Filter op
Terug naar overzicht

Prangende Vragen #3

Deze keer kijken we terug op de eerste editie van debatavond ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed. Rondom deze debatreeks schrijven Jorrit Kiewik (The Milk story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven. Een gesprek tussen twee generaties waarbij Jorrit deze keer met meer dan één vraag is achtergebleven.

Hoi Wouter,

Heb je het gehoord afgelopen maandag? Over drie jaar zitten we in revolutie, een voedselrevolutie welteverstaan! Het stemt me enorm gelukkig moet ik zeggen. Vooral wanneer ik Jaring Brunia’s verhaal hoor. Misschien is hij wel één van de grondleggers van een toekomstbestendige landbouw. Gedreven vertelde Jaring over zijn bedrijf en hoe hij aan een eigen ecosysteem bouwt. Hoe hij droomt over zijn eigen lokale en circulaire landbouw, zoals de natuur het bedoeld heeft. Wat me het meest aan het denken zette was Jaring’s opmerking over hoe in slechts enkele jaren de biodiversiteit in het Ierse Burren drastisch omlaag ging. “Als het zo snel bergafwaarts kan gaan, kunnen we het toch ook snel verbeteren?”

Onderweg naar huis dacht ik hier nog even over na, filosoferend in de rol van Matthijs Schouten. Misschien zijn wij de generatie die na duizenden jaren het voedselsysteem gaat veranderen. Of is dit alles slechts één van de (kleine) veranderingen die het systeem doen keren, zoals Sicco Mansholt onze landbouw in de afgelopen decennia heeft gevormd en veranderd? Nog even terug komend op het vlees verhaal. Betaal jij eigenlijk alle kosten van het vlees dat je consumeert? Wanneer ik bij mijn ouders eet en we vlees “van eigen koe” eten, denk ik het wel. Maar ook ik val vaak in verval, hoe graag ik ook wil. Zou er dan toch een heffing op vlees moeten komen? Vragen Wouter, heel veel vragen. Dat heeft de eerste debatavond me opgeleverd. Wanneer ik het stukje euforie even buiten beschouwing laat tenminste…

Tot snel!








Dag Jorrit,

Ik was ook enthousiast over dit debat, maar euforisch? Dat nou ook weer niet. Heel goed dat Matthijs Schouten stilstond bij de religieuze achtergronden van vlees eten. De revolutie die hij aankondigde komt er hopelijk wel, maar die drie jaar was een schot in de lucht. Lotte Wouters met haar cateringbedrijf [red. Food Line up] vond ik overtuigender dan Jaring Brunia. Lotte kon al overtuigende resultaten melden, Jaring staat nog aan het begin van zijn zoektocht. Maar zijn enthousiasme was aanstekelijk.

En ja, de externe kosten van vleesproductie zijn hoog. Zo bezien is vlees veel te goedkoop, dat hebben al veel mensen gezegd. En als TTIP [red. vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS] doorgaat wordt het nóg goedkoper, want dan komt er nog lager geprijsd vlees uit de VS op onze markt. Daarom is er veel te zeggen voor een heffing op vlees. Een plan voor zo’n heffing staat al in het programma van D66 en ook de PvdA denkt er over na. Laten we in elk geval zorgen dat we niet de hele rekening bij de veehouders neerleggen, want afwentelen is al te makkelijk. Je kan er vanuit gaan dat er verzet zal komen tegen een vleesheffing. Dat zal overigens niet alleen van veehouders komen, maar van de hele vleesketen. Nederlandse bedrijven zullen zeggen: pas een heffing als de hele EU meedoet. En de EU zal zeggen: pas als de hele wereld meedoet. Ik hoor de pleidooien voor zulke heffingen al 30 jaar, dus ik ben wat sceptisch geworden. Ik denk wel dat als jouw generatie laat zien dat je voortreffelijk kunt eten zonder vlees, het verzet tegen zo’n heffing snel minder kan worden. Ook op sigaretten, alcohol en benzine zitten hoge heffingen en dat zijn we heel normaal gaan vinden.

Groet,

Wouter

//Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Maandag 14 maart vindt de tweede editie plaats
met als thema: Vluchtelingen, landbouw en voedsel

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de SFYN Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

//Foto: Jelmer Jeuring