Filter op

We eten allemaal. Voedsel is heel dichtbij, maar tegelijkertijd een van de meest complexe onderwerpen die je kunt aansnijden, dat raakvlakken heeft met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische thema’s van deze tijd. Wij zijn een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Slow Food Youth Network (SFYN)* is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. Voedsel heeft namelijk meer impact dat je denkt: het heeft raakvlakken met vrijwel alle maatschappelijke en ecologische uitdagingen van deze tijd. Als onderdeel van het internationale Slow Food netwerk willen wij lekker eten dat zo duurzaam mogelijk geproduceerd wordt en waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt.
SFYN gelooft dat wij, als jongeren, een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengen we jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar. Dit doen we door middel van eat-ins, proeverijen, evenementen zoals World Disco Soup Day, talkshow Als Warme Broodjes, campagnes zoals voedselonderwijs en projecten zoals de SFYN Academie.
* Voorheen kende je ons als de Youth Food Movement (YFM)

Slow Food Youth Network Nederland (SFYN NL) is onderdeel van SFYN International: het internationale jongerennetwerk van Slow Food.

Slow Food werd in 1989 opgericht als reactie op fast food, smaakvervlakking en de toenemende uniformiteit van voedsel en is inmiddels in ruim 160 landen te vinden, ook in Nederland. De laatste jaren is Slow Food zich steeds meer gaan bezighouden met het systeem van voedselproductie als geheel. Het is dus niet zozeer een beweging die draait om ‘langzaam’ eten, maar op een meer holistische manier de wereld benadert. De productiewijze, de economische en politieke context waarin het geproduceerd is en de wetgeving die ermee gemoeid is: alles wat met de productie van eten te maken heeft, is belangrijk voor de toekomst van mensen en de wereld. Behoud van authentieke soorten en rassen – de biodiversiteit – staat voorop, kleine boeren met meerdere gewassen op hun land moeten worden beschermd tegen de politiek van meer megafarms, en mensen moeten weer weten waar hun voedsel vandaan komt. Daarmee waarderen ze eten meer en als dat gebeurt, zal niet alleen de wereld beter worden, mensen zullen ook meer genieten van het leven.

Het Slow Food Youth Network verbindt de verschillende nationale SFYN’s (of equivalenten daarvan) en stelt hen in staat om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Daarnaast geeft het jongeren die er werken een fantastische kans om overeenkomsten en verschillen tussen landen en culturen te leren kennen, politiek en ecologisch na te denken en samen een groot netwerk van voorwaartse beweging te vormen.

Jorrit Kiewik

Directeur SFYN Nederland

Ik ben opgegroeid op een kleinschalige – maar verbrede – melkveehouderij in Enschede. Tijdens mijn opleiding Agrarisch Ondernemerschap aan de Aeres Hogeschool Dronten werd ik continu geconfronteerd met de knelpunten binnen ons voedselsysteem. Van de plaats van de producent in de keten, tot de waarde van voedsel in onze maatschappij en de kennis over eten. Als directeur van YFM wil ik onze generatie nog meer stimuleren om het voedselsysteem te verbeteren.

 

Bijzonder SFYN moment

SFYN is een beweging waar koks, producenten en consumenten elkaar inspireren. Er is geen ruimte voor dogma’s, maar wel voor verbindingen. Dit merkte ik ook tijdens We Feed The Planet in Milaan, hier kwamen duizenden jonge boeren en food professionals samen om op de wereldtentoonstelling ‘Feeding The Planet’, te laten zien wie de wereld daadwerkelijk voedt. Die week ga ik nooit meer vergeten.

SFYN NEDERLAND

Marieke Creemers

SFYN Academie coördinator

SFYN NEDERLAND

Hilde Segond von Banchet

Hoofd Communicatie

Opgroeiend in het restaurant van mijn ouders heb ik altijd de verbondenheid gevoeld van het samen koken en samen eten. Ik kook graag voor kleine en grote groepen, eet graag uit mijn gedeelde volkstuintje en werk in de mooiste banketbakkerij van Arnhem.
Ik ben geïnteresseerd geraakt in de SFYN omdat ik graag actief wil bijdragen aan een ander en duurzamer voedselsysteem. Met mijn achtergrond als actrice ben ik misschien een vreemde eend in de bijt maar vol enthousiasme verzorg ik vanaf februari 2016 de communicatie voor SFYN Nederland.

SFYN Nederland

Wilbert van de Kamp

Moderator Als Warme Broodjes

Ik vertel verhalen over eten. Dat doe ik bij YFM, als eengarde, maar ook op allerlei andere plekken. Door mensen met eten te verbinden verbind je ook mensen met elkaar.

 

Bijzonder SFYN moment?

Het moment dat een van de meest grootschalige zuivelboeren tegenover een academicus van WAP stond. Twee extremen die elkaar ontmoetten, dat is iets waar ik van geniet.

SFYN Nederland

Saskia Geerts

Master Strategic Communication in Innovation

Na het behalen van mijn master Strategic Communication in Innovation aan de WUR heb ik me veel bezig gehouden met de vraag hoe ik een actieve bijdrage kan leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Ik denk vaak na over de keuzes die ik kan maken als consument om mijn eigen voedselpatronen te verduurzamen. Daarom ben ik vanaf juli 2017 binnen SFYN op zoek naar de antwoorden! Ik ga aan de slag met een blogserie genaamd “Duurzaamheid voor Dummies”. In deze serie ga ik opzoek naar hoe je eenvoudig duurzamere keuzes kan maken en neem andere jongeren graag mee in dit proces. Daarnaast ondersteun ik het SFYN Nederland team met een nieuwe campagne.

Vrijwilliger SFYN Nederland

Susan Drion

Voorzitter SFYN Nederland / Student Organic Agriculture

Ik kom uit een liefdevol gezin waar duurzaamheid en activisme mij met de paplepel zijn ingegoten. Met wat buitenlandse omzwervingen heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over mensen, politieke filosofie, economie, Europese voedsel politiek en duurzame landouw. Ik droom over een voedsel systeem waar voedsel weer mensen voedt, vertrouwen en wederkerigheid weer een plaats krijgen en waar de eter en producent autonomie voelen.  Ook hou ik ervan dingen te doen, anderen in hun kracht te zetten en in verbinding te staan met mijn omgeving. Op deze manier, zonder onszelf al te serieus te nemen, hoop ik samen met de YFM bij te dragen aan een duurzamer voedsel systeem.

Bijzonder SFYN moment

Tijdens de conferentie We Feed The Planet van het Slow Food Youth Network in oktober 2015 vertelde een, niet wereldvreemde, Indiase boerin over haar werk voor 2000 man. “Usually I watch the grass grow, but speaking in front of 2000 people feels different”. Ze vertelde over haar frustraties en haar hoopgevende ervaringen. De sfeer was heel speciaal: inspirerend, vol passie en compassie. Wie dit ooit ook mag voelen zal nooit meer afstand kunnen doen van SFYN.

SFYN Nederland

Emma van den Eynde

Secretaris SFYN Nederland / Phd-student Erasmus MC

Hoe meer ik me als psycholoog van gezondheidsgedrag verdiepte in een van mijn favoriete onderwerpen, namelijk voeding, hoe meer ik geïntrigeerd raakte door de complexiteit en ernst van (kinder)obesitas. Ik heb gewerkt als projectmanager van LEFF, een landelijk behandelprogramma voor kinderen met overgewicht en obesitas en hun ouders. Maar zorg alleen is niet voldoende, ik wil obesitas ook voorkomen! Een duurzame en gezonde voedselomgeving is voor mij daar een belangrijk onderdeel van. Nu doe ik promotieonderzoek aan het Erasmus MC rondom het ontwikkelen van gezonde eetgewoontes.

SFYN NEDERLAND

Pieter van Hout

SFYN Regio coördinator

Tijdens mijn opleidingen Sociale Geografie en Climate Studies raakte ik in de ban van klimaatverandering en de gevolgen die het zou kunnen hebben voor de stabiliteit van onze samenleving. Als resultaat werk ik nu bij een landbouworganisatie: de ZLTO. Boeren als onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem is nu mijn drijfveer. In mijn studie en werk heb ik de ervaring mogen opdoen dat alleen door kennis te delen, je het kan vermenigvuldigen. In mijn rol als regio coördinator wil ik dat zo effectief mogelijk gaan doen. Een beweging ben je samen.

Bijzonder SFYN moment

Het begeleiden van een groep internationale jonge mensen tijdens de SFYN Tank was een geweldige SFYN ervaring. Het samenbrengen van mensen met een zeer uiteenlopende achtergrond en dit proces begeleiden, zodat deze kennis en ervaring elkaar versterkt, heeft mij ontzettend veel energie gegeven. Het is mooi om te zien dat de beweging niet bij de grens stopt, maar dat mensen zich inzetten van Kazachstan, Zuid-Afrika tot Uruguay.

 

SFYN Nederland

Katja Baldus

Penningmeester SFYN Nederland / Associate Enterprise Resilience at PwC Nederland

Oorspronkelijk kom ik uit Duitsland, maar op mijn 19de keerde ik de rug naar mijn moederland om Europa te veroveren. Op mijn weg naar Amsterdam, waar ik inmiddels een jaar woon, had ik de kans om in drie landen te leven waar eten een centraal aspect van de samenleving is: Frankrijk, Italië, en Spanje. Vooral in Frankrijk en Italië heb ik voedsel als iets ervaren dat mensen samenbrengt. Deze ervaring had een duidelijke invloed op mijn relatie met voedsel, wat sindsdien ook een centraal aspect in mijn leven is geworden. Nu ben ik als penningmeester van SFYN Nederland ermee bezig onze nieuwe directeur zo goed mogelijk de te ondersteunen, zodat hij ons voedselsysteem kan veranderen.

Bijzonder SFYN moment

Mijn bijzondere SFYN moment was ongetwijfeld als delegate mee naar Terra Madre 2016 te mogen gaan. Twee maanden later ben ik nog steeds aan het nagenieten – de kracht van de internationale beweging voelen, inspirerende mensen uit de hele wereld te leren kennen, samen eten, diepe gesprekken over het voedselsysteem voeren met mensen die men sinds vijf minuten kent, nieuwe vriendschappen maken… Het was, in het kort, een geweldige ervaring!

SFYN Nederland

Eline Politiek

Algemeen bestuurslid SFYN Nederland / Adviseur duurzaamheid

Ik werk als adviseur bij een groot adviesbureau, onze klanten zijn industriële bedrijven en overheden. Op mijn werk hou ik me vooral bezig met afval (en vooral: van afval weer grondstof maken), duurzaamheid en klimaatadaptatie. Thuis probeer ik duurzame keuzes te maken in de keuken, maar geniet ik ook gewoon van een stukje vlees. Ik lees, kook en reis graag. Maar mijn allerliefste hobby is toch wel eten.

 

Bijzonder SFYN moment?

De ledendag was voor mij een eerste ontmoeting met veel SFYN-ers. Ik vond opvallend dat er ook een aantal mensen waren die (net als ik) nét lid waren en verder nog niemand kenden. Zij hebben volgens mij een super leuke middag gehad en goed kunnen kennismaken met alle facetten van SFYN. De sfeer onderling op activiteiten is altijd erg goed en laagdrempelig, waardoor iedereen (dus ook de nieuwkomers) zich erg welkom voelen! Deze nieuwe mensen vinden dan weer hun weg naar de regio’s, activiteiten, de academie, etc. Ik hoop dat wij het komende jaar nog meer jonge mensen kunnen enthousiasmeren voor een rol in ons voedselsysteem!

 

SFYN Nederland

Amber Harms

Algemeen bestuurslid SFYN Nederland / Product Manager Nestlé

Op 6-jarige leeftijd heb ik vegetariër zijn ‘uitgevonden’. De voornaamste reden was toen dat een varken mijn lievelingsdier was. Die eet je toch niet op? Het bewustzijn van voeding zat er vroeg in, maar de zoektocht naar wat ‘eten’ is ging door. Diezelfde nieuwsgierigheid en wil om consumenten en het voedselsysteem te begrijpen, heeft mij aan het werk gekregen bij het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld; Nestlé. Waar ik dagelijks bezig ben met hoe wij als grote speler een bijdrage kunnen leveren aan een beter voedselsysteem.

SFYN NEDERLAND