Kies je regio
Terug naar overzicht

GASTBLOG // To be or not to Biologisch

Je eigen gedrag veranderen is vaak een uitdaging. Hoe kan je er voor zorgen dat een duurzame keuze een makkelijke keuze wordt? In aanloop naar de ‘changing lezing’ over gedragsverandering van aankomende donderdag neemt SFYN Utrecht gastblogger Dagmar Cliteur ons mee om een kijkje te nemen in haar boodschappenmandje. Nieuwsgierig? Lees hier hoe Dagmar de duurzame uitdaging aan is gegaan.

Verandering

Iedereen van mijn leeftijd kent de reclame wel: “Biologisch, eigenlijk heel logisch”. Zelf heb ik bij biologisch altijd aan twee dingen gedacht. Beter en duurder. En om heel eerlijk te zijn, liet ik biologische producten daarom ook vaak links liggen. Het zat gewoonweg niet in m’n systeem en budget.


Reizende realist

Dan nog zo’n klassieker: “verbeter de wereld, begin bij jezelf”. Na een wereldreis bleef dat zinnetje steeds vaker in mij opkomen. Ik had verwacht helemaal enthousiast terug te komen. Met groot vertrouwen in de mensheid en verwonderd over onze mooie aarde. Maar eigenlijk viel dat een beetje tegen. Er zijn prachtige plekken en fantastische mensen. Maar er is ook heel veel mensen- aarde- en dierenleed. Dus toen ik terugkwam, wilde ik wat dingen anders aanpakken.

Ik werd een vegetarische plastic-hater die probeerde lokaler te eten, geen plastic meer in de badkamer wilde en zich elke keer groen en geel ergerde tijdens het boodschappen doen. Praktisch? Nee. En werd ik er nou echt een leuker mens van? Ook niet. Tijd om terug te gaan naar mijn eigen favoriete credo: “choose your battles”.


Strijdplan

De eerste strijd heb ik, voor mij persoonlijk, al gewonnen. Ik ben weer vegetariër en dat blijft voorlopig ook zo. Dan op naar de volgende veldslag: duurzamer eten. En dan kom ik toch weer terug bij dat schijnbaar heel logische biologische voedsel. Waarom is het nou zoveel beter en kan ik het wel betalen om in één keer over te stappen?

Ik probeerde uit te zoeken wat nou de precieze voordelen zijn en kwam vooral uit op minder bestrijdingsmiddelen en een algeheel duurzamere teeltwijze. Om er geen megastudie van de maken geloof ik deze info van het voedingscentrum direct. Eerlijk is eerlijk, buiten eventuele gezondheidsvoordelen is dit al voldoende om ervoor te gaan.

Dus hoe nu verder? Ik heb een bio-quotum ingesteld. Elke keer als ik boodschappen doe, probeer ik een van de dingen op mijn lijst biologisch te kopen. En wat bevalt mag blijven. In plaats van alles in een keer radicaal anders te doen, pak ik het per product aan. Langzaam maar gestaag. En mijn man? Die went er duidelijk ook aan. Het pak biologische yoghurt in de koelkast heb ik namelijk niet gekocht.

Tekst // Dagmar Cliteur
Afbeelding // Dagmar Cliteur

 

P.S. Zou jij ook een keer willen een gastblog willen schrijven voor SFYN Utrecht? Leuk! Laat het ons weten via de mail 

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten