Filter op
Terug naar overzicht

De varkensshow

Afgelopen zaterdag organiseerde YFM samen met Alle dagen honger – een voedselcollectief uit Antwerpen – een talkshow over het varken. Een designer, patémaakster, een boer, een Joodse dame en een supermarktman betraden het podium. Lees hier het verslag!

Wat is een betere plek om een talkshow te organiseren dan in een voormalige vleeshal? Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond bevindt zich exact op de plek waar eeuwenlang een vleeshal stond. Daarom begint de talkshow – na het bekijken van een prachtige animatie van Oekie Seegers – met een kort gesprek met culinair historica Charlotte Kleyn. Zij heeft ’s middags een groep door de stad rondgeleid, waar ze onder andere het volgende vertelde: “op gegeven moment werden varkens op straat zelfs verboden, onder andere omdat ze wel eens een kind dat ergens lag opaten”. So far, so good.

Daarna is het de beurt aan boer Bas Antonissen. Hij heeft een boerderij in Rucphen, waar hij samen met zijn vader de afgelopen jaren van een regulier naar een biologisch bedrijf veranderd is. Maar wat betekent dat voor de varkens? Bas: “ze hebben geen speelgoed meer, maar spelen met het hooi dat ik ze geef. Daarnaast strooi ik altijd wat lekkers door het hooi”. Op de achtergrond speelt een filmpje, waar we zien hoe de boerderij van Bas eruitziet. Het meest schokkende wat hij vertelt, en wat veel mensen niet weten: “varkens leven ongeveer een half jaar, en daarna brengen we ze weg”. Een mooie manier om te zeggen dat ze naar de slacht gaan.

David Klingen heeft bij allerlei supermarkten als “duurzaamheidspersoon” gewerkt, en samen met Diny Schouten van De Pasteibakkerij vertelt hij alles over het “verwaarden” van varkens. Want hoeveel procent van een varken komt nu eigenlijk in de supermarkt terecht? “Maar 25%”, zegt David, “en daarom is het supermoeilijk om er als boer iets aan te verdienen, ook omdat alle macht bij de supermarkt ligt. En natuurlijk bij de consument, die tegenwoordig alleen maar verwerkt vlees koopt”. Bij Diny werkt dat anders: ze maakt paté, rillette en andere lekkernijen van de minst gebruikte delen van het varken. Om dat te illustreren heeft ze een varkenskop bij zich.

Er zijn ook groepen die geen varkens eten, zoals Joden of Moslims. Daarom hebben Wilbert en Barbara – die de avond presenteren – Yoela uitgenodigd. Een Antwerpse dame, die zoals in de Thora voorgeschreven wordt, geen varkensvlees eet. Ook geen cheeseburgers trouwens, want dat is een combinatie van zuivel en vlees, en ook dat mag niet. Is ze nooit in een dronken bui gezwicht voor een ribbetje? “Nee, ik ben daar echt heel sterk in. Het mag niet, dus doe ik het ook niet, ook al is het soms moeilijk als ik bij vrienden ga eten.” Charlotte Kleyn duidt de regel – waar Joden zelf geen verklaring voor hebben, wet is wet – door te zeggen dat het Joodse volk wijd en zijd verspreid was, en dit een manier is om als volk je identiteit te bewaren.

DeVarkensshow_YFM_Krachtvoer_2015Beatrijs sluit de avond af met een spreekbeurt over varkensspeelgoed. Varkens zijn intelligente dieren, en willen graag spelen. Daarom heeft Beatrijs als designer tijdens haar afstuderen onderzocht met wat voor speelgoed ze dat graag doen. Het resultaat: “een ding dat ze mogen slopen. Op gegeven moment belde de boer me dat ze het speelgoed hadden gesloopt. Ik reageerde dat dat juist supergoed was!” Toch staat haar speeltje nu ergens bij een onderzoeksbureau, want – zoals David toevoegd – “willen we eigenlijk niet nadenken over dat iets wat we eten zich gelukkig voelt of speelt”.

Een interessante avond, waar er nog meer van zullen volgen. Ondertussen meer leren over eten? Kom naar het Aardappelfeest (17 oktober in Hornhuizen, Groningen), Krachtvoer (18 oktober in Antwerpen), of het Food Filmfestival on Tour (31 oktober in Den Haag).

Tekst: Wilbert van de Kamp
Foto: Johanna Goyvaerts

DeVarkenshow_YFM_Krachtvoer_2015