Filter op

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Wij zijn een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Slow Food Youth Network (SFYN)* is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Voedsel heeft namelijk meer impact dat je denkt: het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. Als onderdeel van het internationale Slow Food netwerk willen wij lekker eten dat zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt.
SFYN gelooft dat wij, als jongeren, een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen we jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Dit doen we door middel van eat-ins, proeverijen, evenementen zoals World Disco Soup Day, talkshow Als Warme Broodjes, campagnes zoals voedselonderwijs en projecten zoals de SFYN Academie.
* Voorheen kende je ons als de Youth Food Movement (YFM)

Slow Food Youth Network Nederland (SFYN NL) is onderdeel van SFYN International: het internationale jongerennetwerk van Slow Food.

Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op fast food, smaakvervlakking en de toenemende uniformiteit van voedsel en is inmiddels in ruim 160 landen te vinden, ook in Nederland. De laatste jaren is Slow Food zich steeds meer gaan bezighouden met het systeem van voedselproductie als geheel. Het is dus niet zozeer een beweging die draait om ‘langzaam’ eten, maar op een meer holistische manier de wereld benadert. De productiewijze, de economische en politieke context waarin het geproduceerd is en de wetgeving die ermee gemoeid is: alles wat met de productie van eten te maken heeft, is belangrijk voor de toekomst van mensen en de wereld. Behoud van authentieke soorten en rassen – de biodiversiteit – staat voorop, kleine boeren met meerdere gewassen op hun land moeten worden beschermd tegen de politiek van meer megafarms, en mensen moeten weer weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarmee waarderen ze eten meer en als dat gebeurt, zal niet alleen de wereld beter worden, mensen zullen ook meer genieten van het leven.

Het Slow Food Youth Network verbindt de verschillende nationale SFYN’s (of equivalenten daarvan) en stelt hen in staat om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Daarnaast geeft het jongeren die er werken een fantastische kans om overeenkomsten en verschillen tussen landen en culturen te leren kennen, politiek en ecologisch na te denken en samen een groot netwerk van voorwaartse beweging te vormen.

Jorrit Kiewik

Directeur SFYN Nederland

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige – maar verbrede – melkveehouderij in Enschede. Tijdens mijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool Dronten werd ik continu geconfronteerd met de knelpunten binnen ons voedselsysteem. Van de plaats van de producent in de keten, tot de waarde van voedsel in onze maatschappij en de kennis over eten. Als directeur van YFM wil ik onze generatie nog meer stimuleren om het voedselsysteem te verbeteren.

 

Bijzonder SFYN moment

SFYN is een beweging waar koks, producenten en consumenten elkaar inspireren. Er is geen ruimte voor dogma’s, maar wel voor verbindingen. Dit merkte ik ook tijdens We Feed The Planet in Milaan, hier kwamen duizenden jonge boeren en food professionals samen om op de wereldtentoonstelling ‘Feeding The Planet’, te laten zien wie de wereld daadwerkelijk voedt. Die week ga ik nooit meer vergeten.

SFYN NEDERLAND

Hilde Segond von Banchet

Hoofd Communicatie

Opgroeiend in het restaurant van mijn ouders heb ik altijd de verbondenheid gevoeld van het samen koken en samen eten. Ik kook graag voor kleine en grote groepen, eet graag uit mijn gedeelde volkstuintje en werk in de mooiste banketbakkerij van Arnhem.
Ik ben geïnteresseerd geraakt in de SFYN omdat ik graag actief wil bijdragen aan een ander en duurzamer voedselsysteem. Met mijn achtergrond als actrice ben ik misschien een vreemde eend in de bijt maar vol enthousiasme verzorg ik vanaf februari 2016 de communicatie voor SFYN Nederland.

SFYN Nederland

Arjanne Bode

Coördinator SFYN Academie

SFYN Nederland

Jur Jacobs

Coördinator SFYN Academie

Stel je voor… Een wereld waar je maar 1 keer per week hoeft te eten om in leven te blijven. Diep ongelukkig zou ik daar worden. Van niks geniet ik meer dan samen met fijne mensen moois eten. Hoe meer ik dat doe, hoe meer ik me wil verdiepen in wat er op m’n bord lag. En of dat klopt. Die zoektocht vind ik magisch lastig en spannend interessant tegelijk. Van kok tot foodbox, later ben ik de viswereld ingedoken verse Noordzeevis en buren. Mensen verbinden door eten. Dat vind ik het leukste dat er bestaat.

Bijzonder SFYN moment
Met SFYN was ik naar Terra Madre, een evenement in Turijn, waar mensen over de hele wereld samen kwamen om over Slow Food te praten. Zo veel puur eten, zoveel eerlijke mensen en zoveel goede gesprekken.

SFYN Nederland

Lisa de Koning

Productieleider

Ik ben met Slow Food in aanraking gekomen, toen ik vijf jaar geleden het Slow Food Film Festival in Deventer bezocht. Om het jongerennetwerk (SFYN) te leren kennen besloot ik in 2016 in een opwelling om af te reizen naar Terra Madre; hét tweejaarlijkse evenement van Slow Food International waar leden van over de hele wereld samen komen. Daar heb ik echt genoten van mijn favoriete dingen: reizen, mensen ontmoeten en natuurlijk alles (over) eten. Daarna heb ik deelgenomen aan de SFYN Academie van 2017 en werk nu als productieleider aan projecten zoals SFYN Food Pioneers en de Academie.

SFYN Nederland

Saskia Littooij

Medewerker communicatie

Van boer tot consument en van wetenschapper tot beleidsmaker; ik zie het als een uitdaging om mensen te inspireren en verbinden door complexe voedselvraagstukken op de (online) kaart te zetten. Ik zal mij daarom vanaf september 2018 vol enthousiasme inzetten voor de communicatie van Slow Food Nederland.
Ik zie goed voedsel en lekker eten als twee essentiële ingrediënten om individuen samen te brengen en mensen te prikkelen. Dit realiseerde ik mij toen ik deelnam aan een documentaire over duurzaamheid in de Europese voedsel -en landbouw sector. Sindsdien wil ik niet alleen mezelf, maar ook anderen verleiden tot juiste voedselkeuzes en daarmee een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Geef mij dus maar een bord vol creatieve campagnes en ambitieuze doelen voor  een gezond en eerlijk voedselsysteem, want dáár bijt ik mij graag in vast.

SFYN Nederland

Katja Baldus

Voorzitter SFYN Nederland / SUSTAINABILITY & CORPORATE GOVERNANCE AT PWC NEDERLAND

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland, maar op mijn 19de keerde ik de rug naar mijn moederland om Europa te veroveren. Op mijn weg naar Amsterdam, waar ik inmiddels een jaar woon, had ik de kans om in drie landen te leven waar eten een centraal aspect van de samenleving is: Frankrijk, Italië, en Spanje. Vooral in Frankrijk en Italië heb ik voedsel als iets ervaren dat mensen samenbrengt. Deze ervaring had een duidelijke invloed op mijn relatie met voedsel, wat sindsdien ook een centraal aspect in mijn leven is geworden. Als voorzitter van SFYN Nederland wil ik het kantoor en de regio’s zo goed mogelijk ondersteunen, zodat zij ons voedselsysteem kunnen veranderen.

Bijzonder SFYN moment
Mijn bijzondere SFYN moment was ongetwijfeld als delegate mee naar Terra Madre 2016 en 2018 te mogen gaan. Ik ben nog steeds aan het nagenieten – de kracht van de internationale beweging voelen, inspirerende mensen uit de hele wereld te leren kennen, samen eten, diepe gesprekken over het voedselsysteem voeren met mensen die men sinds vijf minuten kent, nieuwe vriendschappen maken… Het was, in het kort, een geweldige ervaring!

SFYN Nederland

Emma van den Eynde

Secretaris SFYN Nederland / Phd-student Erasmus MC

Hoe meer ik me als psycholoog van gezondheidsgedrag verdiepte in een van mijn favoriete onderwerpen, namelijk voeding, hoe meer ik geïntrigeerd raakte door de complexiteit en ernst van (kinder)obesitas. Ik heb gewerkt als projectmanager van LEFF, een landelijk behandelprogramma voor kinderen met overgewicht en obesitas en hun ouders. Maar zorg alleen is niet voldoende, ik wil obesitas ook voorkomen! Een duurzame en gezonde voedselomgeving is voor mij daar een belangrijk onderdeel van. Nu doe ik promotieonderzoek aan het Erasmus MC rondom het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes.

SFYN NEDERLAND

Sem Roefs

Penningmeester / Projectmanager The Foodhub

Na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt, begon ik me af te vragen waar al het eten vandaan kwam dat ik serveerde. In Nederland kan je dan niet om het Slow Food Youth Network heen dus melde ik me aan voor de SFYN Academie van 2017. Het was een geweldig jaar waarin ik enorm veel leerde en geweldig interessante mensen heb ontmoet. Wat ik zo fantastisch aan voedsel vind, is dat het alles omvat wat ik interessant vind. Voedsel raakt aan cultuur, geld, politiek, eten etc. Tegenwoordig werk ik als projectmanager bij Food Hub.  Als penningmeester van SFYN wil ik samen met anderen het voedselsysteem Good, Clean & Fair maken voor iedereen.

SFYN Nederland

Pieter van Hout

SFYN Regio coördinator

Tijdens mijn opleidingen Sociale Geografie en Climate Studies raakte ik in de ban van klimaatverandering en de gevolgen die het zou kunnen hebben voor de stabiliteit van onze samenleving. Als resultaat werk ik nu bij een landbouworganisatie: de ZLTO. Boeren als onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem is nu mijn drijfveer. In mijn studie en werk heb ik de ervaring mogen opdoen dat alleen door kennis te delen, je het kan vermenigvuldigen. In mijn rol als regio coördinator wil ik dat zo effectief mogelijk gaan doen. Een beweging ben je samen.

Bijzonder SFYN moment

Het begeleiden van een groep internationale jonge mensen tijdens de SFYN Tank was een geweldige SFYN ervaring. Het samenbrengen van mensen met een zeer uiteenlopende achtergrond en dit proces begeleiden, zodat deze kennis en ervaring elkaar versterkt, heeft mij ontzettend veel energie gegeven. Het is mooi om te zien dat de beweging niet bij de grens stopt, maar dat mensen zich inzetten van Kazachstan, Zuid-Afrika tot Uruguay.

 

SFYN Nederland

Amber Harms

Algemeen bestuurslid SFYN Nederland / Product Manager Nestlé

Op 6-jarige leeftijd heb ik vegetariër zijn ‘uitgevonden’. De voornaamste reden was toen dat een varken mijn lievelingsdier was. Die eet je toch niet op? Het bewustzijn van voeding zat er vroeg in, maar de zoektocht naar wat ‘eten’ is ging door. Diezelfde nieuwsgierigheid en wil om consumenten en het voedselsysteem te begrijpen, heeft mij aan het werk gekregen bij het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld; Nestlé. Waar ik dagelijks bezig ben met hoe wij als grote speler een bijdrage kunnen leveren aan een beter voedselsysteem.

SFYN NEDERLAND