Filter op

SFYN feed

Filter je eigen regio links boven

Agenda

Algemeen | Gepost: 23/05/2018

#CHECKLIST: SHOCKEER JEZELF!

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jennifer Paramore voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 18/05/2018

Brood maakt Tosti

Gemeente Tilburg en SFYN Brabant organiseren Brood maakt Tosti. 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/05/2018

#CHECKLIST: ADVIES VAN HET KAASMEISJE

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kaasproeverij van SFYN Academicus Femke van den Buuse voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/05/2018

SAVE THE DATE - BOERTOUR UTRECHT

S A V E   T H E   D A T E
zaterdag 3 juni / 13.00-18.00

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 11/05/2018

BLOG: Pioniers in financiering brengen hoop

Voor haar onderzoek sprak Susan Drion, oud-voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Nu blikt ze terug op deze ontmoetingen en destilleert vier lessen waar ook andere boeren en investeerders van kunnen leren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/05/2018

BLOG: Het huidige voedselsysteem verbeteren of moeten we terug naar de tekentafel?

Op zaterdag 12 mei is het tijd voor het slotdebat van It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van het thema: “Draaien aan de knoppen van ons voedselsysteem”. Want als het voedselsysteem moet veranderen, hoe doen we dat dan? Een hele middag gaan diverse gasten opzoek naar een duidelijke agenda voor verandering. Vandaag stellen we Yvonne en Daniel de vraag: Hoe moeten we het voedselsysteem veranderen – gaan we het huidige systeem verbeteren óf moeten we terug naar de tekentafel?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

#CHECKLIST: Anderen inspireren doe je zo

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Ivo Holmer voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

#CHECKLIST: RECEPT VAN THE HOTTEST CHEF

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een spicy recept van SFYN Academicus Jorrit van der Bos voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

Ruim 100 Disco Soups wereldwijd

Aanstaande zaterdag viert het internationale Slow Food Youth Network voor de tweede keer World Disco Soup Day (WDSD). Op deze dag vragen jongeren wereldwijd aandacht voor voedselverspilling. SFYN doet dit door foodwaste te verzamelen en om te toveren tot smakelijke soep. Op deze manier laten we proeven hoe goed dit voedsel nog smaakt en laten we zien dat iedereen kan bijdragen aan het aanpakken van voedselverspilling.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 19/04/2018

Wat zegt Uuu? April

In wat zegt Uuu bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar jullie mening! De eerste wat zegt Uuu? door Marjolein Heijne gaat over de groene elite.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 18/04/2018

BLOG: Waar moet ons voedsel in de toekomst worden geproduceerd: in voedselflats of in de volle grond?

Aanstaande dinsdag 24 april is het tijd voor de derde debatavond in de reeks It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van het thema: “technologische revolutie in de voedselketen”. Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven en biedt geweldige mogelijkheden. Maar er zijn ook zorgen over de concentratie van macht, afhankelijkheid en privacy. Hoe gaat technologie ingrijpen in de landbouw, de voedselketen en ons koopgedrag? Vandaag stellen we Jennifer en Ruben de vraag: Waar moet ons voedsel in de toekomst worden geproduceerd; in voedselflats of in de volle grond?

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 14/04/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE BIERVERTELLER

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Deze week gaan we langs bij De Bierverteller op de Twijnstraat en spreken met Chaim van der Maat.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 06/04/2018

Wat te doen in de Domstad? #April

Iedere maand zoeken wij de leukste groene, lokale, duurzame en foodie evenementen voor je op. Ook de april maart zit weer bomvol leuks!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 29/03/2018

Meld je aan als delegate voor Terra Madre 2018

Als je lid bent van SFYN ben je automatisch ook Slow Food-lid en onderdeel van onze wereldwijde beweging. Elke twee jaar komt dat wereldwijde netwerk van boeren, vissers, chefs, kritische consumenten en andere voedselveranderaars samen in Turijn (Italië) voor het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 29/03/2018

Vacature: SFYN Utrecht zoekt een nieuwe voorzitter

Slow Food Youth Network (SFYN) Utrecht zoekt per direct een nieuwe voorzitter! Na een goedgevuld SFYN jaar maakt voorzitter Joyce plek voor een nieuwe kracht.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 24/03/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE: BOND + SMOLDERS

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? En wat maakt hun ambacht bijzonder? We vroegen het Ralph Bond, van Bond & Smolders.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 20/03/2018

BLOG: Tuinderij de Es - het eigenaarschap van de toekomst

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Tuinderij de Es laten zien hoe burgers partner kunnen worden in je onderneming.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 19/03/2018

BLOG: Wat is beter - natuurlijk of gemanipuleerd voedsel met nieuwe eigenschappen?

Aanstaande dinsdag 27 maart is het tijd voor de tweede debatavond in de reeks It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van de vraag: “kan voedselproductie zonder chemie?”. Moeten we nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-cas gebruiken? Of kunnen we ook oplossingen bieden met ecologische methoden zoals het inzetten van natuurlijke vijanden? Vandaag stellen we Peter en Suus de vraag: Wat is beter – natuurlijk of gemanipuleerd voedsel met nieuwe eigenschappen?

 

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 09/03/2018

Wat te doen in de Domstad? # Maart

Iedere maand zoeken wij de leukste groene, lokale, duurzame en foodie evenementen voor je op. Ook de maand maart zit weer bomvol leuks!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/03/2018

BLOG: Wie vangt de klimaatklappen op?

Aanstaande dinsdag 6 maart start het nieuwe seizoen van debatreeks It’s the Food, my Friend! De eerste avond staat in het teken van klimaatverandering, want dat heeft ook veel impact op ons voedselsysteem. Niet alleen voor planten en dieren. Het zorgt ook voor sociale problemen zoals klimaatvluchtelingen. Vandaag vraagt Marieke zich af: wie vangt eigenlijk de klimaatklappen op?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/02/2018

BLOG: Mangalicahof - crowdfunden voor beter vlees

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Maarten Jansen introduceert Susan in de wereld van crowdfundingplatforms.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/02/2018

7 vragen aan - Wilbert van de Kamp

Op vrijdag 2 maart vindt de laatste talkshow Als Warme Broodjes ‘Het is mooi gevleesd’ plaats. We nemen dan afscheid na twintig afleveringen, zoals we dat eigenlijk ook zouden moeten doen met vlees. Maar voordat we deze reeks gaan afsluiten, blikken we alvast terug met 7 vragen aan de presentator: Wilbert van de Kamp.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/02/2018

ZAAD!

Het grootste gedeelte van wat we in onze mond stoppen, begint bij een zaadje in de grond. Maar hoe maak je zaad en hoe komt de boer eraan? De komende tien weken volg je onze vlogserie: ZAAD! In deze serie nemen we je mee langs verschillende mensen die er iets van vinden; van kok tot wetenschapper en van boer tot activist. #ZAAD dus.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/02/2018

SFYN Nederland zoekt een nieuwe penningmeester (m/v)

Ben (of ken) jij iemand met een enorme passie voor een beter en eerlijker voedselsysteem én de overtuiging heeft dat de financiën op orde moeten zijn om een succesvolle beweging te zijn? Dan zoeken wij jou! Lees snel verder en wie weet deel jij binnenkort de ‘financiële lakens’ uit en denk je volop mee met het bestuur over de toekomst van SFYN en dus de toekomst van ons voedselsysteem.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 14/02/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET PAUL VOCKING

OF JE WORST LUST?

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? En wat maakt hun ambacht bijzonder? We vroegen het Paul Vocking, 4e generatie worstenmaker bij het Utrechtse familiebedrijf Vocking.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 05/02/2018

It's the Food, my Friend! 2018

Het is weer tijd voor jaarlijkse serie voedseldebatten ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed, Amsterdam. Dit is alweer het negende jaar waarin systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers met nieuwe inzichten en oplossingen worden uitgenodigd om samen in gesprek te gaan over de toekomst van de landbouw en ons voedselsysteem. Wil je meer weten over de ontwikkelingen, verschillende visies en maatschappelijke debatten rondom voedsel? Dan mag je It’s the Food, my Friend! zeker niet missen.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 04/02/2018

SFYN Utrecht presents: Lokaal Kabaal!

Vol enthousiasme presenteren wij jullie ons nieuwe jaarthema voor 2018: Lokaal Kabaal! Tijdens dit jaar duiken we met z’n allen in de Utrechtse ambacht en glorie en ontmoeten we de mensen die zich daarvoor inzetten of mee bezig houden. Waar we vorig jaar Poep onder de Loep namen, nemen we dit jaar een kijkje in de keuken van onze Utrechtse  foodhelden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 31/01/2018

#CHECKLIST: TIJD VOOR EEN CURSUS SNELLEZEN

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Ariane Kaper voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/01/2018

#CHECKLIST: Falend de wereld veroveren

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week start SFYN Academicus Daniël Cramer met de #Checklist en vertelt welk boek hem insipireert.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/01/2018

BLOG: Zorgboerderij de Hondspol - burgers als beleggers

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Boerderij de Hondspol laat zien wat de kracht van de crowd is.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/01/2018

BLOG: 't Paradijs - aandeelhouders aantrekken met dezelfde missie

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Boerderij ’t Paradijs laat zien hoe samenwerking tot duurzame landbouw kan leiden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/01/2018

SFYN Nederland zoekt Voorzitter (m/v) Vrijwillige functie

We zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter die staat te trappelen om zijn/haar passie voor good, clean & fair voedsel te delen met onze leden door heel Nederland.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 31/12/2017

Hier zit een luchtje aan #7 - Poep van kweekvissen

In de rubriek Hier zit een luchtje aan stelt een Utrechtse SFYN’er een probleem aan de kaak. Dit keer is het aan Welmoet van der Feltz, die een duik in de wereld van kweekvissen neemt. Hiermee sluiten wij 2017 en daarmee ons themajaar Poep onder de Loep af.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 18/12/2017

BLOG: De Melkbrouwerij - ook banken veranderen

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. In deze blog onderzoekt Susan of banken ook alternatieve financiering aanbieden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/12/2017

Hier zit een luchtje aan #6 - Na de melkplas nu de mestberg?

In de rubriek Hier zit een luchtje aan stelt een Utrechtse SFYN’er een probleem aan de kaak. Dit keer diergeneeskunde student Yana Last over het mestbeleid van de overheid: “Nederland is nog lang niet uit de shit!”

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 14/12/2017

BLOG: Remeker Landcooperatie - slim de grondhonger stillen 

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. De Remeker Landcoöperatie laat zien hoe land kan worden gefinancierd.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 11/12/2017

THIS IS THE SHIT #11 - DECEMBER

Iedere maand de leukste nieuwtjes en tofste tips uit Utrecht! Deze maand: december!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 08/12/2017

laatste plaatsen voor de SFYN pubquiz

Ken jij het verschil tussen desem en zuurdesem? Weet je hoe de zuivelindustrie de fosfaatproductie beïnvloedt? En vallen tomaten onder groente of fruit? 

Test jouw food-kennis tijdens de jaarlijkse SFYN Utrecht pubquiz. In verschillende rondes krijg je vragen over producten, de voedingsindustrie, lokale initiatieven én er is een heuse poepquiz-ronde. Inderdaad… dat is een pubquiz-ronde over poep.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/12/2017

BLOG: 5 redenen waarom je de Doomsday Drink-in’ niet mag missen.

Aankomende zondag organiseren we samen met Slow Food Nederland de Doomsday Drink-in’, een bijzondere borrel waarbij we Terra Madre dag vieren en het netwerk beter leren kennen. Want hoewel het niet goed gaat met de biodiversiteit, geloven we niet dat het al tijd is om bij de pakken neer te gaan zitten. Juist nu voelen steeds meer mensen dat we samen ons voedselsysteem moeten en kunnen veranderen.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 05/12/2017

BLOG: De Beersche Hoeve BV - kampioenen in delen

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Naar aanleiding van haar oproep benaderde de Beersche Hoeve BV Susan met een interessant verhaal. 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 27/11/2017

BLOG: Herenboeren Wilhelminapark - boer, burger en consument in één

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Herenboeren trapt af.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 27/11/2017

SFYN Brabant zoekt penningmeester

SFYN Brabant is op zoek naar een nieuwe penningmeester om samen concepten te bedenken, evenementen te organiseren en lezingen te geven!

Lees meer > > >

Rotterdam | Gepost: 19/11/2017

Dagelijkse Kost: film over voedselonderwijs

Met trots presenteren wij u: Dagelijkse Kost!
Een film gemaakt van de pilot van ons project VORK! op een basisschool in Rotterdam West in voorjaar 2017.

Met dank aan Kyve producties, Froukje Tan en Jong Leren Eten voor het in beeld brengen van zaaien en oogsten.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/11/2017

Duurzaamheid voor Dummies #3: Going vegan

Ik ben Saskia, 25 jaar oud en ik roep echt al een hele tijd dat ik beter wil gaan eten. Maar ik doe het niet. Terwijl ik me er bewust van ben dat het anders moet en anders kán. In het kader van verbeter de wereld, begin bij jezelf, ga ik tot aan december op zoek naar wat ‘duurzaam eten’ nu eigenlijk betekent…

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 17/11/2017

BLOG: De spelregels van financiering #2

Voor een omslag naar duurzame landbouw is geld nodig – maar de spelregels van financiering maken het niet eenvoudig. Susan Drion onderzoekt de rol van geld als veranderaar in de landbouw. Welke innovatieve financieringsvormen helpen de landbouw verduurzamen?

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 13/11/2017

WC praat #5 - 7 vragen aan Renske Verhulst

Bij WC-praat stellen we 7 vragen aan een interessant persoon binnen ons jaarthema “Poep Onder de Loep”. SFYN Utrecht presenteert: WC-praat #5 met Renske Verhulst, Secretaris van het Nutrient Platform.

Lees meer > > >

Rotterdam | Gepost: 12/11/2017

Voedsel Onderwijs Rotterdamse Kinderen - Geen woorden maar daden (maar hier toch een blog)

Het filmpje van de campagne ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’ begint met een aantal kinderen die zo voetbalspelers, landen in Afrika en de functies van de nieuwste iPhone opnoemen. Vervolgens kijken ze vragend naar een aardappel, mompelen ze dat melk uit de dierentuin komt en  wortels aan de boom groeien. Een mooie en belangrijke actie, met een aansprekend filmpje, maar dat zijn natuurlijk net de extreme gevallen. Dacht ik.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 10/11/2017

BLOG: De spelregels van financiering #1

Voor een omslag naar duurzame landbouw is geld nodig – maar de spelregels van financiering maken het niet eenvoudig. Susan Drion onderzoekt de rol van geld als veranderaar in de landbouw. Hoe werkt ons economische systeem nu, en wat kan en moet er anders?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 05/11/2017

Workshop How To Desem op 26 november

SFYN Utrecht presenteert de workshop: How To Desem! Leer in een zondagmiddag de basisprincipes voor het maken van je eigen zuurdesembrood. Een lekkere lunch is bij het ticket inbegrepen. Scoor je tickets snel want vol=vol!

Lees meer > > >