Filter op
Terug naar overzicht

De 5 visgeboden van Academicus Charlotte

In het achterafje van YFM Academicus Charlotte over Academiedag ‘De Zee’ komt ze met 5 visgeboden. Want moet je nu wel of geen vis uit de Noordzee. En is de biologische zalm het prijskaartje meer dan waard?

Academicus Charlotte – student Life Science & Technology – schreef een achterafje over de Academiedag “De Zee” Vis. Als consument één van de meest verwarrende producten om in te kopen en te eten, vooral omdat we zo weinig kennis hebben over de weg die de vis aflegt van de zee naar ons bord. Laat je je leiden door een label of vertrouw je de visboer? Wat houden de keurmerken in en hoe kan het dat de euroshopper zalm pronkt met dezelfde logootjes als zijn biologische concurrent met verviervoudigd prijskaartje? Moet je alleen vis van dichtbij huis eten, of moeten we Greenpeace geloven en wordt de Noordzee juist gruwelijk overvist? Knap je af op kweekvis, of is dit een broodnodige methode om de immer groeiende wereldbevolking te voeden? Als student speelt voor mij ook nog mee dat je niet altijd de middelen hebt om te gaan voor die riante-slibtong-uit-de-Noordzee-die-met-respect-voor-de-natuur-is-gevangen-door-een-vrolijke-bebaarde-visserman, dus zo komt het vaak voor dat ik de vis die ik zo liefdevol heb bereid met enig schuldgevoel opeet.

Afgelopen academiedag ben ik -als complete visleek- aan de hand meegenomen door de wondere wereld der visserij. Het was een zeer gevarieerd programma; van informatieve colleges over sleepnetten en aanlandplicht tot het koelbloedig onthoofden van vers gevangen sardientjes op de boot van Jan Rotgans. Tijdens deze dag vol inspiratie is mij veel duidelijk geworden over hoe we vandaag de dag vis vangen, kweken, verhandelen en eten. Aan de hand van de openbaringen van deze dag, vijf geboden (mijn omnipotentie reikt nog niet ver genoeg voor tien) voor de goedbedoelende doch slecht geïnformeerde consument.

Lees Charlottes 5 geboden op de SFYN Academieblog // Foto: Maartje Meesterberends.