Filter op
Terug naar overzicht

De Hollandse garnaal MSC gecertificeerd; lekker, verantwoord en lokaal!

De Hollandse garnaal, inmiddels ook bekend als De Kleine Smaakmaker, is sinds kort MSC gecertificeerd. Dit werd gevierd op een varend garnalenrestaurant in Den Bosch. SFYN Brabant was erbij!

MSC-gecertificeerd, wat betekent dat dan?

Sinds eind 2017 is de Hollandse garnaal MSC-gecertificeerd. MSC-certificering biedt de onafhankelijke bevestiging dat het garnalenbestand gezond is, goed wordt beheerd en dat er minimale invloed is op het overige zeeleven. Hollandse garnalen zijn het hele jaar verkrijgbaar in viswinkels en supermarkten en dus extra veelzijdig in te zetten in gerechten.

3 keer winst

Als consument weet je nu dat de Hollandse garnalen die je met het MSC-logo koopt op verantwoorde manier zijn bevist en dat de herkomst traceerbaar is. De MSC-certificering betekent drie keer winst. Winst voor de garnalensector, voor de consument én voor de natuur en dat mag gevierd worden.

Genieten van een driegangendiner aan boord van het kleinste varende garanalenrestaurant

Aan boord van het kleinste, varende garnalenrestaurant De Kleine Smaakmaker

Daar mag op gedronken worden, maar ook gegeten natuurlijk

RTL4 chef Matthijs Vrieze kookte voor ons op een varend garnalenrestaurant een driegangendiner met de Hollandse garnaal. Dit bewees de veelzijdigheid van ‘De Kleine Smaakmaker’ maar weer, en daarmee bedoelen we de Hollandse garnaal. Matthijs verraste ons met als voorgerecht een salade met witlof en oesterzwammen gevolgd door verse Hollandse loempia’s als hoofdgerecht. Het dessert was de Hollandse garnaal op een hartige cheesecake, ook wel de figuurlijke kers op de taart. In alle gerechten speelde de Hollandse garnalen uiteraard de hoofdrol.

Spoedcursus garnalen pellen en loempia’s rollen

Naast genieten van deze heerlijke gerechten, legde Matthijs Vrieze ons ook uit hoe die Hollandse garnaal het beste gepeld kon worden. Ook kregen we een spoedscursus spring rolls maken, zodat we het hoofdgerecht ook thuis uit konden proberen met de Hollandse garnalen uit onze goodybag.

Matthijs Vrieze geeft een spoedcursus Hollandse garnalen pellen

RTL Chef Matthijs Vrieze legt uit hoe je de Hollandse garnaal moet pellen

Onderzoek

Na jaren van onderzoek en overleg tussen de Duitse, Deense en Nederlandse sector, spraken vissers van ruim 400 garnalenkotters vrijwillig beperkende maatregelen af. Een garnaal zal nu groter groeien voordat je hem vangt, zodat er meer tijd is om nageslacht te produceren. Vissers blijven aan wal als er te weinig garnaal wordt gevangen, zodat het bestand zich kan herstellen en de bijvangst wordt geregistreerd. Er is een samenwerking opgezet met de gezamenlijke milieuorganisaties om goed op koers te blijven. Bovenstaand is noodzakelijk voor een gezonde, stabiele populatie van Hollandse garnalen.

Volg ons op Instagram!

Benieuwd naar wat we gegeten hebben? Volg ons op Instagram en bekijk de foto’s van het diner ‘De Kleine Smaakmaker’. Dit diner werd mogelijk gemaakt door Food Cabinet en het Nederlands Visbureau. Fotografie door: Mitchell van Voorbergen

Hoofdgerecht: verse Hollandse loempia's

Prachtige verse Hollandse loempia’s ‘spring rolls’ met Hollandse garnalen als hoofdgerecht