Filter op
Terug naar overzicht

1 Minuutje in Uutje: Jersey vlees

In de rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Hoe zorgen zij voor Lokaal Kabaal? Deze keer ging Lianne de Bie op bezoek bij Jacob en Linda Beeker op boerderij Eyckenstein. Zij maken Lokaal Kabaal door Jersey vlees met respect voor de natuur te produceren en lokaal af te zetten. Hoe zijn zij hier gekomen?

Sinds 1,5 jaar boeren Linda en Jacob op de boerderij van prachtige landgoed Eyckenstein in Maartensdijk. Hiervoor werkte Jacob als IT consultant met een droom om te werken in de primaire voedselsector. Maar zie maar eens aan een boerderij te komen als je ouders geen eigen boerenbedrijf hebben. Dat ging dus anders.. Tijdens zijn stage op de boerderij De Groote Voort in Lunteren, bekend van hun Remeker kaas, kwam hij voor het eerst in aanraking met een bijproduct van de zuivelindustrie; de Jersey stierkalveren. Te licht voor de reguliere kalversector worden deze stierkalveren vrijwel direct na geboorte geslacht om uiteindelijk als als groene stoom uit je stopcontact te komen. Zonde natuurlijk, en dat vond Jacob ook. Hij vatte de koe bij de horens en nam acht jaar geleden de eerste twee kalfjes af die hij hield tot ze geslacht konden worden voor consumptie. Dat groeide uit tot 40 kalfjes die hij onder andere hield op zorgboerderijen, een nog onbebouwd stuk weiland in de wijk Vathorst en het landgoed Vollenhoven in De Bilt. En dat terwijl hij en zijn vrouw zelf nog in een rijtjeshuis in Amersfoort woonde. Ze verkochten inmiddels steeds meer vlees in natuur- en biologische winkels en gingen op zoek naar een boerderij. Met behulp van bestaande klanten, hun inmiddels grote netwerk, het Groen Fonds en de Rabobank konden ze een boerderij pachten in Maartensdijk. Hier houden ze momenteel gemiddeld 130 stierkalveren op natuurlijk wijze tot ze, wanneer ze 32 maanden oud zijn, worden geslacht voor consumptie.

Bij boerderij Eyckenstein streven ze naar een evenwicht tussen natuur en productie. Het gras halen de stiertjes zelf van het land en het graan, wat dient als winter en krachtvoer, wordt zelf lokaal geproduceerd. Ze gebruiken geen kunstmest want de mest van de stieren wordt uitgereden over het land. Naast de kalfjes is er dus geen externe input. Daarnaast willen Jacob en Linda het hele systeem bevorderen en niet alleen de stier eten geven. Ze passen daarom nieuwe methoden toe om biodiversiteit op het land te verhogen. Bijvoorbeeld door bloemen door het graan te zaaien: het staat het graan niet in de weg maar is wel goed voor de wilde bij. Nu ze steeds meer hectares grond hebben in het gebied is de positieve invloed van hun werkwijze steeds duidelijker te zien. Bijvoorbeeld aan de hoeveelheid insecten en libellen op het landgoed.

Maar waarom kunnen Jacob en Linda nu wel op deze manier boeren en andere boeren niet?

Volgens Jacob komt dit omdat zij hun producten zelf afzetten en dus hun eigen prijs bepalen. De meeste boeren leveren aan een coöperatie of bedrijven en hebben niks zelf te bepalen over de prijs. Ze zijn daarmee overgeleverd aan een structuur met een bepaald afzetsysteem wat ze bijna niet kunnen veranderen. Boeren kunnen daarom alleen nog maar winst maken door effectiever te produceren en dus te besparen op kosten.

Hoe kan dit veranderen?

Als boer moet je je eigen product weer gaan verkopen zegt Jacob, maar dat is moeilijk. Neem bijvoorbeeld De Groote Voort die hun eigen Remeker Jersey kaas maken en afzetten; zij hebben hun eigen prijs in handen. Ze hebben een goed product en hebben daardoor een goede afzetmarkt. Mooi voorbeeld, vertelt Jacob maar voor 15.000 andere melkveehouders is dit moeilijk en de ruimte op de markt is beperkt.

Het was een leerzame ochtend bij boerderij Eyckenstein. Uit ervaring kunnen we zeggen dat vlees wat op deze manier wordt geproduceerd een stuk beter smaakt. Zelf proeven? De boerderij beschikt over een landwinkel waar ze naast hun vlees ook producten verkopen van onder andere De Veldkeuken en de buren; Tuinderij Eyckenstein. In Utrecht zelf ligt het Jerseyvlees in de Natuurwinkel Utrecht aan de Nachtegaalstraat. Voor meer info en verkooppunten check deze link.

Tekst // Lianne de Bie
Afbeelding // Nationaal groenfonds