Filter op
Terug naar overzicht

Meest duurzame kookboek van 2015

We mochten voor Kookboek van het jaar de prijs voor het meest duurzame kookboek uitreiken. Liever lokaal, 365 dagen per jaar Annette van Ruitenburg & René Zanderink ging er met de titel vandoor.

De Kookboek van het Jaar 2015 vakjury prijs ging naar ‘Spuntino’ van Russell Norman. De Youth Food Movement award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor ‘Liever Lokaal, 365 dagen per jaar’ van Annette van Ruitenburg en René Zanderink, die op persoonlijke titel meededen aan de Kookboek van het Jaar verkiezing.

Uit het juryrapport:
“Dit boek laat zien wat Nederland in huis heeft aan bijzondere producten en is een lofzang op de diversiteit van de Nederlandse eetcultuur. In dit boek komen spannende en bijzondere producten aan bod in een seizoensgebonden opbouw. De nadruk ligt op lokaal en relatief onbekende producten met een duidelijke uitleg waar ze te verkrijgen zijn en hoe te bereiden. De recepten zijn wisselend van moeilijkheidsgraad en niet alleen voor bekenden van Slow Food geschikt maar ook om indruk te maken bij het Kerstdiner.”

Eervolle vermelding
Een eervolle vermelding in deze categorie ging uit naar Groenten uit Zee van Lisette Kreischer. Dit boek is zijn tijd een beetje vooruit. De recepten zijn vernieuwend en uniek door het gebruik van ongewone producten. Maar waar deze ingrediënten te koop zijn is niet echt duidelijk, waardoor het voor de gewone consument niet toegankelijk is.