden staat, er een grote pan met deksel op matig vuur klaar staat, je keukenmachine met standaardmes & grove rasp klaar staat en een grote koekenpan op matig hoog vuur klaar hebt staan.

Stap 2
Leg de maïskolven in de pan, giet er voldoende kokend water bij om ze onder water te zetten en leg er de deksel op. Doe de steeltjes van de bos koriander (bewaar de blaadjes) met de uitgelekte bonen, de tuinbonen, zout en peper naar smaak, en cayennepeper, komijn, gemalen koriander, geraspte citroenschil en bloem in de keukenmachine. Hak alles goed door elkaar en schraap langs de zijkant van de kom naar omlaag als het nodig is.

Stap 3
Kieper het mengsel op een royaal met bloem bestoven plank, bestuif je handen met bloem, verdeel het in 2 porties, rol er ballen van en druk de ballen tot ongeveer 2,5 cm dikke schijven, blijf je handen burgers ondertussen bestuiven met bloem.

Stap 4
Leg de burgers met 2 el olijfolie in de koeknpan, druk ze met een spatel aan en keer ze om wanneer ze goudbruin zijn.

Stap 5
Snijd de tomaat, sla en augurken op een mooie serveerplank in plakjes en strooi er feta naast. Leg de broodjes in de oven.

Stap 6
Zet de rasp in de keukenmachine (of in mijn geval in delen in de kleine keukenmachine), rasp de kool en de gepelde rode ui en doe ze in een kom. Hak de blaadjes koriander en doe ze met yoghurt, mosterd en het sap van de citroen bij de geraspte groenten. Hussel alles goed door elkaar en breng op smaak.

Stap 7
Giet de maïskolven af, leg ze op een schaal, sprenkel er de extra vierge-olijfolie en het limoensap over en strooi er een snufje zout en cayennepeper op.

Stap 8
Haal de broodjes uit de oven, snijd ze doormidden, smeer er wat ketchup op, beleg ze met de burgers en laat ieder zijn broodje naar eigen smaak afmaken.

Een complete, gevarieerde maaltijd en helemaal vega!

Uit het boek ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver