Filter op
Terug naar overzicht

No-waste lunch voor ERGroeit

Begin april organiseerde Eetbaar Rotterdam de vierde editie van ERGroeit, dé inspiratiedag voor stadsmensen die stadsboer willen worden. Voor dit educatieve festival heeft YFM Rotterdam de catering verzorgd voor ongeveer 200 bezoekers. En wat past daar beter bij dan een no-waste lunch die volledig is gemaakt van producten die anders worden weggegooid?

Met een busje gingen we langs boeren rondom Rotterdam om de waste op te halen waren we nogal overweldigd door de enorme aantallen groentes en fruit die op een dag worden weggegooid. De meeste producten werden weggegooid omdat ze qua vorm afwijken van wat de consument wil of omdat ze relatief korter na aanschaf houdbaar zouden zijn. Een aubergine met een raar plekje smaakt niet anders, maar niemand wil hem hebben. Naast dat we producten hebben verwerkt tot lunch, was er nog driekwart over om een marktkraam te vullen. We hebben bezoekers meer verteld over dit probleem en alle spullen gratis meegegeven.

We willen de boeren, telers, verwerkers en retailers rond Rotterdam danken voor de producten die we een tweede kans mochten geven en voor de geweldige verhalen, anekdotes en informatie over de gang van zaken. De verhalen en informatie willen we jullie niet onthouden.

Tomaten

Ook al groeien tomaten in een kas, het blijft een natuurproduct. Als de zon een week weinig schijnt, loopt de tomaat kans niet rood genoeg te worden en als b-product of helemaal niet in de verkoop te komen. Deze teler is hard bezig om daar een oplossing voor te bedenken zodat ze de tomaten niet hoeven weg te gooien. Ideeën? De tomaten die wij kregen waren te plat en daardoor niet te verkopen. Voor de lunch hebben we de tomaten gepureerd en verwerkt in de goulash. Ook pronkten ze in de marktkraam, waarbij menig ongeloof bij de gasten; ‘te plat?’.

Marktkraam_HB   Marktkraam_HB

Trostomaten, champignons en paddenstoelen

De kisten trostomaten, champignons en paddenstoelen kwamen van de Greenery. Er was niets mis met de tomaten, ze waren perfect rijp om te eten. Dat is dan ook het ‘probleem’. Ze moeten eerst nog naar de supermarkt om vervolgens gekocht en meegenomen te worden door de consument. Lang houdbaar zullen ze dan niet meer zijn. Sommige producten van de Greenery gaan uiteindelijk naar de voedselbank. De champignons hebben we deels gebruikt voor de goulash maar een groot deel stond verpakt in doosjes in de marktkraam.

Broccoli en paprika

De broccoli en gesneden paprika kwamen van een groentesnijbedrijf in de Lier. Voor de voorgesneden paprika’s, rood, geel en groen, waren deze week niet genoeg afnemers. De tijdspan van verkoop is superkort gezien het een gesneden product is. De kleine blokjes paprika zijn het ‘bijproduct’ van de vierkante paprikastukken die op de barbecuespies gaan. Rood en geel vinden een afnemer, maar groene blokjes blijven structureel over. Het kost de snijderij geld om de veehouder te vragen de groenten op te komen halen als voer voor het vee. Ook hier zijn ideeën en concepten van harte welkom! Naast de paprikablokjes hebben we de broccolistronken, als restant van de afgesneden roosjes die worden verpakt in het voorgesneden groentenassortiment. De stronken willen Nederlanders niet hebben. Sinds kort is er een nieuwe afzetmarkt gevonden; Scandinavië. Hier worden de stronken verwerkt in rauwkostsalades. Voor de lunch hebben we de paprika verwerkt tot gazpacho en goulashstoof. De rest is weggegeven.

Paprika_HB  Lunch_HB

Appels, stoofperen en bananen

Appels, stoofperen en bananen kwamen van de fruithandel in Os. De stoofperen hadden een wintervelletje; veel zwarte vlekjes. Proef je niets van, maar wederom, de consument wil ze niet. De bananen waren te koud gekoeld waardoor ze te zacht zijn om te verkopen. YFM bakte met deze bananen een bananencake, dan is het namelijk ideaal als de bananen een beetje zacht zijn.

 

 

Brood

Het brood kwam van Jordy’s Bakery in de Fenix Food Factory. Als het ineens rustiger is dan normaal, blijven er aan het einde van de dag broden over. YFM Rotterdam vroor deze broden in om weer af te bakken op de dag van het festival. Als YFM de broden niet had gekregen, waren ze naar de Laurenskerk of naar de voedselbank gegaan.

Kaas

We wilden graag kaas voor op brood hebben. Het viel alleen niet mee om aan deze kaas-waste te komen, kaas wordt namelijk niet zo snel weggegooid omdat het vrij lang houdbaar is. Yes. Maar toch, waste is gevonden. Plus Stadhoudersplein bood aan om twee weken lang de kaas op te sparen die niet meer verkocht kon worden. Plus is genomineerd tot meest duurzame supermarkt en gooit weinig producten weg, het meeste gaat naar de voedselbank. Plus werkt samen met de app Afgeprijsd. Op deze app kan je precies zien in welke supermarkt er producten bijna over datum zijn en daardoor met korting weggaan. De jongen van Plus verontschuldigde zich dat er maar zo weinig kaas over was; ‘het is net Pasen geweest’.

Brood_CB  Buffet_CB

Kruiden

De kruiden in de curry en o.a. de thee mochten we zelf komen plukken bij de kruidentuin van Rotterdamse Munt in de Afrikaanderwijk. Wat een te gekke plek is dat! Waar alle culturen en leeftijden samen komen om te werken of relaxen in een bloeiend stukje tuin op zuid. In de kruidentuin groeien meer dan 100 verschillende soorten kruiden en eetbare bloemen en daarnaast willen ze met deze plek de buurt met elkaar verbinden. Er zijn workshops en rondleidingen en met een kruidenabonnement kan je zelf je kruiden komen plukken, of krijg je ze thuisbezorgd. Een dikke aanrader om er een keer te lunchen en thee te drinken in de tuin.

Koffie

De Zeeuwse Branding is een nieuwe onderneming opgezet door Rob Clarijs. Rob brandt specialty coffee voor Zeeland, waar hij zelf vandaan komt. Hij maakt een eigen blend waarvoor hij zoekende is geweest naar de juiste verhoudingen. De koffie van de experimenten was niet perfect genoeg voor zijn eigen merk, maar perfect voor het ERGroeit festival.

Bezoekers_HB  Buffet_CB

Materialen

Niet alleen tweedehands voedsel, maar ook tweedehands bouwmaterialen stonden in het zonnetje. De houten borden met teksten kwamen van Buurman, die zijn werkplaats heeft in de Keilewerf. Buurman is een tweedehands bouwmarkt waar splinternieuw ‘bouwafval’ verkocht wordt en nieuwe designs zoals meubelen van gemaakt worden. Om het kringetje weer te sluiten, gaan onze borden ook weer terug naar Buurman om vervolgens te worden hergebruikt.

Bord_HB  Bord_CB

Na het festival waren alle producten van de marktkraam meegenomen door de bezoekers, alleen hadden we nog 15 liter curry en goulash over. En dat gingen we dus zeker niet weggooien! Dus hebben we het naar de Laurenskerk gebracht, waar de pannen de volgende dag leeg zijn ingeleverd. Een terechte no-waste lunch!

YFM010_CB

 

Dit verslag is een momentopname en geschreven naar aanleiding van verschillende gesprekken tussen leverancier, vrijwilligers en organisators. Dit onderwerp is aan verandering onderhevig en iedere volgende situatie kan anders zijn.

Door Pauline Schouwenburg en Rowena van Doorn, foto’s van Hannah Broekhuizen en Cathy van den Berg