Filter op
Terug naar overzicht

Moederdeeg en cupping in Amersfoort

Vorige week heeft YFM Utrechter, Karin, samen met Slow Food Utrecht Professionals* een kijkje genomen bij een andere stad in onze provincie: Amersfoort. Want ook in deze stad gebeurt er van alles rondom duurzame voeding. Zo zijn er 11 moestuincomplexen waar mensen uit de stad hun eigen moestuin hebben of gezamenlijk een tuintje onderhouden. Ook zijn er steeds meer biologische supermarkten die zich vestigen in de stad en is er een grote restaurantdichtheid in de stad, van met name de kwalitatief betere restaurants.

Cor Holtackers (Slow Food Utrecht) en Rinke van ’t Holt hebben op deze groeiende vraag ingespeeld en startten 5 jaar geleden hun eigen Streekmarkt ‘Smaak van de Streek’. Door het succes van de markt merkten ze dat de behoefte van de Amersfoortse consument voor regionaal en duurzaam aanbod groot was. Daarom openden zij een maand geleden een plek waar horeca, de connectie tussen landbouw en de stad én kennisdeling samenkomt.

In Het Lokaal staat écht eten centraal: voedsel uit de regio, uit het seizoen, waar mogelijk biologisch en tegen een eerlijke en betaalbare prijs voor boer en consument. Naast een uitgebreide landwinkel met o.a. lokale producten voor de boodschappen, kun je hier workshops volgen in Het Leslokaal én heerlijk lunchen. Denk aan versgebakken zuurdesem brood, zo uit de bakkerij naast de keuken. Carel Elsenburg, een chef-kok uit Amersfoort zelf, kookte in De Kas in Amsterdam en gaf les aan de Hoge Hotelschool. Die baan zegt hij nu op om een droom waar te maken: een eigen broodmakerij, waar je op 9 mei en 6 juni tijdens een workshop brood bakken je eigen moederdeeg leert maken.

Ook je eigen kopje koffie leer je zetten tijdens de workshops Barista, Cupping en Rooster je smaak van Boot Koffie. Deze koffieleverancier is gevestigd in Baarn en werkt met enkel de beste kwaliteit koffiebonen. Een eerlijke prijs voor de koffieboeren is vanzelfsprekend. Boot betaalt de koffieboeren namelijk 30 – 50 % boven de Fair Trade koffieprijzen. Ze selecteren zelf de plantages waar ze mee willen handelen en het importeren gebeurt zo veel mogelijk via Direct Trade – een vorm van directe handel voeren met de koffieboer zelf, waarbij bijvoorbeeld tussenhandelaren als schakel worden overgeslagen.

Zin in een toetje? Dr. Chocolate maakt in de keuken de lekkerste chocolade en geeft regelmatig workshops. En om na te borrelen kun je terecht bij Erik’s Craft Beer uit Hilversum: hij gaat zich de komende periode vestigen in één van de ruimtes van Het Lokaal.

Kortom, baan je eens buiten de gebaande paden in Utrecht en pak de trein naar het hart van Nederland!

*Slow Food Utrecht Professionals bestaat uit leden van Convivium Utrecht met uiteenlopende beroepen op het gebied van eten en drinken. We roepen met name producenten, restauranteigenaren en koks op om zich aan te melden bij het professionalsnetwerk van Slow Food Utrecht. Voor meer informatie (o.a. over de deelnamecriteria) kun je terecht bij bestuurslid en netwerkcoördinator Ernst Hart: ernst@wijnenvantfort.nl

Tekst // Karin Egberink

Foto // Slow Food Utrecht