Filter op
Terug naar overzicht

Kookboek v/h jaar 2015

Op donderdag 12 november vindt de uitreiking plaats van Kookboek van het Jaar. Namens de YFM reiken Dionne van Zijl, Guus Thijssen en Melissa Korn de YFM Award uit; de prijs voor het meest duurzame kookboek.

Alle kookboekenmakers uit de lage landen konden hun kookboek insturen voor Kookboek van het Jaar. Een vakjury van 5 experts heeft 6 titels genomineerd: 3 per categorie (Nederlands & vertaald) en bepaalt uiteindelijk welke titel de winnaar wordt.

Wij mogen de zogenaamde YFM Award uitreiken; de prijs voor het meest duurzame kookboek. YFM’ers Dionne, Guus en Melissa zitten in de jury. Wie zijn zij en waar letten zij op?

Dionne is al enkele jaren betrokken bij de YFM. Na organisator van de YFM Academie en Food Manager op het Food Filmfestival 2014, is ze nu projectleider van Food Filmfestival on Tour. Daarnaast is ze werkzaam als kok en leest ze graag een kookboek voor het slapengaan.

“Ik wil dat een boek me inspireert, me op nieuwe ideeën brengt, zowel in producten als uitvoering. Maar het meest duurzame kookboek moet boven alles mooi en spannend zijn.”

Guus werkt als culinair programmamaker en producent voor Slow Food en Slow Food Youth Network en is bestuurslid van de YFM. Voor Slow Food Youth Network coördineert hij nu de CAP, What’s Cooking? campagne met verschillende Europese boeren en chefs die koken met hun producten.

“Ik ga letten op de verhalen in het kookboek; een kookboek mag wat mij betreft veel meer zijn dan alleen dat. Recepten hebben we over het algemeen genoeg, maar inspireert het verhaal erachter ook? Waarom schrijven de auteurs het, wat drijft hen en vind je dat terug in het boek? Voor een duurzaam kookboek geldt wat mij betreft dat het iets moet toevoegen aan wat er al te krijgen is, anders wordt het gewoon weer een nieuw ‘product’, dat we eigenlijk niet nodig hebben.”

Melissa werkte als organisator van evenementen organisaties als Food Filmfestival, Youth Food Movement en Slow Food Youth Network. Als thuiskok brengt ze zowel op werk als thuis graag mensen om tafel rond zelfbereide gerechten.

” Ik ga erop letten dat het meest duurzame kookboek van het jaar naast dat het een verhaal vertelt waar je in wordt gezogen, ook praktisch uitvoerbaar is en dan met name wat betreft de verkrijgbaarheid van ingrediënten. Zijn veel ingrediënten dure delicatessen en verbouwt aan de andere kant van de wereld? Of zijn het lokale, goed verkrijgbare producten?”

Naast de juryprijzen is er ook een publieksprijs, de Gouden Garde, waarop tot 11 november gestemd kan worden. De uitreiking van Koekboek van het Jaar vindt plaats op 12 november op de Wereld van Smaak in de Rotterdamse Markthal.