Filter op

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Wij zijn een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Slow Food Youth Network (SFYN)* is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Voedsel heeft namelijk meer impact dat je denkt: het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. Als onderdeel van het internationale Slow Food netwerk willen wij lekker eten dat zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt.
SFYN gelooft dat wij, als jongeren, een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen we jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Dit doen we door middel van eat-ins, proeverijen, evenementen zoals World Disco Soup Day, talkshow Als Warme Broodjes, campagnes zoals voedselonderwijs en projecten zoals de SFYN Academie.
* Voorheen kende je ons als de Youth Food Movement (YFM)

Slow Food Youth Network Nederland (SFYN NL) is onderdeel van SFYN International: het internationale jongerennetwerk van Slow Food.

Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op fast food, smaakvervlakking en de toenemende uniformiteit van voedsel en is inmiddels in ruim 160 landen te vinden, ook in Nederland. De laatste jaren is Slow Food zich steeds meer gaan bezighouden met het systeem van voedselproductie als geheel. Het is dus niet zozeer een beweging die draait om ‘langzaam’ eten, maar op een meer holistische manier de wereld benadert. De productiewijze, de economische en politieke context waarin het geproduceerd is en de wetgeving die ermee gemoeid is: alles wat met de productie van eten te maken heeft, is belangrijk voor de toekomst van mensen en de wereld. Behoud van authentieke soorten en rassen – de biodiversiteit – staat voorop, kleine boeren met meerdere gewassen op hun land moeten worden beschermd tegen de politiek van meer megafarms, en mensen moeten weer weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarmee waarderen ze eten meer en als dat gebeurt, zal niet alleen de wereld beter worden, mensen zullen ook meer genieten van het leven.

Het Slow Food Youth Network verbindt de verschillende nationale SFYN’s (of equivalenten daarvan) en stelt hen in staat om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Daarnaast geeft het jongeren die er werken een fantastische kans om overeenkomsten en verschillen tussen landen en culturen te leren kennen, politiek en ecologisch na te denken en samen een groot netwerk van voorwaartse beweging te vormen.

Jorrit Kiewik

Directeur SFYN Nederland

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige – maar verbrede – melkveehouderij in Enschede. Tijdens mijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool Dronten werd ik continu geconfronteerd met de knelpunten binnen ons voedselsysteem. Van de plaats van de producent in de keten, tot de waarde van voedsel in onze maatschappij en de kennis over eten. Als directeur van YFM wil ik onze generatie nog meer stimuleren om het voedselsysteem te verbeteren.

 

Bijzonder SFYN moment

SFYN is een beweging waar koks, producenten en consumenten elkaar inspireren. Er is geen ruimte voor dogma’s, maar wel voor verbindingen. Dit merkte ik ook tijdens We Feed The Planet in Milaan, hier kwamen duizenden jonge boeren en food professionals samen om op de wereldtentoonstelling ‘Feeding The Planet’, te laten zien wie de wereld daadwerkelijk voedt. Die week ga ik nooit meer vergeten.

SFYN NEDERLAND

Marieke Creemers

SFYN Academie coördinator

YFM NEDERLAND

Hilde Segond von Banchet

Hoofd Communicatie

Opgroeiend in het restaurant van mijn ouders heb ik altijd de verbondenheid gevoeld van het samen koken en samen eten. Ik kook graag voor kleine en grote groepen, eet graag uit mijn gedeelde volkstuintje en werk in de mooiste banketbakkerij van Arnhem.
Ik ben geïnteresseerd geraakt in de YFM omdat ik graag actief wil bijdragen aan een ander en duurzamer voedselsysteem. Met mijn achtergrond als actrice ben ik misschien een vreemde eend in de bijt maar vol enthousiasme verzorg ik vanaf februari 2016 de communicatie voor YFM Nederland.

YFM Nederland

Wilbert van de Kamp

Moderator Als Warme Broodjes

Ik vertel verhalen over eten. Dat doe ik bij YFM, als eengarde, maar ook op allerlei andere plekken. Door mensen met eten te verbinden verbind je ook mensen met elkaar.

 

Bijzonder YFM moment?

Het moment dat een van de meest grootschalige zuivelboeren tegenover een academicus van WAP stond. Twee extremen die elkaar ontmoetten, dat is iets waar ik van geniet.

YFM Nederland

Susan Drion

Voorzitter YFM Nederland / Student Organic Agriculture

Ik kom uit een liefdevol gezin waar duurzaamheid en activisme mij met de paplepel zijn ingegoten. Met wat buitenlandse omzwervingen heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over mensen, politieke filosofie, economie, Europese voedsel politiek en duurzame landouw. Ik droom over een voedsel systeem waar voedsel weer mensen voedt, vertrouwen en wederkerigheid weer een plaats krijgen en waar de eter en producent autonomie voelen.  Ook hou ik ervan dingen te doen, anderen in hun kracht te zetten en in verbinding te staan met mijn omgeving. Op deze manier, zonder onszelf al te serieus te nemen, hoop ik samen met de YFM bij te dragen aan een duurzamer voedsel systeem.

Bijzonder YFM moment

Tijdens de conferentie We Feed The Planet van de Slow Food Youth Network in oktober 2015 vertelde een, niet wereldvreemde, Indiase boerin over haar werk voor 2000 man. “Usually I watch the grass grow, but speaking in front of 2000 people feels different”. Ze vertelde over haar frustraties en haar hoopgevende ervaringen. De sfeer was heel speciaal: inspirerend, vol passie en compassie. Wie dit ooit ook mag voelen zal nooit meer afstand kunnen doen van SFYN.

Pieter van Hout

Regio coördinator Youth Food Movement

Tijdens mijn opleidingen Sociale Geografie en Climate Studies raakte ik in de ban van klimaatverandering en de gevolgen die het zou kunnen hebben voor de stabiliteit van onze samenleving. Als resultaat werk ik nu bij een landbouworganisatie: de ZLTO. Boeren als onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem is nu mijn drijfveer. In mijn studie en werk heb ik de ervaring mogen opdoen dat alleen door kennis te delen, je het kan vermenigvuldigen. In mijn rol als regio coördinator wil ik dat zo effectief mogelijk gaan doen. Een beweging ben je samen.

Bijzonder YFM moment

Het begeleiden van een groep internationale jonge mensen tijdens de SFYN Tank was een geweldige YFM ervaring. Het samenbrengen van mensen met een zeer uiteenlopende achtergrond en dit proces begeleiden, zodat deze kennis en ervaring elkaar versterkt, heeft mij ontzettend veel energie gegeven. Het is mooi om te zien dat de beweging niet bij de grens stopt, maar dat mensen zich inzetten van Kazachstan, Zuid-Afrika tot Uruguay.

 

Youth Food Movement Nederland

Katja Baldus

Penningmeester YFM Nederland / Associate Enterprise Resilience at PwC Nederland

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland, maar op mijn 19de keerde ik de rug naar mijn moederland om Europa te veroveren. Op mijn weg naar Amsterdam, waar ik inmiddels een jaar woon, had ik de kans om in drie landen te leven waar eten een centraal aspect van de samenleving is: Frankrijk, Italië, en Spanje. Vooral in Frankrijk en Italië heb ik voedsel als iets ervaren dat mensen samenbrengt. Deze ervaring had een duidelijke invloed op mijn relatie met voedsel, wat sindsdien ook een centraal aspect in mijn leven is geworden. Nu ben ik als penningmeester van YFM Nederland ermee bezig onze nieuwe directeur zo goed mogelijk de te ondersteunen, zodat hij ons voedselsysteem kan veranderen.

Bijzonder YFM moment

Mijn bijzondere YFM moment was ongetwijfeld als delegate mee naar Terra Madre 2016 te mogen gaan. Twee maanden later ben ik nog steeds aan het nagenieten – de kracht van de internationale beweging voelen, inspirerende mensen uit de hele wereld te leren kennen, samen eten, diepe gesprekken over het voedselsysteem voeren met mensen die men sinds vijf minuten kent, nieuwe vriendschappen maken… Het was, in het kort, een geweldige ervaring!

Eline Politiek

Secretaris YFM Nederland / Adviseur duurzaamheid

Ik werk als adviseur bij een groot adviesbureau, onze klanten zijn industriële bedrijven en overheden. Op mijn werk hou ik me vooral bezig met afval (en vooral: van afval weer grondstof maken), duurzaamheid en klimaatadaptatie. Thuis probeer ik duurzame keuzes te maken in de keuken, maar geniet ik ook gewoon van een stukje vlees. Ik lees, kook en reis graag. Maar mijn allerliefste hobby is toch wel eten.

 

Bijzonder YFM moment?

De ledendag was voor mij een eerste ontmoeting met veel YFM-ers. Ik vond opvallend dat er ook een aantal mensen waren die (net als ik) nét lid waren en verder nog niemand kenden. Zij hebben volgens mij een super leuke middag gehad en goed kunnen kennismaken met alle facetten van de YFM. De sfeer onderling op activiteiten is altijd erg goed en laagdrempelig, waardoor iedereen (dus ook de nieuwkomers) zich erg welkom voelen! Deze nieuwe mensen vinden dan weer hun weg naar de regio’s, activiteiten, de academie, etc. Ik hoop dat wij het komende jaar nog meer jonge mensen kunnen enthousiasmeren voor een rol in ons voedselsysteem!

 

Bestuur YFM Nederland

Jasper Sturtewagen

Algemeen bestuurslid YFM Nederland / Manager Strategy Ahold Delhaize

Na mijn studies sociologie en bedrijfskunde ging ik aan de slag bij Albert Heijn. Hoe meer ik leerde over het voedselsysteem, hoe meer ik me zorgen maakte over de toekomst. Klimaatverandering, ontevreden boeren, hongersnood, monocultuur… Maar ook dat buikje dat ik steeds prominenter door mijn overhemd zie drukken; eet ik wel gezond? Door me te richten op verandering, innovatie en ondernemerschap probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de broodnodige verduurzaming van de sector.

Bijzonder YFM moment

Tijdens het openingsweekend van de SFYN Academie mochten we met een klein groepje op bezoek bij een  biologisch akkerbouwbedrijf. Mijn vooroordelen over boeren werden volledig met de grond gelijk gemaakt: intro de boer als innovator! Er werd verteld over de experimenten die hij uitvoerde op verschillende stukjes grond, en over nitraten, weidevogels en bodemkwaliteit. Dit was de voorbode van wat er tijdens de rest van de Academie zou gebeuren: de ene na de andere assumptie over het voedselsysteem werd in twijfel getrokken. Heerlijk!

2016

Marie Baartmans

Algemeen bestuurslid YFM Nederland / Social entrepreneur Happyland

Ik kom uit een familie van fruittelers en kunstenaars uit het Land van Maas en Waal. Met mijn social enterprise Happyland, start ik samen met Marijn Struik projecten op het snijvlak van voedsel en landschap. Van de Streekkantine; organisatie en promotie van lokaal voedsel in bedrijfsrestaurants, tot Food Community Wageningen. Als algemeen bestuurslid van YFM Nederland wil ik mijn kennis en ervaring over ondernemerschap inbrengen.

Bijzonder YFM moment

Elke dag zie ik hoeveel enthousiasme er is voor de YFM in heel Nederland. De beweging heeft een breed draagvlak. Bij producenten, initiatieven, bedrijven en bestuurders. De toffe mensen en positieve energie bij de YFM inspireren me in mijn werk en in mijn rol als bestuurslid.

Guus Thijssen

Algemeen bestuurslid YFM / Culinair Programmamaker

Ik ben culinair programmamaker. Het contact tussen consumenten en producenten vind ik het belangrijkste aspect van ons werk bij Slow Food. Als programmamaker probeer ik bijzondere mensen met mooie verhalen op zoveel mogelijk plekken een podium te geven, of dit nu op markten, symposia of diners is.

 

 

Bijzonder YFM moment?

Voor mij was het schrikken om voor het eerst met de SFYN academie bij een pluimveebedrijf te zijn en te zien hoe ‘scharrel’kippen leven. Het meest bijzondere vond ik de tweestrijd van de boer die eigenlijk ook niet zoveel kippen wilde hebben, maar vertelde dit wel te moeten doen om uit de kosten te komen. Dit vond ik indrukwekkend, omdat ik er na nog steeds niet uit ben wat ik daar nou eigenlijk van vind.

 

Bestuur

Baaf Vonk

Kok, cateraar, vis schaal en schelpdierenhandelaar @Smaaksmederij, varkensroosteren.nl, Küstlichkeiten

Baaf Vonk is hij als freelance kok, chef en ondernemer de culinaire wereld ingerold. Met varkensroosteren.nl verzorgt hij caterings, geeft workshops en maakt ware delicatessen. Met Küstlichkeiten houd hij zich in Duitsland bezig met vis, schaal en schelpdieren uit Wadden en Noordzee. Op culinair vlak houdt Baaf Vonk zich bezig met het verwaarden en roosteren van het gehele dier, ongewone tosti’s, fermentatie, het maken van likeur, wijn & bitters, wilde ingrediënten en vis en schelpdieren uit de Noordzee.

 

Bijzonder YFM moment

Het feit dat YFM internationaal is en nationaliteit overstijgt, op het moment dat met het bedrijf Küstlichkeiten aan de slag in Duitsland gingen ondervonden we ontzettend veel steun van het Duitse YFM netwerk.

Academie 2011

Tim Sprangers

kok-jazzprofessional / muziekwetenschappen

Schrijven, muziek en koken vormen mijn arbeid, uitdaging en geluk

 

Bijzonder YFM moment

De vele bezoeken aan producenten met liefde voor hun product. Dit zorgde voor kennis, inzicht en bewustwording.

Academie 2010

Thomas Hoedjes

Biologisch tuinder en ecologisch hovenier @Hoveniersbedrijf Hoedjes

Ik ben Thomas Hoedjes, afgestudeerd op de Warmonderhof in de richting tuinbouw en momenteel werkzaam als ecologisch hovenier. Van 2013 tot juli 2015 was ik werkzaam als biologisch tuinder en teelde op diverse akkers in de stad groenten voor de Voedselbank met de hulp van vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gedurende mijn huidige werk probeer ik praktijkervaring op te doen in Biologisch-dynamische veredeling van groenten en wil daar later graag mee verder. Ik zie de aarde en de natuur met de mens als een geweldig mooi geheel en geniet daarvan. Maar tegelijk ben ik mij bewust van de huidige problemen in landbouw en natuur en wil graag met mijn werk een positieve bijdrage in leveren aan de oplossingen daarvan.

 

Bijzondere YFM ervaring

Op Terra Madre ervoer ik de kracht van zoveel jongeren van verschillende landen en culturen met verschillende achtergronden en compleet verschillende levenswijzen. Dit samenkomen van zo’n kleurrijk palet van mensen schiep een enorme energieke kracht. Dat was bijzonder om mee te maken en ik denk dat dit ook de kracht is die nodig is op dit moment om in de wereld van landbouw en voedsel veranderingen teweeg te brengen.

Academie 2010

Ted Hilderink

Docent Veehouderij @Hogeschool VHL (Velp)

Ted Hilderink, Geboren en getogen in de Randstad. Opleiding in de veehouderij. Momenteel part time werkzaam bij Hogeschool Van Hall – Larenstein als docent Veehouderij. Een Engelstalig onderwijsprogramma. Daarnaast ook werkzaam als ZZP-er in met name de alternatieve pluimveesector. Focusgebieden zijn dierenwelzijn, diergedrag, kleinschalig pluimvee slachten, advisering en training (aan boeren en andere partijen) en nog wel meer. Ik woon landelijk en heb daar mijn eigen kipjes (experimenteren vleeskippen als legkip houden etc. N.B.: die kippen blijken heerlijke eieren te leggen! ;-)…). Vóór en nu ook nog steeds ná de SFYN Academie een hele grote interesse in pure voeding en lekker eten!

 

Bijzonder YFM moment

Kwa inhoud was eigenlijk alles wel bekend (vanwege studie en interesse), maar ik vond het super om met zoveel gelijk gestemde in contact te zijn, en de discussies te voeren. Opmerkelijk echter vond ik het (in de lichting 2010) grote aantal rokers.

Academie 2010

Sander Kerkhoffs

Boer/Agrarische economie @Sanders Hof

Ik ben boer. Op onze boerderij lopen varkens in de wei. Lekkere varkens die een goed leven gehad hebben. Ik vind het belangrijk dat er genoeg boeren zijn en blijven, in Nederland en daarbuiten. Good, clean and fair is daarbij belangrijk voor ons allemaal. Mijn aandacht en interesse liggen vooral bij fair. Alleen met een faire prijs kan het ook good en clean. Mijn doorzettingsvermogen en betrokkenheid zijn typerend voor mij.

 

Bijzonder YFM moment

Dat er bij alle YFM evenementen die ik meegemaakt heb naar elkaar geluisterd wordt. En alle aspecten rond een thema mogen aan bod komen. Het klinkt cliche, maar volgens mij is dat de basis om tot een oplossing te komen.

Academie 2010

Mieke Rippen

Category manager food @Starbucks EMEA

Het mooie aan eten is dat bijna iedereen er iets mee heeft; smaak, koken, duurzaamheid, allergieën, gezelligheid, etc. Ik vind het heerlijk om over eten te praten en te horen wat mensen bezig houdt en hoe ze tot hun ideeën over eten komen. In mijn baan heb ik het geluk met meer dan 30 verschillende markten te werken, waardoor ik veel kan leren over de verschillende eetculturen in Europa en daar buiten. Ik ontwikkel nieuwe producten waarin ik ook de kans krijg om de producten echt beter te maken. Eten, de bijbehorende verhalen en mensen, daar word ik blij van.

 

Bijzonder YFM moment

De liefde voor eten en interesse in duurzaamheid verbind de academiegroep. Dit maakte het heel makkelijk om open te zijn, het was heel ok om in een discussie lijnrecht tegenover elkaar te staan, of om ergens misschien nog geen mening over te hebben, maar wel veel vragen. Dit maakt de academie bijzonder.

Academie 2010

Maartje Beem-Vullings

Voedingsmiddelentechnoloog @Koninklijke FruitmastersGroep

Ik ben een ambitieuze jonge vrouw met passie voor eten. Ik ben geboren en getogen in Den Bosch waar ik aan de HAS Den Bosch voedingsmiddelentechnologie heb gestudeerd. Van kleins af aan ben ik 24 uur per dag met voedsel bezig. Als peuter brak ik de tent af als mijn kinderstoel aan tafel werd gezet, maar het eten nog niet klaar was. Nu is het avondeten nog steeds het belangrijkste moment van haar dag. Sinds 2009 werk ik bij Koninklijke FruitmastersGroep, de grootste Nederlandse coöperatie van fruittelers, inmiddels als afdelingshoofd voedselveiligheid en duurzaamheid. Verder ben ik een echte Brabantse en penningmeester van Carnavalsvereniging ‘De Aardappels’. Blijft toch een rode draad dat eten.

 

Bijzonder YFM moment

De proefsessie met Peter Klosse zal ik nooit vergeten. Het verschil tussen smaak (de productkant) en proeven (de menskant) kwam illustratief naar voren. Mensen hebben geen smaak, tenzij zij worden opgegeten! Na afloop heb ik direct het proefboek van Peter Klosse gekocht en inmiddels kijk ik als voedingsmiddelentechnoloog heel anders tegen smaak aan.

Academie 2010

Katinka Wijsman

PhD Politics @The New School University

PhD student in ‘Global Politics’, met een focus op milieupolitiek en politieke ecologie. Ik ben geinteresseerd in (meet) technieken en data visualisatie die sociale en ecologische duurzaamheid proberen te bevorderen in landgebruik. Daarbij focus ik vooral op hoe sociale verschillen toegang tot natuurlijke bronnen en de beslissingen over hun gebruik beinvloeden. Daarnaast geef ik les in ‘Environmental Justice’, feminisme en voedselpolitiek.

 

Bijzonder YFM moment

Een van de belangrijkste uitdagingen die ik zie in het bewerkstelligen van een duurzaam en eerlijk voedsellandschap is het bewerkstelligen van een onderkenning dat voesdelproblematiek structurele kenmerken heeft die niet door individuen opgelost kan worden, maar enkel kan worden aangepakt door een politiek collectief. Het bij elkaar brengen van academische en activistische inzichten en technieken is voor mij belangrijk.

Academie 2010

Corine Holtmaat

Eigenaar / Changemaker @AgriFood Support

Ik ben Corine, geboren in een agrarisch ondernemersgezin en woon in Utrecht. Al van kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in voeding en gezondheid en na mijn eerste bijbaantje in de horeca gepassioneerd geraakt met het vak. Vandaag de dag zijn food, health en agriculture nog altijd een rode draad in mijn leven. Inmiddels ben ik na jaren ervaring als marketeer en conceptontwikkelaar in de foodservice mijn eigen bedrijf gestart. Met AgriFood Support creëren en realiseren we innovatieve concepten voor ondernemers en organisaties die op weg zijn om te vernieuwen en het verbeteren van de wereld daarbij als uitgangspunt nemen.

 

Bijzonder YFM moment

Het is mooi om met een diverse groep mensen onderwerpen vanuit verschillende kanten te belichten. Je leert daardoor nog beter om door andere brillen te kijken en verschillende perspectieven te zien en te waarderen. Er is niet altijd een goed of fout, maar vanuit de gemeenschappelijke liefde voor eten is er altijd wel een weg te vinden waardoor we dingen kunnen verbeteren. Praten is goed, doen nog beter!

Academie 2010

Emma Veerhuis

Hoge Hotelschool Maastricht werkzaam bij: Kitchen Republic

In het eerste jaar van de Hoge Hotelschool Maastricht, nam ik deel aan de SFYN Academie. Dit heeft mij geholpen om anders naar de wereld van Eten & Drinken te kijken, dan alleen door mijn gastvrijheids-, en Bourgondische bril. Daarna ben ik VanChefs.com gestarten met (natuurlijk! YFM’er) Lisanne Buik. VanChefs is een online platform waar je kwaliteitscatering van lokale chefs kunt zoeken en boeken. Nu werk ik bij Kitchen Republic: de eerste Food Incubator van Nederland met Bart-Jan Veldhuizen. In de Houthavens van Amsterdam werken lokale food producenten en cateraars aan hun eigen product. KR helpt deze producenten actief met de groei van hun bedrijf.

 

Bijzondere YFM ervaring

Je ogen worden geopend door de variatie van de verschillende beroepen en achtergronden in een lichting. Geweldig!

Academie 2010

Helen Kranstauber

Eigenaar project en campagnebureau Food Cabinet

Tijdens mijn studie Biologie en master Environment and Resource Management groeide mijn interesse in landbouw en voedselvraagstukken. Ik groeide op onder de rook van Amsterdam, met een paard een kip en een varken. Een eigen moestuin deed me beseffen hoe moeilijk het is om mooie groenten te kweken. Van huis uit heb ik meegekregen om buiten de bestaande kaders te denken, creatief te zijn en ook tevreden te zijn met wat je hebt. In 2012 startte ik project en campagnebureau Food Cabinet, omdat ik geloof dat er nog zo ontzettend veel kan veranderen. Ik ben als creatief brein, bevlogen in mijn werk, en werk graag aan betekenisvolle projecten die een verschil maken. Ik ben ook nuchter en hou van de nodige zelfrelativering en reflectie.

 

Bijzonder YFM moment

Ik begon in 2009 als vrijwilliger bij de Youth Food Movement. Die was toen net opgericht en er was veel werk te verzetten. We begonnen met de allereerste SFYN Academie. Wat een avontuur. Met een geweldige groep mensen gingen we het hele land door. En iedereen wilde ons ontvangen en met ons in gesprek. Tijdens IDFA2009 raakte ik geinspireerd na het zien van de film Food Inc. Waarom organiseren we geen festival over eten en films?? Zo gezegd, zo gedaan. Met de inzet van een ontzettende bevlogen groep mensen werd de eerste editie van het Food Film Festival een feit.

Academie 2010

Iris vendel

PhD @KU Leuven

Gedreven en nieuwsgierig, vooral op het vlak van smaak ( ‘Linking science to senses’ ) en sociale en culturele aspecten van voeding. Op de KUL houd ik me bezig met het onderzoeken van aardbei aroma, en hoe deze tot stand komen in de vrucht zelf

 

Bijzonder YFM moment

Terra Madre ’12, de magie van het moment en de energie de verschillende delegates uit verschillende culturen. En dansen met Carlo Petrini natuurlijk.

Academie 2010

Boy Alexander Griffioen

Melkveehouder/kaasmaker @De Groene Griffioen

Academie 2010

Micha Lubbers

Bestuursvoorzitter YFM / Beleidsadviseur Natuur en Landbouw

Ik ben werkzaam bij de overheid, op het snijvlak van natuur en landbouw, en altijd op zoek naar vernieuwingen die inspirerend kunnen werken om de overheid ten positieve te veranderen. Ik geloof in de kracht van onderop. Als YFM zijn we een vliegwiel voor inspiratie en ideeën en daarom ben ik een vereerd mens dat ik voorzitter van deze club mag zijn.

Bijzonder YFM moment?
Het zijn de ontmoetingen tussen bijzondere mensen die de YFM voor mij zo waardevol maakt. Terra Madre in 2014 was eigenlijk één grote ontmoeting en tot nu toe een van de hoogtepunten tijdens mijn YFM lidmaatschap.

Joszi Smeets

Co-founder Foodhub

2013

Sanne Wiltink

Projectmanager @Foodcabinet

Met een opleiding als kunstmanager werkte ik als projectmanager bij theaterproductiehuizen en bij de kunstacademie in Den Haag. Vervolgens leerde ik op biologische boerderijen in Italië en Spanje kaas, olijfolie en wijn maken, maar bovenal werd ik bevangen door een extreme liefde voor eten. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik de noodzaak voel om de afstand tussen boer en stedelingen te verkleinen door verhalen uit te wisselen.

Mijn missie is onverschilligheid uit de wereld te helpen, door verbindingen te leggen en mensen te verrassen met foodconcepten. Dit deed ik bij de Youth Food Movement als coördinator van de SFYN Academie en nu bij Food Cabinet en met het theater-eetproject Van Riek tot Vork.

YFM Nederland

Marijke van de Sande

YFM Brabant

Marit Schakel

Boerin, Antropologe bij Biologische Boerderij Buitenverwacchting / Het Kimchi Meisje

Ik ben een Anomalie; als Boerin, Stadjer en Antropologe. Steekwoorden: Kimchi, Eetbare bloemen & wildplukken, bonte geiten liefhebber, zelfverkazer, micromilker (koespecifieke standyoghurt maker) e.g.

Bijzonder YFM Moment
Het leren kennen van een mede boerin, vriendin en inspirator Sue uit Zuid-Korea. Zij is de bescherm moeder van de Korean Black Chickens en op heeft mij op het Slowfood Asia Pasific 2015 (Asio Gusto) geïntroduceerd met haar netwerk van slowfoodies!

YFM Amsterdam

Ilona Spierings

Docent FreshFood & Innovation

Als vers afgestuurde Food Designer mocht ik deelnemen aan de SFYN academie. Tijdens de academie realiseerde ik, dat ik meer wilde dan lekker en mooi eten ontwikkelen. Ik startte samen met andere YFM Brabant. In Brabant brengen we boer en consument dichter bij elkaar. Hier haal ik ontzettend veel energie uit! In mijn rol als docent, bij de opleiding FreshFood & Innovation aan de HAS Hogeschool mag ik ook met veel boeren en producenten werken die anders willen. Zij zijn zoekende in hoe ze meerwaarde kunnen creëren aan hun product. Het is dan ook heel gaaf om samen met studenten nieuwe concepten voor deze ondernemers te ontwikkelen.

 

Bijzonder YFM moment?

Ik vond het heel tof om Terra Madre 2014 mee te mogen maken. Zo gaaf om in contact te komen met jonge mensen over de hele wereld met de drive en passie.

YFM Brabant

Kim Broeders

Consultant bij BMC

Eten verbindt: samen koken, samen eten, samen delen, recepten uitwisselen. Ik ben dol op eten en koken. Door te koken beleef ik al mijn reizen weer terug. Een goede hummus brengt me terug naar Jordanië, een goed biefstuk met lekkere wijn terug naar Argentinië, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eten is een belangrijk onderdeel van culturen, wat mij ontzettend interesseert. Eten is een ontdekkingsreis.
Mijn voorliefde voor eten in combinatie met mij interesse in duurzaamheid maakt mij enthousiast voor de YFM en haar doelstelling.

Ik krijg iedere keer ontzettend veel energie van YFM events doordat iedereen zo’n passie en interesse heeft voor eten en duurzaamheid. We verrijken elkaar met mooie ideeën en kennis én lekker eten. Dit maakt voor mij iedere YFM ervaring een feestje.

YFM Zwolle

Renée Rooijmans

Cultureel Antropoloog, werkzaam bij Renée Miles

Ik laat me graag verbazen. Daarom ga ik regelmatig op avontuur, om het onbekende te omhelzen. Dat kan variëren van het maken van nieuwe gerechten tot het ontdekken van de eetcultuur van een nieuwe stad. Als antropoloog ben ik vooral bezig met het verbinden van verschillende groepen mensen in processen van ontwikkeling van de stad Den Haag (bottom-up stedelijke ontwikkeling). Vergroening en lokale voedselvoorziening staan daarin voor mij hoog in de prioriteitenlijst. Met YFM Den Haag draag ik dan ook graag bij aan de verbinding tussen mensen die daar mee bezig (willen) zijn en het organiseren van inspirerende en verbazingwekkende activiteiten.

Bijzonder YFM moment?
Tijdens de organisatie van het Food Film Festival On Tour in Den Haag – over vis – heb ik diverse gesprekken mogen voeren met de vissers van de Visafslag Scheveningen. Voor mij was het heel bijzonder om überhaupt met deze mensen om tafel te zitten, maar de verbazing volgde toch wel toen we echt de diepte in gingen over de ontwikkelingen omtrent duurzaamheid in de visserij. Dat wij van de YFM met een groep die zo’n belangrijke rol speelt in de Nederlandse (en wereldwijde) voedselindustrie de tijd nemen om dit soort onderwerpen bespreekbaar te maken in de vorm van een uniek festival in de visafslag werd door de vissers heel erg goed ontvangen.

YFM Den Haag

Annemarie Geersing

freelance journalist / communicatie

“Als journalist ben ik gefascineerd waar alles vandaan komt en hoe dingen in elkaar zitten. Zo wil ik dit ook weten over eten. Hoe kan een systeem zo uit z’n verband raken dat niemand tegenwoordig nog begrijpt wat er op etiketten staat van de producten die we eten en dat we ‘Hollandse boontjes’ uit Ethiopië eten? Omdat ik het belangrijk vind dat mensen weer dichter bij de herkomst van hun voedsel komen, zit ik bij YFM Utrecht.
Voor YFM Utrecht doe ik samen met Jennifer de communicatie, dit houdt in: Facebook, Twitter, Instagram en de website voor onze regio. Hier delen we de meest inspirerende foodevents, lezingen, foodconcepten, restaurants, recepten en gewoon leuke foto’s! En alles over de regio Utrecht natuurlijk.

YFM Utrecht

Eva van der Zee

Promovendus Wageningen University

Van jongs af aan wilde ik de wereld verbeteren. Hoewel ik dacht dat de wereld pas echt kon worden verbeterd in ontwikkelingslanden, besefte ik na een aantal reizen dat er juist ook in Nederland nog veel moet veranderen. Ik ging me steeds meer richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Universiteit van Wageningen waar ik onderzoek doe naar (effectieve) regulering van private voedselnormen.

Bijzonder YFM moment?

Tijdens een vaartocht op een vissersboot vertelde een visser over zijn worstelingen met nieuwe eisen die de overheid stelde – worstelingen die ik zelf nooit had kunnen bedenken. Toen realiseerde ik me pas echt hoe belangrijk het is dat de YFM mensen in verschillende werkgebieden samenbrengt om zo effectievere vooruitgang te boeken.

Academie 2015

Janine op het Veld

International Businesswoman

In mijn weg van het Limburgse platteland, naar het studentenleven, Zuid-Amerika, Ahold en Amsterdam werd er iets aangewakkerd. Vanuit een connectie met de natuur, mijn liefde voor koken en samen eten is er een logische link met het voedselsysteem. Een link die ik zie verdwijnen in de maatschappij, een link waar ik me voor wil inzetten! Werken doe ik bij SLA, een biologische saladebar in Amsterdam en Utrecht met een ‘onbeteugelde liefde voor verantwoordelijk eten’. Verder vind ik mijn uitdaging in yoga, filosofie en de prachtige beweging die YFM heet, daar ontmoet ik nieuwe kennis en mensen. Ik probeer elke dag weer te leren, gastvrouw te zijn, te inspireren en heel lekker eten te bereiden en te delen. Altijd lezende, altijd lerende..

 

Bijzonder YFM moment?

Een dagje samen met een groep YFM’ers naar de Eemlandhoeve in Bunschoten. In de ochtend file in Amsterdam en een uur later wandelend door de weilanden, hooi verzamelen, bijen zien werken, de natuur opsnuiven. Filosoof/boer Jan Huigen inspireerde, toekomstvisies werden gedeeld en heerlijk eten. Dit is wat YFM is voor mij; mensen leren kennen uit het voedsellandschap, samen eten, delen en doen.

Bestuur

Rowena Van Doorn

Student Rural Development and Innovation / Event manager

Sinds 2010 ben ik betrokken bij de YFM. Mede organiseren van het Food Film Festival, meedoen aan de Academie, neerzetten van Food Safari’s… En in 2015 was ik verantwoordelijk voor de randprogrammering van Damn Food Waste Rotterdam. Ik ben student Rural Development and Innovation aan Van Hall Larenstein in Wageningen en werk bij Stichting Lekker Groen als projectleider aan Koken in het Groen. Sinds 2010 ben ik ook betrokken bij de Global Ecovillage Netwerk en heb ik verschillende gemeenschappen in Europa bezocht. Bouwend aan mijn droom van zelf (samen) een gemeenschap opbouwen met zelf bepaalde waarden van en voor leven. In relatie met en tot elkaar en de natuur.

 

Bijzonder YFM moment?

YFM heeft veel en betekend nog steeds veel voor mij. De lieve en leuke mensen. De inspirerende ideeën, projecten, acties, aanpak. Ik ben de beweging heel erg dankbaar voor de zoveel goede herinneringen en de leerschool die het mij heeft geboden. Bijvoorbeeld de manier hoe we met elkaar omgaan en open kunnen staan voor het gesprek met verschillende visies en meningen. Juist de waarde van verschil en luisteren dat zo belangrijk is.
Ja, dankbaar.  Maar ik weet dat er nog een heleboel te doen is en heel veel mooie mensen te ontmoeten zijn, die zich inzetten voor een Good, Clean en Fair voedselsysteem.

 

YFM Rotterdam

Sandra Holleman

Cultuurmarketeer / ZZP-er

Als cultuurmarketeer zet ik mijn kennis en energie in voor diverse culturele en maatschappelijke projecten, met name in de theater- en danswereld. In 2011 kreeg ik een eigen volkstuin en begon ik me steeds meer te verdiepen in voeding. Twee jaar later sloot ik me aan bij Dynamic Food in Arnhem, waar ik samen met Annelou van Griensven een boek over ons toekomstig van het voedselsysteem maakte en de communicatie deed voor het reizende eetcafé van Dynamic Food. Bij de YFM komt je op diverse evenementen op een fijne, ongedwongen manier in contact met mensen met allerlei verschillende achtergronden en expertises.

 

YFM Arnhem

Karin Egberink

(Web)redacteur

Karin Egberink en woonachtig in Utrecht. Na een jaar lang ruiken, proeven en producenten bezoeken aan de Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen, aan de slag gegaan als freelance redacteur bij Jamie magazine en webredacteur bij Deli XL. Momenteel werk ik bij wijnhandel Van der Linden in Soest als webredacteur, schrijf ik voor Hallo Jumbo magazine en zit in het bestuur en organisatie van Youth Food Movement Utrecht.

Typisch Karin: Slow Food, lekker eten, goede wijn, ambitieus en ondernemend.

 

Bijzonder YFM moment?

Het organiseren van het Food Film Festival in Utrecht: wat een ontzettend toffe initiatieven op food, drinks en hospitality hebben we inmiddels in de stad! Mooie producten, inspirerende boeren en producenten en een leuk, geïnteresseerd publiek. Een heel leuk festival om te organiseren met inspirerende collega’s

 

YFM Utrecht

Tamara de Zeeuw

Master Geschiedenis

Ik ben Tamara, Master student Geschiedenis aan de RUG met een ontdekte passie voor voedsel. Gelukkig net op tijd voor mijn master scriptie die nu als onderwerp Slow Food en de milieubeweging heeft. In mijn vrije tijd blog ik op mijn eigen blog: “Leven om te Eten” over alles dat met het verhaal achter ons eten te maken heeft en zit ik in het bestuur van YFM Groningen.

Ik wil mensen inspireren, bewust maken en laten nadenken over ons voedsel. Geen belerend vingertje maar de dialoog aangaan en kijken waar we stranden. Er is geen ultieme waarheid, maar wel een gulden middenweg.

 

Bijzonder YFM moment?

De varkensexcursie die we met YFM Groningen georganiseerd hebben heeft indruk op mij gemaakt. We gingen op bezoek bij een varkensboer waar de varkens dag en nacht, 7 dagen in de week lekker buiten los konden scharrelen en zijn vlees aan huis en op boerenmarkten verkocht. Ook gingen we naar een varkensboer die 1-ster vlees leverde aan de supermarkt, maar graag 2-sterren of meer wilde gaan produceren. De wil om de varkens een goed leven te bieden was er bij beiden, maar beiden werden op hun eigen manier belemmerd. Dit liet mij zien dat voedsel niet zwart-wit is en dat iedereen op zijn eigen manier zijn best doet, maar op zijn eigen manier ook tegengezeten wordt.

 

YFM Groningen

Welmoet van der Feltz

Associate Scientist

Sinds deze zomer ben ik de penningmeester van YFM Utrecht. Drie jaar geleden heb ik een kookcursus gevolgd in Ierland. Sindsdien ben ik veel met voedsel bezig. Ik heb een volkstuin en ik vind het fantastisch om daar groente en fruit te zien groeien. Het liefst koop ik mijn ingrediënten op plekken, waar men over het product kan vertellen. Als Kok in de Keuken verzorg ik naast mijn werk als onderzoeker diners bij mensen thuis.

 

Bijzonder YFM moment?

Tijdens het Food Film Festival in Utrecht was het erg mooi weer. Toch waren er mensen, die de tijd namen om binnen de shorts te bekijken. Ik vond het erg krachtig hoe deze filmpjes belangrijke onderwerpen aansnijden. Dit geeft een FFF naast alle heerlijke kraampjes en proeverijen samen met de talkshow en film een verdiepende laag, die uniek is aan YFM.

 

YFM Utrecht

Pauline Schouwenburg

Barista / Natuurvoedingskok

Ik werk als barista in Rotterdam. Ik geef koffieles bij Heilige Rotterdamse koffie boontjes, dat is een sociaal project waarbij jongeren van de straat een tweede kans krijgen door te werken in een espressobar. Verder heb ik twee jaar de opleiding gedaan tot natuurvoedingskok en werk nu in de keuken bij D.A.K, de grootste dak-akker in Europa, bovenop het Schieblok.
Tenslotte schrijf ik maandelijks een column over alles wat me opvalt over eten en drinken op Hof Van Delfland: http://www.hofvandelfland.nl/pauline-food-en-koffiekenner

 

Bijzonder YFM moment?

Als echt stadsmeisje had ik geen idee van wat er zich buiten de stad afspeelde. Als barista weet ik veel over koffie, maar niets over de melk die ik dagelijks gebruik. Zo wist ik niet eens dat de melk in de supermarkt van heel veel verschillende melkveehouderijen vandaan komt. Door YFM heb ik een completer beeld gekregen van het leven buiten de stad.

 

YFM Rotterdam

Tijn van Breugel

Kwaliteitsadviseur Grenvo

Mijn naam is Tijn van Breugel en kom uit Sint Michieslgestel. Na mijn studie levensmiddelentechnologie heb ik bij diverse bedrijven in de vleessector gewerkt. Op dit moment werk ik door de hele voedselsector heen. Ik werk graag samen met mensen en probeer gerichte en praktische oplossingen voor problemen te vinden. Het terugdringen van verspilling van voedsel zie ik als een uitdaging om de komende jaren mijn steentje aan bij te dragen.

 

Bijzonder YFM moment?

Tijdens de academie heb ik het als zeer bijzonder ervaren hoe gevarieerd de groep was. Vanuit zeer diverse invalshoeken werden zaken benaderd en leerde iedereen van elkaar. Iedereen luisterde altijd naar elkaar, ondank de verschillende invalshoeken en andere denkwijzen.

 

YFM Brabant

Ingrid van Rijt

Research MA Media Studies

Als pas afgestudeerde in de Research MA Media Studies (FGw, UvA) ben ik bovenal bevlogen in het doorgronden van maatschappelijke ontwikkelingen vanuit de vragen ‘hoe?’ en ‘waarom?’. Ik hou van lekker en gezond eten en ben zeer gefascineerd door de voedselvraagstukken van deze tijd. Daarbij geloof in de kracht van organisaties zoals YFM om mensen te informeren, te verbinden en dusdanig in beweging te brengen dat ze op eigen wijze een positieve bijdrage kunnen leveren. Ik ben een aantal jaar actief bij de Jonge Democraten en het geeft me veel plezier om mezelf nu ook in te zetten bij het kernteam van regio YFM Amsterdam om deze organisatie te versterken.

 

 

Bijzonder YFM moment?

Ik was als vrij nieuw lid mee naar de afsluiting van de Good Food March voor CAP2013. We gingen met verschillende partijen in de bus van milieudefensie naar Brussel. Daar sloten we aan bij een stoet protestgangers uit heel Europa en eenmaal aangekomen bij het Europees Parlement kon ik zelfs de conferentie “CAP REFORM 2020 – an opportunity for European democracy” in de vergaderzaal bijwonen. Om dat alles van dichtbij mee te maken was superleerzaam en inspirerend.

 

YFM Amsterdam

Jaring Brunia

Boer

Ik was opeens boer, alleen was het geen bedrijf meer, want van de landbouw en veehouderij wist ik eigenlijk niks af. In mijn zoektocht naar waar het bedrijf heen moest, realiseerde ik mij dat de landbouw van vandaag de dag niet meer kan handhaven. Als gevolg daarvan ben ik begonnen met het ontwerpen van mijn toekomstige bedrijf. Sinds twee jaar melk ik weer koeien, en probeer ik voorop te lopen in duurzame melkveehouderij, waarbij ik mijn kennis en inspiratie vooral uit de natuur haal.

 

Bijzonder YFM moment?

Elke keer als ik bij de YFM ben voel ik de kracht van het netwerk, afgelopen jaar -2015- heb ik de academie gedaan en pas dan merk je in hoeveel andere leuke projecten je opeens betrokken wordt, omdat de mensen je verhaal kennen. echt super leuk!

 

YFM Fryslân

Annelou van Griensven

Ontwerpster

Als ontwerper reflecteer ik visueel en inhoudelijk op onze sociale en maatschappelijke omgeving. De rol van de ontwerper ligt voor mij niet in de techniek, maar door middel van de techniek visualiseer ik inhoud en visie. Inhoud en visie ontwikkel ik door middel van onderzoek en verdieping in een onderwerp, doormiddel van mijn grafische vaardigheden, fotografie en project organisatie maak ik deze onderwerpen vervolgens zichtbaar.
Ik ben nieuwsgierig, houd van pure materialen, verassende ontwerpen en locaties, boeken lezen, outdoor sporten en van heerlijk en gezond eten/koken!

 

Bijzonder YFM moment?

“Weet wat je eet” De mentaliteit verandering zit in deze tendens en zal sterker worden in de toekomst wanneer jongere generaties aanvullen in deze groei. De YFM is wat mij betreft hiervan het beste voorbeeld in Nederland en brengt verschillende perspectieven bij elkaar. Door de energie en de evenementen die georganiseerd worden worden al deze perspectieven en de urgentie ervan zichtbaar!

 

YFM Arnhem

Julia Visser

projectleider / kok

Naast m’n werk als kok bij KOOF, trek ik de kar van YFM Utrecht en werk ik als projectleider bij het Food Filmfestival on Tour. Ik hou van de combinatie van onderzoek/verdieping, projectmanagement en het praktisch bezig zijn met voedsel. Ik ben nieuwsgierig en probeer zodoende de wereld (van voedsel) steeds beter te begrijpen.

 

Bijzonder YFM moment?

Een belangrijk YFM-moment voor mij was Terra Madre 2014. Ik zet me met hart en ziel in voor de evenementen van YFM Utrecht met het doel bij te dragen aan bewustwording rondom good/clean/fair food, maar soms bekruipt je de twijfel of zo’n speldenprik echt wat uit haalt. Op Terra Madre ontmoette ik het Slow Food Youth Network en zag ik voor het eerst hoe mijn inzet verbonden is met een beweging van jonge mensen die net zoals ik, in hun eigen land, hun eigen stad, proberen bij te dragen aan een gezamenlijk doel. Het gaf me het vertrouwen dat al die speldenprikken over de hele wereld de manier is om het voedselsysteem van binnenuit te veranderen.

 

YFM Utrecht

Eline Nauta

Mondhygienist Kindertand

Van jongst af aan ben ik al in de keuken te vinden waar mijn passie voor koken en verantwoorde voeding is ontstaan. Gezond eten, sporten en de natuur spelen een centrale rol in mijn leven.
Tijdens mijn huidige werk als mondhygiënist wordt ik dagelijks geconfronteerd wat voor schade voeding aan kan richten aan het gebit. Graag zet ik mij in om bewustzijn te vergroten over de invloed van voeding op gezondheid en milieu. En men zich realiseert waar hun eten eigenlijk vandaan komt.

 

YFM Amsterdam

Frank Aalbers

Docent

Ik heb veel vragen over eten. Wat is lekker? En wat niet? Maar ook vragen rondom het verantwoord omgaan met onze voedingsbronnen. Ik kook graag. Ik kom graag met mensen in gesprek. Ik heb een moestuin. Ik wil graag een foodtruck. Ik werk in het praktijkonderwijs. Ik wil de wereld graag een beetje mooier maken.

 

 

Bijzonder YFM moment?
Op een streekmarkt waar de locale, verantwoorde producenten hun waar aan de man brachten legden wij als YFM Zwolle onze stand vol met ugly foods. Met onze ‘lelijke wortelsalade’ lokten we veel mensen naar onze stand, waarbij we makkelijk in gesprek konden gaan rondom het thema ‘hoe verantwoord met voedsel om te gaan’!

 

YFM  Zwolle

Inge Vleemingh

Landschapsarchitect / Onderzoeker

Opgegroeid in een plattelandsdorp aan de IJssel ken ik alle ins en outs van het landelijk gebied. Tijdens mijn studie Landschapsarchitectuur in Amsterdam leerde ik de andere kijk op het platteland kennen, die vanuit de stad. Juist in deze tijd van tegenstellingen tussen bevolkingsgroei – krimp, welvaart – crisis en goedkoop – duurzaam, is het belangrijk dat deze twee elkaar weer weten te vinde. Dit moet op wat voor manier dan ook. De YFM is een prachtige schakel hiertussen en eten is de bindende factor tussen het platteland en de stad die iedereen aangaat. Daar wil ik graag aan mee werken, samen voor een beter voedsellandschap.

 

Bijzonder YFM moment?
Tijdens alle gesprekken en lezingen van het Academiejaar 2015 kon niemand het ideale voedselsysteem uittekenen, simpelweg omdat het (nog) niet bestaat. We moeten ontzettend veel experimenteren, uitzoeken en fouten maken om samen stap voor stap te komen tot een beter eetlandschap. Ga er niet van uit dat je de waarheid in pacht hebt, sta open voor andere visies en leer van elkaar.

 

YFM Arnhem

Froukje Kooter

Projectleider - jongeren, maatschappij en dierlijke sectoren

Ik ben Froukje Kooter. Jong, enthousiast, nieuwsgierig en continue op zoek naar het ‘waarom’ en de ‘drive’ om dingen te ondernemen. Als burgermeisje koos ik om te gaan studeren voor veehouderij. Een betere keuze was er niet want ik vind het heerlijk om voor de agrarische sector te werken.

 

Bijzonder YFM moment?
YFM staat voor mij voor het ongelofelijk krachtige netwerk met allemaal ongelofelijk passievolle jonge mensen. Iedereen heeft zijn eigen kracht, overtuiging en drive en juist deze mensen samen brengt mij heel veel. Kijk naar onze lokale YFM, de SFYN academie maar bijvoorbeeld ook het bezoek aan Terra Madre. De energie spat er van af en iedere keer als ik iets doe met YFM laadt dit heel mijn batterij weer op!

 

YFM Brabant

Mijke van Waesberge

tuinder / kok / tekstschrijver

Als kind was de boerenmarkt al een uitje voor mij. Tijdens mijn opleiding tot tuinder, stond ik vaak achter de Warmonderhof groentekraam op de boerenmarkt in Almere. Inmiddels heb ik het platteland voor de stad verruild en verkoop ik 2 zaterdagen per maand groente van 1 teler op de Rotterdamse Oogstmarkt. De korte lijn van boer naar consument draag ik graag uit. Groentes vormen mijn inspiratie. Vanuit eigen ervaring van zaad tot bord, vertel ik graag het verhaal achter ons eten. Koken, bakken, social media, markt en schrijven zijn hiervoor mijn communicatietools.

 

 

Bijzonder YFM moment?

Mijn meest bijzondere moment waren twee dagen Pop-up Restaurant Restwaarde eind juni 2015 in Den Haag. We hadden samen met Mobiel Projectbureau OpTrek twee weken de tijd om het te organiseren. Toch waren alle tafels vol en hebben we 84 mensen een 3 gangen menu geserveerd op basis van bijvangst, voedseloverschotten en – reststromen. Voor mij is dit een heel praktische, directe en succesvolle manier om met behulp van lokale vissers, telers en producenten ‘good, clean and fair food’ op de Haagse kaart te zetten. Voor mij persoonlijk was het fantastisch om de kok te zijn van dit geheel en veel positieve reacties te ontvangen.

 

YFM Den Haag