Filter op
Terug naar overzicht

Excursie ‘Van Akker tot Bakker’ met SFYN Brabant

Ze zijn beiden bezig met het weer en hun directe omgeving én werken met pure, onbewerkte producten. Een melkveehouder en een molenaar hebben redelijk wat overeenkomsten, zo bleek tijdens de excursie Van Akker tot Bakker. Deze twee ondernemers, allebei gevestigd in Etten-Leur, gaven ons een kijkje in de keuken en vertelde over de korte keten die zij samen hebben opgericht.

Hillekens Hoeve

De excursie startte op 22 september op biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve, wat sinds 2007 gevestigd is aan het Vlaanderbos. Het realiseren van deze nieuwe locatie was een moeizaam proces, maar het is familie Verhulst gelukt om een biologisch en natuurinclusief bedrijf te starten.

De stal bij Hillekens Hoeve is leeg. De koeien zijn het liefst buiten - excursie van akker tot bakker sfyn brabant

Geen koe te bekken in deze lege, schone stal bij Hillekens Hoeve, want de koeien zijn het liefst buiten.

A2A2-melk op de tap

Vanwege het feit dat gezondheid een belangrijke rol speelt op het bedrijf, wordt niet alleen een biologische bedrijfsvoering aangehouden. Er is ook gekeken naar een ander (gezonder) product; A2A2-melk. Deze rauwe, onbewerkte melk kunnen mensen met een koemelkintolerantie – in tegenstelling tot ‘reguliere melk’- wel verdragen. Deze melk is sinds oktober ook via een melktap op het erf te koop.

De koeien worden hier gemolken - excursie van akker tot bakker sfyn brabant

Links in beeld is waar de koeien binnenkomen en lekker gaan eten, terwijl rechts in beeld, de boer de uiers aansluit om gemolken te worden.

Natuur

Dat natuur een belangrijke rol speelt op het bedrijf blijkt uit de aanplant van 1,5 hectare nieuwe natuur op eigen land om dieren, planten, maar ook burgers een fijne leefomgeving te bieden. Het boeren met de natuur blijkt ook uit de biologische benadering, waarbij de boer veel meer overgeleverd is aan de natuur en minder kan sturen.

Korte keten

Een ander beroep wat ook erg afhankelijk is van het weer, is molenaar. Molen de Lelie is één van de nog werkende molens in de gemeente Etten-Leur. De Molen wordt regelmatig in bedrijf gezet door een groep vrijwilligers om o.a. spelt en tarwe te malen. De tarwe is deels afkomstig van Hillekens Hoeve en gaat zonder tussenhandel van de boer naar de molenaar en beiden krijgen een eerlijke prijs voor hun product.

In Molen de Lelie vermalen ze het graan dat de Hillekens Hoeve groeit tot meel - excursie van akker tot bakker sfyn brabant

Het graan van het land van de Hillekens Hoeve wordt in Molen de Lelie tot meel gemalen.

Broodje aap?!

Vanuit de molen gaat het meel naar bakker Mark Elias (een paar honderd meter verderop) die er brood van bakt. Kritisch punt om over na te denken, is de stap van molenaar naar bakker. Vaak worden er door de bakker allerlei toevoegingen aan het product gevoegd, waardoor het beter rijst, een smaakvolle kleur krijgt of langer bewaard kan worden. Een streekproduct kan dan nog zo bijdragen aan een korte keten, puur is het product in de meeste gevallen zeker niet.

'Vers' graan van de Hillekens Hoeve - excursie van akker tot bakker sfyn brabant

Zo ziet het graan eruit als het van het land van de Hillekens Hoeve komt.

 

Ook eens mee op excursie? Volg ons op Social Media!

Benieuwd naar een impressie van deze excursie of wil je ook eens mee? Volg ons op Social Media (Instagram en/of Facebook) en blijf op de hoogte. Wil je weten hoe de melktap precies werkt? Kom langs bij biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve of bekijk de website. Meer info over Molen de Lelie vind je hier.

De groene aangelegde omgeving draagt bij aan het biologisch ondernemen - excursie van akker tot bakker sfyn brabant

Lopend over het ‘koeienpad’ genieten van het prachtige aangelegde groen wat een toevoeging is aan het biologisch boeren.

Fotografie door: Charlotte Machelessen