Kies je regio
Terug naar overzicht

#CHECKLIST: TIJD VOOR EEN CURSUS SNELLEZEN

Een half jaar lang gaan we met de SFYN Academie op onderzoek door de voedselketen. Door dit lesprogramma ervaren 25 jonge, gemotiveerde deelnemers de complexiteit van onze voedselketen en we kijken samen naar wat we zelf zouden kunnen veranderen op weg naar een meer good, clean en fair voedselsysteem. Daarvoor is inspiratie altijd van harte welkom. Deze week een leestip van SFYN Academicus Ariane Kaper voor op de #Checklist.

In januari 2015 kreeg ik, voor een paar uur per week, een bijbaan bij Marqt op de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Natuurlijk, ik moest geld verdienen. Maar nog belangrijker, ik zocht een inspirerende werkomgeving om meer te leren over voedselproductie.

Ik had namelijk veel vragen over hoe het mogelijk is dat wij een reep chocola voor €3 kunnen kopen terwijl cacaobonen zo bewerkelijk zijn. Mijn eerste vraag aan ons hoofdkantoor was hoe Marqt omging met prijs schommelingen. Bijvoorbeeld door de mislukte bloemkooloogst van die zomer. Ontevreden over het algemeen antwoord dat terugkwam stelde ik een nog scherpere vraag. Een motivatiebrief naar de oprichter volgde, en een paar maanden later heb ik mijn bijbaan ingeruild voor een baan waarbij ik ons kwaliteitsbeleid – en daarmee ons filosofie op een verbeterde voedselketen – bevraag en bewaak.

Terug naar die mislukte bloemkolen. Ik heb slechts een maand in Wageningen ‘gestudeerd’ en zo veel akkerbouwers kende ik toen niet. Hoe wist ik dan dat de oogst mislukt was die zomer? Heel simpel, ik had erover gelezen op Foodlog.nl. Het klinkt extreem saai. Maar eigenlijk is het geniaal! Het internet staat vol met interessante platforms rondom voedsel en voedselproductie.

Misschien is het tijd voor een cursus snellezen, maar het dagelijks lezen van de nieuwsbrieven van Foodlog.nl en de ModernFarmer (voor een internationaal perspectief) zijn een must voor iedereen die op de hoogte wil zijn van wat er in voedselland gebeurt. Zonder zo veel gelezen te hebben weet ik niet of ik nu zou zijn waar ik ben.

Kaper, Ariane_SFYNA18// Ariane Kaper is onderdeel van de SFYN Academie 2018 en is werkzaam als kwaliteitsmanager bij Marqt

 

 

 

 

De #Checklist tot nu toe:

  1. Lees ‘Mindset’ van Carol Dweck
  2. Volg online platforms zoals Foodlog & Modern Farmer

// Tekst: Ariane Kaper
// Beeld: Slow Food Youth Network

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten