Kies je regio
Terug naar overzicht

Blog: Eten in de noodopvang

In januari en februari organiseert YFM in verschillende steden diners met Nederlanders en vluchtelingen. Het doel is verbinding, het uitwisselen van verhalen en een cross-over tussen verschillende keukens. Maar wat eet een vluchteling in Nederland eigenlijk? En wat mist hij? Tanja te Beek vroeg het in de noodopvang Havenstraat Amsterdam.

In de noodopvang voor vluchtelingen in Amsterdam spreek ik Tekfit (28) uit Eritrea. Hij woont hier sinds de locatie open is, nu zo’n drie maanden. ‘Bij het ontbijt en de lunch krijgen we brood met veel zoete dingen. Kaas en pindakaas vind ik wel lekker, dus meestal eet ik dat. Mijn kamergenoot is helemaal gek op pindakaas. Hij eet niets anders op zijn brood en volgens mij neemt hij wel eens een pot mee naar de kamer. Twee keer per dag brood met kaas of pindakaas vind ik wel een beetje saai. Maar we zijn blij dat we hier zijn en dat we eten krijgen.’

‘Het avondeten in de opvang is erg zoet voor ons. Eritrees eten kan heet zijn, en soms zuur, bijvoorbeeld yoghurt. Natuurlijk eten we het eten hier wel. Voor een muziekavond een paar weken geleden had ik tumtumo gemaakt. Dat is een soort saus, gemaakt van linzen, uien, tomaten en berbere (rode peperpoeder). Lekker pittig! De Nederlanders vonden het ook lekker, want ik had er niet té veel berbere in gedaan. Er kwamen zelfs mensen vragen wie de tumtumo had gemaakt!’

‘Als ik een eigen huis heb, kan ik elke dag zelf koken. Of mijn vrouw natuurlijk, als ze ook in Nederland is gekomen. Ik kan haast niet wachten tot die dag!’

Mohamad (23) hangt met vier andere Syriërs tegen de balustrade in de grote hal van de voormalige gevangenis die nu noodopvang voor vluchtelingen is. ‘Het eten is geen probleem’, zegt hij. ‘Er is altijd genoeg en als je wakker wordt en honger hebt, maakt het niet uit of het lekker is. In deze noodopvang woont ook de Syrische chefkok Kamal. Hij kookt vaak voor ons, de bewoners. Meestal kookt hij Syrische gerechten zoals humus en tabouleh, maar soms ook spaghetti. Wat hij kookt vind ik lekker. Het andere eten vind ik redelijk.’

‘Nee, het eten is geen probleem. Maar ik had het net met mijn vrienden over wat wél een probleem is: we krijgen geen zakgeld, zoals in een AZC, omdat onze asielprocedure nog niet is begonnen. Ik woon nu twee maanden hier en ik wil graag eens iets voor mezelf kopen. Sigaretten, een telefoonkaart, een mooie broek. Als ik geld had zou ik ook af en toe shoarma kopen of falafel. Of pizza, dat is ook lekker.’

Meer informatie // Vluchtelingendiners // ‘Syrian chef’ Kamal
Afbeelding // Via Flickr.
Tanja te Beek

– Tanja te Beek – vrijwilliger in de noodopvang voor vluchtelingen Havenstraat Amsterdam. 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten