Filter op
Terug naar overzicht

Don’t vote with your fork!

Nee, waar we dit altijd claimen is het vandaag anders. Ik wil je vragen te kiezen met je hoofd. We leven in een land waar we het recht hebben om te stemmen. In veel andere landen waar je ons netwerk vindt, is dit helaas niet het geval. Daarnaast is sinds mijn prille bestaan op deze wereld de polarisatie in dit land nog niet eerder zo extreem geweest. In zo’n mate, dat debatten in deze campagneperiode bijna alleen nog over de andere partijen gaan. In plaats van de inhoud en de thema’s die er daadwerkelijk toe doen.

Dagelijks proberen we met YFM het voedselsysteem te verbeteren. Het valt me dan ook zwaar om te zien hoe het met dit systeem gesteld is. Zo zit de landbouw in crisis. Verandering zal moeten komen, en snel ook. Hoe kan het dan zo zijn dat partijen die zeggen er voor boeren te zijn, deze situatie niet willen veranderen? Hoe kan het zo zijn dat partijen die claimen er voor een betere toekomst te zijn, niets geven om het klimaat?

Daar waar de debatten je niet meer informatie zullen geven wil ik je vragen deze ochtend tijdens je ontbijt, in de bus of de trein met iemand in gesprek te gaan over je politieke keuze. Vraag je ouders, je broertje of zusje, collega’s of je liefde nog eens op welke partij zij stemmen en met welk gedachtegoed dat is. Praat over je keuzes en check of jij je keuzes gefundeerd maakt, of dat jij je onbewust toch door de one-liners op campagneposters laat leiden. Je hebt nog tot 21.00 vanavond om partijprogramma’s te vergelijken en kieswijzers in te vullen.

We hebben nog een 12 uur om te beslissen wie onze stem krijgt. Het is wel belangrijk dat we allemaal gefundeerd stemmen. Ik wil je vragen: Stem alsjeblieft niet(!) strategisch, maar stem met je hoofd. Of beter, je hart. Zorg dat we donderdag tevreden wakker kunnen worden en niet dat een partij heeft gewonnen die we eigenlijk onze stem niet gunden. Lees wat de partijen daadwerkelijk vinden over thema’s binnen én buiten je expertise en kijk verder dan de polariserende debatten. Vertrouw niet blind op eigen kieswijzers van partijen, die de eigen partij vergelijkt met Partij X. Denk er nog even (samen) over na. Vanavond, tijdens het eten en praat met elkaar in plaats van tegen elkaar. Gelukkig polariseert eten niet, maar brengt het ons samen. Laat het je smaken!

// tekst: Jorrit Kiewik
// beeld: Jorrit Kiewik