Filter op

SFYN feed

Filter je eigen regio links boven

Agenda

Algemeen | Gepost: 21/09/2018

Food100: Het jaar van Jeroen Candel, Wageningen Universiteit

In oktober is het tijd voor de onthulling van de Food100 2018. In dit vooruitzicht blikken we terug op het jaar van Jeroen Candel. Jeroen behoorde in 2017 als assistent-professor bestuurskunde gespecialiseerd in voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit tot een van de drie speciale benoemingen uit de lijst van 50 voedselverbeteraars van onder de 30. FOOD100 vroeg hem hoe het afgelopen jaar er voor hem uitzag.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/09/2018

Ben jij onze nieuwe secretaris?

We zijn op zoek naar een secretaris die samen met heel SFYN de transitie van ons voedselsysteem kan versnellen!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/09/2018

SFYN Nederland zoekt versterking!

Het SFYN Nederland bestuur is op zoek naar een algemeen bestuurslid die samen met ons het netwerk van SFYN meer divers wil maken. Een persoon die met zijn/haar passie voor good, clean & fair voedsel de impact van het Slow Food Youth Network verder wil vergroten.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/09/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het Joyce Beilderman en Victor Stukker van petit restaurant Héron.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 13/09/2018

Op de fiets naar Terra Madre/Salone del Gusto

Op 6 september vertrokken 10 SFYN’ers op de fiets naar het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto. Hier ontmoeten ze het netwerk van voedselveranderaars die zich inzetten voor een Good, Clean & Fair voedselsysteem. Wat is er dan mooier om ook ‘slow’ te reizen?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 07/09/2018

Unieke kantoorruimte in Villa Jaffa komt vrij

Zoek jij kantoorruimte? Wil jij een kantoor delen met drie organisaties die zich inzetten voor een betere wereld? Wij zoeken nieuwe buren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/09/2018

Tien jaar SFYN Academie, tien jaar verandering.

Vanaf donderdag 6 september kunnen jongeren tussen 18 en 35 jaar zich weer inschrijven voor de jaarlijkse SFYN Academie. Voor de tiende keer organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) dit lesprogramma dat jongeren inspiratie en handvatten biedt om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de start van dit jubileumjaar groeit het Academie-netwerk van ruim 225 oud-deelnemers met 25 nieuwe voedselveranderaars die op verschillende manieren en plekken impact weten te maken.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/09/2018

Jur is naast ondernemer nu ook coordinator van de SFYN Academie.

Vanaf 1 september heeft de SFYN Academie niet één maar twee nieuwe coördinatoren. Één daarvan ben ik, Arjanne Bode en Jur Jacobs is mijn nieuwe collega. Tijd om Jur aan jullie voor te stellen! We hebben elkaar afgelopen jaar leren kennen, omdat we allebei deelnamen aan de SFYN Academie 2018. Beide hebben we een passie voor vis, maar hoe goed ken ik hem nou echt? Ik vraag me af wat me te wachten staat nu we gaan samenwerken? Daarom ondervroeg ik hem en peuterde een aantal smakelijke weetjes los.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 01/09/2018

Wij zijn het bestuur van SFYN Brabant!

Het bestuur van Brabant is een groep gezellige, inspirerende en getalenteerde mensen.
Tijd om deze knappe koppen voor te stellen. Tijd voor een smoelenboek!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/09/2018

Kunstenaar, ontwerper én Academie coordinator: Ontmoet Arjanne.

Vorig jaar heb ik samen met Arjanne meegedaan aan de SFYN Academie gedaan. We waren ‘buddy’s’, allebei geïnteresseerd in vis en nu gaan we samen de tiende Academie organiseren. Tijd om mijn nieuwe collega aan je voor te stellen.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/09/2018

Jur is naast ondernemer nu ook coordinator van de SFYN Academie.

Vanaf 1 september heeft de SFYN Academie niet één maar twee nieuwe coördinatoren. Één daarvan ben ik, Arjanne Bode en Jur Jacobs is mijn nieuwe collega. Tijd om Jur aan jullie voor te stellen! We hebben elkaar afgelopen jaar leren kennen, omdat we allebei deelnamen aan de SFYN Academie 2018. Beide hebben we een passie voor vis, maar hoe goed ken ik hem nou echt? Ik vraag me af wat me te wachten staat nu we gaan samenwerken? Daarom ondervroeg ik hem en peuterde een aantal smakelijke weetjes los.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 29/08/2018

Wat te doen in de Domstad #september

Pak de agenda er maar bij! Ook deze maand selecteren wij voor jullie de leukste lokale evenementen op het gebied van good, clean en fair food in en rondom Utrecht. Doe mee in de strijd tegen verspilling, neem je vrienden mee naar een geheimzinnig diner, en… vergeet zeker niet met ons te komen speeddaten tijdens het Klimaatfestival!

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 27/08/2018

Van akker tot bakker

We gaan weer op excursie en doorlopen 22 september het proces van akker tot bakker! We zijn te gast op biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve in Etten-Leur en gaan naar Molen de Lelie.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/08/2018

Giro di SFYN

Wij, tien jonge voedselveranderaars, gaan fietsend naar het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre Salone del Gusto in Turijn (Italië).

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/08/2018

Lowlands-bezoekers proeven de toekomst

Muziekfestivals, foodtruckfestivals, theaterfestivals, voor iedereen is er wat wils. De festivalscene groeit en gelukkig is er in de laatste jaren steeds meer aandacht voor het eten dat hier verkocht wordt. Eten bij een foodtruck wordt niet alleen steeds lekkerder, steeds meer ondernemers zijn ook bezig met duurzaam eten. Als een van de grootste en oudste festivals van Nederland springt Lowlands dit weekend eruit met een wel heel bijzonder concept; Brasserie 2050 door The Food Line Up.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/08/2018

Op zoek naar een alternatief voor het doden van eendagshaantjes

Omdat de broertjes van legkippen geen eieren leggen, worden ze in de legpluimveesector op hun eerste levensdag gedood. Hier zetten sommige mensen vraagtekens bij. Er zijn ook andere oplossingen voor deze ‘eendagshaantjes’, maar elk alternatief heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deelnemers aan de SFYN Academie vroegen consumenten naar welke alternatief hun voorkeur heeft.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 15/08/2018

Wat zegt Uu? Pulsvisserij

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING! Deze keer bespreekt ons SFYN Utrecht lid Marleen Kleijn een van de meest besproken onderwerpen binnen de Nederlandse visserij: DE PULSVISSERIJ. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over pulsvisserij denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

Lees meer > > >

Amsterdam | Gepost: 14/08/2018

Vacature bestuurslid secretaris

SFYN Amsterdam is op zoek naar een bestuurslid secretaris! Ben jij of ken jij de nieuwe kanjer die zich in wil zetten voor doeltreffend contact en samenwerking in onze regio?

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 06/08/2018

LIANNE DE BIE NIEUWE VOORZITTER SFYN UTRECHT

Sinds deze maand heeft het bruisende team van SFYN Utrecht een nieuwe voorzitter. Na een prachtig jaar geeft voorzitter Joyce Schloesser namelijk het stokje door aan Lianne de Bie (op de foto 3e van linksonder)!

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 31/07/2018

Met de boer op toer - Melkveebedrijf

Geen boter, kaas en eieren, maar melk, ijs en eieren! Bij het bedrijf van de familie Willems net buiten Valkenswaard maken ze ijs van de melk van hun eigen koeien. Naast het moderne melkveebedrijf, is er ook een scharrelkippenstal, een in- en outdoor speeltuin voor de kleintjes en natuurlijk de ijssalon!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 26/07/2018

Wat te doen in de Domstad? #Augustus

De mussen vallen van het dak, ijsjes vliegen de winkel uit en de meesten onder ons hangen met hun hoofd onder de ventilator. Maar iets wat ik nooit gedacht had te zeggen over de Nederlandse zomers: gelukkig koelt het een beetje af in augustus en kunnen we er weer op uit in Utrecht zonder direct te verbranden. Inspiratie nodig? Wij zetten de gaafste food-activiteiten voor je op een rij!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/07/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET KONTJES&SNEETJES

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het aan oud SFYN Utrecht voorzitter Femke Westerneng, eigenaar van Kontjes&Sneetjes in Utrecht

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/07/2018

Sla jij een ei bij het ontbijt over?

De Nederlandse eier-industrie is super efficiënt, maar niet alles is te sturen. Voor iedere legkip die wordt geboren, kruipt er ook een leghaantje uit het ei. Voor die haantjes is er alleen geen plek in dit systeem. Jaarlijks worden er daarom 45 miljoen leghaantjes vergast op hun eerste levensdag, ze leggen geen eieren en zijn daardoor overbodig. Daarom worden ze ook wel ‘eendagshaantjes’ genoemd.

Lees meer > > >

Amsterdam | Gepost: 13/07/2018

SFYN Amsterdam zoekt communicatietopper!

Wij zoeken een enthousiasteling die met ons samen SFYN Amsterdam nóg beter op de kaart kan zetten! Wil jij een van onze nieuwe communicatiehelden worden en lijkt het je leuk om in een enthousiast, ambitieus en creatief food-team te werken? Mooi! Lees hieronder de vacature en reageer voor 15 augustus 2018.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/07/2018

#CHECKLIST: FAKE THE CRISIS?

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Mathilde Tournebize voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/07/2018

Wat moeten we doen met 'eendagshaantjes' ?

Tijdens de SFYN Academie gingen deelnemers Bob, Arjanne, Sebastiaan, Ariane en Renée in gesprek met pluimveehouders. Want hoewel de legkippen-sector in Nederland succesvol en zeer efficiënt werkt, speelt er een maatschappelijke vraag: Wat moeten we doen met de miljoenen leghaantjes die worden geboren? Daarover verschillen de meningen. Lees het artikel, doe mee aan de enquête en laat jouw stem horen.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 29/06/2018

Met de boer op toer - Varkensbedrijf

Er is steeds meer behoefte aan transparantie omtrent waar ons eten vandaag de dag vandaan komt. Die behoefte werd ook opgemerkt door de Familie Van Son die sinds 1982 een varkensbedrijf runnen in Valkenswaard.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 27/06/2018

Wat te doen in de domstad? # Juli

Iedere maand selecteren we voor jullie de leukste lokale evenementen op het gebied van good, clean en fair food in en rondom Utrecht. 

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 12/06/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE CROQUETTEN BOUTIQUE

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. We hadden deze week een gesprek met Brian, die sinds een half jaar met zijn ‘croquetten’ Utrecht verovert. 

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 11/06/2018

Met de boer op toer - Theeplantage

Steeds meer landen zien de interesse in (kwaliteits)thee groeien. Met dit idee, haar achtergrond in de akkerbouw (haar ouders telen asperges en aardbeien) en haar ondernemingsdrang is Linda Cebrian – Rampen uit Soerendonk een aantal jaar geleden gestart met de productie van thee.

 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/06/2018

Jongeren moeten meepraten over het klimaatakkoord

Klimaatverandering is een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Hoe zorgen we ervoor dat onze planeet voor iedereen leefbaar blijft, iedereen tegelijkertijd voldoende voedsel ter beschikking heeft én bossen en ecosystemen behouden blijven?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/06/2018

#CHECKLIST: GEGARANDEERD GELUK

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jur Jacobs voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/06/2018

#CHECKLIST: PLEIDOOI VOOR DE VARKENSKOP

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een recept van SFYN Academicus Bob Schuitema voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 30/05/2018

Met de boer op toer

TrotseJongeBoeren, BAJK, SFYN en Food up! Brabant organiseerden 19 mei Met de boer op toer. Tijdens de excursie bezochten we verschillende bedrijven in de omgeving van Valkenswaard en gingen boeren en burgers met elkaar in gesprek.

 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/05/2018

#CHECKLIST: SHOCKEER JEZELF!

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jennifer Paramore voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 18/05/2018

Brood maakt Tosti

Gemeente Tilburg en SFYN Brabant organiseren Brood maakt Tosti. 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/05/2018

#CHECKLIST: ADVIES VAN HET KAASMEISJE

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kaasproeverij van SFYN Academicus Femke van den Buuse voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/05/2018

SAVE THE DATE - BOERTOUR UTRECHT

S A V E   T H E   D A T E
zaterdag 3 juni / 13.00-18.00

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 11/05/2018

BLOG: Pioniers in financiering brengen hoop

Voor haar onderzoek sprak Susan Drion, oud-voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Nu blikt ze terug op deze ontmoetingen en destilleert vier lessen waar ook andere boeren en investeerders van kunnen leren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/05/2018

BLOG: Het huidige voedselsysteem verbeteren of moeten we terug naar de tekentafel?

Op zaterdag 12 mei is het tijd voor het slotdebat van It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van het thema: “Draaien aan de knoppen van ons voedselsysteem”. Want als het voedselsysteem moet veranderen, hoe doen we dat dan? Een hele middag gaan diverse gasten opzoek naar een duidelijke agenda voor verandering. Vandaag stellen we Yvonne en Daniel de vraag: Hoe moeten we het voedselsysteem veranderen – gaan we het huidige systeem verbeteren óf moeten we terug naar de tekentafel?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

#CHECKLIST: Anderen inspireren doe je zo

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Ivo Holmer voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

#CHECKLIST: RECEPT VAN THE HOTTEST CHEF

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een spicy recept van SFYN Academicus Jorrit van der Bos voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

Ruim 100 Disco Soups wereldwijd

Aanstaande zaterdag viert het internationale Slow Food Youth Network voor de tweede keer World Disco Soup Day (WDSD). Op deze dag vragen jongeren wereldwijd aandacht voor voedselverspilling. SFYN doet dit door foodwaste te verzamelen en om te toveren tot smakelijke soep. Op deze manier laten we proeven hoe goed dit voedsel nog smaakt en laten we zien dat iedereen kan bijdragen aan het aanpakken van voedselverspilling.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 19/04/2018

Wat zegt Uuu? April

In wat zegt Uuu bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar jullie mening! De eerste wat zegt Uuu? door Marjolein Heijne gaat over de groene elite.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 18/04/2018

BLOG: Waar moet ons voedsel in de toekomst worden geproduceerd: in voedselflats of in de volle grond?

Aanstaande dinsdag 24 april is het tijd voor de derde debatavond in de reeks It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van het thema: “technologische revolutie in de voedselketen”. Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven en biedt geweldige mogelijkheden. Maar er zijn ook zorgen over de concentratie van macht, afhankelijkheid en privacy. Hoe gaat technologie ingrijpen in de landbouw, de voedselketen en ons koopgedrag? Vandaag stellen we Jennifer en Ruben de vraag: Waar moet ons voedsel in de toekomst worden geproduceerd; in voedselflats of in de volle grond?

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 14/04/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE BIERVERTELLER

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Deze week gaan we langs bij De Bierverteller op de Twijnstraat en spreken met Chaim van der Maat.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 06/04/2018

Wat te doen in de Domstad? #April

Iedere maand zoeken wij de leukste groene, lokale, duurzame en foodie evenementen voor je op. Ook de april maart zit weer bomvol leuks!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 29/03/2018

Meld je aan als delegate voor Terra Madre 2018

Als je lid bent van SFYN ben je automatisch ook Slow Food-lid en onderdeel van onze wereldwijde beweging. Elke twee jaar komt dat wereldwijde netwerk van boeren, vissers, chefs, kritische consumenten en andere voedselveranderaars samen in Turijn (Italië) voor het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 29/03/2018

Vacature: SFYN Utrecht zoekt een nieuwe voorzitter

Slow Food Youth Network (SFYN) Utrecht zoekt per direct een nieuwe voorzitter! Na een goedgevuld SFYN jaar maakt voorzitter Joyce plek voor een nieuwe kracht.

Lees meer > > >