Filter op
Terug naar overzicht

Food100: Het jaar van Jeroen Candel, Wageningen Universiteit

In oktober is het tijd voor de onthulling van de Food100 2018. In dit vooruitzicht blikken we terug op het jaar van Jeroen Candel. Jeroen behoorde in 2017 als assistent-professor bestuurskunde gespecialiseerd in voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit tot een van de drie speciale benoemingen uit de lijst van 50 voedselverbeteraars van onder de 30. FOOD100 vroeg hem hoe het afgelopen jaar er voor hem uitzag.

Dit artikel verscheen eerder op www.food100.nl

Even een korte introductie
Q: Wat is de voedselverandering die jij teweeg brengt?
A: Ons voedselsysteem wordt gekenmerkt door een aantal persistente uitdagingen – obesitas, klimaat- en milieudruk, het welzijn van boeren – die erg moeilijk op te lossen blijken te zijn. Dit komt omdat deze uitdagingen nauw met elkaar samenhangen, onderhevig zijn aan verschillende vormen van onzekerheid en vaak bol staan van controverse. Mijn onderzoek en onderwijs richten zich op de vraag hoe we slimmer beleid kunnen voeren om toch stapjes richting een gezonder en duurzamer voedselsysteem te maken. Een veelbelovende trend is de ontwikkeling van ‘geïntegreerd voedselbeleid’. Ik onderzoek momenteel welke keuzes overheden maken in het optuigen van voedselbeleid en wat daar de effecten van zijn. De inzichten die ik hieruit verkrijg vertaal ik vervolgens naar het publieke debat, door het geven van lezingen, advies en mediaoptredens.

“Ik ben het meest trots op de studenten en promovendi…”

Q: Op wat voor manier heb jij je in 2018 ingezet voor de verbetering van het voedselsysteem en waar ben je het meest trots op?
A: Ik ben het meest trots op de studenten en promovendi die ik begeleid. Zij breken hun hoofd over tal van vragen met betrekking tot hoe we effectievere interventies in de landbouwsector en het voedselsysteem in bredere zin kunnen realiseren.

“Samen met drie andere wetenschapper uit de lijst starten we nu een kenniscentrum voedselbeleid”

Q: Wat heeft Food100 je in het afgelopen jaar gebracht?
A: Het is erg leuk te zien dat ook inspanningen vanuit de wetenschap herkend en erkend worden. Een concrete uitkomst van de Food100 is dat ik met drie andere wetenschappers uit de lijst (Coosje Dijkstra, VU; Maartje Poelman, UU; Alie de Boer, Maastricht Universiteit) werk aan het opzetten van een interdisciplinair Kenniscentrum Voedselbeleid. Het doel van dit centrum wordt om wetenschappelijke inzichten die raken aan uitdagingen met betrekking tot het voedselsysteem- en beleid bijeen te brengen en te vertalen naar concrete adviezen voor de Nederlandse context.

“Food100 is een podium voor jonge mensen met nieuwe ideeën”

Q: Wat zie jij als het belangrijkste doel voor Food100? Welke opdracht zou je ons mee willen geven
A: Het mooiste van de Food100 vind ik dat jonge mensen met goede, nieuwe ideeën een podium wordt geboden. Een opdracht: de Food100 is nu nog erg gericht op ondernemers en start-ups. Ik denk dat het goed zou zijn nog wat verder te verbreden: naar wetenschap, overheid, NGO’s, etc. Qua deelnemers zie ik die verbreding al, maar de evenementen en activiteiten zijn nog erg gericht op de private sector.

Q: Wat staat er de komende maanden op je agenda? Wanneer gaan we weer van je horen?
A: Vooral heel veel onderwijs. Daarnaast ben ik met bovengenoemde collega’s bezig met een studie naar hoe er in Nederland nu over ‘de voedseltransitie’ wordt nagedacht, dus wat de verschillende zienswijzen zijn. Hopelijk kunnen we daar over niet al te lange tijd meer over naar buiten brengen.