Kies je regio
Terug naar overzicht

Recept: Haan met ei

Bij YFM Brabant is het Mannenvlees Jaar van start gegaan. Een jaar waarin we op zoek gaan naar meer waarde(ring) van bok, haan en stier: restproducten bij onze eieren en zuivel. Dus een recept met mannenvlees in de hoofdrol, en ook ei. Lizette van Dijk vertelt.

Ik ben een vegetariër, uit principiële overwegingen. Heel heel heel soms eet ik vlees, als de culturele context erom vraagt of als ik me echt kan vinden in het houderijsysteem. In tegenstelling tot veel mensen die ik de laatste tijd heb gesproken, wist ik echt wel dat er kalfjes geboren moesten worden voor de melk die ik wel drink. Dat er hanen vergast worden, omdat ik wel eieren eet. Maar ik dacht: “ik kan me niet overal druk over maken”. Ik heb mezelf meer dan eens Bewust Hypocriet genoemd in gezelschappen.

En dan begin dit jaar, met een paar YFM Brabanders bij elkaar en een biertje in de hand, zie ik opeens een verband tussen alle losse kennis in mijn hoofd. Een onbedoeld plot tegen de mannelijke dieren in ons voedselsysteem. Ze produceren geen eieren, geen melk, ze worden lastig als ze ouder worden (castreren dan maar!), en ze smaken niet lekker. Waardeloos, die mannen! En sindsdien heb ik me er meer in verdiept. En hoe meer ik me erin verdiep, hoe moeilijker het is om Bewust Hypocriet te blijven.

We stonden een paar weken geleden met onze Mannenvlees BBQ op de Dutch Design Week waar we bewust de haan samen met het ei serveerden. De beste gesprekken die ik heb gehad waren met de vegetariërs. Bewuste consumenten meestal. Zij dachten na over wat ze wel of niet wilden eten. Ze hoorden het verhaal aan en waren geïnteresseerd. Ze waren geschrokken, in de war, net als ik. En als ze dan vervolgens vroegen of ze alléén het eitje mochten hebben, vond ik ze een beetje stom. Net als mezelf.

Het Mannenvlees Jaar is pas net begonnen. Ik ben benieuwd wat er veranderd is als we het jaar op 16 oktober 2016 (Wereldvoedseldag) afsluiten. Hoe kijken we dan naar de mannen? En wat voor eetkeuzes maak ík tegen die tijd?

Dit is het recept van een van de gerechten die we lieten proeven tijdens de kick-off van dit jaar op de Mannenvlees BBQ tijdens de Dutch Design Week. Het recept zelf komt van David Pauka, hij was de chef. Het verhaal bij dit recept is van mij en mijn verwarde zelf.

Gegrilde haan met ras-el-hanout dip en een pittig ei
Bestel bij de slager een haantje en vraag of hij het in stukken snijdt. alle delen zijn lekker op de grill. Gaar de stukjes haan op de grill.

Voor de ras-el-hanout-dip:
1 lepel honing
mespuntje ras-el-hanout
1 limoen
peper & zout

Meng alle ingrediënten tot een gladde massa

Voor de pittige eitjes:
2 gekookte eieren
2 stengels bosui
handje gehakte koriander
helft van de ras-el-hanout dip zoals hierboven beschreven

Pel de eieren en halveer ze. Haal de dooiers eruit en prak met een vork de dooiers samen met de andere ingrediënten fijn. Vul hiermee de eitjes en serveer bij de haan, met de dip erbij.

Tekst // Lizette van Dijk
Recept // David Pauka

 

 

Om onze website veilig en soepel te laten draaien plaatsen wij cookies. Lees ons privacybeleid of ga er direct mee akkoord. Privacybeleid

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten