Filter op
Terug naar overzicht

Soep op Zondag #13 Voedselverspilling, Symmetrische ontbijtjes en Voedselparfum

Alles over eten, door de YFM in één pan gegooid, gecureerd en gereduceerd tot een stevige pot soep om je bij te warmen. Schuif aan!

Soepopzondag_13_symmetrybreakfast
Kijken: Symmetrybreakfast
Er zijn best wat mensen die claimen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar wie heeft de energie of de inspiratie om iedere ochtend een heel ontbijt klaar te maken? Vaak staat ontbijten gelijk aan een kop koffie in de auto, een half bakje yoghurt voordat je deur uit racet of een banaan in de trein. Mocht je wel het goede voornemen hebben maar nog niet de inspiratie om beter voor jezelf te zorgen, bekijk dan symmetrybreakfast. Dit instagramaccount staat vol smakelijke ontbijtjes (die soms ook op een complete diners lijken). Ben je al een goede ontbijter? Met deze symmetrische ontbijtjes kan je ook ‘zoek de verschillen’ spelen.

Soepopzondag_13_Foodhacking
Kijken: Foodhacking – voedselparfum
Je hebt mensen die houden van authentiek, ambachtelijk, puur en écht eten. (zijn er eigenlijk mensen die dat niet lusten?) Er zijn ook mensen zoals Akihiko Iyoda die houden van experimenteren; curry gemaakt van 100% synthetische stoffen en agar agar met kaasparfum. Als de enige foodhacker op de Maker Faire in Tokyo, demonstreert hij hoe je de smaak van eten kan veranderen door er parfum op te spuiten. Kijk ‘Foodhacking – voedselparfum‘ en eet smakelijk?

 

Soepopzondag_13_Justeatit
Doen: Just Eat it (documentaire)
Op 28 april vertoont CREA de documentaire Just Eat It over het wereldwijde probleem van voedselverspilling. 40% van al het voedsel dat we produceren, wordt weggegooid. Dus makers besloten om zes maanden lang alleen te leven van voedsel dat over datum is, of om een andere reden niet verkocht wordt. Bekijk de trailer en voor 5 euro kan je de hele film zien (voor studenten is er gratis toegang) Bekijk de website van CREA.

Soepopzondag_13_Gemberbier
Doen: Zelf gemberbier maken
Wil jij je ook eens wagen aan zelf fermenteren? Probeer dit recept voor gemberbier van onze zuiderburen Alle dagen honger. Wat is er nu beter dan een glas koud, zelfgemaakt gemberbier in het lentezonnetje? Het klinkt niet zo moeilijk: gooi wat gember en suiker in een glazen pot en wachten maar. We hebben dit recept niet zelf getest dus we horen graag of het is gelukt! (En noordelingen; de frigo is natuurlijk de koelkast)

Soepopzondag_13_Mesjokke
Proeven: Mesjokke Chocolade repen
In Utrecht zijn de Chocolate Explorers al een tijdje bezig meer inzicht te krijgen in de wereld van cacaohandel en productie. Deze groep van vier vrienden zijn in hun huiskamer begonnen als chocolademakers en hebben nu hun eigen chocoladefabriekje waar hun Mesjokke chocoladerepen worden gemaakt. De chocolate explorers weten precies waar hun grondstoffen vandaan komen en garanderen ook een eerlijke prijs voor de cacaoboeren. Proeven dus! Bekijk de verkooppunten van Mesjokke

// illustratie door Toos Hartog

Ook in de soep? mail je tip naar soepopzondag@sfyn.nl