Filter op
Terug naar overzicht

Prangende Vragen #6

Na het paasweekend is het weer tijd voor een nieuwe editie van ‘It’s the Food, my Friend!’ in debatcentrum De Rode Hoed met als thema: Voedsel, gezondheid en gedrag. Rondom deze debatreeks schrijven Jorrit Kiewik (The Milk story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven. Een gesprek tussen twee generaties over of en welke invloed voedsel op ons gedrag heeft.

Beste Jorrit,

De YFM is al zeven jaar met voedsel bezig. Voor zo ver ik kan overzien zijn jullie hoofdthema’s daarbij: gezondheid, kwaliteit, voedselcultuur en de verhalen achter voedsel. Gezondheid staat deze week weer in de schijnwerpers vanwege de nieuwe Schijf van Vijf. In de Rode Hoed zetten we volgende week een relatief nieuw aspect centraal: de effecten van voedsel op ons gedrag. Denk aan effecten op onze stemming, activiteit, denkkracht, leerprestaties en agressie. Ja, alcohol, koffie, sigaretten en drugs kunnen daar effect op kunnen hebben, maar voedsel ook? En hoe dan? Ik ben zeer benieuwd wat de sprekers daar over gaan melden.

Interessant wordt dan meteen de volgende vraag: als we ons gedrag via voedsel willen bijsturen, doen we dat dan via ander voedsel of via voedingssupplementen? Het bedrijfsleven zal het accent al gauw op de supplementen leggen, vooral als ze daar patent op kunnen krijgen. Patenten op tomaten en kruiden kunnen nu eenmaal niet. Althans, nog niet, want straks misschien met gentech? Terwijl het misschien voldoende is als we bijvoorbeeld wat minder suiker of vlees te eten. Maar ja, welk bedrijf gaat reclame maken voor minder voedsel?

Jorrit, heb jij je bij YFM al beziggehouden met de effecten van voedsel op ons gedrag? Wat vind je daarvan? Ik denk dat effecten op het gedrag, zoals de meeste voedselkwesties, het meest relevant zijn voor kinderen. Heb jij een idee hoe we hier aandacht aan kunnen geven?

Beste groet,
Wouter


Ha Wouter,

Een aantal keer sprak ik met mede YFM academicus – en hersenwetenschapster – Femke over de effecten van ons gedrag op voedsel(keuzes), maar eigenlijk nog niet andersom. Wel kwam er eens aan bod dat er veel rumoer is over de invloed van suiker op hyperactief gedrag, van – je raadt het al – kinderen. Rumoer, want dergelijke constateringen zijn lastig te meten en nog moeilijker te onderbouwen.

Ik denk niet dat het zo simpel is en dat je überhaupt niet een lijn kunt trekken tussen ander voedsel of voedingssupplementen. Ik denk dat gedragsveranderend voedsel over het hele spectrum van supplementen tot aan onbewerkt eten verdeeld zal zijn. Neem de detox dieetjes die we veel mensen zien doen. Een week lang enkel salades of groentesapjes. “Ik heb me sinds tijden niet meer zo goed gevoeld,” hoor – en zie – je dan vaak. Of niet, en zo’n ingeving om je lichaam te zuiveren valt niet in de smaak. Je kunt dus stellen dat mensen nu hun gedrag al beïnvloeden met hun voeding, al dan niet bewust.

Als er een markt is voor dit soort gedragsveranderend voedsel, zullen er ongetwijfeld bedrijven ook op inspringen. Want ook “minder” verkoopt, als je het maar goed framed. Ik heb eigenlijk wel interesse in veilige voeding die mijn gedrag helpt verbeteren; om 17:00 uur iets nemen, waardoor je je nog een paar uur goed kunt concentreren op werk. Maar als dit allemaal echt mogelijk is hè, zouden we – zoals veel mensen ongetwijfeld al denken – dan al sinds jaar en dag worden beïnvloed door de marketeers?

Tot dinsdag,

Jorrit

// Lees ook de vorige Prangende Vragen
// Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Dinsdag 29 maart vindt de derde editie plaats
met als thema: Voedsel, gezondheid en gedrag

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de SFYN Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

// Foto: Jelmer Jeuring