Filter op
Terug naar overzicht

Hier zit een luchtje aan #7 – Poep van kweekvissen

In de rubriek Hier zit een luchtje aan stelt een Utrechtse SFYN’er een probleem aan de kaak. Dit keer is het aan Welmoet van der Feltz, die een duik in de wereld van kweekvissen neemt. Hiermee sluiten wij 2017 en daarmee ons themajaar Poep onder de Loep af.

Toen ik de eerste keer over kweekvissen hoorde, was ik direct enthousiast! Ik dacht, dit is DE oplossing voor overbevissing. We halen niet onze vis uit de natuur, maar kweken in bassins in het water of op het land vis voor consumptie en op deze manier interfereren we niet met de natuurlijke visstand.

In Nederland is ongeveer de helft van de vis die geconsumeerd wordt kweekvis. De kweekvis herken je misschien niet zo gemakkelijk, dus vraag bij de visboer na of je een wilde of een kweekvis koopt of bekijk de verpakking voor informatie.

Toen ik wat meer las over kweekvis zag ik ook kreten als ‘Aquacultuur is de nieuwe vorm van bio-industrie’. Helaas bleken er dus toch een aantal haken en ogen aan het kweken van vissen te zitten. Hier een paar van de vraagstukken op een rij en natuurlijk nemen we ook even vissenpoep onder de loep.

Hoe wordt een kweekvis gevoed?

HMM.. – De meeste kweekvis wordt gevoed met wild gevangen vis, zoals sprot en zandspiering. Zodra er dus meer vissen worden gekweekt, dan van nature aanwezig zouden zijn verdwijnen er ook meer vissen.

YES! – Sommigen vissen kunnen worden gekweekt met een plantaardig dieet. Dit heeft helaas wel invloed op de aanwezigheid van ‘gezonde vetzuren’.

Gebruik van geneesmiddelen

HMM… – Dichtbijeengepakte vissen dragen snel ziektes over. Daarom wordt in de kweekindustrie gebruik gemaakt van geneesmiddelen, zoals antibiotica.

YES! – Gebruik van antibiotica in de kweekvisserij wordt geregistreerd. Het niveau van resten geneesmiddelen in de kweekvisproducten is laag.

Ziekteoverdracht van kweekvis naar wilde vis

HMM… – Vissen, die in aanraking komen met kweekvis sterven regelmatig. Een voorbeeld van overdracht is de zalmparasiet die tot 2008 80 % van de wilde zalm doodde in Canada.

YES! -Kweekvis op het land in gesloten systemen voorkomt, dat wilde vis in aanraking kan komen met kweekvis.

Poep van vis

HMM… – De emissie van nutrienten, zoals fosfaat, nitraat, ammoniak en stikstof in de uitwerpselen van vissen leidt tot eutrofiering en algenbloei van de omgeving.

YES! – In Nederland maakt men meestal gebruik van een zuiveringssyteem, waardoor er geen schadelijke gevolgen zijn van de nutrienten in de uitwerpselen van vis (en het water kan worden hergebruikt).

Note to Symposium Fosfaatspagaat: dit zou dus wel eens een goudmijn kunnen worden voor fosfaatwinning!

Zoals je ziet is het voor mij dus nog niet zeker, dat kweekvis de duurzame oplossing kan zijn voor overbevissing. Alhoewel er al mooi onderzoek ligt, blijft het dus lastig in te schatten. Een goede hulp hierbij kan bijv. de Viswijzer zijn. Ook kan je letten op de keurmerken op kweekvis, zoals het ASC (Aquaculture Stewardship Council) of een biologisch keurmerk. Het ASC keurmerk is internationaal erkent en het biologische label kan verschillen per land. Het biologische keurmerk heeft meer eisen rondom dierenwelzijn opgenomen.

Zelf neig ik nu nog naar af en toe een wilde vis en dan het liefst een exoot, die de wateren in Utrecht overneemt, zoals het schaaldier de Amerikaanse rivierkreeft, die dit jaar nog veel commotie veroorzaakte, omdat deze werd verward met een schorpioen.

Wil je je nog meer inlezen over deze manier van vissen? Dan heb ik hier nog een paar fijne links voor je:

https://www.goedevis.nl/

https://www.asc-aqua.org/ 

https://www.nature.com/news/fisheries-eyes-on-the-ocean-1.17121

http://www.fao.org/3/a-i5555e.pdf

Voor nu wens ik je een heel fijn nieuwjaar!