Filter op

SFYN feed

Filter je eigen regio links boven

Agenda

Algemeen | Gepost: 01/11/2018

Thank a farmer month

Thank a farmer month is onderdeel van de food for change campagne. Ken jij een boer waar jij dankbaar voor bent? Laat het ons weten!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 31/10/2018

Food&Film // SFYN Utrecht // 18 november

SFYN Utrecht nodigt je graag uit voor onze Food&Film middag!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 28/10/2018

Wat te doen in de Domstad #November

Met deze lijst activiteiten voor de maand November, maken wij je warm voor het begin van de winter! Voor deze maand maakte Marleen Kleijn een overzicht voor jullie. Proef lokale biertjes op het Streekbierfestival, neem deel aan een dialoog over voedsel en ga gezellig een film kijken op de Food Film middag! Kortom, genoeg de beleven!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 24/10/2018

Wat zegt Uu? De Boer & Big Data

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING! Deze keer bespreekt ons SFYN Utrecht lid Marjolein Heijne de invloed van Big data op de agrarische sector. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over big data & de boer denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 24/10/2018

Agri meets Design op de DDW

De Agri Meets Design Kas op het Ketelhuisplein in Eindhoven geeft tijdens de Dutch Design Week middels audioverhalen podium aan 3 boeren en 3 designers. Afgelopen zaterdag was SFYN Brabant aanwezig bij de opening van De Kas en konden we in gesprek met deze boeren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/10/2018

Go vega! Maak vegetarische paella! - Week Challenge No Meat

Nog een vegetarisch recept nodig voor je week No Meat challenge van Slow Food? Maak deze overheerlijke vegetarische groentepaella van Yotam Ottolenghi. Dit gerecht bewijst maar weer eens hoe gevarieerd vegetarisch eten kan zijn.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 19/10/2018

Wij zijn present op de duurzame week!

Het is bijna zover! Op donderdag avond 25 oktober organiseren wij een heuse Discosoup en Groenteparcours tijdens de Duurzame week in Utrecht. Reserveer snel je plek via deze link!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 18/10/2018

Vegetarische Pasta Bolognese - Week Challenge No Meat

Deze vegetarische pasta Bolognese kost je wat tijd en moeite, afhankelijk van hoe snel je kunt snijden, maar het is het waard. Zo smaakvol! De bonen vervangen de structuur van vlees heel goed en dit gerecht kun je makkelijk in porties in de vriezer bewaren. Houd dan wel de saus aan het einde van het recept apart van de spaghetti. Mocht je een keer wat minder tijd hebben, dan trek je een bakje saus uit de vriezer terwijl je pasta kook. Voeg de Chili ballen van BOON er aan toe als afwisseling. In het originele recept worden er ook gedroogde porcini champignons aan toegevoegd. Deze kon ik helaas niet vinden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/10/2018

Excursie 'Van Akker tot Bakker' met SFYN Brabant

Ze zijn beiden bezig met het weer en hun directe omgeving én werken met pure, onbewerkte producten. Een melkveehouder en een molenaar hebben redelijk wat overeenkomsten, zo bleek tijdens de excursie Van Akker tot Bakker. Deze twee ondernemers, allebei gevestigd in Etten-Leur, gaven ons een kijkje in de keuken en vertelde over de korte keten die zij samen hebben opgericht.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 16/10/2018

Blije koeien burger - Week Challenge No Meat

Hoe kun je beter een Week Challenge No Meat beginnen dan met een burger genaamd Blije Koeienburger. Juist. Dat dachten wij dus ook. Dit gerecht is zo lekker compleet door de verse coleslaw en de maïskolf die erbij zit.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/10/2018

De FOOD100 van 2018 is bekend!

De Food100 is een dynamisch netwerk voor iedereen die zich dagelijks hard maakt voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21e eeuw. De race to the bottom in food moet gekeerd worden en vraagt om toekomstgerichte voedselveranderaars die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. Daarom wordt jaarlijks de Food100-lijst samengesteld.

Lees meer > > >

Geen categorie | Gepost: 14/10/2018

1 Minuutje in Uutje: Jersey vlees

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? Deze keer ging Lianne de Bie op bezoek bij Jacob en Linda Beeker op boerderij Eyckenstein. Zij maken Lokaal Kabaal door Jersey vlees met respect voor de natuur te produceren en lokaal af te zetten. Hoe zijn zij hier gekomen?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/10/2018

Wij zoeken jou!

Dit jaar organiseren we voor de tiende keer de SFYN Academie. We zijn weer op zoek naar jongeren met allemaal verschillende achtergronden en ervaringen. De gemene deler is dat ze allemaal nieuwsgierig zijn naar voedsel én hoe we het voedselsysteem kunnen verbeteren.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 07/10/2018

De Hollandse garnaal MSC gecertificeerd; lekker, verantwoord en lokaal!

De Hollandse garnaal, inmiddels ook bekend als De Kleine Smaakmaker, is sinds kort MSC gecertificeerd. Dit werd gevierd op een varend garnalenrestaurant in Den Bosch. SFYN Brabant was erbij!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 01/10/2018

Wat te doen in de Domstad #Oktober

Wat waren er veel leuke food activiteiten afgelopen zomer te beleven in Utrecht. Maar ook nu, wanneer de blaadjes van de bomen vallen, zitten we er in de maand oktober weer warmpjes bij met de hoeveelheid activiteiten die er te doen zijn in onze leuke stad. Dus ook al is het een paar graadjes kouder, trek je jas an en mis deze evenementen niet!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/09/2018

De schaduwzijde van duurzaamheid

Met een katoenen boodschappentas doe ik boodschappen bij de biowinkel. Ik eet steeds minder vlees, heb geen auto en slaafvrije chocolade is mijn ultieme excuus om zonder schuldgevoel te snoepen. Goed bezig? Ja en nee.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 25/09/2018

Wat zegt Uu? De toekomst van jouw voedselsysteem

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING. In voorbereiding op het symposium ‘de toekomst van jouw voedselsysteem’ die gehouden wordt op 18 oktober bespreekt ons SFYN Utrecht lid Judith de Jong dit onderwerp alvast voor. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over hierover denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/09/2018

Food100: Het jaar van Jeroen Candel, Wageningen Universiteit

In oktober is het tijd voor de onthulling van de Food100 2018. In dit vooruitzicht blikken we terug op het jaar van Jeroen Candel. Jeroen behoorde in 2017 als assistent-professor bestuurskunde gespecialiseerd in voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit tot een van de drie speciale benoemingen uit de lijst van 50 voedselverbeteraars van onder de 30. FOOD100 vroeg hem hoe het afgelopen jaar er voor hem uitzag.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/09/2018

Ben jij onze nieuwe secretaris?

We zijn op zoek naar een secretaris die samen met heel SFYN de transitie van ons voedselsysteem kan versnellen!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/09/2018

SFYN Nederland zoekt versterking!

Het SFYN Nederland bestuur is op zoek naar een algemeen bestuurslid die samen met ons het netwerk van SFYN meer divers wil maken. Een persoon die met zijn/haar passie voor good, clean & fair voedsel de impact van het Slow Food Youth Network verder wil vergroten.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/09/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het Joyce Beilderman en Victor Stukker van petit restaurant Héron.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 13/09/2018

Op de fiets naar Terra Madre/Salone del Gusto

Op 6 september vertrokken 10 SFYN’ers op de fiets naar het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto. Hier ontmoeten ze het netwerk van voedselveranderaars die zich inzetten voor een Good, Clean & Fair voedselsysteem. Wat is er dan mooier om ook ‘slow’ te reizen?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 07/09/2018

Unieke kantoorruimte in Villa Jaffa komt vrij

Zoek jij kantoorruimte? Wil jij een kantoor delen met drie organisaties die zich inzetten voor een betere wereld? Wij zoeken nieuwe buren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/09/2018

Tien jaar SFYN Academie, tien jaar verandering.

Vanaf donderdag 6 september kunnen jongeren tussen 18 en 35 jaar zich weer inschrijven voor de jaarlijkse SFYN Academie. Voor de tiende keer organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) dit lesprogramma dat jongeren inspiratie en handvatten biedt om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de start van dit jubileumjaar groeit het Academie-netwerk van ruim 225 oud-deelnemers met 25 nieuwe voedselveranderaars die op verschillende manieren en plekken impact weten te maken.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/09/2018

Jur is naast ondernemer nu ook coordinator van de SFYN Academie.

Vanaf 1 september heeft de SFYN Academie niet één maar twee nieuwe coördinatoren. Één daarvan ben ik, Arjanne Bode en Jur Jacobs is mijn nieuwe collega. Tijd om Jur aan jullie voor te stellen! We hebben elkaar afgelopen jaar leren kennen, omdat we allebei deelnamen aan de SFYN Academie 2018. Beide hebben we een passie voor vis, maar hoe goed ken ik hem nou echt? Ik vraag me af wat me te wachten staat nu we gaan samenwerken? Daarom ondervroeg ik hem en peuterde een aantal smakelijke weetjes los.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 01/09/2018

Wij zijn het bestuur van SFYN Brabant!

Het bestuur van Brabant is een groep gezellige, inspirerende en getalenteerde mensen.
Tijd om deze knappe koppen voor te stellen. Tijd voor een smoelenboek!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/09/2018

Kunstenaar, ontwerper én Academie coordinator: Ontmoet Arjanne.

Vorig jaar heb ik samen met Arjanne meegedaan aan de SFYN Academie gedaan. We waren ‘buddy’s’, allebei geïnteresseerd in vis en nu gaan we samen de tiende Academie organiseren. Tijd om mijn nieuwe collega aan je voor te stellen.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/09/2018

Jur is naast ondernemer nu ook coordinator van de SFYN Academie.

Vanaf 1 september heeft de SFYN Academie niet één maar twee nieuwe coördinatoren. Één daarvan ben ik, Arjanne Bode en Jur Jacobs is mijn nieuwe collega. Tijd om Jur aan jullie voor te stellen! We hebben elkaar afgelopen jaar leren kennen, omdat we allebei deelnamen aan de SFYN Academie 2018. Beide hebben we een passie voor vis, maar hoe goed ken ik hem nou echt? Ik vraag me af wat me te wachten staat nu we gaan samenwerken? Daarom ondervroeg ik hem en peuterde een aantal smakelijke weetjes los.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 29/08/2018

Wat te doen in de Domstad #september

Pak de agenda er maar bij! Ook deze maand selecteren wij voor jullie de leukste lokale evenementen op het gebied van good, clean en fair food in en rondom Utrecht. Doe mee in de strijd tegen verspilling, neem je vrienden mee naar een geheimzinnig diner, en… vergeet zeker niet met ons te komen speeddaten tijdens het Klimaatfestival!

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 27/08/2018

Uitnodiging: Van akker tot bakker

We gaan weer op excursie en doorlopen 22 september het proces van akker tot bakker! We zijn te gast op biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve in Etten-Leur en gaan naar Molen de Lelie.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/08/2018

Giro di SFYN

Wij, tien jonge voedselveranderaars, gaan fietsend naar het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre Salone del Gusto in Turijn (Italië).

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/08/2018

Lowlands-bezoekers proeven de toekomst

Muziekfestivals, foodtruckfestivals, theaterfestivals, voor iedereen is er wat wils. De festivalscene groeit en gelukkig is er in de laatste jaren steeds meer aandacht voor het eten dat hier verkocht wordt. Eten bij een foodtruck wordt niet alleen steeds lekkerder, steeds meer ondernemers zijn ook bezig met duurzaam eten. Als een van de grootste en oudste festivals van Nederland springt Lowlands dit weekend eruit met een wel heel bijzonder concept; Brasserie 2050 door The Food Line Up.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/08/2018

Op zoek naar een alternatief voor het doden van eendagshaantjes

Omdat de broertjes van legkippen geen eieren leggen, worden ze in de legpluimveesector op hun eerste levensdag gedood. Hier zetten sommige mensen vraagtekens bij. Er zijn ook andere oplossingen voor deze ‘eendagshaantjes’, maar elk alternatief heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deelnemers aan de SFYN Academie vroegen consumenten naar welke alternatief hun voorkeur heeft.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 15/08/2018

Wat zegt Uu? Pulsvisserij

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING! Deze keer bespreekt ons SFYN Utrecht lid Marleen Kleijn een van de meest besproken onderwerpen binnen de Nederlandse visserij: DE PULSVISSERIJ. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over pulsvisserij denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

Lees meer > > >

Amsterdam | Gepost: 14/08/2018

Vacature bestuurslid secretaris

SFYN Amsterdam is op zoek naar een bestuurslid secretaris! Ben jij of ken jij de nieuwe kanjer die zich in wil zetten voor doeltreffend contact en samenwerking in onze regio?

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 06/08/2018

LIANNE DE BIE NIEUWE VOORZITTER SFYN UTRECHT

Sinds deze maand heeft het bruisende team van SFYN Utrecht een nieuwe voorzitter. Na een prachtig jaar geeft voorzitter Joyce Schloesser namelijk het stokje door aan Lianne de Bie (op de foto 3e van linksonder)!

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 31/07/2018

Met de boer op toer - Melkveebedrijf

Geen boter, kaas en eieren, maar melk, ijs en eieren! Bij het bedrijf van de familie Willems net buiten Valkenswaard maken ze ijs van de melk van hun eigen koeien. Naast het moderne melkveebedrijf, is er ook een scharrelkippenstal, een in- en outdoor speeltuin voor de kleintjes en natuurlijk de ijssalon!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 26/07/2018

Wat te doen in de Domstad? #Augustus

De mussen vallen van het dak, ijsjes vliegen de winkel uit en de meesten onder ons hangen met hun hoofd onder de ventilator. Maar iets wat ik nooit gedacht had te zeggen over de Nederlandse zomers: gelukkig koelt het een beetje af in augustus en kunnen we er weer op uit in Utrecht zonder direct te verbranden. Inspiratie nodig? Wij zetten de gaafste food-activiteiten voor je op een rij!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/07/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET KONTJES&SNEETJES

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het aan oud SFYN Utrecht voorzitter Femke Westerneng, eigenaar van Kontjes&Sneetjes in Utrecht

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/07/2018

Sla jij een ei bij het ontbijt over?

De Nederlandse eier-industrie is super efficiënt, maar niet alles is te sturen. Voor iedere legkip die wordt geboren, kruipt er ook een leghaantje uit het ei. Voor die haantjes is er alleen geen plek in dit systeem. Jaarlijks worden er daarom 45 miljoen leghaantjes vergast op hun eerste levensdag, ze leggen geen eieren en zijn daardoor overbodig. Daarom worden ze ook wel ‘eendagshaantjes’ genoemd.

Lees meer > > >

Amsterdam | Gepost: 13/07/2018

SFYN Amsterdam zoekt communicatietopper!

Wij zoeken een enthousiasteling die met ons samen SFYN Amsterdam nóg beter op de kaart kan zetten! Wil jij een van onze nieuwe communicatiehelden worden en lijkt het je leuk om in een enthousiast, ambitieus en creatief food-team te werken? Mooi! Lees hieronder de vacature en reageer voor 15 augustus 2018.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/07/2018

#CHECKLIST: FAKE THE CRISIS?

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Mathilde Tournebize voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/07/2018

Wat moeten we doen met 'eendagshaantjes' ?

Tijdens de SFYN Academie gingen deelnemers Bob, Arjanne, Sebastiaan, Ariane en Renée in gesprek met pluimveehouders. Want hoewel de legkippen-sector in Nederland succesvol en zeer efficiënt werkt, speelt er een maatschappelijke vraag: Wat moeten we doen met de miljoenen leghaantjes die worden geboren? Daarover verschillen de meningen. Lees het artikel, doe mee aan de enquête en laat jouw stem horen.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 29/06/2018

Met de boer op toer - Varkensbedrijf

Er is steeds meer behoefte aan transparantie omtrent waar ons eten vandaag de dag vandaan komt. Die behoefte werd ook opgemerkt door de Familie Van Son die sinds 1982 een varkensbedrijf runnen in Valkenswaard.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 27/06/2018

Wat te doen in de domstad? # Juli

Iedere maand selecteren we voor jullie de leukste lokale evenementen op het gebied van good, clean en fair food in en rondom Utrecht. 

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 12/06/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE CROQUETTEN BOUTIQUE

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. We hadden deze week een gesprek met Brian, die sinds een half jaar met zijn ‘croquetten’ Utrecht verovert. 

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 11/06/2018

Met de boer op toer - Theeplantage

Steeds meer landen zien de interesse in (kwaliteits)thee groeien. Met dit idee, haar achtergrond in de akkerbouw (haar ouders telen asperges en aardbeien) en haar ondernemingsdrang is Linda Cebrian – Rampen uit Soerendonk een aantal jaar geleden gestart met de productie van thee.

 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/06/2018

Jongeren moeten meepraten over het klimaatakkoord

Klimaatverandering is een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Hoe zorgen we ervoor dat onze planeet voor iedereen leefbaar blijft, iedereen tegelijkertijd voldoende voedsel ter beschikking heeft én bossen en ecosystemen behouden blijven?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/06/2018

#CHECKLIST: GEGARANDEERD GELUK

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jur Jacobs voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/06/2018

#CHECKLIST: PLEIDOOI VOOR DE VARKENSKOP

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een recept van SFYN Academicus Bob Schuitema voor op de #Checklist.

Lees meer > > >