Kies je regio

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Wij zijn een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Slow Food Youth Network (SFYN)* is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Voedsel heeft namelijk meer impact dat je denkt: het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. Als onderdeel van het internationale Slow Food netwerk willen wij lekker eten dat zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt.
SFYN gelooft dat wij, als jongeren, een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen we jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Dit doen we door middel van eat-ins, proeverijen, evenementen zoals World Disco Soup Day, talkshow Als Warme Broodjes, campagnes zoals voedselonderwijs en projecten zoals de SFYN Academie.
* Voorheen kende je ons als de Youth Food Movement (YFM)

Slow Food Youth Network Nederland (SFYN NL) is onderdeel van SFYN International: het internationale jongerennetwerk van Slow Food.

Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op fast food, smaakvervlakking en de toenemende uniformiteit van voedsel en is inmiddels in ruim 160 landen te vinden, ook in Nederland. De laatste jaren is Slow Food zich steeds meer gaan bezighouden met het systeem van voedselproductie als geheel. Het is dus niet zozeer een beweging die draait om ‘langzaam’ eten, maar op een meer holistische manier de wereld benadert. De productiewijze, de economische en politieke context waarin het geproduceerd is en de wetgeving die ermee gemoeid is: alles wat met de productie van eten te maken heeft, is belangrijk voor de toekomst van mensen en de wereld. Behoud van authentieke soorten en rassen – de biodiversiteit – staat voorop, kleine boeren met meerdere gewassen op hun land moeten worden beschermd tegen de politiek van meer megafarms, en mensen moeten weer weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarmee waarderen ze eten meer en als dat gebeurt, zal niet alleen de wereld beter worden, mensen zullen ook meer genieten van het leven.

Het Slow Food Youth Network verbindt de verschillende nationale SFYN’s (of equivalenten daarvan) en stelt hen in staat om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Daarnaast geeft het jongeren die er werken een fantastische kans om overeenkomsten en verschillen tussen landen en culturen te leren kennen, politiek en ecologisch na te denken en samen een groot netwerk van voorwaartse beweging te vormen.

Jorrit Kiewik

Directeur SFYN Nederland

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige – maar verbrede – melkveehouderij in Enschede. Tijdens mijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool Dronten werd ik continu geconfronteerd met de knelpunten binnen ons voedselsysteem. Van de plaats van de producent in de keten, tot de waarde van voedsel in onze maatschappij en de kennis over eten. Als directeur van SFYN wil ik onze generatie nog meer stimuleren om het voedselsysteem te verbeteren.

 

Bijzonder SFYN moment

SFYN is een beweging waar koks, producenten en consumenten elkaar inspireren. Er is geen ruimte voor dogma’s, maar wel voor verbindingen. Dit merkte ik ook tijdens We Feed The Planet in Milaan, hier kwamen duizenden jonge boeren en food professionals samen om op de wereldtentoonstelling ‘Feeding The Planet’, te laten zien wie de wereld daadwerkelijk voedt. Die week ga ik nooit meer vergeten.

SFYN NEDERLAND

Lisa de Koning

Productieleider

Ik ben met Slow Food in aanraking gekomen, toen ik vijf jaar geleden het Slow Food Film Festival in Deventer bezocht. Om het jongerennetwerk (SFYN) te leren kennen besloot ik in 2016 in een opwelling om af te reizen naar Terra Madre; hét tweejaarlijkse evenement van Slow Food International waar leden van over de hele wereld samen komen. Daar heb ik echt genoten van mijn favoriete dingen: reizen, mensen ontmoeten en natuurlijk alles (over) eten. Daarna heb ik deelgenomen aan de SFYN Academie van 2017 en werk nu als productieleider aan projecten zoals SFYN Food Pioneers en de Academie.

SFYN Nederland

Saskia Littooij

Hoofd Communicatie

Van boer tot consument en van wetenschapper tot beleidsmaker; ik zie het als een uitdaging om mensen te inspireren en verbinden door complexe voedselvraagstukken op de (online) kaart te zetten. Ik zet mij daarom vol enthousiasme in voor de communicatie van Slow Food Nederland & Slow Food Youth Network Nederland.
Ik zie goed voedsel en lekker eten als twee essentiële ingrediënten om individuen samen te brengen en mensen te prikkelen. Dit realiseerde ik mij toen ik deelnam aan een documentaire over duurzaamheid in de Europese voedsel -en landbouw sector. Sindsdien wil ik niet alleen mezelf, maar ook anderen verleiden tot juiste voedselkeuzes en daarmee een bijdrage leveren aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Geef mij dus maar een bord vol creatieve campagnes en ambitieuze doelen voor  een gezond en eerlijk voedselsysteem, want dáár bijt ik mij graag in vast.

SFYN Nederland

Arjanne Bode

Coördinator SFYN Academie

Vanuit creatief oogpunt vind ik het ontzettend inspirerend om onze voedselketen te onderzoeken en samenwerkingen aan te gaan met specialisten. Als kunstenaar onderzocht ik alles rondom de “aanlandplicht” en de bijvangst-problematiek in de Nederlandse visserij, wat onder andere resulteerde in een tank met getatoeëerde vissen. Dit smaakte naar meer: nu als academie coördinator maak ik nog steeds mensen bewust van knopen in de voedselketen en breng ze samen om verandering te realiseren. 
 
Bijzonder SFYN moment: 
In september 2018 gingen we op de fiets naar Terra Madre, om te laten zien dat je samen echt iets kunt veranderen en kunt laten zien dat er alternatieven zijn. In dit geval voor duurzaam reizen, maar dat voelde al als een enorme overwinning. Vervolgens leerden we op Terra Madre het fantastische internationale netwerk kennen. Een warm bad waarin bevestigd werd dat we niet alleen zijn in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. 

SFYN Nederland

Jur Jacobs

Coördinator SFYN Academie

Stel je voor… Een wereld waar je maar 1 keer per week hoeft te eten om in leven te blijven. Diep ongelukkig zou ik daar worden. Van niks geniet ik meer dan samen met fijne mensen moois eten. Hoe meer ik dat doe, hoe meer ik me wil verdiepen in wat er op m’n bord lag. En of dat klopt. Die zoektocht vind ik magisch lastig en spannend interessant tegelijk. Van kok tot foodbox, later ben ik de viswereld ingedoken verse Noordzeevis en buren. Mensen verbinden door eten. Dat vind ik het leukste dat er bestaat.

Bijzonder SFYN moment
Met SFYN was ik naar Terra Madre, een evenement in Turijn, waar mensen over de hele wereld samen kwamen om over Slow Food te praten. Zo veel puur eten, zoveel eerlijke mensen en zoveel goede gesprekken.

SFYN Nederland

Katja Baldus

Voorzitter SFYN Nederland / SUSTAINABILITY & CORPORATE GOVERNANCE AT PWC NEDERLAND

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland, maar op mijn 19de keerde ik de rug naar mijn moederland om Europa te veroveren. Op mijn weg naar Amsterdam, waar ik inmiddels een jaar woon, had ik de kans om in drie landen te leven waar eten een centraal aspect van de samenleving is: Frankrijk, Italië, en Spanje. Vooral in Frankrijk en Italië heb ik voedsel als iets ervaren dat mensen samenbrengt. Deze ervaring had een duidelijke invloed op mijn relatie met voedsel, wat sindsdien ook een centraal aspect in mijn leven is geworden. Als voorzitter van SFYN Nederland wil ik het kantoor en de regio’s zo goed mogelijk ondersteunen, zodat zij ons voedselsysteem kunnen veranderen.

 

Bijzonder SFYN moment
Mijn bijzondere SFYN moment was ongetwijfeld als delegate mee naar Terra Madre 2016 en 2018 te mogen gaan. Ik ben nog steeds aan het nagenieten – de kracht van de internationale beweging voelen, inspirerende mensen uit de hele wereld te leren kennen, samen eten, diepe gesprekken over het voedselsysteem voeren met mensen die men sinds vijf minuten kent, nieuwe vriendschappen maken… Het was, in het kort, een geweldige ervaring!

SFYN Nederland

Brenda Poot

Secretaris

Opgroeien tussen de kassen in het Westland, waar met de modernste technologie voedsel wordt verbouwd, heeft de nieuwsgierigheid naar voedsel in mij aangewakkerd. Ondanks dat je er middenin woont lijkt het toch een beetje een ver-van-je-bed-show. Ik wilde meer over het gehele voedselsysteem leren en had mij daarom aangemeld voor de SFYN academie. Naast de academie ben ik de afgelopen jaren ook bij vele andere activiteiten geweest, die mij allen hebben geïnspireerd en vaak met nog meer vragen naar huis hebben gestuurd. Maar bovenal heeft laten zien dat je zelf ook verandering in gang kan zetten: vote with your fork!

 

Bijzonder SFYN moment

Mijn meest bijzondere SFYN moment was de reis naar Schotland. Hier zag ik dat er ook een lokale SFYN organisatie actief is en dat er warme contacten zijn vanuit Nederland met andere Slow Food en SFYN organisaties. Een wereldwijd netwerk waar iedereen zich inzet voor hetzelfde doel: good, clean en fair voedsel, vind ik heel bijzonder. Ik hoop dat ik dit ook nog eens kan ervaren tijdens Terra Madre!

SFYN Nederland

Sem Roefs

Penningmeester / Projectmanager The Foodhub

Na tien jaar in de horeca te hebben gewerkt, begon ik me af te vragen waar al het eten vandaan kwam dat ik serveerde. In Nederland kan je dan niet om het Slow Food Youth Network heen dus melde ik me aan voor de SFYN Academie van 2017. Het was een geweldig jaar waarin ik enorm veel leerde en geweldig interessante mensen heb ontmoet. Wat ik zo fantastisch aan voedsel vind, is dat het alles omvat wat ik interessant vind. Voedsel raakt aan cultuur, geld, politiek, eten etc. Tegenwoordig werk ik als projectmanager bij Food Hub.  Als penningmeester van SFYN wil ik samen met anderen het voedselsysteem Good, Clean & Fair maken voor iedereen.

SFYN Nederland

Jennifer Parramore

Algemeen bestuurslid en Landbouwhuisdieren-arts

Met een voorliefde voor natuur en dieren, een gezin dat graag de discussie aan gaat en een oneindige nieuwsgierigheid, ben ik sinds jongs af aan op zoek naar een antwoord op de vraag wat ‘goed’ eten is. Hier zijn zoveel verschillende meningen over, en ik wil ze allemaal horen! SFYN is hierbij onmisbaar; sinds ik onderdeel ben van deze beweging heb ik zoveel nieuwe kennis, vriendschappen en ideeën opgedaan, dit gun ik iedereen. Als algemeen bestuurslid wil ik dit ook bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. Wanneer we verschillende kennis en achtergronden samen brengen, kunnen we samen heel veel bereiken. 

Meest bijzondere SFYN moment
De mogelijkheid om een half jaar lang de dialoog aan te gaan met allerlei mensen uit het voedselsysteem, was voor mij prikkelend en motiverend om meer te weten te komen over de impact die wij kunnen maken als we samenwerken als jonge voedselveranderaars. Daarom vond ik de SFYN academie heel bijzonder; de passie en kennis van mensen, het vertrouwen onderling en de verbinding creëert een inspirerend ‘yes we can’ gevoel!

SFYN NEDERLAND

Amber Harms

Algemeen bestuurslid SFYN Nederland / Product Manager Nestlé

Op 6-jarige leeftijd heb ik vegetariër zijn ‘uitgevonden’. De voornaamste reden was toen dat een varken mijn lievelingsdier was. Die eet je toch niet op? Het bewustzijn van voeding zat er vroeg in, maar de zoektocht naar wat ‘eten’ is ging door. Diezelfde nieuwsgierigheid en wil om consumenten en het voedselsysteem te begrijpen, heeft mij aan het werk gekregen bij het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld; Nestlé. Waar ik dagelijks bezig ben met hoe wij als grote speler een bijdrage kunnen leveren aan een beter voedselsysteem.

SFYN NEDERLAND

Lianne de Bie

Voorzitter SFYN Utrecht

Ik wil mij inzetten voor een meer duurzame en schone wereld. Niet omdat het kan, maar omdat het moet.  De landbouw- en voedselsector is op dit moment niet duurzaam genoeg en dat moet en kan anders. Als voorzitter van SFYN Utrecht zet ik samen met mijn team op lokaal niveau in op bewustwording van consumenten en de verbinding van in de voedselsector actieve jongeren.

SFYN Utrecht

Merijn Koops

Productielid / Founder van The Work Embassy / Ambassador bij Thirty030

Vanuit kinds af aan de liefde voor eten meegekregen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit een betere nasi goreng gegeten dan die van mijn moeder! Na het atheneum heb ik de koksopleiding van de Hotelschool Ter Duinen in België gedaan. Hierna heb ik Hotel Management gestudeerd en onder andere gewoond en gewerkt in London, Bonaire en Colombia. Nu woon ik weer in het prachtige Nederland. En ben ik The Work Embassy begonnen, een international hospitality talent agency.  Wij helpen restaurants, hotels & cafés met het vinden van talent binnen heel Europa. Bij SFYN Utrecht zet ik mij met veel liefde in voor Good, Clean & Fair food.

SFYN Utrecht

Joyce Schloesser

Projectleider Nutrition & Health NIZO Food research

Met mijn bijdrage aan SFYN Utrecht kan ik verschillende passies combineren, waarvan voeding er een is, maar ook het werken in teamverband en het enthousiasme van andere leden zijn voor mij belangrijk.

SFYN Utrecht

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten