Filter op
Terug naar overzicht

Recept: Marokkaanse Harira soep

2016 is het jaar van de peulvruchten (of bonen). Veel mensen gebruiken peulvruchten als vleesvervanger, vanwege het hoge eiwitgehalte. Weer anderen waarschuwen voor de slechte verteerbaarheid van peulvruchten, alhoewel dit per soort verschilt. Hoe dan ook, tijd om zelf aan de slag te gaan!

Voor dit recept gebruiken we de peulvruchten kikkererwt en linzen, die we verwerken in een superlekker Marokkaanse soep. Niet heel moeilijk, maar neem er even de tijd voor en je kunt je koude handjes weer opwarmen aan een lekkere, gezonde soep!

Ingrediënten voor 6 à 8 personen

  • 110 g gedroogde kikkererwten (overnacht weken)
  • 110 g gedroogde Puy linzen
  • 450 g lamsvlees (van schouder of poot)
    • Optioneel, kan worden vervangen door meer toe te voegen van kikkererwten/linzen/rijst.
  • 175 g uien
  • 1 tl kurkuma
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl gember
  • ¼ tl saffraan draden
  • ¼ tl paprika poeder
  • Zout en peper
  • 50 g roomboter
  • 110 g rijst
  • 4 tomaten
  • 2 el verse koriander
  • 4 el verse platte peterselie
  • 1 citroen (optioneel)

Week de kikkererwten en laat deze uitlekken. Snij het lamsvlees in stukken van 1×1 cm en snij de uien.

Doe de geweekte kikkererwten, linzen, lamsvlees, uien en kruiden: kurkuma, kaneel, gember, saffraan en paprika in een pan. Voeg 1.5 L koud water toe en breng op smaak met peper en zout.

Breng het water aan de kook en spaan het oppervlak regelmatig af. Voeg, als het water kookt de helft van de roomboter toe. Laat het rustig doorkoken met de deksel op de pan tot de kikkererwten zacht zijn (± 1.5 – 2 uur). Controleer in de tussentijd of het water moet worden aangevuld.

Ontvel de tomaten en snij het vruchtvlees (zonder zaden).

Kook de rijst met de andere helft van de boter en breng op smaak met zout. Bewaar drie eetlepels van het kookvocht. Doe de tomaten en het kookvocht in een pan. Breng op smaak met peper en zout en kook voor ongeveer 5 min.

Voeg de rijst en tomaten toe aan de rest van de soep. Laat dit sudderen voor 5 min en voeg daarna de verse kruiden (gesneden) toe. Serveer met citroen.

Geniet!

Foto // Welmoet van der Fetz