Filter op
Terug naar overzicht

Blog: Waarom ik vlees produceer

De Eemlandhoeve van Henk Huijgen bevindt zich in een veengebied. Daarom houdt hij koeien voor vleesproductie en doet hij niet aan akkerbouw. Want akkerbouw waarbij regelmatig geploegd of gespit moet worden is funest voor veengrond. Henk legt uit waarom.

Een redelijk aantal mensen eet geen vlees in Nederland. Zo’n 5% procent van de bevolking is vegetariër, wat neerkomt op ongeveer 800.000 mensen. Er zijn natuurlijk verschillende redenen om geen vlees te eten; gezondheid, klimaat of dierenwelzijn. Eén andere redenen hiervoor kan zijn dat veel dieren voer krijgen dat van land komt waar ook voedsel voor mensen geproduceerd had kunnen worden. Of, nog erger, dat de dieren voer krijgen dat ook voor menselijke consumptie had kunnen zijn.

Niets anders dan grasland
Op mijn grond verbouw ik geen groente of fruit. Met onze boerderij de Eemlandhoeve zitten wij midden in een veenweide gebied. Een gebied, zoals de naam al zegt, waar de bodem voornamelijk bestaat uit veen waarop dieren geweid worden. Dit komt omdat er in deze gebieden niets anders mogelijk is dan het hebben van grasland. Veen is namelijk niet volledig verteerd organisch materiaal, wat, als er lucht bij komt door ploegen of een lage waterstand, verteert en daarmee inzakt.

Daarom hebben wij gekozen voor dieren die het gras kunnen eten dat op het land groeit. In ons geval zoogkoeien. Koeien waarbij de kalveren bij de moeder drinken en welke wij houden voor de vleesproductie. De kalveren blijven tot ongeveer 4 maanden bij de moeder lopen. Dan hebben ze een leeftijd bereikt dat ze geen melk meer nodig hebben en ze zichzelf kunnen voeden met gras.

Blog: Waarom ik vlees produceer

De weide in
In de zomer lopen alle dieren, zowel koeien als stieren, buiten. Rond koningsdag is het land droog en stevig genoeg om de koeien naar buiten te laten gaan. Een prachtig fenomeen om te zien! Koeien die een winter lang in de stal hebben gezeten, mogen dan voor het eerst weer naar buiten. Een moment waarop alle energie er even uitkomt, met een verbazingwekkende koeiendans als resultaat; 600 kilo dier dat volledig van de grond loskomt!

Potstalmest is rijk aan organische stoffen
Als de koeien naar buiten gaan, groeit er genoeg gras om het ook te maaien en een wintervoorraad voor de komende winter aan te leggen. Nadat we het gras van het land hebben gehaald, bemesten we het land met de mest uit de potstal. De potstalmest bestaat uit mest en stro, welke in de winter is opgebouwd als de koeien binnen lopen. Dan komt er in de stal iedere dag een nieuwe laag stro op de bodem. Doordat de koeien hierop mesten en lopen, wordt dit vermengt tot een prachtige meststof. Deze mest, die rijk is aan organische stoffen, rijden we over het land uit, waarmee we het bodemleven stimuleren.

Met deze manier van werken proberen wij het grasland zo min mogelijk te verstoren. Bij het verstoren van de bodem, komt er zoals gezegd lucht bij het veen, waardoor het gaat verzakken. Daarnaast komen er dan ook veel verstoringskruiden zoals de akkerdistel of zuring. Dit alles zorgt ervoor dat wij zonder ‘gewasbeschermingsmiddelen’ kunnen werken en zien wij ook dat we een weide vol hebben staan met niet alleen maar gras, maar ook veel andere soorten kruiden.

Blog: Waarom ik vlees produceer

De koeien eten bijna alleen maar gras
De koeien worden dus zomer en winter volledig met kruidenrijk gras gevoerd. Hierdoor ontwikkelen de dieren rustig, en geven wij ze de tijd om te groeien. Alleen in de laatste 2 maanden voor het slachten voeren we extra krachtvoer bij om extra vet en daarmee smaak in het vlees te krijgen. Hiermee produceren wij vlees wat voor het grootste gedeelte gras gevoerd is en wat rustig heeft kunnen ontwikkelen.

Het beste voor de bodem
Ons op veen gebaseerde gebied leent zich er het beste voor om vee te houden. We willen optimaal rekening houden met de natuur en op de best mogelijke manier voor de bodem zorgen. Akkerbouw met regelmatig ploegen of spitten is funest voor veengrond, omdat die dan gaat inklinken en dreigt te verdrogen. Vandaar dat grasland met daarop grazend vee de beste optie is om te boeren in een veengebied.

Tekst & foto’s // Henk Huijgen   
Henk Huijgen

– Henk Huijgenvolgde in 2014 de SFYN Academie. Hij is een boer in hart en nieren, maar daarnaast ook programmeur bij Willem&Drees. Een combinatie die je niet vaak ziet.