Filter op
Terug naar overzicht

Prangende Vragen #9

Aanstaande zaterdag vindt het slotdebat van ‘It’s the Food, my Friend!’ plaats. We sluiten af met gasten zoals Staatssecretaris Martijn van Dam en onze eigen directeur Joszi Smeets. Rondom deze debatreeks schrijven Jorrit Kiewik (The Milk story) en Wouter van der Weijden (directeur CLM) elkaar brieven. Een gesprek tussen twee generaties over hoe we er voor kunnen zorgen dat we in de toekomst een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem hebben.

Hoi Wouter,

Een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem, hoe geef jij dat vorm? Je hebt een groot deel van je leven gewijd aan het vinden van een balans tussen landbouw, natuur en milieu. Ik heb dat tijdvak nog voor me, maar ben niet van plan je strijd te staken. De situatie waarvan jij droomt; wat is daar voor nodig en hoe kan de volgende generatie je stokje overnemen? Ik vraag me wel eens af hoe onze wereld er eigenlijk uit zou zien wanneer ik – om het maar te zeggen – jouw leeftijd heb. Dan besef ik dat ik niet mag vergeten dat we die toekomstschets zelf vormgeven.

Ik zie als boerenzoon niet enkel de ecologische vraagstukken, maar ook de maatschappelijke uitdagingen steeds meer en beter voor me. Waar de barrière tussen landbouw en maatschappij misschien wel steeds groter wordt, is deze niet per sé steviger. Ik zie steeds meer boeren die verbindingen leggen met de consumenten van hun producten. De gezondheid en de impact van ons eten lijkt – in mijn omgeving althans – steeds belangrijker te worden, al gaat dat met kleine stapjes. Een debat als It’s the food, my friend! werkt enorm goed en brengt rond relevante thema’s relevante en invloedrijke mensen samen. Martijn van Dam komt naar het komende debat en Sharon Dijksma is ook geen onbekende in de Rode Hoed. Maar blijft het bij het praten in de Rode Hoed, of gaan we dit jaar ook stappen naar buiten zetten? Ik help graag mee!

Groet,
Jorrit
















Beste Jorrit,

Je hebt helemaal gelijk dat we de stappen moeten zetten van praten naar handelen. Volgens mij zijn er drie belangrijke hoofdlijnen:

1. De landbouw moet veel duurzamer en diervriendelijker. Enerzijds gebeurt dat al, anderzijds gaat het de verkeerde kant op. Ja, de dieren op stal krijgen het iets beter, maar met het milieu in de veehouderij gaat het mis. De nationale fosfaat- en stikstofplafonds zijn overschreden, de melkveehouderij is steeds minder grondgebonden (zoals de varkens- en pluimveehouderij al eerder deden) en kringlopen worden opengebroken. Er lopen steeds minder koeien in de wei, ondanks inspanningen van de zuivelindustrie en kamermoties en ook met de weidevogels gaat het bergafwaarts. De oorzaak: onder druk van de VVD en de landbouwlobby heeft de overheid de melkveehouders veel teveel groeiruimte gegeven. Dat wreekt zich nu al in een lage melkprijs, straks ook in verlies van maatschappelijk draagvlak. Om de melkveehouderij weer op het juiste, grondgebonden spoor te krijgen is een brede coalitie nodig waarvan ook veehouders deel uit maken. Ik hoop dat de YFM daar aan mee doet.

2. Producent en consument zijn ver uit elkaar gegroeid en begrijpen elkaar niet meer. De YFM en anderen werken er hard aan om deze relaties te herstellen. Ik verwacht daar best veel van, voor wat betreft de binnenlandse markt. Veel moeilijker wordt het voor de exportmarkt. Daar ligt een grote relationele uitdaging. Maar wie weet, met sociale media is er veel mogelijk.

3. De vleesconsumptie moet fors omlaag. Dat redden we niet met louter voorlichting en educatie, hoe belangrijk ook dat ook is. De overheid zal actief moeten bijsturen. Misschien ook met een vleestax, wat mij betreft naast de suikertax die er sowieso moet komen. Het is dan wel zaak om met de opbrengst van die belastingen boeren te helpen met de omschakeling richting duurzaamheid, want ze moeten straks natuurlijk nog wel een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen.

Hier laat ik het nu even bij. Zaterdag praten we verder in de Rode Hoed!

Groet,
Wouter

// Lees ook de vorige Prangende Vragen

// Reserveer kaarten voor It’s the Food, my Friend!
Zaterdag 21 mei vindt de laatste editie van dit seizoen plaats
met als thema: Naar een ecologisch houdbaar landbouw- en voedselsysteem
(met o.a. Staatssecretaris van Economische Zaken; Martijn van Dam)

Wouter van der Weijden was in 1980 medeoprichter van het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). Samen met Felix Rottenberg en Bert van Ruitenbeek organiseert Wouter nu voor de zevende keer ‘It’s the Food, my Friend!’ in de Rode Hoed over de toekomst van de landbouw en ons voedsel.

Jorrit Kiewik neemt deel aan de SFYN Academie 2016. Bij Het Portaal werkt hij nu aan duurzame vraagstukken en bouwt hij voedselgerelateerde communities, zoals The Milk Story.

// Foto: Jelmer Jeuring