Filter op
Terug naar overzicht

#CHECKLIST: GEGARANDEERD GELUK

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een kijktip van SFYN Academicus Jur Jacobs voor op de #Checklist.

Aan het begin van de academie begrijp je weinig van het voedselsysteem en aan het eind nog minder” waren de woorden waarmee de academie begon. Nu zijn we een half jaar verder en inderdaad… De onduidelijkheid wordt groter. Of beter gezegd, het wordt steeds duidelijker, maar de complexiteit neemt toe. Het is interessant dat hoe meer je in één probleem duikt, dat de oplossing steeds onbereikbaarder lijkt te worden. Ik wil namelijk een duurzamere wereld.

Na een academiedag zit mijn hoofd helemaal vol met alle informatie en indrukken die ik die nog moet verwerken. Dan zijn er twee remedies; de kroeg induiken met een schuimend glas bier óf naar de website te gaan van National Geographic. Daar kan je je helemaal verliezen in al het moois wat de wereld te bieden heeft: een octopus die een krab probeert te vangen, een stopmotion-video van het openen van een bloem of een aapje dat schuilt onder een bananenblad.

Dit zijn de beelden die je voor ogen moet blijven houden, want zo’n academie kan je in de duistere complexe wereld van beleid en problemen trekken – helemaal naar beneden tot je onder in je eigen gedachtenspiraal zit. Een uurtje surfen op de NatGeo-website is dan een lichtpuntje en herinnert me aan de schoonheid van de natuur waarvoor je zo’n academie zou gaan doen. Geloof je me niet? Volg ze een maand op social media en ik garandeer je geluk.

Jacobs, Jur_SFYNA18Jur Jacobs is ondernemer en oprichter van Buurvissen. Ook neemt hij deel aan de SFYN Academie van 2018.

 

 

 

De #Checklist tot nu toe:

  1. Lees ‘Mindset’ van Carol Dweck
  2. Volg online platforms zoals Foodlog & Modern Farmer
  3. Maak het recept van ‘The Hottest chef’
  4. Lees ‘Start with why’ van Simon Sinek
  5. Serveer een smakelijke kaasplank
  6. Kijk documentaire ‘Cowspiracy’
  7. Maak ‘Pulled park’ van varkenskop
  8. Volg National Geographic op socialmedia

// Tekst: Jur Jacobs
// Beeld: Slow Food Youth Network