Filter op
Terug naar overzicht

SFYN loopt mee met de Klimaatmars

Wat merk jij van zilte gronden, uitgeputte bodems en overstroomde aardappelvelden? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Want of het nu gaat over een mislukte oogst in Brazilië of een te warme zomer in Nederland – deze problemen belanden uiteindelijk ook op jouw bord.

SFYN is ervan overtuigd dat onze keuzes met betrekking tot de productie en consumptie van voedsel, zowel op politiek als individueel niveau, een reële impact hebben op ecosystemen, het klimaat, en op de toekomst van de planeet. Daarom gaan wij op zondag 10 maart, samen met Slow Food Nederland en tienduizenden anderen, de straat op voor het klimaat.

WAAROM
De wereldwijde voedselproductie is verantwoordelijk voor één derde van de totale uitstoot van broeikasgassen en legt een onevenredig groot beslag op natuurlijke hulpbronnen zoals zoet water, grond en schone lucht. Het is dus een belangrijke aanjager van de opwarming van het klimaat. Als de ontwikkelingen doorgaan zoals nu – met een stijgende welvaart, een groeiende wereldbevolking en als gevolg de vraag naar meer voedsel – dan lopen we het gevaar dat we de draagkracht van de aarde overstijgen. Met alle risico’s van dien: de zeespiegel stijgt, bossen verdwijnen, de biodiversiteit neemt af, zowel op het land als op het water. Ecosystemen raken uit balans, waardoor natuurlijke kringlopen in gevaar komen.

VOTE WITH YOUR FORK
Het bovenstaande schetst een negatief beeld. Het goede nieuws is: we kunnen er – door onze eetgewoonten te veranderen – iets aan doen. We kunnen de milieubelasting van onze voedselvoorziening terugdringen tot binnen de marges die veilig worden geacht. Het slechte nieuws is: daarvoor moeten we wel écht alles uit de kast halen.

Hoe? Door meer aandacht te besteden aan iets heel eenvoudigs: je voedselkeuzes. Door onze eetgewoonten te veranderen, zelfs een klein beetje, kunnen we bijdragen aan de oplossing. Neem je eigen consumptiepatroon eens onder de loep en koop biologische, lokale en seizoensgebonden producten. Ga eens langs bij een boer bij jou in de buurt en ontdek waar jouw voedsel vandaan komt. Verminder je consumptie van vlees, eiwitten of zuivel, en koop zo veel mogelijk producten zonder (plastic) verpakking. Élke bewuste voedselkeuze draagt bij aan de transitie van ons voedselsysteem. Met élke bewuste voedselkeuze laat jij je stem horen en laat jij zien hoe het anders kan en móet.

De bal ligt niet alleen bij de consument. Oók de overheid dient een duurzamer landbouwbeleid te realiseren. Een beleid dat samen met de agrarische sector ontwikkeld dient te worden en ruimte biedt aan kleinere bedrijven die biodiversiteit en cultureel erfgoed waarborgen. Tegelijkertijd een beleid dat ambitieus is en stappen zet naar een landbouw met minder impact op klimaatverandering of zelfs tegen gaat.  

KORTOM
SFYN wil een eerlijk klimaatbeleid. Een duurzamer voedselsysteem voor een toekomstbestendige planeet. Tijdens de Klimaatmars lopen wij mee in het voedselblok. Hierin delen wij Nederlandse biologische appels uit om de relatie tussen voedsel(keuzes) en klimaatverandering te benadrukken én boer & burger met elkaar te verenigen.

KLIMAATMARS

Loop met ons mee! We verzamelen zondag 10 maart om 11:30 uur bij Mediamatic (Dijksgracht 6, Amsterdam). Kun je er niet bij zijn? Hou dan onze Instastories en Twitter in de gaten om op de hoogte te blijven van de Klimaatmars. Of gebruik én volg de hashtags #klimaatmars #sfyn #slowfood #votewithyourfork #changethefoodsystem #foodforchange #ditdoenwesamen

Wil je meer weten over Slow Food’s visie op klimaatverandering en voedselproductie- en consumptie ? Lees het position paper ‘Climate Change‘ van Slow Food International.

Tekst // Slow Food Youth Network
Beeld // Vlad Tchompalov via Unsplash