Filter op
Terug naar overzicht

1 MINUUTJE IN UUTJE MET DE BIERVERTELLER

In de nieuwe rubriek ‘1 minuutje in Uutje’ gaan we op zoek naar verhalen uit de regio. Deze week gaan we langs bij De Bierverteller op de Twijnstraat en spreken met Chaim van der Maat.

Hoe is De Bierverteller ontstaan? Wie ben jij?
Tomas Schroën heeft De Bierverteller opgericht. Met zijn achtergrond in toneel en geschiedenis stond hij graag op het podium. De Bierverteller begon rondtrekkend door heel Nederland en toen er een mooie kans op de Twijnstraat kwam is deze gegrepen! In de winkel is een podium, dat gebruikt wordt om over bier te vertellen.
Zelf heb ik naast mijn studie Letterkunde veel in de horeca gewerkt. Bij café Olivier merkte ik dat ik graag wat wilde kunnen vertellen over het bier. Zo is mijn interesse ontstaan. Nu ben ik inmiddels 1 van de 135 biersommeliers in Nederland!

Wat definieert de herkomst van bier, oftewel wanneer mag je een biertje Utrechts noemen?
Eigenlijk is hier geen regulering op. Bier kan worden samengesteld uit grondstoffen van over de hele wereld, ergens worden gebrouwen en dan nog steeds een Utrechts biertje heten, omdat het bedrijf bijvoorbeeld in Utrecht zit. Dit komt voornamelijk doordat niet alle brouwers eigen ketels hebben. Sommige mensen vinden dat je deze ‘huurbrouwers’ geen brouwers mag noemen…. Zelf stel ik het op prijs als een brouwer op het bier zet waar het is gebrouwen.

Welk bier mag er nog worden toegevoegd aan het Utrechtste bier assortiment?
Ik mis zuur bier. Dus, consument voel je uitgedaagd en vraag eens naar een zuur bier! Mensen trekken al snel een vies gezicht, als ik zeg dat een biertje zurig is, maar het kan hartstikke lekker zijn en gastronomisch is het ook een mooie toevoeging. Er zijn wel verschillende Utrechtse brouwerijen die zure bieren hebben gemaakt, maar het gebeurt maar mondjesmaat.

Zie je op het gebied van ‘duurzaamheid’ ontwikkelingen in de bierindustrie?
Dit onderwerp speelt zeker nog niet bij alle brouwerijen, maar er zijn natuurlijk wel initiatieven. Er zijn enkele brouwerijen, die veelal biologische en lokale (o.a. wild geplukte) grondstoffen gebruiken. Wel begreep ik dat biologische hop veel last heeft van ziektes, waardoor er niet veel beschikbaar is. Ook is lokaal niet altijd mogelijk. Als je bijvoorbeeld een IPA wilt maken dan moet hiervoor hop uit Amerika worden gebruikt. Dezelfde hop die uit Amerika komt in Europa geplant geeft toch echt een andere smaak aan het bier. Hier is dus (net als bij wijn) het gebied, waar de hop wordt gegroeid bepalend.

Qua hergebruik wordt bij veel brouwerijen de bostel (afgewerkt mout, wat na filteren overblijft) weer gebruikt in bakkerijen of als veevoer of biobrandstof.

Ook denk ik dat we in Nederland bier uit blik zouden moeten omarmen en af moeten van het negatieve imago. Het is voor de kwaliteit van het bier heel goed om in blik te zitten, want het bier wordt minder blootgesteld aan lucht en licht dan in een flesje. Blik stapelt efficient op en is erg licht, wat het heel voordelig voor transport maakt. Ook is het goed te recyclen.

Houd jij rekening met ‘good, clean & fair’ bij de inkoop van de bieren?
Bij De Bierverteller ligt de nadruk echt op ‘good’. De smaak staat bovenaan. Ik drink eigenlijk zelf zelden een bier twee keer en ik ben altijd op zoek naar nieuwe biertjes, die mij kunnen verrassen. Voor de inkoop van de bieren vind ik dit ook het belangrijkst: een mooi assortiment van veel verschillende bieren.

Wel staan er bij ons voornamelijk bieren van relatief kleine brouwerijen. Ik merk dat kleine brouwerijen vaak heel betrokken zijn in de gemeenschap. De drijfveer is meestal ook niet geld, maar het ambacht zelf. Wat ik mezelf weleens afvraag is of een kleine brouwerij nu beter of slechter is voor het milieu, aangezien de efficientie toch vaak wel lager ligt dan bij een grote brouwerij. Het is sowieso erg lastig om van alle bieren die in de winkel liggen de precieze productiewijze te kennen.

Waar ik me wel aan kan storen, dat sommige brouwerijen vislijm en/of gelatine gebruiken en dit niet op het etiket vermelden. Ik eet vegetarisch en zou hiervan graag op de hoogte zijn.

Iedereen kent het wel; een feestje gehad en tijdens het opruimen kom je er achter dat in de helft van de flesjes nog bier zit. Heb jij nog een tip tegen deze voedselverspilling?
Schenk het bier uit! Het is veel lastiger om een halfvol glas te laten staan dan een flesje. Daarnaast is het ook veel smaakvoller om uit een glas bier te drinken.

Proost!

Meer weten over De Bierverteller ga een keertje langs of kijk op http://www.debierverteller.nl/.

Tekst // Welmoet van der Feltz