Filter op
Terug naar overzicht

Eten in de toekomst – #1 Een high tech ontbijtje

Vraag jij je wel eens af hoe de wereld eruit ziet over 100 jaar? Nu koken mensen uit pakjes, of met een biologische groenteabonnement, de gemiddelde student heeft een dieet van tosti’s en afhaalpizza’s en je oma kookt al jaren haar eigen stampotje. Maar ondertussen is er van alles gaande in ons voedselsysteem. Welke richtig gaat het op? Misschien leven we over 100 jaar wel van high tech voedsel! Stel je voor:

Je wordt wakker…je hebt honger en besluit wat te eten. Maar je hoeft niet te kiezen wat, dat wordt door een sensor in je lichaam gedaan. Terwijl je naar de keuken loopt wordt er een ontbijtje geprint, precies toegespitst op wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Een ouderwets K-pop nummertje klinkt door je zwevende speaker. Misschien was je vroeger nog aan de mollige kant, maar nu ben je net als iedereen om je heen fysiek volledig fit. De koelkast gaat namelijk alleen maar open als je iets nodig hebt. En intoleranties, daar heeft ook niemand meer last van want je eet nooit iets dat niet goed voor jou is. Bovendien, voor het geval dát, heb je altijd een research yourself pilletje besteld dat precies oplost waar jouw lichaam problemen mee heeft. Dat kun je allemaal op het extreem uitgebreide internet vinden namelijk.

De grondstoffen voor je geprinte ontbijt zijn ultralokaal verbouwd – iets verderop in de stad waar bijna iedereen inmiddels woont, in een aantal ‘verticale’, volautomatische boerderijen. Daar zijn enkele mensen bezig om toezicht te houden op een workforce van robots die alle precies goed geteelde en rijpe groenten oogsten. Degenen die nog moeten groeien, krijgen van weer andere robots de mest van dieren die in dezelfde boerderij rondlopen; zo efficiënt mogelijk geregeld allemaal. Maar die dieren zijn er vooral om de kringloop op de boerderijen te sluiten, want de eiwitten in je ontbijt komen hoofdzakelijk uit insecten, algen en kweekvlees…of een combinatie daarvan. Dat maakt je ook helemaal niets uit – iedereen eet ze, zelfs de meest bekende internationale beroemdheden. Af en toe neem je je oma mee naar het Hamburger History Museum, daar printen ze replica’s van bekende hamburger soorten van vroeger.

Hoewel je dieet hetzelfde is als dat van iedereen, behoor je wel tot de welgestelden. Veel mensen kunnen niet goed omgaan met al die modernisering en hebben een flinke handicap ten opzichte van jou en de meeste mensen om je heen. Ze hebben minder te besteden en zijn niet aangepast aan de moderne levensstijl. Maar honger hebben ze niet meer, dat is iets van vroeger.  Je weet eigenlijk niet of ze erover klagen, maar toch ben je je bewust van je bevoorrechte positie. Jij hebt namelijk werk in de ICT, eigenlijk de enige nog echt belangrijke industrie. Degenen die minder geschoold zijn werken in de recreatieve industrie. Omdat het platteland vrijwel geheel leeg is gelopen en de stedelingen steeds meer werk aan automatisering konden overdragen, heeft iedereen in de stad aardig wat tijd te besteden. Zo zitten er sommigen de hele dag in hun eigen virtual reality bioscoop in een nostalgische wereld met knakworstjes, stamppot en fristi. En de favoriete attractie van je nichtje is koeien melken in het pretpark.

Op je weg zie je drones overvliegen die de hoeveelheden voedsel controleren die in en vlakbij de stad worden geproduceerd. Alles wordt doorgegeven zodat de zeldzame menselijke werknemers in de volautomatische boerderijen dit kunnen controleren en aanpassen waar nodig. Ook jij en je mede-forenzen worden gescand en jouw gegevens worden doorgegeven. Zijn mensen gezond, gestresst, vermoeid…alles wordt gemeten en geregistreerd. Zo weten de multinationals die medicijnen produceren en beschikbaar stellen precies waar behoefte aan is en de voedselproducenten waar ze op in moeten spelen. En door al die slimme systemen weet ook meteen de printer wat je vanavond eten moet en de koelkast begrijpt zelfstandig wat je erbij mag pakken.

 

// tekst: Guus Thijssen
// beeld: Flickr (met aanpassingen door YFM)

Wil je meer weten over de toekomst van ons voedselsysteem? Ga dan naar onze Talkshow ‘Als Warme Broodjes #4 Foodtopia’ op 14 april in Pakhuis de Zwijger. Meld je aan!