Filter op

SFYN feed

Filter je eigen regio links boven

Agenda

Algemeen | Gepost: 22/03/2019

#TERUGBLIK: Boter, Kaas & Kipstuckjes

Een half jaar lang duiken we met de SFYN Academie in ons voedselsysteem. Tijdens dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en kijken we samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Elke themadag blikken de academici terug op hetgeen zij geleerd hebben. Deze week een #terugblik van SFYN academici Evrim Kurc en Eva Strolenberg.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/03/2019

Boer Bistro: dineren op 't boerenerf

Steeds minder jongeren weten waar hun voedsel vandaan komt, hoe het groeit en op welke manier het geproduceerd wordt. Dat is merkwaardig. Boeren en tuinders zijn immers de helden van ons voedselsysteem. Zij zorgen ervoor dat wij dagelijks goed en gezond voedsel op ons bord hebben. Daar brengt Boer Bistro verandering in.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/03/2019

7 vragen aan Sem Roefs

Zo nu en dan vragen we een bekende SFYN’er ’t hemd van het lijf.  Dit keer is onze penningmeester, Sem Roefs, aan de beurt. In 2017 volgde hij de SFYN Academie, afgelopen zomer fietste hij van Nederland naar Italië tijdens de Giro di SFYN én hij zet zich al tijden enthousiast in voor een good, clean & fair voedselsysteem als bestuurslid van SFYN Nederland. Hoogste tijd om hem beter te leren kennen!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 11/03/2019

Even geen vlees

Het werd groots aangekondigd:
‘De Nationale Week Zonder Vlees’. Op diverse stations, verspreid door heel Nederland, werden reizigers opgeroepen om één week geen vlees te eten. Met één week geen vlees eten bespaar je maar liefst 130 liter water, de uitstoot van 76 kilometer auto rijden én 770 gram vlees, aldus de organisatie. Kortom: vleesconsumptie moet verminderen, want het doet de planeet en het klimaat niet ten goede.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 10/03/2019

Crack the habit #maart

Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met onvoorstelbaar positieve impact op mens dier en milieu. Door geen vlees te consumeren is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Van 11 tot en met 17 maart vindt de tweede editie van de NATIONALE WEEK ZONDER VLEES plaats! Ga jij de uitdaging aan? Lees hier alvast wat tips van Marjolein Heijne om vaker vegetarisch te eten

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 08/03/2019

SFYN loopt mee met de Klimaatmars

Wat merk jij van zilte gronden, uitgeputte bodems en overstroomde aardappelvelden? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Want of het nu gaat over een mislukte oogst in Brazilië of een te warme zomer in Nederland – deze problemen belanden uiteindelijk ook op jouw bord.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/03/2019

#TERUGBLIK: Fitgirls & Voedselbanken

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. In dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en kijken we samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Elke themadag blikt er één academicus terug op hetgeen hij of zij geleerd heeft. Deze week een #terugblik van SFYN academicus Tom van Stijn.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 05/03/2019

GASTBLOG // To be or not to Biologisch

Je eigen gedrag veranderen is vaak een uitdaging. Hoe kan je er voor zorgen dat een duurzame keuze een makkelijke keuze wordt? In aanloop naar de ‘changing lezing’ over gedragsverandering van aankomende donderdag neemt SFYN Utrecht gastblogger Dagmar Cliteur ons mee om een kijkje te nemen in haar boodschappenmandje. Nieuwsgierig? Lees hier hoe Dagmar de duurzame uitdaging aan is gegaan.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 03/03/2019

Wat te doen in de Domstad #Maart

We zijn inmiddels alweer aangekomen in Maart, dus het is tijd voor wat nieuws op de “wat te doen in de domstadkaart”. Zeker in het kader van “break the habit” biedt maart echt heel wat moois, zoals de Nationale week zonder vlees én onze eigen Changing Lezing komende donderdag. SFYN Utrecht Secretaris Floor van Twuijver zette alle activiteiten voor de maand Maart voor je op een rij.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/02/2019

World Disco Soup Day 2019

Het Slow Food Youth Network zet voedselverspilling dit jaar opnieuw op de kaart tijdens de derde internationale World Disco Soup Day op zaterdag 27 april 2019! Wereldwijd wordt er namelijk 1/3 van ons voedsel verspild. Het belandt op de afvalberg, in het veevoer of wordt omgezet tot biogas. Het wordt verspild omdat het niet op tijd bij de consument of producent terecht komt óf verdwijnt bij de consument thuis in de prullenbak. En dat is natuurlijk ontzettend zonde. Tijd voor actie!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/02/2019

SFYN bestuur zoekt versterking: Algemeen Bestuurslid

Het bestuur van SFYN Nederland is op zoek naar versterking! Als Algemeen Bestuurslid zet je – samen met het landelijk bestuur – good, clean & fair voedsel groter op de kaart. Zit jij vol energie en wil jij je graag inzetten voor een beter en eerlijker voedselsysteem? Wil jij impact maken en de transitie van ons voedselsysteem versnellen? Dan is het SFYN bestuur op zoek naar jou!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/02/2019

Crack the habit! #Februari

Het is inmiddels al februari en we hebben het jaarthema van 2018 al even achter ons gelaten. Toch combineert Welmoet van der Fletz  in deze ‘Crack the Habit’ graag nog even de jaarthema’s van 2018 en 2019. Vorig jaar hebben we Lokaal Kabaal gemaakt. Hierin is het belang van lokaal voedsel uitgelicht, maar hoe vertaal je dit in jouw levenstijl. Oftewel, Break the Habit en maak Lokaal Kabaal! Hier een paar tips voor jou!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/02/2019

7 vragen aan Brenda Poot

Ieder jaar wordt het SFYN netwerk weer een stukje groter. Soms zelfs via internationale kanalen! Zo kwam Brenda Poot, in 2014, voor het eerst in aanraking met Slow Food in Noorwegen. Na het volgen van de SFYN Academie in 2016 is Brenda – in haar huidige bestuursfunctie als secretaris – vastberaden om ook het voedselsysteem in Nederland good, clean & fair te maken. Hoogste tijd om haar beter te leren kennen!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/02/2019

#TERUGBLIK: Carlo & Sicco

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. In dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en kijken we samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Elke themadag blikt er één academicus terug op hetgeen hij of zij geleerd heeft. Deze week een #terugblik van SFYN academicus Rosan de Groot.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 31/01/2019

Wat te doen in de Domstad #Februari

Een heerlijk koude winterse Februari maand staat voor de deur. Een mooi moment om even stil te staan en ons langzaam op te maken voor een vernieuwend jaar. Planten zijn in diepe rust en sparen hun energie voor het voorjaar. Ook voor ons mensen is het een periode van heerlijk wegkruipen onder de dekens en tegelijkertijd ons voorbereiden op uitdagende voornemens. Breek jij dit jaar ook een gewoonte? Misschien groot of heel klein? Doe inspiratie op met Februari’s SFYN tips door Martine Thijs. Zo loop je misschien eens ergens anders binnen dan dat je gewend bent! #breakthehabit #neemjevriendenmee!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/01/2019

Download het SFYN Food Pioneers Handboek

In december sloten we de zesdelige reeks SFYN Food Pioneers. In zes meet-ups kwamen we samen met jonge voedselondernemers die met hun product laten zien dat het anders kan. Als Food Pioneer laten ze vandaag zien hoe smakelijk de toekomst er uit kan zien.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/01/2019

Gezocht: Leden voor de kascommissie

SFYN Nederland is op zoek naar leden die onderdeel willen worden van de Kascommissie.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 14/01/2019

CRACK THE HABIT! #Januari

Dit jaar gaat we onderandere content maken binnen ons jaarthema met met de volgende nieuwe maandelijkse rubriek: CRACK THE HABIT! De naam zeg het al: Dit jaar gaan we bestaande gewoontes aan de tand voelen en hopen we samen met jullie aan de slag te kunnen gaan met nieuwe, duurzame gewoontes. Om jullie hiermee op weg te helpen zullen wij maandelijks een aantal tips posten. Dit jaar trapt ons SFYN Utrecht lid Judith de Jong af met een aantal tips voor de maand Januari!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 08/01/2019

BREAKING NEWS

Een nieuw jaar betekent een nieuw thema voor SFYN Utrecht. Met veel enthousiasme presenteren wij daarom het jaarthema van 2019: BREAK THE HABIT! Dit jaar gaan we bestaande gewoontes rondom voedsel aan de tand voelen en aan de slag met nieuwe, duurzame gewoontes.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 02/01/2019

SFYN Brabant zoekt bestuursleden om samen de schouders eronder te zetten

Food Quiz, Van Akker tot Bakker, Met de Boer op Tour, Zuiderzwam-excursie… een aantal voorbeelden van wat we vorig jaar samen hebben gedaan.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 30/12/2018

WAT TE DOEN IN DE DOMSTAD #JANUARI

De feestdagen zijn over en de goede voornemens zijn gemaakt.
Januari kan soms een saaie maand lijken. Zeker na december met familie diners (vol drama), uit de hand gelopen Christmas office parties, en de O&N avond waar je toch per ongeluk weer met je ex in bed belandde. Maar niks is minder waar, met deze evenmenten wordt Januari dope, lekker en leerzaam! Samengesteld door SFYN Utrecht lid Merijn Corneel Koops

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 23/12/2018

1 Minuutje in Uutje met PigMe

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? SFYN Utrecht lid Marjolein Heijne vroeg het aan Josse Haarhuis, varkenshouder met een missie en eigenaar van PigMe, waarmee hij laat zien dat de milieuvriendelijke, lokale voedselketen werkt.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 16/12/2018

Wat zegt Uu? Technologie V.S. Ecologie

Half oktober organiseerde SFYN Utrecht een goedbezochte editie van Food Politics. Op de avond discussieerden we over de plaats van technologie en ecologie in de toekomst van ons voedselsysteem. Dezelfde maand stond er in verschillende Nederlandse media een interview met Charles Mann, een Amerikaanse wetenschapsjournalist. Hij beschrijft in ‘De Tovenaar en de Profeet’ de geschiedenis van de technologie en de ecologie als twee tegengestelde ideeën waar ons voedselsysteem naar toe moet. In deze Wat zegt Uu van de Maand december deelt SFYN Utrecht lid Chris Bakker zijn gedachten naar aanleiding van zowel het boek als de avond.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 30/11/2018

Wat te doen in de Domstad #december

Winter is coming ❄️! Om je lekker warm te houden heeft SFYN Utrecht lid Charlotte van den Arend de lekkerste, leukste en meest leerzame foodevents in Utrecht voor je in op een rijtje gezet. Want wat warmt je nou beter op dan lekker eten, de handen uit de mouwen steken of verhit raken in een discussie? Van kerstfestival tot lezing, december heeft het allemaal.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 18/11/2018

Thank a farmer: Den Elshorst

Tijdens de Thank a farmer month worden boeren die bijdragen aan een good, clean & fair voedselsysteem in het zonnetje gezet. Deze week willen wij Ben Bruurs en Thea Moonen van boerderij Den Elshorst in Baarschot bedanken.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/11/2018

1 minuutje in Uutje: Rozenbotteltuin ‘De Put’

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? Deze keer zocht onze voorzitter Lianne de Bie contact met de Rozenbotteltuin ‘De Put’ in Wijk bij Duurstede. Hier telen Emmelie en Eric al jaren rozenbottels voor consumptie.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 01/11/2018

Thank a farmer month

Thank a farmer month is onderdeel van de food for change campagne. Ken jij een boer waar jij dankbaar voor bent? Laat het ons weten!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 31/10/2018

Food&Film // SFYN Utrecht // 18 november

SFYN Utrecht nodigt je graag uit voor onze Food&Film middag!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 28/10/2018

Wat te doen in de Domstad #November

Met deze lijst activiteiten voor de maand November, maken wij je warm voor het begin van de winter! Voor deze maand maakte Marleen Kleijn een overzicht voor jullie. Proef lokale biertjes op het Streekbierfestival, neem deel aan een dialoog over voedsel en ga gezellig een film kijken op de Food Film middag! Kortom, genoeg de beleven!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 24/10/2018

Wat zegt Uu? De Boer & Big Data

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING! Deze keer bespreekt ons SFYN Utrecht lid Marjolein Heijne de invloed van Big data op de agrarische sector. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over big data & de boer denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 24/10/2018

Agri meets Design op de DDW

De Agri Meets Design Kas op het Ketelhuisplein in Eindhoven geeft tijdens de Dutch Design Week middels audioverhalen podium aan 3 boeren en 3 designers. Afgelopen zaterdag was SFYN Brabant aanwezig bij de opening van De Kas en konden we in gesprek met deze boeren.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 21/10/2018

Go vega! Maak vegetarische paella! - Week Challenge No Meat

Nog een vegetarisch recept nodig voor je week No Meat challenge van Slow Food? Maak deze overheerlijke vegetarische groentepaella van Yotam Ottolenghi. Dit gerecht bewijst maar weer eens hoe gevarieerd vegetarisch eten kan zijn.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 19/10/2018

Wij zijn present op de duurzame week!

Het is bijna zover! Op donderdag avond 25 oktober organiseren wij een heuse Discosoup en Groenteparcours tijdens de Duurzame week in Utrecht. Reserveer snel je plek via deze link!

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 18/10/2018

Vegetarische Pasta Bolognese - Week Challenge No Meat

Deze vegetarische pasta Bolognese kost je wat tijd en moeite, afhankelijk van hoe snel je kunt snijden, maar het is het waard. Zo smaakvol! De bonen vervangen de structuur van vlees heel goed en dit gerecht kun je makkelijk in porties in de vriezer bewaren. Houd dan wel de saus aan het einde van het recept apart van de spaghetti. Mocht je een keer wat minder tijd hebben, dan trek je een bakje saus uit de vriezer terwijl je pasta kook. Voeg de Chili ballen van BOON er aan toe als afwisseling. In het originele recept worden er ook gedroogde porcini champignons aan toegevoegd. Deze kon ik helaas niet vinden.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 17/10/2018

Excursie 'Van Akker tot Bakker' met SFYN Brabant

Ze zijn beiden bezig met het weer en hun directe omgeving én werken met pure, onbewerkte producten. Een melkveehouder en een molenaar hebben redelijk wat overeenkomsten, zo bleek tijdens de excursie Van Akker tot Bakker. Deze twee ondernemers, allebei gevestigd in Etten-Leur, gaven ons een kijkje in de keuken en vertelde over de korte keten die zij samen hebben opgericht.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 16/10/2018

Blije koeien burger - Week Challenge No Meat

Hoe kun je beter een Week Challenge No Meat beginnen dan met een burger genaamd Blije Koeienburger. Juist. Dat dachten wij dus ook. Dit gerecht is zo lekker compleet door de verse coleslaw en de maïskolf die erbij zit.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/10/2018

De FOOD100 van 2018 is bekend!

De Food100 is een dynamisch netwerk voor iedereen die zich dagelijks hard maakt voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Het voedselsysteem van nu is niet goed genoeg voor de 21e eeuw. De race to the bottom in food moet gekeerd worden en vraagt om toekomstgerichte voedselveranderaars die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. Daarom wordt jaarlijks de Food100-lijst samengesteld.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 14/10/2018

1 Minuutje in Uutje: Jersey vlees

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? Deze keer ging Lianne de Bie op bezoek bij Jacob en Linda Beeker op boerderij Eyckenstein. Zij maken Lokaal Kabaal door Jersey vlees met respect voor de natuur te produceren en lokaal af te zetten. Hoe zijn zij hier gekomen?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/10/2018

Wij zoeken jou!

Dit jaar organiseren we voor de tiende keer de SFYN Academie. We zijn weer op zoek naar jongeren met allemaal verschillende achtergronden en ervaringen. De gemene deler is dat ze allemaal nieuwsgierig zijn naar voedsel én hoe we het voedselsysteem kunnen verbeteren.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 07/10/2018

De Hollandse garnaal MSC gecertificeerd; lekker, verantwoord en lokaal!

De Hollandse garnaal, inmiddels ook bekend als De Kleine Smaakmaker, is sinds kort MSC gecertificeerd. Dit werd gevierd op een varend garnalenrestaurant in Den Bosch. SFYN Brabant was erbij!

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 01/10/2018

Wat te doen in de Domstad #Oktober

Wat waren er veel leuke food activiteiten afgelopen zomer te beleven in Utrecht. Maar ook nu, wanneer de blaadjes van de bomen vallen, zitten we er in de maand oktober weer warmpjes bij met de hoeveelheid activiteiten die er te doen zijn in onze leuke stad. Dus ook al is het een paar graadjes kouder, trek je jas an en mis deze evenementen niet!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/09/2018

De schaduwzijde van duurzaamheid

Met een katoenen boodschappentas doe ik boodschappen bij de biowinkel. Ik eet steeds minder vlees, heb geen auto en slaafvrije chocolade is mijn ultieme excuus om zonder schuldgevoel te snoepen. Goed bezig? Ja en nee.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 25/09/2018

Wat zegt Uu? De toekomst van jouw voedselsysteem

In onze rubriek ‘wat zegt Uu?’ bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar JULLIE MENING. In voorbereiding op het symposium ‘de toekomst van jouw voedselsysteem’ die gehouden wordt op 18 oktober bespreekt ons SFYN Utrecht lid Judith de Jong dit onderwerp alvast voor. Lees onderstaand artikel en laat ons weten hoe JIJ over hierover denkt door te reageren op dit bericht op onze Socials.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 21/09/2018

Food100: Het jaar van Jeroen Candel, Wageningen Universiteit

In oktober is het tijd voor de onthulling van de Food100 2018. In dit vooruitzicht blikken we terug op het jaar van Jeroen Candel. Jeroen behoorde in 2017 als assistent-professor bestuurskunde gespecialiseerd in voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit tot een van de drie speciale benoemingen uit de lijst van 50 voedselverbeteraars van onder de 30. FOOD100 vroeg hem hoe het afgelopen jaar er voor hem uitzag.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/09/2018

Ben jij onze nieuwe secretaris?

We zijn op zoek naar een secretaris die samen met heel SFYN de transitie van ons voedselsysteem kan versnellen!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/09/2018

SFYN Nederland zoekt versterking!

Het SFYN Nederland bestuur is op zoek naar een algemeen bestuurslid die samen met ons het netwerk van SFYN meer divers wil maken. Een persoon die met zijn/haar passie voor good, clean & fair voedsel de impact van het Slow Food Youth Network verder wil vergroten.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/09/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

1 MINUUTJE IN UUTJE X HÉRON

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het Joyce Beilderman en Victor Stukker van petit restaurant Héron.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 13/09/2018

Op de fiets naar Terra Madre/Salone del Gusto

Op 6 september vertrokken 10 SFYN’ers op de fiets naar het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto. Hier ontmoeten ze het netwerk van voedselveranderaars die zich inzetten voor een Good, Clean & Fair voedselsysteem. Wat is er dan mooier om ook ‘slow’ te reizen?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 07/09/2018

Unieke kantoorruimte in Villa Jaffa komt vrij

Zoek jij kantoorruimte? Wil jij een kantoor delen met drie organisaties die zich inzetten voor een betere wereld? Wij zoeken nieuwe buren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/09/2018

Tien jaar SFYN Academie, tien jaar verandering.

Vanaf donderdag 6 september kunnen jongeren tussen 18 en 35 jaar zich weer inschrijven voor de jaarlijkse SFYN Academie. Voor de tiende keer organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN) dit lesprogramma dat jongeren inspiratie en handvatten biedt om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Met de start van dit jubileumjaar groeit het Academie-netwerk van ruim 225 oud-deelnemers met 25 nieuwe voedselveranderaars die op verschillende manieren en plekken impact weten te maken.

Lees meer > > >