Filter op
Terug naar overzicht

Eten in de toekomst – #3 Samen aan tafel

Vraag jij je wel eens af hoe de wereld eruit ziet over 100 jaar? Nu eten we een frietje op het station of organiseren we tien gangen diners en elk jaar heeft zijn nieuwe foodtrends. Maar ondertussen is er van alles gaande in ons voedselsysteem. Welke richtig gaat het op? Misschien produceren wee over 100 jaar alleen nog op kleine schaal voor onze eigen woongroep! Stel je voor:

Je neemt het laatste bord mee uit de keuken en schuift bij de zesentwintig andere eters aan. Het was een lange dag; na een ochtend afdingen op boerenmarkten heb je genoeg spullen verzameld om de komende dagen weer te eten. Het is immers jouw beurt om deze week te koken voor de woongroep. Er is zoals altijd veel keuze, maar geen grote volumes. Je moet dus goed nadenken om de groeps- maaltijden samen te stellen. Maar stiekem vind je dat ook wel leuk – je kan immers met al je kokende vrienden online onbeperkt overleggen en tips en trucs uitwisselen. De schapenbout uit de buurtregio, waar weilanden uitgebreid begraasd worden en dus nog schapenvlees te over is , heb je helaas niet kunnen vinden hoe hard je de slager ook hebt gesmeekt. Maar met het lamsvlees van om de hoek kom je ook wel een eind.

De rest van de middag ben je druk bezig geweest het koken te combineren met klusjes rondom het huis en ook moest er weer overleg gepleegd worden. Je kan het wel waarderen, al die grassroots organisaties en bottom-up participatie, maar het betekent ook dat je uren online zit te vergaderen over van alles en nog wat. En tegenwoordig moet je je écht goed verdiepen, want niks is meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Voor je energie, je geldzaken en zelfs voor nutsvoorzieningen ben je zelf, als onderdeel van nieuwe collectieven, verantwoordelijk. En natuurlijk heb jij ook een duidelijke mening over de dingen die daarbinnen gebeuren. Om maar niet te spreken over je politieke ideeën, die tegenwoordig weliswaar op waarde geschat worden, maar in een veel kleinere gemeenschap ook persoonlijke verantwoordelijkheid met zich meebrengen.

Ondertussen sta je tijdens de conference call over de aanschaf van een nieuwe watertank het lamsvlees af te maken. Aan de collectieve eettafel gaat het, zoals gewoonlijk, over de lokale politiek, terwijl iedereen zich verheugt op je eenvoudige lamsstoof. Want al is het geen schapenbout, vlees is al decennia lang niet meer een dagelijks onderdeel van de maaltijd. Er is steeds minder van omdat iedereen heeft gezworen toch echt alleen nog maar dieren met een geweldig leven te eten. Je wordt geprezen om wat je weer op tafel hebt gezet, je weet toch altijd weer iets bijzonders van de bekende producten te maken. “Als ze die creativiteit nou ook eens in het stadsbestuur zouden laten zien!“ Daar gaan jullie dus morgen over verder praten, maar je bent eigenlijk even niet meer zo op de hoogte. Je besluit vroeg in bed te gaan liggen, om bij het licht van je led-lantaarn nog even wat achtergrond informatie van het internet te plukken, zodat je morgen weer goed beslagen ten ijs kan komen.

// tekst: Guus Thijssen
// beeld: Flickr (met aanpassingen door YFM)

Wil je meer weten over de toekomst van ons voedselsysteem? Ga dan naar onze Talkshow ‘Als Warme Broodjes #4 Foodtopia’ op 14 april in Pakhuis de Zwijger. Meld je aan!