Filter op
Terug naar overzicht

Koken en eten doe je samen

In de aanloop naar World Disco Soup Day en Blue Food Festival in Rotterdam schrijft YFM’er Janny Ramakers een stukje over onze eetcultuur.

Eten is altijd al een sociale activiteit geweest. Denk maar aan die kinderfeestjes vroeger: lekker samen pannenkoeken versieren en ze daarna oppeuzelen. Of die eerste barbecue als het zonnetje weer begint te schijnen in het voorjaar (zoals nu!).

 

We eten niet alleen omdat onze lichamen energie nodig hebben. We eten ook omdat het gezellig is. Restaurants bestaan niet alleen bij de gratie van luie keukenprinsen en -prinsessen, maar vooral ook omdat we het fijn vinden om een paar uur met goede vrienden om een tafel te zitten terwijl we regelmatig worden voorzien van een natje en een droogje.

En wat te denken van de iets meer geïnstitutionaliseerde feesten zoals Kerstmis, Pasen of het Suikerfeest met die uitgebreide brunches, buffetten en veelgangendiners? Is het je ooit opgevallen dat de kok bij eetfeestjes vaak langer in de keuken staat dan dat de gasten aan tafel zitten? En dat het eigenlijk veel gezelliger is in de warme keuken dan in de eetkamer?

Als eten een sociale activiteit is, dan is koken namelijk een hele maatschappij. Je ingrediënten komen van boeren over de hele wereld. Het recept komt uit dat vergeelde boekje van je oudtante, of gewoon van Google. De inspiratie komt van Ottolenghi, of van die mevrouw die je met een lekkere salade in de trein zag zitten. En de positieve energie komt van iedereen die aan de maaltijd meewerkt.

Terwijl je vriendin staat te huilen boven de half-gesneden uien, hak jij vast de pompoen in stukken. In het ideale geval dekt een derde vriend de tafel en roert een vierde in de soep, terwijl vriendin nummer vijf de wijn uitzoekt.

De lekkerste maaltijden kook je samen.

Dit is ook precies de gedachte achter World Disco Soup Day 2017. Met zoveel mogelijk mensen overal ter wereld redden we groenten van de afvalhoop door ze in de soep, sambal, chutney of stamppot te hakken. Aan het einde van de dag smikkelen we zoveel mogelijk op – samen natuurlijk.

Ben jij er ook bij op zaterdag 29 april?