Filter op
Terug naar overzicht

It’s the Food, my Friend! 2018

Het is weer tijd voor jaarlijkse serie voedseldebatten ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed, Amsterdam. Dit is alweer het negende jaar waarin systeemdenkers, wetenschappers en praktijkvernieuwers met nieuwe inzichten en oplossingen worden uitgenodigd om samen in gesprek te gaan over de toekomst van de landbouw en ons voedselsysteem. Wil je meer weten over de ontwikkelingen, verschillende visies en maatschappelijke debatten rondom voedsel? Dan mag je It’s the Food, my Friend! zeker niet missen.

Programma:

It’s the Food, my Friend! #1 – Inspelen op klimaatverandering 
dinsdag 6 maart, 20u00-22u00

De klimaatverandering gaat diep ingrijpen in ons voedselsysteem. Deze eerste avond kijken we met twee gerenommeerde denkers en doeners naar die impact in relatie tot de ecologische crisis, maar ook tot de groeiende sociale ongelijkheid in de wereld. Niet alleen klimaatverandering, maar ook het klimaatbeleid gaat diep ingrijpen in onze samenleving en in ons voedselsysteem. We staan voor de taak om het voedselsysteem niet alleen klimaatneutraal maken (mitigatie), maar ook klimaatbestendig (adaptatie). Omdat effectieve maatregelen geld kosten, zullen ze weerstanden oproepen. Niet alleen bij gevestigde belangen, maar ook bij sociale groepen die meer lasten dan lusten op hun bord krijgen. Kunnen we maatregelen aantrekkelijk maken voor alle groepen, van boer tot burger? Hoe koppelen we de ecologische en de sociale agenda?

Sprekers:
• Wouter van Dieren (Club van Rome en Springtij): hoe gaan we om met de enorme impact van klimaatverandering en klimaatbeleid?
• Maurits Groen (MGMC) over slimme innovaties voor transitie in voedsel en energie (o.a. Kipster en waka waka)
• Videofragment met de Canadese schrijfster en activiste Naomi Klein

RESERVEER_TICKET_SFYN


It’s the Food, my Friend! #2 – Kan voedselproductie zonder chemie? 
dinsdag 27 maart, 20u00-22u00

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen ligt onder vuur. Glyfosaat heeft mogelijk carcinogene eigenschappen en neonicotinoïden zijn schadelijk voor bijen en andere insecten. Tegelijk worden onkruiden en insecten resistent tegen bestrijdingsmiddelen. En de productiekosten van de middelen worden steeds hoger. De agrochemie lijkt vast te lopen. Waar liggen oplossingen? In nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-cas? Of in ecologische methoden; inzetten van natuurlijke vijanden en beter begrijpen en benutten van het microbioom van de bodem? Zijn er productiesystemen die zowel de aarde als de mens dienen?

Sprekers:
• Michel Haring (hoogleraar UvA) over de betekenis van nieuwe technieken voor veredeling en gewasbescherming voor het landbouwsysteem
• Corné Pieterse (hoogleraar UU) over toepassing van kennis van het microbioom in bodem en plant
• Johanna Fink-Gremmels (hoogleraar UU) over onze kennis van het microbioom voor dier en mens

RESERVEER_TICKET_SFYN

 

 


It’s the Food, my Friend! #3 – Technologische revolutie in de voedselketen 
dinsdag 24 april, 20u00-22u00

Technologie speelt een steeds grotere rol in ons leven en biedt geweldige mogelijkheden om productieprocessen te optimaliseren, voedselverspilling te verminderen en tot een circulaire economie te komen. Denk aan drones, ICT, automatisch melken, genomics en robots die onkruid aanpakken zonder pesticiden. Maar er zijn ook zorgen over machtsconcentratie, afhankelijkheid en privacy. Hoe gaan de technologieën ingrijpen in de landbouw, de voedselketen en ons koopgedrag? Hoe voorkomen we dat ze worden misbruikt door eigenaren van Big Data en van patenten op genen? Hoe zorgen we dat technologieën ook boeren, consumenten en de aarde dienen? Of zitten ze ecologische oplossingen in de weg?

Sprekers:
• Melanie Peters (Rathenau Instituut) over ethische vragen rond technologie in ons voedselsysteem
• Paul van Ham (Multi Tool Trac) over de elektrische tractor als stap richting een fossielvrije landbouw
• Anne Bruinsma (Farmhack) over de rol van data in de landbouw

RESERVEER_TICKET_SFYN


It’s the Food, my Friend! Slotlezing & debat – Draaien aan de knoppen van ons voedselsysteem 
zaterdag 12 mei, 11u00-16u00

In deze conferentie gaan we met alle deelnemers op zoek naar aanknopingspunten en een agenda voor verandering van ons voedselsysteem. Dat doen we o.a. door middel van een debat over technologie vs ecologie. Er zijn namelijk flinke discussies tussen “technofielen” (ecomodernisten) en “ecofielen” (technofoben). Wat zijn de verschillen? En waar zijn ze het wél over eens? Een zoektocht via debat naar slimme combinaties van ecologie en technologie vanuit systeemdenken.

Sprekers:

• Keynote spreker: Lucas Simons (CEO New Foresight). Waarom lukken transities vaak niet? Zijn ook systeemveranderingen nodig? Zo ja, welke? En hoe bereiken we dat?
• Hidde Boersma, bioloog, journalist, essayist, filmmaker en ecomodernist
• Jan Willem Erisman, bioloog, directeur Louis Bolk Instituut en hoogleraar VU
• Jan Peter Lesschen (Alterra)
• Natasja Oerlemans (WNF)
• Tamara de Weijer (Arts & Voeding)
• Jorrit Kiewik (directeur Slow Food Youth Network)
• Willem Lageweg (coördinator Transitiecoalitie Voedsel)

Slotdebat:

Met o.a. Volkert Engelsman (CEO Eosta en nr 1 Trouw Duurzaamheids top 100) en andere koplopers uit bedrijfsleven, overheden en onderzoek

RESERVEER_TICKET_SFYN

 

// It’s the Food, my Friend! wordt georganiseerd door Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu, Bert van Ruitenbeek en bureau Ecominds

// Tekst: It’s the Food, my Friend! / SFYN Nederland
// Beeld: It’s the Food, my Friend! / SFYN Nederland