Filter op
Terug naar overzicht

Regionaal Schoolontbijt met de leerlingen van de Fritz Redl School

Na het succes in 2014 heeft Youth Food Movement Utrecht van 14 t/m 18 maart de tweede editie van het Regionaal Schoolontbijt georganiseerd. De hele week zijn de leerlingen van de Fritz Redl School in Utrecht in groepjes op bezoek geweest bij lokale voedselondernemers. De week sloot op vrijdag af met het schoolontbijt én een workshop brood bakken!

Regionaal Schoolontbijt: good, clean, fair & healthy
Na het succes van het Regionaal Schoolontbijt in mei 2014 hebben we dit jaar wederom een good, clean, fair & healthy ontbijt georganiseerd. Deze eerste editie vond plaats op vier basisscholen in de stad Utrecht. Op elke school was een klas waar het ontbijt aangeboden werd. Leerlingen konden met elkaar aan tafel genieten van een gevarieerd, lokaal en gezond ontbijt. Na het eten was er een educatief gedeelte waar we met de leerlingen in gesprek gingen over waarom ontbijten belangrijk is, wat gezond eten is en wat ze zelf altijd eten als ontbijt. Dit jaar hebben we het bij één school gehouden en alle leerlingen van basisschool de Fritz Redl School in Utrecht een gezond, lekker en vers ontbijtje aangeboden. De kinderen hebben ook dit jaar zelf de handen uit de mouwen gestoken met het maken van bijvoorbeeld smoothies van lokaal fruit en biologische zuivel. Edwin Klaasen van Desem Enzo was aanwezig voor de workshop brood bakken. Naast docenten waren ook de ouders aanwezig die ontzettend enthousiast reageerden: ‘Mijn zoontje is een moeilijke eter maar ik zie dat hij nu al 3 volkoren boterhammen gegeten heeft. Wat is dit voor brood? Want hij vindt het heerlijk!’ Een andere ouder was verbaasd over het feit dat haar zoon kaas aan het eten was. ‘Normaal gesproken vindt hij dat echt niet lekker, maar nu probeert hij het wel’.

 

Tour de boer
Om leerlingen te leren waar producten vandaan komen en hoe ze gemaakt worden, hebben we ze dit jaar de hele week voor het ontbijt mee op tour genomen. De jongere groepen hebben een bezoek gebracht aan fruitteelt bedrijf ‘Bouwlust’ in Bunnik. Hier hebben ze geleerd hoe appels en peren groeien, wanneer fruit rijp is om te plukken. Ook nu zijn ze zelf aan de slag gegaan en mochten ze appelmoes te maken! De leerlingen waren dolenthousiast en vooral het schillen van de appels met een speciale schiller vonden ze leuk om te doen. Maar ook interessante vragen kwamen naar voren: ‘Vijf dagen geleden heb ik een appelpitje in een potje met aarde gestopt maar er is nog steeds geen boom! Hoe lang duurt het voordat er een boom uitgegroeid is?’ De oudere groepen zijn naar kaasboerderij Remeker in Lunteren geweest. Op de kaasboerderij werd uitgelegd hoe de koeien worden gemolken, hoe de kaas wordt gemaakt en waarom de bodem zo belangrijk is voor de smaak van de kaas. Vooral hoe de koeien in de wei leven vonden de leerlingen interessant. Op de vraag waarom de ene koe op de andere koe springt gaf de boer aan dat de lente eraan komt en koeien dan gedekt worden. ‘Maar wat is dan dekken?’ Kortom een ontzettend geslaagde week met leuke tours, geïnteresseerden leerlingen en enthousiaste ouders!

Nationaal Schoolontbijt: gezond of reclame?
Een gezond ontbijt voor kinderen, wat is dat precies? Over deze vraag is veel te doen. In 2014 leverde Foodwatch kritiek op het Nationaal Schoolontbijt. Dit ontbijt wordt elk jaar aangeboden met als doel om kinderen te laten zien hoe belangrijk ontbijt is voor een goed begin van de dag. Uit onderzoek blijkt namelijk dat nog steeds veel kinderen in Nederland hun ontbijt ’s ochtends overslaan. Foodwatch gaf in 2014 op zeer kritische wijze aan dat het Nationaal Schoolontbijt een podium is geworden van grote voedselbedrijven die jonge kinderen bestoken met slimme marketingtechnieken. Merken als Venz, ERU, Blue Band en Appelsientje sieren de schoolontbijttafels. Vers fruit en groente ontbreken. Gelukkig was er 2015 verbetering te zien. Fruit en groente als komkommer werden aan het menu toegevoegd, maar er valt nog veel te winnen.

Foto // Charlotte van Arend