Filter op

SFYN feed

Filter je eigen regio links boven

Agenda

Algemeen | Gepost: 12/07/2018

VACATURE: communicatietalent gezocht

Per september zijn we op zoek naar een nieuwe parttime (16 uur) communicatiemedewerker voor ons kantoor in Utrecht die verantwoordelijk is voor de communicatie van Slow Food Nederland. Ben jij betrokken bij onze doelstelling: Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen? En zie jij het zitten om in een jonge en uitdagende omgeving te werken? Reageer dan vóór 3 augustus.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 17/07/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET KONTJES&SNEETJES

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? We vroegen het aan oud SFYN Utrecht voorzitter Femke Westerneng, eigenaar van Kontjes&Sneetjes in Utrecht

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/07/2018

Sla jij een ei bij het ontbijt over?

De Nederlandse eier-industrie is super efficiënt, maar niet alles is te sturen. Voor iedere legkip die wordt geboren, kruipt er ook een leghaantje uit het ei. Voor die haantjes is er alleen geen plek in dit systeem. Jaarlijks worden er daarom 45 miljoen leghaantjes vergast op hun eerste levensdag, ze leggen geen eieren en zijn daardoor overbodig. Daarom worden ze ook wel ‘eendagshaantjes’ genoemd.

Lees meer > > >

Amsterdam | Gepost: 13/07/2018

SFYN Amsterdam zoekt communicatietopper!

Wij zoeken een enthousiasteling die met ons samen SFYN Amsterdam nóg beter op de kaart kan zetten! Wil jij een van onze nieuwe communicatiehelden worden en lijkt het je leuk om in een enthousiast, ambitieus en creatief food-team te werken? Mooi! Lees hieronder de vacature en reageer voor 15 augustus 2018.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/07/2018

#CHECKLIST: FAKE THE CRISIS?

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Mathilde Tournebize voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/07/2018

Wat moeten we doen met 'eendagshaantjes' ?

Tijdens de SFYN Academie gingen deelnemers Bob, Arjanne, Sebastiaan, Ariane en Renée in gesprek met pluimveehouders. Want hoewel de legkippen-sector in Nederland succesvol en zeer efficiënt werkt, speelt er een maatschappelijke vraag: Wat moeten we doen met de miljoenen leghaantjes die worden geboren? Daarover verschillen de meningen. Lees het artikel, doe mee aan de enquête en laat jouw stem horen.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 29/06/2018

Met de boer op toer - Varkensbedrijf

Er is steeds meer behoefte aan transparantie omtrent waar ons eten vandaag de dag vandaan komt. Die behoefte werd ook opgemerkt door de Familie Van Son die sinds 1982 een varkensbedrijf runnen in Valkenswaard.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 27/06/2018

Wat te doen in de domstad? # Juli

Iedere maand selecteren we voor jullie de leukste lokale evenementen op het gebied van good, clean en fair food in en rondom Utrecht. 

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 12/06/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE CROQUETTEN BOUTIQUE

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. We hadden deze week een gesprek met Brian, die sinds een half jaar met zijn ‘croquetten’ Utrecht verovert. 

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 11/06/2018

Met de boer op toer - Theeplantage

Steeds meer landen zien de interesse in (kwaliteits)thee groeien. Met dit idee, haar achtergrond in de akkerbouw (haar ouders telen asperges en aardbeien) en haar ondernemingsdrang is Linda Cebrian – Rampen uit Soerendonk een aantal jaar geleden gestart met de productie van thee.

 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/06/2018

Jongeren moeten meepraten over het klimaatakkoord

Klimaatverandering is een van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Hoe zorgen we ervoor dat onze planeet voor iedereen leefbaar blijft, iedereen tegelijkertijd voldoende voedsel ter beschikking heeft én bossen en ecosystemen behouden blijven?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 06/06/2018

#CHECKLIST: GEGARANDEERD GELUK

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jur Jacobs voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/06/2018

#CHECKLIST: PLEIDOOI VOOR DE VARKENSKOP

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een recept van SFYN Academicus Bob Schuitema voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 30/05/2018

Met de boer op toer

TrotseJongeBoeren, BAJK, SFYN en Food up! Brabant organiseerden 19 mei Met de boer op toer. Tijdens de excursie bezochten we verschillende bedrijven in de omgeving van Valkenswaard en gingen boeren en burgers met elkaar in gesprek.

 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/05/2018

#CHECKLIST: SHOCKEER JEZELF!

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jennifer Paramore voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Brabant | Gepost: 18/05/2018

Brood maakt Tosti

Gemeente Tilburg en SFYN Brabant organiseren Brood maakt Tosti. 

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/05/2018

#CHECKLIST: ADVIES VAN HET KAASMEISJE

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kaasproeverij van SFYN Academicus Femke van den Buuse voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/05/2018

SAVE THE DATE - BOERTOUR UTRECHT

S A V E   T H E   D A T E
zaterdag 3 juni / 13.00-18.00

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 11/05/2018

BLOG: Pioniers in financiering brengen hoop

Voor haar onderzoek sprak Susan Drion, oud-voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Nu blikt ze terug op deze ontmoetingen en destilleert vier lessen waar ook andere boeren en investeerders van kunnen leren.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 01/05/2018

BLOG: Het huidige voedselsysteem verbeteren of moeten we terug naar de tekentafel?

Op zaterdag 12 mei is het tijd voor het slotdebat van It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van het thema: “Draaien aan de knoppen van ons voedselsysteem”. Want als het voedselsysteem moet veranderen, hoe doen we dat dan? Een hele middag gaan diverse gasten opzoek naar een duidelijke agenda voor verandering. Vandaag stellen we Yvonne en Daniel de vraag: Hoe moeten we het voedselsysteem veranderen – gaan we het huidige systeem verbeteren óf moeten we terug naar de tekentafel?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

#CHECKLIST: Anderen inspireren doe je zo

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Ivo Holmer voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

#CHECKLIST: RECEPT VAN THE HOTTEST CHEF

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een spicy recept van SFYN Academicus Jorrit van der Bos voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 26/04/2018

Ruim 100 Disco Soups wereldwijd

Aanstaande zaterdag viert het internationale Slow Food Youth Network voor de tweede keer World Disco Soup Day (WDSD). Op deze dag vragen jongeren wereldwijd aandacht voor voedselverspilling. SFYN doet dit door foodwaste te verzamelen en om te toveren tot smakelijke soep. Op deze manier laten we proeven hoe goed dit voedsel nog smaakt en laten we zien dat iedereen kan bijdragen aan het aanpakken van voedselverspilling.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 19/04/2018

Wat zegt Uuu? April

In wat zegt Uuu bespreken we een stelling of vraagstuk en zijn we erg benieuwd naar jullie mening! De eerste wat zegt Uuu? door Marjolein Heijne gaat over de groene elite.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 18/04/2018

BLOG: Waar moet ons voedsel in de toekomst worden geproduceerd: in voedselflats of in de volle grond?

Aanstaande dinsdag 24 april is het tijd voor de derde debatavond in de reeks It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van het thema: “technologische revolutie in de voedselketen”. Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven en biedt geweldige mogelijkheden. Maar er zijn ook zorgen over de concentratie van macht, afhankelijkheid en privacy. Hoe gaat technologie ingrijpen in de landbouw, de voedselketen en ons koopgedrag? Vandaag stellen we Jennifer en Ruben de vraag: Waar moet ons voedsel in de toekomst worden geproduceerd; in voedselflats of in de volle grond?

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 14/04/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE BIERVERTELLER

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Deze week gaan we langs bij De Bierverteller op de Twijnstraat en spreken met Chaim van der Maat.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 06/04/2018

Wat te doen in de Domstad? #April

Iedere maand zoeken wij de leukste groene, lokale, duurzame en foodie evenementen voor je op. Ook de april maart zit weer bomvol leuks!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 29/03/2018

Meld je aan als delegate voor Terra Madre 2018

Als je lid bent van SFYN ben je automatisch ook Slow Food-lid en onderdeel van onze wereldwijde beweging. Elke twee jaar komt dat wereldwijde netwerk van boeren, vissers, chefs, kritische consumenten en andere voedselveranderaars samen in Turijn (Italië) voor het grootste Slow Food event ter wereld: Terra Madre/Salone del Gusto.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 29/03/2018

Vacature: SFYN Utrecht zoekt een nieuwe voorzitter

Slow Food Youth Network (SFYN) Utrecht zoekt per direct een nieuwe voorzitter! Na een goedgevuld SFYN jaar maakt voorzitter Joyce plek voor een nieuwe kracht.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 24/03/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE: BOND + SMOLDERS

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? En wat maakt hun ambacht bijzonder? We vroegen het Ralph Bond, van Bond & Smolders.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 20/03/2018

BLOG: Tuinderij de Es - het eigenaarschap van de toekomst

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Tuinderij de Es laten zien hoe burgers partner kunnen worden in je onderneming.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 19/03/2018

BLOG: Wat is beter - natuurlijk of gemanipuleerd voedsel met nieuwe eigenschappen?

Aanstaande dinsdag 27 maart is het tijd voor de tweede debatavond in de reeks It’s the Food, my Friend! Het debat staat in het teken van de vraag: “kan voedselproductie zonder chemie?”. Moeten we nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-cas gebruiken? Of kunnen we ook oplossingen bieden met ecologische methoden zoals het inzetten van natuurlijke vijanden? Vandaag stellen we Peter en Suus de vraag: Wat is beter – natuurlijk of gemanipuleerd voedsel met nieuwe eigenschappen?

 

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 09/03/2018

Wat te doen in de Domstad? # Maart

Iedere maand zoeken wij de leukste groene, lokale, duurzame en foodie evenementen voor je op. Ook de maand maart zit weer bomvol leuks!

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/03/2018

BLOG: Wie vangt de klimaatklappen op?

Aanstaande dinsdag 6 maart start het nieuwe seizoen van debatreeks It’s the Food, my Friend! De eerste avond staat in het teken van klimaatverandering, want dat heeft ook veel impact op ons voedselsysteem. Niet alleen voor planten en dieren. Het zorgt ook voor sociale problemen zoals klimaatvluchtelingen. Vandaag vraagt Marieke zich af: wie vangt eigenlijk de klimaatklappen op?

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/02/2018

BLOG: Mangalicahof - crowdfunden voor beter vlees

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Maarten Jansen introduceert Susan in de wereld van crowdfundingplatforms.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 28/02/2018

7 vragen aan - Wilbert van de Kamp

Op vrijdag 2 maart vindt de laatste talkshow Als Warme Broodjes ‘Het is mooi gevleesd’ plaats. We nemen dan afscheid na twintig afleveringen, zoals we dat eigenlijk ook zouden moeten doen met vlees. Maar voordat we deze reeks gaan afsluiten, blikken we alvast terug met 7 vragen aan de presentator: Wilbert van de Kamp.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/02/2018

ZAAD!

Het grootste gedeelte van wat we in onze mond stoppen, begint bij een zaadje in de grond. Maar hoe maak je zaad en hoe komt de boer eraan? De komende tien weken volg je onze vlogserie: ZAAD! In deze serie nemen we je mee langs verschillende mensen die er iets van vinden; van kok tot wetenschapper en van boer tot activist. #ZAAD dus.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/02/2018

SFYN Nederland zoekt een nieuwe penningmeester (m/v)

Ben (of ken) jij iemand met een enorme passie voor een beter en eerlijker voedselsysteem én de overtuiging heeft dat de financiën op orde moeten zijn om een succesvolle beweging te zijn? Dan zoeken wij jou! Lees snel verder en wie weet deel jij binnenkort de ‘financiële lakens’ uit en denk je volop mee met het bestuur over de toekomst van SFYN en dus de toekomst van ons voedselsysteem.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 14/02/2018

1 MINUUTJE IN UUTJE MET PAUL VOCKING

OF JE WORST LUST?

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in uutje’ gaan we op zoek naar verhalen van ambachtslieden uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? En wat maakt hun ambacht bijzonder? We vroegen het Paul Vocking, 4e generatie worstenmaker bij het Utrechtse familiebedrijf Vocking.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 05/02/2018

It's the Food, my Friend! 2018

Het is weer tijd voor jaarlijkse serie voedseldebatten ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed, Amsterdam. Dit is alweer het negende jaar waarin systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers met nieuwe inzichten en oplossingen worden uitgenodigd om samen in gesprek te gaan over de toekomst van de landbouw en ons voedselsysteem. Wil je meer weten over de ontwikkelingen, verschillende visies en maatschappelijke debatten rondom voedsel? Dan mag je It’s the Food, my Friend! zeker niet missen.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 04/02/2018

SFYN Utrecht presents: Lokaal Kabaal!

Vol enthousiasme presenteren wij jullie ons nieuwe jaarthema voor 2018: Lokaal Kabaal! Tijdens dit jaar duiken we met z’n allen in de Utrechtse ambacht en glorie en ontmoeten we de mensen die zich daarvoor inzetten of mee bezig houden. Waar we vorig jaar Poep onder de Loep namen, nemen we dit jaar een kijkje in de keuken van onze Utrechtse  foodhelden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 31/01/2018

#CHECKLIST: TIJD VOOR EEN CURSUS SNELLEZEN

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Ariane Kaper voor op de #Checklist.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/01/2018

#CHECKLIST: Falend de wereld veroveren

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week start SFYN Academicus Daniël Cramer met de #Checklist en vertelt welk boek hem insipireert.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 23/01/2018

BLOG: Zorgboerderij de Hondspol - burgers als beleggers

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Boerderij de Hondspol laat zien wat de kracht van de crowd is.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 12/01/2018

BLOG: 't Paradijs - aandeelhouders aantrekken met dezelfde missie

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. Boerderij ’t Paradijs laat zien hoe samenwerking tot duurzame landbouw kan leiden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 02/01/2018

SFYN Nederland zoekt Voorzitter (m/v) Vrijwillige functie

We zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter die staat te trappelen om zijn/haar passie voor good, clean & fair voedsel te delen met onze leden door heel Nederland.

Lees meer > > >

Utrecht | Gepost: 31/12/2017

Hier zit een luchtje aan #7 - Poep van kweekvissen

In de rubriek Hier zit een luchtje aan stelt een Utrechtse SFYN’er een probleem aan de kaak. Dit keer is het aan Welmoet van der Feltz, die een duik in de wereld van kweekvissen neemt. Hiermee sluiten wij 2017 en daarmee ons themajaar Poep onder de Loep af.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 18/12/2017

BLOG: De Melkbrouwerij - ook banken veranderen

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. In deze blog onderzoekt Susan of banken ook alternatieve financiering aanbieden.

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 16/12/2017

Hier zit een luchtje aan #6 - Na de melkplas nu de mestberg?

In de rubriek Hier zit een luchtje aan stelt een Utrechtse SFYN’er een probleem aan de kaak. Dit keer diergeneeskunde student Yana Last over het mestbeleid van de overheid: “Nederland is nog lang niet uit de shit!”

Lees meer > > >

Algemeen | Gepost: 14/12/2017

BLOG: Remeker Landcooperatie - slim de grondhonger stillen 

Voor haar onderzoek spreekt Susan Drion, voorzitter van SFYN Nederland, met boeren die alternatieve financieringsvormen in de praktijk hebben gebracht. Ze bundelt al deze ontmoetingen in een portretserie die als basis zal dienen voor een ‘best practice guidelines’ voor alternatieve financiering in de landbouw. Zo kunnen ook andere boeren en investeerders leren van deze ervaringen. De Remeker Landcoöperatie laat zien hoe land kan worden gefinancierd.

Lees meer > > >